Sundhedsteknologi
Læsetid: 6 min.

Overdødelighed og fejlmedicinering: Sundhedsteknologi bør testes som medicin, lyder anbefaling

Ny teknologi og digitale løsninger i sundhedssystemet bliver ikke kontrolleret tilstrækkeligt, lyder det fra kommission, der anbefaler samme kliniske testning som i medicinalindustrien. Professor advarer mod at sætte udviklingen i stå
I marts i år kom det frem, at der i januar var opstået fejl i doseringsanvisningerne hos 35 patienter med æggestokkræft. Og tilbage i 2018 førte lignende fejl til, at man besluttede at undersøge først 24 og senere 34 dødsfald blandt patienter, der var berørt af fejlene. Blandt andet derfor anbefaler TechDK Kommision, at teknologi i sundhedsvæsenet bliver testet ligesom medicin.

I marts i år kom det frem, at der i januar var opstået fejl i doseringsanvisningerne hos 35 patienter med æggestokkræft. Og tilbage i 2018 førte lignende fejl til, at man besluttede at undersøge først 24 og senere 34 dødsfald blandt patienter, der var berørt af fejlene. Blandt andet derfor anbefaler TechDK Kommision, at teknologi i sundhedsvæsenet bliver testet ligesom medicin.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
19. april 2021

En dyr smittestopapp med tilbagevendende fejl. En online symptomtjekker, der giver brugerne forkerte diagnoser. Og en sundhedsplatform med fejl, der resulterer i forkert dosering af medicin.

Den slags skandaler kunne ifølge nye anbefalinger fra Djøfs uafhængige TechDK Kommission undgås, hvis digitale og teknologiske løsninger var underlagt samme krav om kliniske forsøg og kontroller som medicinalindustrien.

»Om du giver en pille til en patient, der falder om, eller om du indfører et computerprogram, der gør, at patienten i sidste ende får forkert medicin eller dårlig rådgivning. Det er for så vidt det samme, og derfor mener jeg også, at det er samme beskyttende foranstaltninger, der er behov for.«

Det siger Imran Rashid, der er speciallæge i almen medicin og medlem af TechDK Kommissionen, der udarbejder forslag til, hvordan vi regulerer teknologi og står bag de nye anbefalinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det værste ved de nye online-virkeligheder er at de kan blive hacket så let som ingenting.

Sikkerheden er nul.

Og at der stadig er personer, der ikke tåler wifi, men i så fald ikke kan slippe.

Selvfølgelig skal sundhedsteknologi testes. Men pas på med at satse for meget på den, for ude omkring i verden udkommer flere og flere undersøgelser, der påviser skadevirkninger ved de radiofrekvente elektromagnetiske stråler.