Klima
Læsetid: 4 min.

EL kræver grøn jobplan: »Regeringen bruger lønmodtagerne som undskyldning for klimanøl«

Der mangler en samlet plan for grøn jobskabelse, der sikrer, at klimaomstilling og beskæftigelse går hånd i hånd. Det mener Enhedslisten, der vil have indkaldt til forhandlinger. Beskæftigelsesministeren kalder udmeldingen spændende, men understreger, at regeringen allerede er godt i gang
Regeringen vedtog for nylig at etablere en ny gasledning til Lolland-Falster, der kan forsyne lokalområdets største arbejdsplads, Nordic Sugar. Enhedslisten har kritiseret, at regeringen ikke i stedet bad fabrikkerne om at elektrificere.

Regeringen vedtog for nylig at etablere en ny gasledning til Lolland-Falster, der kan forsyne lokalområdets største arbejdsplads, Nordic Sugar. Enhedslisten har kritiseret, at regeringen ikke i stedet bad fabrikkerne om at elektrificere.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
1. maj 2021

Regeringen mangler en plan for, hvordan den vil sikre nye grønne arbejdspladser. I stedet bruger den truslen om tabte arbejdspladser til at udsætte den handling, der er brug for i den grønne omstilling.

Sådan lyder det i anledning af Arbejdernes Internationale Kampdag fra Enhedslisten, der opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om udfordringen med at skabe nye grønne jobs og sikre efter- og videreuddannelse til de jobs, der forsvinder som følge af omstillingen.

»Hver eneste gang vi i Enhedslisten kommer med et forslag på klimaområdet, så råber regeringen af os, at det vil den ikke lave, fordi det vil koste arbejdspladser,« siger Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen.

»Det er helt forfejlet at bruge danske lønmodtagere som undskyldning for den klimanøl, regeringen bedriver. I stedet for modigt og offensivt at lave en jobplan, som sikrer både grøn omstilling og tryghed for lønmodtagerne fremadrettet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja en produktionsomlægnings-plan fx. for landbruget er i høj grad påkrævet i stedet for al den snak om at miste arbejdspladser.
Er det den underbetalt udenlandske arbejdskraft ,der menes er så vigtig ? Og hvad med alle de landmænd , der sendte deres slagtesvin til Tyskland, fordi de kunne få mere ved den transport. Osv.......

Ole Bach, erik pedersen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Gert Romme, Ib Christensen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Regeringen mangler simpelt hen realistiske sammenhæng mellem dem aktuelle tilstand og regeringens forskellige "mål", der nærmest må anses som ret ligegyldige hensigtserklæringer.

Og det gælder ikke blot det "grønne" område, for der gælder faktisk alle regeringens såkaldte mål.

Disse manglende sammenhænge gør det ikke alene, for regeringen mangler også vilje til at gennemføre sine mål.

Men hvad kan man egentlig forvente af denne regering, hvor statsministeren på arbejdernes internationale kampdag slet ikke talte om arbejdere, fagbevægelse og klassesamfund.

Estermarie Mandelquist og erik pedersen anbefalede denne kommentar

En alvorlig advarsel fra Europa-Kommissionen: "Hvis de ældre ikke ofrer, kan børn gå i krig om mad og vand!"

Bekæmpelse af klimaændringer vil være meget billigere end det kaos, som den globale opvarmning ville medføre.

Den ældre generation bliver nødt til at ofre noget i kampen mod klimaændringer, ellers vil nutidens børn blive stillet over for en fremtid, hvor de vil kæmpe for mad og vand, sagde Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermans.

Han advarede om, at hvis social- og klimapolitikker ikke er tilpasset for at fordele byrden og fordelene ved at skabe en "grønnere økonomi" jævnbyrdigt, vil verden stå over for et oprør fra mennesker, der frygter for at miste deres job og indkomster, og som "opmuntres" af populistiske politikere.

Kilde:
https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/30/climate-crisis-we-mu...

Estermarie Mandelquist og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Billedet. Er det et spørgsmål vi kommer til at stille om ti år: Kunne Nordic Sugar (eller Sukkerfabrikken, som plejer at kalde den) have være drevet på vind og sol alene?

Søren Kristensen

Får lige en idé. Er vi enige om at vi- og især de nye generationer - spiser alt for meget sukker? OK. Sukker er kulhydrat, ikke? Kul og vand og hvis vi eliminerer vandet har vi kul tilbage, som kan bruges til opvarmning. Problemet er bare at afbrænding af kul forurener. Løsning: vi graver de fleste af sukkerroerne ned i jorden igen og lukker 80% af fabrikken. Voila! Bonus: ren luft over Lolland-Falster og sundere unge mennesker. Sammen med en tårnhøj afgift på sukker kan der ligefrem blive tale om en decideret overskudsforretning. Husk på, der var engang - en kort periode for nogle hundrede år siden - hvor prisen på sukker matchede prisen på guld! I fremtiden vil man måske opgøre prisen i bitcoin - eller sugarcoins, men det er en anden historie.

@ Søren Kristensen,

Bortset fra det, så har du ret i, at dit koncept giver ren luft på Lolland-Falster.

Hvis du besøger nogen på Lolland-Falster, så læg mærke til. at ren luften fra sukkerproduktionen skader deres sølvtøj. Det bliver simpelt hen mat og irret, og kan kun med stort besvær pudses op igen.

Måske skal man foreslå regeringen. at de i stedet for giver støtte til sukkerproducentens hjemland, altså Braunschweig i Niedersachsen, hvor sukkerproducenten i øvrigt betale sin skat.

Esben Rahbek Thuesen

Der står i artiklen, at Nordic Sugar fabrikken skal overgå til at blive drevet af biogas - mig bekendt er dette forkert, da den nye forsyningskilde bliver fossilgas (der ofte eufemiseres som naturgas), der skal gøre produktionen mere bæredygtig.