Vedvarende energi
Læsetid: 6 min.

Energiproducenter: Politiske tiltag bremser opstilling af vindmøller og solceller på land

Politisk vedtagne omkostninger har ført til et fald i udbygningen af vedvarende energi på land, vurderer Dansk Energi i ny analyse. Politikere vil bevare eksisterende ordninger
Ifølge analysen fra Dansk Energi har de seneste års politiske justeringer resulteret i, at det i dag er op til 40 procent dyrere at anlægge en vindmøllepark end sidste år

Ifølge analysen fra Dansk Energi har de seneste års politiske justeringer resulteret i, at det i dag er op til 40 procent dyrere at anlægge en vindmøllepark end sidste år

Jakob Dall

Indland
8. april 2021

Stik imod hensigten har man fra politisk side gjort det både dyrere og mere usikkert at opføre solceller og vindmøller på land og dermed skabt et fald i udbygningen. Sådan lyder kritikken i en ny analyse fra Dansk Energi, der er brancheorganisation for energiproducenterne. 

Torsdag mødes Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at drøfte netop den kritik.

Ifølge analysen fra Dansk Energi har man i perioden fra 2012-2018 etableret solceller og vindmøller på land svarende til en kapacitet på 260 megawatt årligt. Men i perioden fra andet kvartal af 2018 til og med 2020 er kapaciteten blot udvidet med 80 megawatt årligt.

Særligt er det 2019 og andet til fjerde kvartal af 2018, der trækker ned, idet man kun øgede kapaciteten med henholdsvis 46 og ni megawatt. I 2020 er tallet steget til 205.

Kristine Grunnet er branchechef i Dansk Energi. Hun mener, at faldet i udbygningen vil gøre det vanskeligere at leve op til klimaloven og nå målet om 70 procent reduktion i 2030.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Larsen

Havvindmøller på 150 m, altså meget højere end pylonerne på Storebæltsbroen, hører til på havet. Konsekvenserne for dyreliv, natur, naboer er uoverskuelige. når de sættes op på land. Det er flere og flere byråd heldigvis ved at indse. Så fri mig fra denne klagesang fra vindlobbyen. For jer handler det udelukkende om kold profit.

Flemming Jensen

Udbygning af vind og solenergi på land skal stoppes omgående.
Vores energiforsyning er ved at køre fuldstændigt af sporet pgra. grådighed og faglig utilstrækkelighed.
Vi skatteydere (bomuldsplukkere) bliver kørt hen over af den nye grønneenergibobbel, hvor de få igen score kassen

@ Morten Larsen,

Jeg læser da om, at mølletårne på 240 meters højde er ved at blive normalt flere steder.

Og selvfølgelig findes der andre energiformer. Men man skal altså dels udvikle dem, og dels finde investorer til dem.

Vindmøller bliver revet ned efter en periode på måske 20 år. Men klimaet kan ikke vente. Så hvad er det egentlig din plan at gøre?

Søren Kristensen

Nu er det jo ofte ret skyet i Danmark, så hvis bare vindmøllerne bliver høje nok, lægger vi knap nok mærke til dem - med mindre selvfølgelig en vinge falder af eller noget og derfor skal de under alle omstændigheder ud på havet. Til gengæld er der masser af muligheder på land for de helt små vindmøller, der dækker en enkelt eller få husstande og sådanne er der oven i købet historisk tradition for.

Anders Hüttel

Jeg sagde nej til solfangere i Torup på Ærø fordi foretagendet var privat og overskuddet vil tilfalde nogle få
En landmand blokerede pga. frøer i et vådområde med hovedparten sagde nej for der ikke var lokalt ejerskab.

Jeg er for at staten er hovedleverandør af energi. Jeg er imod at energi-leverancer igen tilfalder nogle få. Drikkevand er også en ressource som sidder på 5 hænder på Ærø. Mine-put matador anno 2021.

Jeg vil skide på traditionerne for noget som er livsnødvendigt. Energi er også sikkerhedspolitik og vi går amok hvis varmen forsvinder i vores hjem. Så flytter vi ind på DTU.

Alt som jeg forbruger i dette liv tilfalder nogle få. Og det kaldes kapitalisme.
Staten (fællesskabet) skal eje og drifte vand, el og varme. Det er socialisme.