De danske børn i Syrien
Læsetid: 7 min.

Radikal kritik af dansk enegang om børn i Syrien »får ikke alle nuancer med«, erkender ordfører

Med en fiffig lille grafik delt på de sociale medier forsøgte flere radikale politikere at illustrere, hvordan Danmark nøler med statsborgerne i de syriske lejre, mens andre lande er i fuld gang med at hente deres børn hjem. Grafikken efterlader bare ikke et helt retvisende billede. »Pointen var ikke at vise, at Danmark går international enegang,« siger ordfører
Kristian Hegaard og Andreas Steenberg fra De Radikale Venstre delte før påske dette meme på de sociale medier.

Kristian Hegaard og Andreas Steenberg fra De Radikale Venstre delte før påske dette meme på de sociale medier.

Indland
15. april 2021

Kort før påskeferien, inden et stort flertal i Folketinget var blevet enige om at nedsætte en såkaldt taskforce, og fronterne i debatten om børnene i Syrien stadig var klart trukket op, fik De Radikale en idé.

En lille virtuel grafik, et meme om man vil, som hurtigt og effektivt kunne anskueliggøre, hvor opsigtsvækkende det er, at den socialdemokratiske regering ikke har hentet sine egne statsborgere hjem fra lejrene i Syrien. End ikke børnene, som nu bliver straffet for deres forældres ugerninger.

Grafikken er ret simpel. Der er to kolonner. En med overskriften »Lande der er gået i gang med at tage børn hjem fra Syrien«, hvor man finder 11 små flag. Et svensk, et norsk, et tysk, et fransk, et belgisk, endda et usbekisk. I den anden kolonne, som bærer overskriften »Overvejer stadig«, står Dannebrog helt alene.

Den radikale grafik efterlader et umisforståeligt indtryk af dansk enegang. Med største selvfølgelighed er en række lande i fuld sving med at hente deres uskyldige børn hjem fra IS-lejrene, mens Danmark står og nøler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ja, desværre har DF'erne jo sejret i en grad, der gør, at tidligere anstændige politikere ikke længere gør gøre det anstændige: tag dog de par kvinder med afkom hjem, hvis de virkelig skulle udgøre en trussel mod det danske samfund i nævneværdig grad, så er der vist helt andre ting, der bør overvejes.

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Ove Skildal Nielsen, Herdis Weins og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

De Radikale forsøger på bedste NPM-vis at profilere sig i vælgerhavets uvidende masser, men sandheden er at stort set samtlige af de viste lande ikke blot er nølende, langsommelige og politisk anløbne i deres tilgang til børn og mødre i de syriske lejre - men også stærkt implicerede som enten passive samtykkere eller aggressive parter i krigs- og katastrofeudviklingen, som er hele forudsætningen for at man har flygtningesagerne i lejrene.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Sendte nedenstående til statsministeriet for små 3 uger siden. Ingen reaktion.

Jeg opfordrer statsministeren til at overveje, også, at hjælpe de voksne hjem (de der vil) og ikke kun børnene. Danmark har, uden tvivl, pligt til at sikre danske statsborgere deres rettigheder i.h.t. Menneskerettighedskonventionen, dette uanset, hvor de befinder sig på kloden. Konventionen er dansk lov - L.285 af 1992.

Jeg opfatter at dele af folketinget, med statsministeren i spidsen, vil forhindre disse mennesker (nu åbenbart kun de voksne ) i at komme tilbage til Danmark. Ikke med forbud eller magt men med manglende vilje og lyst til at hjælpe dem hjem. Begrundelsen for ikke at hjælpe er, at de pågældende, selv, har valgt deres situation og desuden forrådt Danmark og derfor, er deres ret til hjælp tilintetgjort.

Men den opfattelse er forkert - for har de pågældende forbrudt sig mod dansk lov, så er det danske myndigheders pligt, at stille dem for en upartisk domstol for her, at få afgjort, enten deres skyld eller for at give mulighed for personerne at få prøvet, om deres borgerlige rettigheder respekteres af staten.

Konventionen tillader ikke den danske stat, at se gennem fingrene med, at borgere bliver udsat for umenneskelig eller nedværdigende behandling og at børn ikke modtager skoleundervisning. Så hvad enten man kan lide det eller ej, er det regeringens juridiske pligt og ansvar, at skaffe danskere i ”fangelejre” deres ret til retfærdig sagsbehandling, indenfor en rimelig frist. Dette sidste, indenfor en rimelig frist, er overskredet for længst og derfor er der ikke andet at gøre end at skaffe de pågældende til Danmark.

Jeg anmoder om at statsministeren genovervejer sagen og forhåbentlig melder ud, at regeringen ændrer opfattelse omkring de pågældendes retsstilling og derfor vil tage skridt til at få dem hjem.

Marianne Jespersen, Marie E. Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Nicolaj Knudsen, Hans Larsen, Werner Gass, Marianne Stockmarr, Ove Skildal Nielsen, Jonna Jensen, Daniel Joelsen, Søren Bro, Dorte Sørensen, Gert Romme og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Det er kun et lille stik Mette, og så er det overstået. Så kan du handle og regere som det statsoverhoved du er. Men bevis at først at en håndfuld kvinder og børn umuligt kan udgøre en fare for verdens ældste kongerige, således at vi sammen kan vise os som et anstændigt land.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Ove Skildal Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Jeg kan for så vidt godt være med på, at mødrene også skal til Danmark, men den kulturradikale attitude til spørgsmålet herinde er næsten kvalmende.

På det ellers så kønsligt 'progressive' kommentarspor herinde, skal man læse gammelpatriarkalske floskler om "kvinder og børn". Det virker upassende set i konteksten af kvindernes aktive valg og handlinger.

Jo vidst bør vi formentlig tage dem til Danmark, men kan folk i det mindste indrømme, at det i et sikkerhedspolitisk øjemed er en smule risikabelt at importere mennesker, der udtrykkeligt og med fuldt overlæg har støttet Kalifatet, samt dets terrorkampagner? kan vi i det mindste blive enige om, at de behøver PET overvågning i Danmark? Det er simpelthen for hyklerisk at lægge øre til hele diskursen om 'de stakkels magtesløse kvinder', som folk herinde hurtigt ender i. Man øjner som de radikale en mulighed for at tilsnadre debatten i sin vamle og falske moralisme og tager den. jeg er ikke imponeret.

Helle Walther

Det er børn med tilknytning til Danmark og har de det konkret, er danske statsborgere må de gerne for mig komme hjem. Deres mødre ??? Jeg synes det er kvalmende at læse Politiken p.t. som om de er ofre, og regeringen bødler. Det er altså ikke regeringen i Dk der er gået i krig hos IS og tilknyttet sig deres kalifat. Har giftet sig med IS krigere og fået børn i kalifatet. Den sag er vendt helt på hovedet. Lad nu det Taskforce arbejde, og de enkelte personers forhold og tilknytning undersøges.
Lige nu er en IS kriger hustru , hollænder flygtet med sine to børn, hun anses for farlig, men fordi IS krigeren er dansk statsborger, nu dræbt, har de to børn tilknytning til DK. Kommer de så hertil med den mor?

Dorte Sørensen

Men SKAL Danmark ikke behandle sine statsborger efter retsstats værdierne, menneskereten og overholde de internationale aftaler som Danmark SELV har tilsluttet sig?
Det er jo det det drejer sig om -. ikke om stakkels kvinder - de bliver vel retsforfulgt når de kommer til landet og "vi" kan få hoved og hale i hvad der er hvad.

Mht. den hollandske kvinde, der er forsvundet så er det kun hendes ene barn, der har tilknytning til Danmark - så chancerne for at hun vil komme til Danmark er nok ret usandsyndelige.

Spørgsmålet er om Danmark stadig vil ses som et retstats land eller ej. Er det ikke for dumt at sælge ud for 19 børn og 6-7 kvinder.

Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Gustav Alexander, enig i at den identitetspolitiske dagsorden blot forkvakler spørgsmålet/sagen - ligesom den arbitrære frygt for at hjemtagne kvinder og børn vil blive terrorister i Danmark/andre steder flytter vort fokus mod endnu en partikulær iagttagelse af sagen. I sin helhed udgår denne flygtningesag fra en krig, som aldrig burde have fundet sted - en krig, som vi er medansvarlige for ... og en aktuel situation, som vi politisk og økonomisk er med til at forværre. En krig, der ikke rigtigt diskuteres i Danmark, selvom konsekvenserne af den tvinger os ud i allehånde dilemmaer, udfordringer og problematikker ... mens de alvorligt ramte, altså befolkningerne i Syrien/regionen, ikke rigtigt bekymrer os. Hvor er dén opinion i Danmark, som i demokratisk og solidarisk ånd burde agitere for fredsforhandlinger med det syriske styre - og dermed åbent kritisere sanktionerne og kravet om at Assad skal gå af? Danmark er som sædvanligt opfinder af antabus og dirkefri låse (frit efter Peter Laugesen).

Eva Schwanenflügel

Hanne Utoft, Assad-styret er jo et udenrigspolitisk dillemma uden lige.

Alle med fornuften i behold kan se, at det ikke nytter at "afskaffe Assad", belært af tidligere erfaringer om "indførelsen af demokrati" ved blot at annihilere en diktator- eller som i Assads tilfælde, en (nogenlunde) demokratisk valgt præsident.

Så på den måde giver det fuldstændig mening at forhandle med Assad.

Der er jo bare det lille, irriterende forbehold, at demokratiet kun er forbeholdt de, der støtter Assad.
Alle andre udsættes for vilkårlige fængslinger, tortur og dødsstraf.
Dertil kommer Assads brug af kemiske våben imod hospitaler og andre civile institutioner, samt byer.

Du har helt ret i, at Afghanistan- og Irakkrigen aldrig burde have fundet sted og at det er de krige, der har skabt et kæmpe flygtningeproblem, samt forstærket terrortruslen i betragtelig grad.

Men nu er vi altså her, hvor den danske regering, plus flere regeringer før, har fulgt amerikanerne i en (olie+våben) krig, uden blusel.

Og nu fravælger sig ansvaret, både for egne misledte statsborgere, samt herboende flygtninge, der kræves udsendt til områder, der på ingen måder er sikre.

De Radikale er punkterede som et gammelt køleskab, hvis de håber de kan ændre på den verserende anti-udlændinge politik som S og højrefløjen konkurrerer om at blive værst til med facebook kampagner.

Men i det mindste er det rart at høre at ikke det ganske land er blevet undergravet af tæppetissere.

Jeg håber, vi kan slippe for flere af den her slags i grunden lumpne og ondsindede 'whataboutisme' historier i information, der kun handler om at forvirre begreberne, udsætte handling eller helt at undlade den, indtil alle har glemt historien, eller at de involverede er døde af alderdom. Bare se at komme i gang med at hente de her stakkels mennesker hjem! Hvem siger i øvrigt, at de bliver mindre farlige for Danmark, hvis vi svigter dem.