Danske børn i Syrien
Læsetid: 4 min.

Leder af fangelejre i Syrien: IS opererer i det åbne, og syv-årige piger bærer niqab

Islamisk Stat har mange måder at smugle folk ud af de fangelejre, hvor danske børn opholder sig. Det fortæller den kurdiske leder af al-Hol- og al-Roj-lejrene, der advarer om, at IS bestikker sig frem. Uhyggelige oplysninger, mener R og EL, der kræver børnene hjem omgående
Den kurdiske leder af Al Hol og Al Roj, Seykhmus Ahmad, fortæller, at Islamisk Stat kan smugle folk ud, fordi sikkerhedsstyrkerne omkring lejrene »ikke kan kontrollere hele området«, og fordi nogle af dem kan være korrupte. Billedet her er fra Al Hol.

Den kurdiske leder af Al Hol og Al Roj, Seykhmus Ahmad, fortæller, at Islamisk Stat kan smugle folk ud, fordi sikkerhedsstyrkerne omkring lejrene »ikke kan kontrollere hele området«, og fordi nogle af dem kan være korrupte. Billedet her er fra Al Hol.

Delil Souleiman

Indland
3. april 2021

Mens danske politikere vil lade en taskforce bruge de næste seks uger på at undersøge mulighederne for at hjemtage de danske børn fra fangelejrene i Syrien uden deres mødre, beretter lederen af de to kurdiskkontrollerede lejre nu om alvorlige sikkerhedshuller, korruption og øget IS-tilstedeværelse.

»Der er en del folk, som bliver smuglet ud. IS har mange måder, hvorpå de kan smugle folk ud af lejrene,« siger Seykhmus Ahmad, chef for de kurdiske myndigheders kontor for flygtningelejre og fordrevnes anliggender i Nordøstsyrien.

Som højtstående embedsmand i det kurdiske styre kan han føje nye detaljer til det eksisterende trusselsbillede af de to lejre al-Roj og al-Hol i Syrien. Forskere og efterretningstjenester har flere gange oplyst, at sikkerheden vakler, og at den skrøbelige situation giver IS mulighed for at genopbygge sig selv, ligesom fanger kan flygte.

Seykhmus Ahmad fortæller, at Islamisk Stat kan smugle folk ud, dels fordi sikkerhedsstyrkerne omkring lejrene »ikke kan kontrollere hele området«, dels fordi nogle af dem kan være korrupte.

»IS kan bestikke sig frem. I sikkerhedsstyrkerne kan der være ret mange svage sjæle, som er bestikkelige,« siger han og uddyber:

»IS ved, hvordan man finder huller i sikkerheden, de er jo netop specialister i at trænge igennem sikkerhedsapparater.«

De seneste uger har Ekstra Bladet beskrevet en række forhold i lejrene baseret på fortrolige efterretninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Avisen har blandt andet kunnet fortælle, at IS har oprettet en børneafdeling i al-Hol, og at udenlandske børn bliver smuglet ud af al-Hol-lejren for at blive trænet til at begå terror i deres hjemlande.

PET har i flere trusselsvurderinger vurderet det som »usandsynligt«, at børnene lige nu udgør en terrortrussel på grund af deres unge alder. Men børnene risikerer ifølge efterretningstjenesten at blive indoktrineret yderligere, »jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, herunder lejrene i det nordøstlige Syrien«.

Ifølge Seykhmus Ahmad, den kurdiske lejrchef, er det svært at tale om »graden af radikalisering« i lejrene. Men Islamisk Stat forsøger ikke længere at skjule sin tilstedeværelse i lejrene, understreger han.

»Det, vi kan sige med sikkerhed, er, at de er blevet langt mere trodsige. Førhen var vores sikkerhedsapparat optaget af sovende celler i lejren, men i dag opererer de i det åbne og lægger ikke skjul på deres intentioner,« siger Seykhmus Ahmad.

»De siger åbent, at de støtter IS, og at kalifatet er kommet for at blive.«

Som noget nyt får piger helt ned til syv år eksempelvis »en niqab over hovedet«, fortæller han.

»Sådan har det ikke altid været i al-Hol. Men nu har mange piger niqab, og alt tyder på, at Islamisk Stats religiøse politi forsøger at håndhæve IS-doktriner inde i lejren,« siger Seykhmus Ahmad.

Stifter af organisationen Repatriate the Children Denmark, Natascha Rée Mikkelsen, som har været i lejrene flere gange, har også set små piger i al-Hol-lejren iklædt niqab.

»Vi har set piger ned til seks år, som er helt tildækkede, og hvor man kun kan se øjnene,« siger hun og tilføjer, at det er hendes opfattelse, at det kun gælder i de mest ekstreme miljøer.

’Uhyggelige oplysninger’

Tirsdag aftalte et politisk flertal at nedsætte en taskforce, der over de næste seks uger skal granske mulighederne for at hjemtage børnene uden deres mødre. Flere eksperter har dog meget svært ved at se det som en farbar vej af både juridiske, diplomatiske og etiske årsager.

Hos De Radikale kalder udenrigsordfører Martin Lidegaard oplysningerne fra den kurdiske lejrchef for »uhyggelige«. Der tegner sig »et krystalklart billede« af, at situationen i lejrene har ændret sig »dramatisk« over de seneste måneder, mener han.

»De her detaljer bekræfter indtrykket af, at IS er ved at sætte sig på især al-Hol-lejren, og at de undertrykker og udøver social kontrol og vold mod børnene i lejrene. Det er forfærdeligt at høre om,« siger Lidegaard og tilføjer, at »derfor er tid en faktor« i forhold til at hente de danske børn hjem.

– Hvorfor har I så netop aftalt først at bruge halvanden måned på at udrede mulighederne for at hjemtage børnene uden deres mødre?

»Jeg så hellere, at vi tog de børn hjem i dag end i morgen. Det vigtige er, at vi i aftalen har fået ind, at taskforcen også skal forberede en helt konkret evakuering af børnene, så man kan agere hurtigt. Fordi vi ved, det kan tage tid. Og det håber jeg sandelig, at regeringen vil leve op til,« siger Martin Lidegaard.

I Enhedslisten, der ikke er med i den politiske aftale, er udlændingeordfører Rosa Lund ikke overrasket over oplysningerne fra den kurdiske lejrchef. Men de gør »indtryk«, siger hun.

»Det bekræfter, at de her børn og danske kvinder skal ud hurtigst muligt.«

Udtalelserne fra Seykhmus Ahmad rejser ifølge Rosa Lund først og fremmest spørgsmål om, hvor længe regeringen har vidst, hvor slem situationen er i lejrene.

»Hvis de har vidst det, vil vi gerne vide, hvorfor de ikke har fortalt det til Folketinget,« siger hun.

Og har regeringen ikke vidst det, viser det, at regeringens kontakt til – og samarbejde med – det kurdiske styre er for ringe, mener Rosa Lund.

»Det betyder også, at vi får rigtigt svært ved at hente børnene hjem uden mødrene, fordi det kræver, at kurderne giver os lov til det – og det nægter de indtil videre,« siger hun.

Information har forsøgt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod. Men det har ikke været muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Uhyggeligt , men jeg har forstået at der blandt danske eller tidligere e r kvinder der ikke vil aflevere deres børn og i øvrigt stadig er tro eller positive for IS.
Hvad gør vi?
En ven skrev som svar i et opslag at så måtte de jo blive, men hvis kurderne så sætter dem på en flyver til Kastrup er vi pisket til at modtage dem.

Carsten Hansen

Viggo OkholM.

Der har jo været en del tråde om emnet.
Mit svar til dit spørgsmål må stadig være:

Tag både børn og mødre hjem. Dette for børnenes skyld og for at aflaste kurderne og frigøre dem for nogle religiøse fanatikere. Dem har de rigeligt af.
Anbring børnene i nærmeste familie herhjemme eller eventuelt i pleje..
Mentalundersøg mødrene og spær dem inde på forvaring indtil vi er helt sikre på at de aldrig skader så meget som en eneste person via religiøs terror.

Der er folk der mener at disse mødre bare er stakkels ofre og bør slippe så billigt som overhovedet muligt.
Den holdning deler jeg ikke.
Det må tage de år det er nødvendigt.

Mogens Holme, jens christian jacobsen, Gitte Loeyche, Helle Walther, David Zennaro og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Carsten:
Sådan set enig og vi må så huske at vi også her behandler forskelligt for at handle ens-hvis du forstår og den omvendte sætning kan også være rigtig.-I min tid som pædagog var det nok en læresætning som vejviser/eftertanke og det er ikke noget jeg har fundet på, men jeg kan ikke huske hende, der beskrev det. Nå jo ved at behandle ens kan man komme til at behandle forskelligt!

Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Det er altså tankevækkende at vi meget-meget gerne vil retsforfølge disse kvindelige 'syrienskrigere' for deres mulige forbrydelser, mens vi har ladet vores politiske elite slippe afsted med krigsforbrydelser, som vi helt er holdt op med at inddrage i de offentlige debatter.

I øvrigt kan det vel næppe overraske at der foregår dét, som artiklen beskriver, i lejrene - gennem det seneste års tid har der været tiltagende forlydender om at ISIL regrupperer i bl.a. Afghanistan (som også er besat af USA). Og her medio marts kunne OWP rapportere om deres genkomst i Syrien: https://theowp.org/isis-returns-with-force/

Peter Wulff, Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Marianne Jespersen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er bare pinligt, at SF og de Radikale er gået med til at putte sagen i en syltekrukke.

Som Hanne Utoft siger, kan oplysningerne næppe overraske.

Mogens Holme, Carsten Munk, Marianne Jespersen, Gitte Loeyche og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

»Sådan har det ikke altid været i al-Hol. Men nu har mange piger niqab, og alt tyder på, at Islamisk Stats religiøse politi forsøger at håndhæve IS-doktriner inde i lejren,« siger Seykhmus Ahmad.

Jamen var det ikke det kvinderne i begejstring rejste ned til. Måtte de ikke være klædt på denne måde er det vel et overgreb ? IS har altså sin egen lejr. Forholdene der er rædselsfulde, dog næppe så rædselsvækkende som den stat IS indtil for nylig adminstrerede med kvinderne som medhjælpere. Lad dem komme hjem til DK, men måske skulle man lade være med at opfatte dem som ofre. Tværtom.

Carsten Hansen

Viggo Okholm.

Jeg skriver ingen steder at de skal behandles ens.
Foreløbigt har de dog begået den samme forbrydelse ved ulovligt at tilslutte sig Islamisk stat.
En metalundersøgelse er ikke en straf i sig selv, men blot et redskab myndigheder kan bruge rationelt.

Hvis det ikke var fordi, det er skammeligt, så ville det være helt til grin at kalde en arbejdsgruppe en taskforce, når den har en varighed på 6 uger. 6 uger! De børn skulle have været hjemme for lang tid siden.

Vi kender jo også godt resultatet af "taskforcens" arbejde på forhånd, nej, det kan ikke lade sig gøre at tage børnene hjem uden deres mødre.

Et super eksempel på spin, der gør, at man tror, at man, ved at kalde det det modsatte af, hvad det er, virkelig kan få nogle til at tro på, at det er noget andet, end hvad det i virkeligheden er: En syltekrukke.

Anders Reinholdt, Mogens Holme, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , David Zennaro og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Per Christensen

Hverken mødre eller børn skal til Danmark. Lad dem blive i deres selvskabte situation.

Hvis det er så åbenbart at IS er aktive i lejrerne, så brug midler på en ordentlig udrensning, retsforfølgelse og afstrafning af dem iht. lokale love. Hvis det inkluderer dødsstraf, så hellere end gerne for mig.

Nu må det snart være slut med alt nonsense om at verden burde indrettes efter Danmarks model. Og siden det ikke virker, så skal verden importeres til Danmark. Og når det ikke virker så må det jo være gennemsnits-Jensen som ikke anstrenger sig nok med at tilpasse sig selv og samfundet til dem vi importerer.

Dem som virkelig vil Danmark, er velkomne, forudsat at de er arbejdssomme, loyale, hæderlige og integrationsvillige således at de er til gavn for landet.

Hvis man "melder sig ud af klubben" og endda direkte er fjendtlig mod Danmark, skal man hverken regne med at komme tilbage eller få hjælp.

Maria K., Espen Bøgh, Henrik Salling, Henrik Ilskov-Jensen, Jacob Nielsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Per mener du børnene sidder i en selvskabt situation?

Mogens Holme, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Aslya.
Jeg kan ikke svare for Per, men problematikken drejer sig vel mindst lige så meget om mødrene om de vil slippe børnene..
Her er ingen lette løsninger, men som sagt tror jeg ikke vi kommer i "våde" som nation på grund af den gruppe her.
Værre er at at velintegrerede og fungerende unge fra Syrien, nu skal sendes hjem til en diktator, som Danmark anerkendte andre for at bekæmpe, men stadig er der.

Niels Christensen

I Enhedslisten, der ikke er med i den politiske aftale, er udlændingeordfører Rosa Lund ikke overrasket over oplysningerne fra den kurdiske lejrchef. Men de gør »indtryk«, siger hun.
»Det bekræfter, at de her børn og danske kvinder skal ud hurtigst muligt.«
Der er vist ikke noget der ikke kan bekræfte Frk. Lund i at mene det hun har ment længe.
DE fleste af de her børn var ikke blevet født, hvis det ikke var fordi de skulle være en del af Kalifatet.

jens peter hansen

SS - drengene der overlevede kom næsten alle hjem til DK. Med nogle få undtagelser så var der ingen der blev dømt for deres overgreb som soldater. Så sad de fra et til tre år og blev lukket ud og kunne så straffrit fortælle om deres aktioner mod partisaner, henrettelser og nedskydninger og afbrændinger af landsbyer. Mest selvfølgelig i lukkede kredse. De blev straffede fordi de meldte sig til tysk krigstjeneste. En lov med tilbagevirkende kraft. De var meget fortørnede over det retsbrud. Var de blevet udleverede til Sovjet eller Jugoslavien ville de være blevet skudt. Disse krigsforbrydere har siden plaget manges retsind. Ofrene havde vi glemt. Lad mødrene komme hjem og døm dem for deres brøde: At udsætte deres afkom for umenneskelig behandling, livsfare og overgreb, inden de blev sat i lejr. De arbejdede for bødlerne.

Marianne Jespersen

Nils Christensen m.fl.

19 børn og 6 kvinder!! Skrev jeg forleden.
Nu må det være på tide at gentage det. 19 børn og 6 kvinder! Herregud hvad fanden er det vi diskuterer.
Det er faktisk overordnet set et meget lille problem, der bare skal løses ved at man tager de stakkels 19 børn og deres mere eller mindre radikaliserede 6 mødre hjem - og går i gang med at håndtere problemerne med den resocialisering inkl. eventuel sigtelse og dom, som skal i gang både af hensyn til børnene og os selv som samfund. Den slags burde ligge langt under regerings og folketingsniveau!

I virkeligheden nægter jeg at tro på alle de folk, der både her og andre steder tilkendegiver deres forfærdelige bekymring over hvad sølle 6 evt. radikaliserede kvinder kan medføre af ulykker og sammenbrud i det danske samfund.
Jeg synes noget selvransagelse og ærlighed ville være klædelig. Drejer det sig om hævntørst og vrede eller bare almindelig muslimbashing og indvandrer/ fremmedhad som her får en "legitim" anledning til at blive luftet eller er vi i vores samfund virkeligt så usikre angste og skrøbelige, at vi ikke tør vove at håndtere dette reelt samfundsmæssigt set meget lille problem.

Disse 6 kvinder ( flere endda etnisk danske) har dansk statsborgerskab, selvom politikere m.fl. hele tiden understreger, at det burde de slet ikke have lov til - nu når de har "besudlet deres rede" ! og fravalgt Danmark.

Det politiske stråmandscirkus omkring modstanden mod hjemtagning i denne sag er både usselt, patetisk almindelig ulækkert - og principielt farligt for vores alles borgerlige rettigheder..
Skal vi som befolkning virkelig spille med på den melodi, som på en mærkelig måde snarere handler om at legitimere alle initiativer til hindre så mange som muligt i at få ophold og statsborgerskab her i Danmark.
Skal politikerne virkelig have lov til at snyde fra statens forpligtelser overfor sine statsborgere, fordi regering og folketing og med dem mange i befolkningen ikke kan lide disse 6 kvinders og hvad de har gjort.
Måske kan vi i øvrigt flå burkaen af dem og så klippe dem skaldede som i 1945 i stedet for at give dem en retssag..

René Arestrup, Claus Mortensen, Mogens Holme, jens rasmussen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Marianne: Hvad tror ofrene tænker om den vold, de ydmygelser og de mord som de 'danske' mødre MÅSKE har begået? Når de hører at Marianne mener Herregud. Og: Det er nok bare muslim-bashing?
Det er somom proportionerne fuldstændig er skredet i strenge her i avisen lige så snart det drejer sig om al-Hol mm. Selvfølgelig skal børnene hjem hurtigst mulig. Men forældrene skal for retten. Naturligvis. Og de kan næppe have kvalificeret sig som forældre og børnene må naturligvis anbringes borte fra deres såkaldte 'mødre.' ISIS deltagelsen impplicerer, at de voksne former, kontrollerer og dømmer over barnets adfærd og holdninger ud fra former for absolutte standarder, som er formuleret af en højere autoritet, de lokale kommandant. Lydighed anses som en dyd, og ISIS har anvendt afstraffende og insisterende midler for at regulere børnenes adfærd hvis den er i konflikt med den højere autoritets menneskeforagtende standarder.

Torben Lindegaard

@Marianne Jespersen 03. april, 2021 - 16:55

"Måske kan vi i øvrigt flå burkaen af dem og så klippe dem skaldede som i 1945 i stedet for at give dem en retssag."
citat fra læserbrev

Nej, Marianne .... du må ikke engang spøge med det.

Hvis anklagemyndigheden kan løfte bevisbyrden, så kendes de 6 kvinder skyldige og bliver idømt en straf - ellers går de fri.

Ikke noget alternativt, folkeligt opgør med de 6 kvinder.

Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Torben Lindegaard

Jeg er faktisk meget enig med dig. Det var ikke ment som en spøg desværre, men en advarsel mod den folkestemning som dømmer og vil straffe disse kvinder for både det ene og det andet uden en retssag- desværre.
Og til Jens Christian Jacobsen
" Hvad tror ofrene tænker om den vold, de ydmygelser og de mord som de"danske mødre" MÅSKE har begået?"

Det vigtigste ord her er netop "Måske". Mit herregud går klart på det meget lille antal og den ret enkle sag. For som situationen har været meget længe burde den danske stat for meget meget længe siden have taget både børn og kvinder hjem til Danmark og iværksat de foranstaltninger der var behov for, herunder retssager. Når det ikke er sket må det jo være fordi der er nogle andre dagsordner i spil.
Jeg vil i øvrigt ikke skydes i skoene, at jeg på noget tidspunkt har bagatelliseret IS-kalifatets forbrydelser.

Carsten Hansen

Marianne Jespersen

"en advarsel mod den folkestemning som dømmer og vil straffe disse kvinder for både det ene og det andet uden en retssag"

Hvem er det der vil straffe uden dom ? Hvad der det for en folkestemning du snakker om ?

Carsten Hansen

I det hele taget er spørgsmålet om meningen med livet et irrationelt spørgsmål.

For små børn i dele af Afrika, hvor fra de står op om morgenen til de går i seng om aftenen, kun drejer sig om at skaffe føde, der er spørgsmålet af en anden karakter end for den almindelige gennemsnitlige dansker.

Og tror man på skabende guder, så kan man starte med at spørge denne/disse om hvad meningen med livet er for ovennævnte børn; Om "Guds veje er uransagelige" er et godt nok svar?

For ateister som undertegnede er der ingen tvivl.
Mennesket er blot en skabning som alle andre, men med en udviklet hjerne og 10 fingre som nyttigt redskab i forbindelse herme. Der er ingen overordnet mening med hverken livet eller døden.

Tilfældigheder planlægges ikke.

Carsten Hansen

Hov ; Forkert tråd !!

Kim Houmøller

Hvordan vil man skaffe troværdige vidner? Om kort tid går disse kvinder frit rundt i Københavns gader.

Carsten Hansen

Kim Houmøller

Ja; Det er såmænd ikke helt utænkeligt.
Hvis disse hjernevaskede galninge kun kan dømmes for ulovlig at have tilsluttet sig IS i et af de område hvor loven forbyder det, så slipper de nok billigt.

I en tidligere tråd linkede jeg til en sag i Norge, hvor en IS-kvinde, med udenlandsk statsborgerskab, var kommet hjem igen til Norge.
Hun blev idømt et par års fængsel og herefter udvisning af Norge for bestandigt.
men da det ikke er sikkert at sende hende hjem går hun nu frit rundt i samfundet.

https://www.nrk.no/norge/terrordomt-is-kvinne-satt-fri-_-politiet-far-ik...

Det var vel det mødrene ønskede at deltage i? Så hvad er problemet?

Den danske stat er ikke mor for børnene. Den danske stat er ikke socialmyndighed i udlandet. Kvinderne er frivilligt taget afsted.

Jeg skal lige love for "omsorgsrytterne" boltrer sig for tiden, og hele tiden med børnene i fokus holdt foran sig for at få opfyldt omsorgsbehovet hos dem.

Ekstra Baldet kalder det en "SKÆNDSEL" vendt mod regeringen for at samle masserne for den fælles omsorgstanke, - og vist hjælper at samles herom, - det siger meningsmålingerne, og så er det sandt.

Den(næsten) glemte "SKÆNDSEL" er det mødrene udsatte deres børn for, ved at tage dem med ned til IS og Kalifatet og dets "blodsregime", som de inden afrejsen viste var i gang. med shari-lov og halshugninger af uskyldige nødhjælpsarbejdere.

- Alt det taler vi ikke om i kampagnerne imod regeringen, kun børnene som uskyldige, - hvilket er ganske rigtigt, det er dog mødrene der skal fortælle deres børn, de er skyld i det rådne liv som de har budt deres børn, så de forstår hvem der rettelig bærer skylden for deres ulykke og ingen andre., og de skal gøre det af egen drift, eller er det ligegyldigt.

Det er også noget vi herhjemme gerne må tale om, - ikke som dengang Nyrup fortalte at DF ikke var "stuerene" og aldrig blev det.

Den undertrykkelse af den frie debat et demokrati skal stå for, og som foregik i årevis, må og skal ikke gentaget for en kampagne for mødrene og de stakkels børn.

- Det er der bare ikke plads til for kampagnen, går direkte imod debat, - det er hævet over enhver tvivl, for alle skal ensrettes til tanken om "de stakkel børn" som var det et bud fra en sekt, for de er som bekendt ikke særlig demokratiske.

Det er stakkels børn, men deresmødre er de første skyldige, men også de sidste skyldige. i denne sag.

Det er bare en akseptabel løsning: at hente de 19 børn og deres 6 mødre til Danmark. Det er noe som til dels er gjort i Norge, og med en viss suksess.
Mødrene bliver straffede, og børnene slipper ud af den radikaliserings skole som disse lejre jo er. Disse mødre har også bidraget med verdifuld information om IS til det norske PET som de ellers ikke havde fået. Kort sagt; dette er løsningen som er den bedste for alle parter.

Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Det er bare en akseptabel løsning: at hente de 19 børn og deres 6 mødre til Danmark"

Hvad med løsningen at det er et problem skab at mødrene , vedligeholdt af mødrene og frivilligt valgt af mødrene. Og at de derfor selv er ansvarlige for den situation de befinder sig i.

Mødre der frivilligt har valgt en ideologi der har indbygget halshugning, slaver, undertrykkelse af anderledes tænkende og fjernelse af uerstattelige kulturmindesmærket.

Og det skulle være den danske stats skyld eller ansvar? Svaret må hele tiden være: Det er kvindernes eget ansvar. Den danske stat, det demokratisk sindede Danmark og alle der elsker frihed må til enhver tid vende sig mod ideen om at få disse mennesker til Danmark.

Torben Lindegaard

@Nils Bøjden 04. april, 2021 - 21:30

Efter dansk lov bliver vi straffet for vore handlinger -
i det omfang anklagemyndigheden kan løfte bevisbyrden -
vi bliver ikke staffet for vore holdninger, eller ideologi.

Det blev ulovligt at rejse til ISIL-kontolleret område, og det kan vel bevises, at mødrene overtrådte den lov - og en straf vil blive udmålt.

Hvis mødrene dømmes for yderligere forbrydelser, så bliver de straffet for det også.

"Efter dansk lov bliver vi straffet for vore handlinger -"

Ja, hvis vi er i Danmark.

Carsten Hansen

Torben Lindegaard
Det virker som om du har et ønske om at disse kvinder skal slippe så billigt som muligt og ud i samfundet så hurtigt som muligt. (

Ret mig hvis jeg tager fejl.

Vi kan være enige om at kvinderne skal idømmes den straf de fortjener, men hvis de løslades efter ganske kort tid uden at være afradikaliseret, hvem tager så ansvaret for de ofre der eventuelt måtte komme hvis de begår terror ?.
En ting er at overvåge, men en bil kan bruges som våben, en skarp køkkenkniv kan pludselig trækkes som set andre steder o.s.v.

Forvaring er stadig mit bedste bud hvis vi hjemtager kvinderne. Men det er som bekendt op til domsstolene at afgøre hvilken straf der idømmes.

Freddie Vindberg

Disse mødre og deres børn, skal åbenbart dømmes til evig straf, i skærsilden. Ellers har nogle borgere svært ved, at få sjælero.

Carsten Hansen

Forvaring har intet med "evig straf" at gøre.

Torben Lindegaard

@Carsten Hansen 05. april, 2021 - 08:49

Du tager fejl.

Jeg bryder mig bare ikke om hykleri - heller ikke når vi selv er hyklerne, der forlanger, at andre lande tager deres af Danmark udviste borgere retur; imens vi selv nægter at gøre det samme med vore statsborgere fra Syrien.

Kurderne har kæmpet en drøj kamp imod ISIL og har i den sammenhæng taget en række ikke-syriske statsborgere som krigsfanger.

Det er ganske enkelt for meget at bede om at lade kurderne stå tilbage med bevogtningsopgaven- plus en eventuel afradikaliseringsopgave. Hvert land må hjemtage sine statsborgere til retsforfølgelse i hjemlandet i henhold til landets lovgivning.

René Arestrup, Eva Schwanenflügel og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Torben Lindegaard.

"Jeg bryder mig bare ikke om hykleri - heller ikke når vi selv er hyklerne, der forlanger, at andre lande tager deres af Danmark udviste borgere retur; imens vi selv nægter at gøre det samme med vore statsborgere fra Syrien."

Her er vi også helt enige. Jeg har skrevet det samme i flere tråde.
Ligeledes det samme med at aflaste kurderne så de ikke står alene med en uoverskuelig opgave.

Det helt store problem er at det bliver svært at føre en ordentlig retssag herhjemme med de nødvendige vidner. Dette kan så betyde at disse kvinder bliver lukket ud i samfundet før det er sikkert for omverdenen.

Torben Lindegaard

@Carsten Hansen 05. april, 2021 - 15:16

Det er ikke særlig svært at bevise, at de 6 kvinder er rejst til dele af Syrien omfattet af Lov om Væbnede konflikter i udlandet m.v. fremsat den 4. maj 2016 af justitsministeren (Søren Pind) uden Politiets tilladelse.

Carsten Hansen

Torben Lindegaard

Det er jeg udmærket klar over.
Det skriver jeg selv tidligere i tråden.

Hvad giver det i straf ? Et par år og derefter ud i samfundet.
Er det sikkert nok ?
Forvaring til vi er sikre på at disse kvinder ikke begår terror er stadig , i min optik, den bedste løsning.
Men som skrevet ; Det afgør domstole og lovgivning.

Torben Lindegaard

Vedrørende Lov om Væbnede konflikter i udlandet m.v.

Strafferammen er op til 6 år for ophold i pågældende områder og op til 10 år, hvis pågældende har været til sluttet en væbnet styrke - 16 år hvis pågældende har deltaget i kamphandlinger.

"Er den pågældende tilsluttet en væbnet styrke, kan straffen stige til fængsel indtil 10 år eller under særligt skærpende omstændigheder til fængsel indtil 16 år.
Som særligt skærpende omstændigheder anses navnlig tilfælde, hvor den pågældende har deltaget i kamphandlinger."
Fra Lovens § 114 e

"Den, der har dansk indfødsret eller bopæl i den danske stat, og som uden tilladelse indrejser eller opholder sig i et område som nævnt i stk. 3, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år
Fra Lovens § 114 j

Carsten Hansen

Torben Lindegaard.

Tak for præciseringen.

Strafferammen er op til 6 år for ophold i pågældende områder og op til 10 år, hvis pågældende har været til sluttet en væbnet styrke - 16 år hvis pågældende har deltaget i kamphandlinger.

For mig at se så gælder det om 2 ting.

1. At de ikke lukkes ud før det er sikkert.
2. At de får den straf der tilkommer dem hver især. Hverken mere eller mindre.

I forhold til det sidste er bevisførelsen af stor betydning. Ingen vidner ingen beviser.

Torben Lindegaard

@Carsten Hansen 05. april, 2021 - 16:27

Så de 6 kvinder står over en dom for et forhold med op til 6 års straframme alene for at være rejst til området.

Hvis kvinderne har været tilsluttet en væbnet styrke er straframmen 10 år.

Hvis kvinderne har deltaget i kamphandlinger er straframmen 16 år.

Torben Lindegaard

@Carsten Hansen 05. april, 2021 - 16:27

Vi overhaler hinanden i kommentarsporet !!

Carsten Hansen

Eller sagt mere tydeligt.

En domsfældelse i Danmark kan komme til at betyde en langt mindre straf end den de har fortjent.
Det er risikoen ved at tage dem hjem, som vi nok bør og skal; Derfor forvaring hvis en mentalundersøgelse siger god herfor.
Jeg er ikke jurist og kan derfor ikke vide præcist hvad der er muligt.

Carsten Hansen

Overhaling forbudt !!

;-)

Carsten Hansen

Så det værst tænkelige eksempel kan være:

En kvinde, der har deltaget i kamphandlinger sågar dræbt helt uskyldige, idømmes den mindst mulige straf da der ingen vidner er til stede. De befinder sig i Syrien.

Det er den risiko der følger med ved hjemtagelse. Det skal man skrive sig bag øret i fald der senere udøves terror hvor f.eks et par børn mejes ned af en bil, med fuldt overlæg.
Hvilket vi har set flere steder ske i Europa.

Og ja; Vi skal og bør hjemtage disse galninge,. Men det kan komme til at koste dyrt hvis vi slipper dem ud mi samfundet for tidligt.

Eva Schwanenflügel

Både FE, PET, og CTA vurderer, at terrortruslen mod Danmark er stor.
Den stammer fra både herboende personer, samt udlændinge affilieret med blandt andet IS.

Men i forhold til netop mødrene fra de syriske fangelejre, er der en større trussel ved at lade dem samt børnene forblive i Syrien, end ved at hjemtage dem.
Det er det, regeringen åbent har valgt at ignorere:

"Fra flere kanter har det lydt, at regeringen øger terrortruslen ved at lade børnene blive i lejrene. En pointe, som i tidligere vurderinger såvel som den nye går igen:

- Risikoen for indoktrinering og påvirkning som udgangspunkt forøges, jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, herunder i lejrene i det nordøstlige Syrien.

Samtidig fremgår det, at det er "usandsynligt, at der udgår en aktuel terrortrussel fra børn af personer udrejst fra Danmark til konfliktzonen. Det hænger først og fremmest sammen med børnenes nuværende lave alder".

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2021-03-31-terrortruslen-mod-danmark-er-alv...

Når regeringen derfor går imod sine "styrelser" med 'eyes wide shut', handler det om at bibeholde og skaffe flere svingvælgere over i Socialdemokratiet, ikke om en eventuel risiko for Danmarks sikkerhed.

Vi har fantastiske afradikaliseringseksperter herhjemme, og Danmark er faktisk berømt for Aarhus-modellen:

"Truslen fra udrejste afhænger af modtagelsen.
Det er to internationale terrorforskere enige i.

- I er i Danmark med Aarhusmodellen verdensberømt dygtige til at håndtere personer, der udgør en potentiel fare, og få dem tilbage i samfundet. Og det handler jo ikke om uoverskueligt mange personer fra Danmark, siger Magnus Ranstorp, som er forskningschef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm.

Men selvom det ikke er så mange, er det så ikke en alt for stor risiko at løbe at tage dem hjem?

- Det er jo rigtigt, at de har tilsluttet sig verdens grimmeste terrororganisation. Men det er jo en politisk og en sikkerhedsmæssig beslutning at lade dem sidde, ligesom det vil være det at hjemtage dem. Men at efterlade dem dernede kan skabe en motivation til at gøre gengæld mod Danmark. Det kan skabe et had mod Danmark på et stærkt plan.

Thomas Renard, der forsker ved tænketanken Egmont Institute og professor ved Bruxelles Universitet, og de seneste 15 år har specialiseret sig i terror og radikalisering, stemmer i.

- Efterretningsrapporter viser, at mange af de kvinder, der sidder tilbageholdt i lejrene, faktisk var afhoppere. De er jo allerede i en udstrækning afradikaliserede. Og i Danmark og andre europæiske er der jo programmer til at efterse og passe på dem i fængsler, og efter de løslades."

https://www.dr.dk/nyheder/udland/danmark-har-en-fuldstaendig-mindblowing...

Sammenlignet med hvilke personer, der idag går frit rundt i samfundet med onde hensigter, er den potentielle trussel fra de få mødre meget lav.

Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel 05. april, 2021 - 18:39

Jeg er ikke uenig i dine vurderinger; men samtidig er disse vurderinger irrelevante for beslutningen om, at Danmark skal hjemtage egne statsborgere, når såvel disse mennesker som deres værtsstater anmoder herom.

Vi skal bare hjælpe danskere i nød i udlandet -
også med hjemtagelse til en retssag her i landet.

Desuden .... det er fuldstændig surrealistisk at se & høre Folketingsmedlemmer argumentere for, at de 6 mødre plus ophav ikke kan hjemtages til Danmark .... og tanken om at hjemtage de 19 børn uden deres forældre er så helt udenfor skiven, at det ikke engang synes nødvendigt at påpege dette.

René Arestrup, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Og lige så irrelevante er betragtningerne i forhold til at disse individer naturligvis bør idømmes den straf de fortjener og selvfølgelig ikke lukkes ud før de er afradikaliserede.

Er man ikke enig i ovenstående så er der noget grueligt galt med retsopfattelsen og risikovilligheden.

Det drejer sig ganske enkelt ikke om at disse religiøse fantaster skal slippe så billigt som muligt men at alle i samfundet skal være så sikre som muligt. Dette både hvis de tages hjem, hvilket de bør, og hvis de ikke gør.

Eva Schwanenflügel

Torben Lindegaard 19:40

Fuldstændig enig med dig.

Mit indlæg var blot for at påpege, at argumenterne om Danmarks sikkerhed og terrortruslen fra mødrene er enten fordrejede eller vildt overdrevne.

Godt du understreger, hvad sagens kerne er.

Carsten Hansen

Eva Schwanenflügel

"Mit indlæg var blot for at påpege, at argumenterne om Danmarks sikkerhed og terrortruslen fra mødrene er enten fordrejede eller vildt overdrevne."

Er det noget du kan garantere ?
Er din tillid til f.eks. PET i dette tilfælde, 100 % ?

Var det ikke bedre at sikre os at kvinderne er afradikaliserede inden de lukkes ud ?
Eller mener du at de skal lukkes ud i samfundet hurtigst muligt ?

Eva Schwanenflügel

Carsten Hansen, i mine indlæg har jeg intetsteds argumenteret for, at mødrene skulle fritages for fængsel eller "lukkes ud før de var afradikaliserede".

Det er derfor en pseudodiskussion, du forsøger at etablere ;-)

Carsten Hansen

Eva Schwanenflügel

Det er da fint hvis vi er enige om at disse kvinder skal have den straf de fortjener og er enige om at du ikke kan garantere at: " terrortruslen fra mødrene er enten fordrejede eller vildt overdrevne.".

Jeg går så ligeledes ud fra at du er enig med mig i, at principielt skal alle forbrydere idømmes den straf de har fortjent. At en tyv skal dømmes for tyveri og en morder skal dømmes for mord. Og hvis dette ikke kan lade sig gøre f.eks. fordi potentielle vidner sidder flere tusinde kilometer borte i udlandet, så er det da ærgerligt !
Og det er såmænd det vi risikerer når vi nu hjemtager disse individer og sætter dem for en dansks domstol. At de får en alt for mild straf for deres forbrydelser.
Måske den mindst mulige straf og derefter ud i samfundet uden at være blevet afradikaliseret.

Sider