Interview
Læsetid: 10 min.

Kaare Dybvad Bek: Flere almene boliger og flere uddannelser i provinsen skal modvirke polarisering

De store byer er blevet de rigestes legeplads, og arbejderklassen er blevet fortrængt, dokumenterer ny bog. Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad vil løse det med flere almene boliger og ved at gøre det mere attraktivt at studere i provinsen
Carlsberg Byen i København er et af de nye kvarterer, som det formentlig er de færreste arbejdere, der har råd til at købe en bolig i. 

Carlsberg Byen i København er et af de nye kvarterer, som det formentlig er de færreste arbejdere, der har råd til at købe en bolig i. 

Christian Lindgren

Indland
26. april 2021

Danmarks store byer er blevet den øvre middelklasse og overklassens domæne. I både København og Aarhus har en kombination af høje boligpriser og en ændret erhvervsudvikling presset arbejderklassen ud af byerne, så de rigeste klasser nu sidder tungt på byen og dermed også den kulturelle og meningsdannende magt.

I den nye bog Rige børn leger bedst – et portræt af det danske klassesamfund dokumenterer fem forfattere, hvordan vi lever mere og mere opdelt, primært omgås folk fra vores egen klasse og derfor ikke længere bliver konfronteret med folk i andre livssituationer og deres udfordringer.

Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) har læst bogen og tager imod Information fredag morgen på sit kontor til en snak om det portræt af det danske klassesamfund, bogen tegner, og som ministeren på mange måder genkender.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er godt at de 25 pct almene boliger ønskes stige til 33 pct ,men så skal det også være til en pris så lavtlønsfamilier kan betale huslejen.
Derudover hvad hjælper det når bygherren ifølge ministeren i dag kan slippe godt fra ikke at opfører de 25 pct almene boliger.
Hvis det havde været en på overførselsindkomst så var vedkommende meldt som socialbedrager, hvis de blev taget i snyd.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Mogens Holme, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Gustav Alexander, Elisabeth From, Estermarie Mandelquist, Eric Philipp og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Der er for få billige boliger, for få alternative boliger, for få "Tiny Homes", for få bæredygtige - grønne - klimavenlige bomuligheder i DK. Fantasiløsheden breder sig i de indre byer og langt ud på heden. Hvorfor ligner enhver bolig de samme betonklodser om og om igen? Måske med et enkelt lille eller "Big" twist. Lad os begynde at løsne op for mulighederne for fantasifulde, små, billige bo-maskiner Lad os lukke penge-maskinen for de stenrige byudviklere og erhvervsfolk som selv bor langt fra de dødeog fantasiløse bymiljøer de skaber.

Lars Løfgren, Alvin Jensen, Nille Torsen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, jørgen djørup, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg ledte efter ord om de enormt høje priser på byggegrunde, men forgæves.
Det er jo de priser, der er årsag til at huslejerne i alment nybyggeri bliver tårnhøje..

I det hele taget er der mange ubesvarede spørgsmål i interviewet.

Lars Jørgensen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Eva - Det er bl.a. grundet de høje grundpriser - jeg har råbt op /foreslået at politikkerne fik lavet en lovgivning så de almene boliger fik lempeligere forhold - hvorved de kan opføres til en pris så lavtlønsfamilier kan betale huslejen.

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er fint med billige boliger til familier med to "almindelige" indkomster. Men hvad med de mange familier, som består af en person? Så vidt jeg husker er det 1/3 af den voksne befolkning, som bor alene. Desuden er problemerne endnu større for mennesker på overførselsindkomst. Det kommer man slet ikke ind på. Man kan godt blive træt af socialdemokratiets evige fokus på faglærte arbejdere i job.

Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Nanna Birk, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Heidi Larsen, Carsten Munk, Gustav Alexander, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jette Steensen

Polarisering på boligmarkedet er et kæmpe problem for samfundsudviklingen, fordi de lukkede boligenheder skaber lukkede værdifællesskaber. Dyre boliger ledsages af efterspørgsel efter alle mulige former for luksus overforbrug og i luksusghettoerne bliver det vanskeligt at trænge igennem med forståelse for behov for omstilling til et mere bæredygtigt samfund - måske lige med undtagelse af den symbolske Tesla som flashes i garagen.

Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Nemlig David Zennaro.
Med tilslutningen af Ghetto-loven smider de også disse grupper på gaden eller henvisning til en dyre lejlighed et helt andet sted.

Er der ikke flere og flere der må dele en lejlighed for at få mulighed til tag over hovedet. Der er sandelig plads til forbedringer.

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Elisabeth From og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Socialdemokratiet stikker blår i øjnene på borgerne.

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Klaus Schwab, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Elisabeth From, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

priserne på boliger har mange dimensioner, problemer og løsninger.

I Sverige har man, gennem en årrække, forsøgt at have 10% flere boliger, end der var og er behov for. Det giver både lavere boligpriser og større mobilitet på arbejdsmarkedet.

Til gengæld blev dette område forsømt i de år, den såkaldte alliance-regering var ved magten.

Danmark har flere muligheder:

Dels er der de billige og kompakte Attefallshuse, hvor alt er samlet på 30 km. Disse kan købes som samlesæt til under 50.000 DKK, og kræver ingen fundament.

Og dels kan man decentralisere en del af en videregående uddannelse til fjernstudier via verdens bedste universiteter. Hvis man på lokale VUC eller erhvervsskoler etablerer små hold på 3-6 personer omkring hvert studie, kan man lade kompetente undervisere være en slags kontrollanter, problemløsere og "mellemmænd" til universiteterne.
På denne måde vil man tage en del "efterspørgere" ud af boligmarkedet. Og samtidig vil man beholde de uddannede hjemme i lokalområdet.

Videre findes andre realistiske muligheder. Spørgsmålet er dog blot, om politikerne
overhovedet ønsker forandringer på boligmarkederne, da det går ud over venner blandt spekulanter og "bengnavere".

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, David Zennaro og Jette Steensen anbefalede denne kommentar

Dels er der de billige og kompakte Attefallshuse, hvor alt er samlet på 30 km. Disse kan købes som samlesæt til under 50.000 DKK, og kræver ingen fundament.

Eller

The first eco-habitat on Earth created through space-grade technology.
TERA will be a futuristic terrestrial home for this planet – one that emphasizes the beauty of its natural environment. Unlike conventional buildings, it can be be harvested from the earth and returned to the earth.

https://www.indiegogo.com/projects/tera-experience-the-future-of-living?...

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

"Nye bolig- og erhvervsmønstre betyder, at fattige og rige i højere grad bliver delt op i hver deres parallelsamfund langt fra hinandens virkeligheder, og det har særligt den konsekvens, at arbejderklassens problemer ikke bliver afspejlet i hverken medier, kultur eller politik."

Særligt denne del af problemstillingen er spændende. Efterhånden som arbejderklassen tvinges ud af byerne, hvor meningsdannelse og kultur skabes, så får de mindre indflydelse på, hvad der anses som problematisk eller vigtigt i det moderne samfund.

Er det ikke netop derfor at nyheder og aviser fokuserer på spørgsmål om køn og hudfarve, at de til tider synes at bekymre sig mere om sekteriske identitetsproblemer fra amerikansk politik, end en arbejderklasse hvis vilkår konstant forringes?

Den komsmopolitane, hvide kvinde og mand fra den 'kreative klasse' har jo ikke økonomiske problemer, så derfor er amerikansk politik mere spændende for dem, hvad danske medier så angler efter at reproducere for dem i dansk kontekst. Alt i mens selvsamme klasse af charlataner og blinde hyklere væmmes over arbejderklassens "højrepopulisme". En populisme, der aldrig var kommet, hvis det borgerlige ekklesiasi af bedrevidende narcissister i Radikale Venstre, Alternativet og til dels Enhedslisten havde fået fingeren ud og accepteret, at der er folk med ægte problemer, knyttet til den materielle virkelighed, som de med fordel kunne tage seriøst i stedet.

Bo Klindt Poulsen , Mads Kjærgård og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@ Pia Nielsen,

Jeg forstår ganske godt din henvisning, og jeg er helt klar over, at cirkelrunde huse har mindst mulig overflade til at afgive varme. Men der er altså også andre, og måske realistiske muligheder.

Vi har 2 huse. Vi har et på Balkan, hvor er meget, og bl.a. får huset gjort til et lavenergihus. Desuden har vi et hus oppe i Sverige, der er bygget som lavenergihus.

Vores svenske hus er bygget omkring 1990, og hele konceptet er altså omkring 30 år gammelt. Og udviklingen på dette område har ikke stået stille i disse 30 år. Huset har 3 samarbejdende varmekilder, hvoraf det ene er helt passivt. og derfor ikke bruger energi. Men - lavenergien ligger først og fremmest i omfattende isolering. og dette med mere isolering kan alle danske husejere sagtens gøre selv eller få gjort.

Væggene i vores svenske hus har 350 mm isolering. Og der kom krav om mere isolering i 2008, har loftet (her er det taget) nu 500 mm isolering. Videre er alle vinduer med 2 stk 2 lags termoruder uden på hinanden. Desuden er alle rum forsynet med en såkaldt vinyl inner-liner på 0,8 mm tykkelse i alle vægge, loft og gulv. Denne inner-liner er forseglet mod åbninger som døre, vinduer og el-installationer. og gør huset helt tæt. Til gengæld for denne tæthed er det nødvendigt med et ventilationssystem, der via en varmeveksler bytter indeluft med udeluft stort set uden varmetab.

Intet af dette i vores svenske hus betinger, at det skal bygges ind sammen med husets bygning. Og alt kan derfor etableres i ethvert dansk hus.

Når vi bor i huset hele året, anvender huset i øvrigt cirka 4.000 - 4,500 kW strøm om året til alt - lige fra opvarmning, komfur, lys, tv og pc-internet.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Flere almennyttige boliger vil - i den nuværende situation - bare øge ulighedsproblemet og skabe flere fremtidige ghettoer. For folk i det almennyttige er per definition sat uden for velstandsstigningen i samfundet. Det er jo absurd, at ministeren kan slippe af sted med bare at synge den her sang, og at ingen journalister stiller spørgsmål til værdien af at bygge almennyttige boliger til priser, målgruppen ikke har råd til at betale og med indbygget ulighedsmotor på boligområdet. Måske skyldes de manglende kritiske spørgsmål den sædvanlige problematik med at problemer først bliver relevante for medierne, når journalisterne selv rammes af dem.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Mogens Holme, Susanne Kaspersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

"ved at gøre det mere attraktivt at studere i provinsen"

Der blev ellers, for ikke så mange år siden, brugt mange penge på at lukke uddannelses steder i provinsen, og nærmest give Roskilde og omegn monopol på uddannelses området.
Sjovt nok kort tid før der blev en masse snak om udkants Danmark og bankernes manglende vilje til at være behælpelig med finasiering visse steder i landet.

Mon ikke der er noget i det at få overblik over og få lært noget af?

Mads Kjærgård

Hvad det nytter det, at det er almene boliger. Når huslejen udgør over 50 % af en indkomst på 31.000? At bo burde bare være noget man gjorde fremfor, at det skal gøres til genstand for så megen spekulation! Og må jeg tilføje, boligprogrammer! Kan
man ikke bare være, i det her forbandede samfund. Uden at alt skal gå op i arbejde og bolig?

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ib Christensen, Lasse Glavind, Susanne Kaspersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er absolut væsentligt, at der igen gives boligstøtte af en substantiel størrelse til folk med små indtægter. Det vil samtidig også være den bedste måde at støtte mere almennyttigt byggeri.

Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

For at være helt ærlig, jeg hader socialdemokraterne selv Dybvaad, de har fejlet, deres ambition for arbejderklassen om at alle skulle have sit eget lille parcellehus var i bund og grund absurd.
Man har satset på at give arbejderklassen et borgerlige liv som forbilledet af det god liv, men det resultat at alle er mere eller mindre lænket af gælder, i stedfor at satse på det der karakterisede arbejderbevægelsen, fælleskabet, solidaritet, man kunne at satse på andelforening, almenbolig, skoler og uddannelser, kulturen i stedfor at skabe en verden hvor livets eneste formål er at arbejde, kunsummere og betale sin gæld.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Jette Steensen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Almennyttens tjenere burde være den politiske elite og dens embedsmænd men de er akkurat lige så griske og magtbegærlige som kapitalisterne. De er mest interesseret i at skabe ben og afkast til sig selv. De er ikke en skid interesseret i at fjerne profitten fra området.

Men hvorom alting er, så er der en enkel opskrift på at opføre "billige" boliger. Det kan det ske ved at organisere det som selvejende boligforeninger, i form af stiftelser. Man optager de nødvendige lån, garanteret af staten, som afdrages og forrentes til byggeriet er betalt. Den husleje der opkræves skal alene dække vedligehold og fornyelser men nul kroner til afkast, af den simple grund at der ingen ejere er.

Metoden kan også bruges på eksisterende ejendomme som ønskes solgt. Her kan etableres et lovgrundlag der giver ejendommens lejere ret til, via en oprettet stiftelse, at overtage ejendommen til den udbudte pris. Da der ingen ejere er til disse konstruktioner, bør de friholdes for enhver ejendomsskat, af den årsag, at de reelt ejes af almenvellet (os alle) og fordi, hverken lejerne eller andre kan få adgang til boligforeningernes ejendom og anden formue.

Dan D. Jensen

Hvis man ikke gjorde muligt at nogle mennesker havde så store indkomster, ja så skulle priserne nok finde et normalt niveau !
Udbud og efterspørgsel --- udbuddet (af penge) er alt for stort !

Jette Steensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Undrer mig at ministeren her forsøger med ideer om billigere og flere almenboliger når han og regeringen samtidig holder fast i en ghettolov ,der forlanger tvangsflytning og sortering af mennesker der bor der nu.
Er de t ikke absurd?

Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Carsten Munk, Jette Steensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg forstår simpelthen ikke, at man kan interviewe Boligministeren, der udtaler at han vil bygge flere almene boliger uden, at spørge ind til Ghetto pakken og de mange almene boliger Socialdemokratiet vil rive ned. Det er dumpekaraktere til den kritiske journalistik.

Inge Lehmann, Viggo Okholm, Ebbe Overbye, Per Torbensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar