Genåbning
Læsetid: 7 min.

Har corona forandret os? Pandemien får os til at se på gamle vaner med nye øjne

Over et år er gået, siden coronakrisen ramte, og det er fire måneder siden, Mette Frederiksen annoncerede den seneste nedlukning. I anledning af onsdagens store genåbning har Information spurgt tre eksperter, om det er de samme mennesker, der i morgen går ud i samfundet, som forlod det sidste år, eller om corona har ændret noget fundamentalt i os
Over et år er gået, siden coronakrisen ramte, og det er fire måneder siden, Mette Frederiksen annoncerede den seneste nedlukning. I anledning af onsdagens store genåbning har Information spurgt tre eksperter, om det er de samme mennesker, der i morgen går ud i samfundet, som forlod det sidste år, eller om corona har ændret noget fundamentalt i os

Katrine Bælum

Indland
21. april 2021

Det lysner.

Fra onsdag kan danskerne igen gå på bar, spise på restaurant og tage på museum. Mange elever er tilbage i skole og på uddannelser, storcentrene åbner, og forsamlingsloftet er under udfasning. Med andre ord tyder alt på, at vi er på vej ud på den anden side af coronakrisen. I hvert fald for nu. I takt med at foråret kommer, og flere bliver vaccineret, stiger også håbet om, at den seneste nedlukning også bliver den sidste.

Efter mere end et års undtagelsestilstand kan vi igen øjne normaliteten. Spørgsmålet er, hvad restriktioner, sygdomsangst og social afstand har gjort ved os. Og hvad der kommer til at ske, i takt med at samfundet genåbner.

Har coronakrisen skabt et mulighedsrum for forandring og ændret noget fundamentalt i os, eller vender vi bare tilbage til det og dem, vi var, inden pandemien ramte?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

"Det lysner."

Helt sikkert!

I Indien oplever man nu en eksplosiv ukontrollerbar stigning i smitten, fordi genåbning. Modi udtaler at det er som "being hit by a storm", og der taler vi ikke om en dansk orkan. Smittetallet i Indien er fordoblet på en uge, og ligger nu på 300.000 nye tilfælde om dagen. Hvis ikke nogen hiver alvorligt i bremsen, bliver det til 600.000 inden for et par uger. Hvem ved, hvis man ikke lukker ned igen i Indien, så kan de måske nå op på en million tilfælde om dagen. En rekord af dimensioner, men "problematisk" når de allerede nu mangler medicin, ilt og hospitalspladser. "Medbring din egen iltflaske eller vi kan ikke hjælpe dig".

https://www.theguardian.com/world/2021/apr/20/narendra-modi-covid-resurg...

Er vi virkeligt ikke klogere? Smitten i Danmark er i dag stigende, med et estimeret kontakttal på 1,1 samtidig med at vaccinerne er forsinket (igen), og alligevel drøner folk ned på bodegaen for at drikke øl om morgenen? Vi ligger ikke i Danmark på de tal modellerne forudsagde, uden at nogen kan forklare hvorfor, bortset fra gætterier. Ergo er beregningerne som forudsagt usikre, og det kan de være begge veje.

Skål!

Maj-Britt Kent Hansen, Kollektivet Fandango, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

@ Morten Balling

Skal det forstås sådan, at smittetallene i Indien nu er det primære argument for, at folk i Danmark ikke må gå på restaurant eller handle ind i det nærmeste indkøbscenter? Som du selv siger, har de danske genåbningsplaner været baseret på modelberegninger, der konsekvent har skudt langt over målet. For flere måneder siden spåede modellerne, at selv ved minimale lempelser ville der være 800 indlagte nu. I stedet er der 200, præcist det samme som for 2 måneder siden.

Korrigeret for befolkningstal er 800 indlagte ret tæt på, hvad vi har i Sverige nu. Og her har restauranter, skoler, butikker, frisører og sågar fitnesscentre været åbne hele vinteren igennem. Alligevel er situationen her ikke værre end, hvad de danske politikere officielt var villige til at acceptere, da man påbegyndte genåbningen for flere måneder siden. Det burde nok vække lidt stof til eftertanke hos nogen i Danmark.

Morten Balling

@Lars Hansen

Jeg ved ikke, hvor du skaffer dine data fra Lars, men i Sverige er der 408 indlagte på intensiv, hvilket er 16 mere end for en uge siden, og 124 mere end for en måneds tid siden.

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

Det går utroligt godt i Sverige, så helt klart, lad os bruge svenskerne som forbillede. Eller inderne.

I Sverige overlever 88% af de 40-60 årige mænd indlæggelse på intensiv. Som SVT skriver: "Vi har valt att vända på den här grafen och visa andelen som klarar sig istället för de som avlider inom 30 dagar av påbörjad intensivvård.". Well, jeg kan godt lave regnestykket. 100%-88%=12% som ikke overlever intensiv. For de 60-80 årige er tallet 29% og for mændene over 80, dør 60%. Derudover er der dem som dør efter 30 dage, men dem vælger man at se bort fra. Det første er rent spin, og det andet stinker rent metodisk, men det er jo vigtigt med fodbold og bajere.

Maj-Britt Kent Hansen, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll og Elisabeth Christiani anbefalede denne kommentar

Ja der er samlet set cirka 2.150 indlagte i Sverige, hvilket korrigeret for befolkningstal svarer til kun en lille smule mere end de 800, som man i Danmark sagde, man var villig til at acceptere, og som for 2 måneder siden var argumentet for at fastholde meget omfattende restriktioner, for at der ikke skulle blive FLERE end 800 indlagte. Antallet af indlagte i Sverige er de sidste par måneder steget ganske langsomt og gradvist og topper sandsynligvis netop i disse dag, som det også skete sidste år.

Så ja det går ganske godt her i Sverige. Vi lever et relativt normalt liv, vores børn går i skole, og sundhedsvæsenet kan følge med og behandle de COVID-19 patienter, der bliver indlagt. Svenskerne er ikke ved at uddø, så der er ingen reel begrundelse for at holde store dele af samfundet lukket, som man i Danmark har gjort i 4 måneder. Men tillykke til danskerne med, at det fra i dag igen er muligt at nyde en fadøl i Nyhavn og handle ind i Rødovre Centrum, som vi hele tiden har kunnet her i Sverige.

Estermarie Mandelquist, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja det er jo et spørgsmål om, hvor meget frihed man vil give afkald på! Nogen afgiver gerne alt, for at leve et par måneder ekstra og for en eller anden form for relativ sikkerhed. Personligt løber jeg hellere risikoen for at blive syg og så forblive fri, men det er jo et valg, jeg ikke får lov til at træffe. Måske skulle man søge asyl i Sverige?

På spørgsmålet i overskriften kan jeg oplyse, at vi har boet i vores Balkan-hus siden december 2019. Vi skulle blot holde jul her, men blev overrasket af covid-19, og da vi skulle rejse hjem igen, var der en række restriktioner i de lande, vi skulle igennem.

Vi har dog været et smut hjemme i eftersommeren 2020, hvor vi måtte rejse igennem visse lande helt uden stop. Og med 2000 kg campingvogn på krogen bliv det til mange timers kørsel uden pause.

Siden har vi vurderet det sådan, at vi føler os mest sikre mod covid-19 her på bjerget. Men vi tager ikke til byen mere end nødvendigt, og spritter hænder både ved indgang og udgang af butikker, igen ude i bilen samt ved hjemkomsten.

Dette har selvklar betydet, at vi har måttet registrere køretøjer om til andre plader, samt anmelde os som faste borgere i landet.

Omkring corona-tilstandene i Sverige - og i øvrigt også en del andre lande, er der blot at gøre opmærksom på, hvilket ofte gøres af myndigheder og medier, at der endnu ikke foretages standardiserede og sammenlignelige opgørelser. Og det gør det svært at se, hvilke lande der klarer sig godt, og hvilke der klarer sig dårligt. - End ikke dødsfald kan sammenlignes.

@ Gert Romme

Trods alt kan nogle tal bedre sammenlignes end andre. Den totale dødelighed registrerer selv udviklingslande nok ret præcist, så overdødelighed siger en del om, hvor hårdt en pandemi har ramt forskellige områder. Og hvis vi holder os til de mere udviklede lande, må man formode, at de fleste efterhånden også har fået rimeligt styr på at indberette antallet af COVID-19 relaterede dødsfald. Dog naturligvis ikke lande som Rusland, hvor et udemokratisk styre bevidst manipulerer tallene for at tage sig bedre ud.

Antallet af hospitalsindlagte må man også gå ud fra, at udviklede lande har relativt godt styr på, og det siger også en del om omfanget af menneskelig lidelse. Der kan måske være visse forskelle i opgørelserne samt i praksis for, hvor syge folk skal være for at blive indlagte. Men hvis et givet land har 5 gange så mange indlagte pr. million indbyggere som et andet, så er det nok udtryk for en mere alvorlig pandemi.

Smittetal kan man derimod ikke bruge til noget som helst, da de er så afhængige af de enkelte landes teststrategi. I Danmark har man eksempelvis også haft varierende strategier for, om hurtigtest blev talt med eller ej. Det er derfor eksempelvis totalt irrelevant, at Sverige angiveligt lige nu har Europas højeste incidenstal, men alligevel har medier i både Danmark og Tyskland fundet dette værd at skrive om.

Den danske statsminister forsvarer i interview den besynderlige 30-minutters regel om restaurantbesøg:

"Det handler ikke specifikt om barerne eller restauranterne. Det handler om at holde aktiviteten nede."

Men hvis det er så vigtigt at "holde aktiviteten nede", hvorfor så overhovedet tillade restauranter at genåbne? Det giver da ingen mening at sige "nu må I gerne åbne igen, men vi finder lige på nogle tilfældige obstruktioner, så I får færre kunder".

"Så må jeg sige for egen regning, at det er ikke et stort indgreb, at jeg skal ringe og bestille bord en halv time før,« sagde Mette Frederiksen"

Det er det måske ikke, hvis vi taler om en planlagt fornøjelsesmiddag på den lokale gourmet restaurant. Men hvis man eksempelvis er ude og køre langtur i bil og har brug for at spise frokost på en rasteplads, er det unægtelig noget upraktisk.

"og fortsatte: »Jeg tror, man skal huske proportionerne. Store dele af Europa er ved at lukke ned."

Her lyver statsministeren direkte den danske befolkning op i deres åbne ansigter. I næsten alle lande i Europa er smittetallene på vej ned igen, så hvor er det helt konkret, at "man er ved at lukke ned"? Der var været lidt tale om nye restriktioner i Tyskland, men hvor ellers?

Det er grundlæggende de samme skræmmebilleder, folk er blevet fodret med i månedsvis nu, at uha hvis vi ikke fastholder en masse bureaukratiske regler og forbud på ubestemt tid, så kommer den store stygge ulv og spiser os. Men ulven kommer aldrig, så måske er det mere Mette Frederiksen selv, der snart burde begynde at huske proportionerne.

Og hvorfor i alverden skal danske børn og unge stadig trækkes med fjernundervisning? Her i Sverige ophævede man allerede for flere måneder siden det centrale pålæg om, at gymnasieelever skal have fjernundervisning, og den svenske befolkning er ikke uddød endnu. Faktisk har mere end 10 millioner svenskere overlevet COVID-19 pandemien.

"Derfor undrer det også forkvinden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, at politikerne tilsyneladende har prioriteret fadøl over uddannelse, når der var plads til en større genåbning end først planlagt.

»Det er virkelig, virkelig ærgerligt, at vi endnu ikke har alle elever fuldt tilbage. Samtidig kan de unge gå på bar og café, hvor de kan de vise et coronapas, som de typisk får lavet på deres gymnasium i de uger, hvor de er på skolen, og hvor de bliver testet. Jeg synes, det er grotesk, at det er vigtigere, at de unge kan komme på bar eller på café, end at de kan komme i skole,« siger Birgitte Vedersø:

»Vi oplever lige nu de unge som desperate og helt udtørrede i behovet for social kontakt. Det samme gælder i behovet for kontakt med nogen omkring det faglige.«"