Klima
Læsetid: 8 min.

Officiel status: Klimaindsatsen går lidt bedre end forventet, men er under halvvejs i mål

Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Den nuværende politik vil gøre det muligt at nå 55 procent, viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen. For lidt siger Klimarådet og støttepartier. »Vi er rigtig godt på vej,« siger klimaministeren
»Landbruget er en meget stor udleder i dag og vil stå for en voksende andel af de samlede udledninger i fremtiden, hvis vi ikke gør noget. Men vi venter stadig på at se noget fra regeringen om landbruget,« siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

»Landbruget er en meget stor udleder i dag og vil stå for en voksende andel af de samlede udledninger i fremtiden, hvis vi ikke gør noget. Men vi venter stadig på at se noget fra regeringen om landbruget,« siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
26. april 2021

Danmark vil med den nuværende politik have nedbragt udledningerne af CO2 med 55 procent i 2030.

Det er hovedkonklusionen i en rapport fra Energistyrelsen, som bliver offentliggjort mandag og er myndighedernes officielle vurdering af, hvordan Danmarks udledninger vil udvikle sig frem mod 2030. 

Tidligere er regeringens rådgivende organ Klimarådet nået frem til, at den nuværende politik vil føre til reduktioner på 54 procent, mens regeringen i sin klimaredegørelse til Folketinget er kommet frem til 52 procent. Men på grund af blandt andet en større produktion af bionaturgas og en nedjustering af udledningerne fra jord- og skovbrug er Danmark ifølge den nye rapport fra Energistyrelsen, som Information har haft mulighed for at læse inden offentliggørelsen, altså lidt længere på vejen mod målet i 2030: 70 procent.

»Vores mål er det mest ambitiøse i verden, og efter halvandet år må man sige, at vi er rigtig godt på vej,« siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Den nuværende politik vil gøre det muligt at nå 55 procent, viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen. For lidt siger Klimarådet og støttepartier. »Vi er rigtig godt på vej,« siger klimaministeren.

Klimaministerens kommentar siger det hele: Social Demokratiet er fløjtende, bedøvende ligeglade med, at regeringen ikke når klimamålene.

For man skal bedømme regeringen på den førte politik - ikke på skåltaler, og varm luft.

Regeringen har historisk god opbakning til virkelig at gøre en forskel mht. den grønne omstilling. Derfor er det ekstra sørgeligt, at vi har en regering, som er så bagstræberisk og uambitiøs, når det kommer til klimaet.

Sørgeligt, at regeringen i stedet bruger alt, alt for meget krudt på at efterabe DF's racistiske politik, som kun gør verden til et dårligere sted, samtidig med at regeringen svigter i klimakampen - og dermed svigter vores børn og børnebørn.

Børnenes statsminister - Nej!

Det er utroligt, så meget taburet kløen breder sig hos medlemmerne af den til enhver tid siddende regering.

Hvad skal der til for at få politikerne til at gøre, hvad der er til landets bedste i stedet for at fokusere alt for meget på at blive genvalgt?

Hvor mange af de nuværende folketingspolitikere kan betegnes som egentlige levebrødspolitikere?

Alt, alt for mange!

Det vil være befriende, hvis Enhedslistens rotationsprincip blev indført for hele Folketinget - men det kommer næppe til at ske.

Der er allerede alt for mange levebrødspolitikere, som vil kæmpe mod dette med næb og kløer.

Vibeke Olsen, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Jan Fritsbøger, Pia Nielsen, Torben Arendal, John Andersen, erik pedersen, Hans Larsen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

'Det vil altid være beslutningerne man måler på.'

Denne udtalelse fra ministeren peger lige ned i humlen på Christiansborg.
Bare man beslutter noget, så mener man det er sket, udført.
Men så længe beslutninngerne ikke følges op af handling er vi ikke kommet et skridt længere.

Der bliver ikke udledt bare et gram mindre CO2 på grund af beslutninger, hvis vi ellers lever og gebærder os fortsat som hidtil.

Christiansborgpolitiker lever i en virklighedsfjernt balon af varm luft.
Det er ikke beslutningen der ændrer verden, men det at gennemføre hvad man har besluttet at gøre, der kan vise Danmark som et forgangsland.

Men her er Christiansborg langt fra verdensmester.

Vibeke Olsen, Ole Svendsen, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Jan Fritsbøger, Torben Arendal, John Andersen, erik pedersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Hvis Co-2 stigningen skal vendes, skal høj-indkomstsamfundene gå forrest.
Høj indkomst = højt forbrug = højt CO-2 aftryk. Investering og opsparing er et endnu højere forbrug, blot senere.
De 1 procent superrige står, ifølge Oxfam, for ca. 40 pct af klodens Co-2 forbrug!
Der skal ydes efter hvad kloden kan absorbere og nydes i overensstemmelse hermed. Dét og ikke alle krumspring i form af teknologiske "klimaindsatser", må være rettesnoren
Co-2 fangst og deponering heraf , fx i salthorste på havets bund, er ligeså risikabelt som nedgravning af atomaffald, da CO-2 ´en potentielt kan sprække og fosse ud.
Uanset hvor dybt og langt væk man nedgraver CO-2 , vil den altid befinde sig indenfor økosfæren, og dermed permanent konstituere en tikkende bombe.
Fortsat indkomst- og forbrugsfetischisme er den sikre vej til total klimaødelæggelse.
Omfordeling og indkomstnedjustering til bæredygtigt forbrug er den eneste sikre vej til klimagenoprettelse.
Væk med perverteret massebilisme og andet overflødigt forbrug.
Folk vil få det meget bedre med sig selv og den natur - som ikke, i fremmedgørelsens totaliserende objektivisering, befinder sig uden for en - men som de selv er en del af, hvis de intellektuelt lærer at erkende/forstå at leve i harmoni med "naturen", dvs. med sig selv.
Kapitalismen er populær på socialt niveau, fordi den genererer relativt høje indkomster, og dermed tilsvarende forbrug og Co-2 aftryk.
Den tankegang er ikke bæredygtig.

Vibeke Olsen, Ole Svendsen, Gitte Loeyche, Jan Fritsbøger, Pia Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det er faktisk tankevækkende.

Jeg læste for nogle få dage siden på nyhedsmediet https://hr.n1info.com/, at under pandemien er antallet af udenlandsk ejede færgestore lystbåde med mere end 12 mands fast besætning steget med 1.200 styk i kroatiske havne. Og hvis man medregner tilsvarende stigning i Montenegro, kan der lægges yderligere 400 styk til.

Det er altså en stigning på tilsammen cirka 1.600 af disse gigantskibe i kun 2 lande. Men formentlig er antallet også steger i Grækenland, Italien, Malta og Frankrig.

Videre har man, i hvert fald i mindst en kroatisk lufthavn, måtte udvide pladsen til parkering af store privatfly, så disse rige, især britter og russere, kan få langtidsplads til deres fly.

I øvrigt er de fleste af disse gigant-store lystbåde registreret i skattely i Caribien. Derfor kan en eventuel skat ikke påvirke antal eller brug af skibene.

Vibeke Olsen, Ole Svendsen, Lars Jørgensen, John Andersen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Gert Romme

De forbereder sig bare på "The Event".

https://onezero.medium.com/survival-of-the-richest-9ef6cddd0cc1

Jan Fritsbøger

først den dag den politiske magt bliver en stopklods for pengemagten og grådigheden kan politiske beslutninger gøre noget effektivt ved klimakrisen,
men desværre er politikerne selv part i pengemagten,
så det eneste de kan tilbyde er virtuelle klimatiltag, som kan få det til at se ud som om der gøres en indsats,
og så kan overforbruget og væksten til de allerede overforgyldte få lov til at fortsætte,
så fremtiden tilbyder endnu mere greenwashing og dermed kan vejen til det totale kollaps fortsætte uden de helt store protester, og det er jo ikke bare pengemagten som er styret af grådighed,
hele vores kultur er håbløst forankret i materialisme og blind for det som betyder noget,
bæredygtighed handler mest om rentabilitet og nærmest slet ikke om naturens trivsel eller om fremtidige generationers mulighed for at leve,
grådighed og egoisme truer menneskehedens overlevelse helt konkret, men hvad betyder det for os ?
vi skal jo alligevel dø og så er det da vigtigere at vi nyder vores rigdom, end at vore efterkommere også får et liv, det er da deres problem.

Oxfam:

Fra 1990 til 2015 steg verdens samlede CO2-udledning med 60 procent. En ny undersøgelse fra Oxfam viser, at verdens rigeste 1 procent i den periode har udledt dobbelt så meget CO2 som den fattigste halvdel af verdens befolkning, og at klimaets kritiske tilstand i høj grad skyldes deres ekstreme forbrug.

https://oxfamibis.dk/klimaulighed/

Vibeke Olsen, Ole Svendsen, Mogens Kjær, erik pedersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Per Dørup, kapitalismen genererer ganske rigtigt relativt høje indkomster, men kun for de privilegerede, den producerer også dyb fattigdom for langt flere mennesker, markedet som er kapitalismens motor kan faktisk kun 1 ting nemlig skabe ulighed, når man kan få indkomst alene ved at eje, men uden at skabe værdi, vil dette jo gøre dem som skaber værdierne fattigere relativt, det er jo "god latin" at holde lønnen for manden på gulvet nede "af hensyn til konkurrenceevnen" .