Omstilling af landbruget
Læsetid: 4 min.

Regeringen vil reducere landbrugets udledning med 6,6 mio. ton CO2. Fatamorgana, siger støttepartier

Regeringen vil onsdag foreslå tiltag, der skal sænke landbrugets udledning med yderligere 6,6 millioner ton. For mange fugle på taget og for få i hånden, lyder støttepartiernes dom over landbrugsudspillet
Regeringens fulde oplæg vil blive præsenteret onsdag kl. 11 på et pressemøde, oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S).

Regeringens fulde oplæg vil blive præsenteret onsdag kl. 11 på et pressemøde, oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S).

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
28. april 2021

Onsdag vil regeringen i et oplæg foreslå en række nye tiltag, der skal reducere landbrugssektorens udledning af drivhusgasser med det, der svarer til 6,6 millioner ton CO2. Det fremgår af en tabel fra oplægget, som Ritzau har set.

Ritzau har ikke set hele oplægget, så det vides ikke, hvad det fulde oplæg består af. Det er heller ikke muligt at se, hvilke udgifter der er forbundet med det. Det fulde oplæg vil blive præsenteret onsdag på et pressemøde, oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S).

I oplægget peger regeringen på, at der allerede er besluttet tiltag, der bidrager med reduktioner på det, der svarer til en halv million ton i CO2 i 2030. Dertil kommer de nye tiltag, som regeringen foreslår. Samlet giver det reduktioner for det, der svarer til 7,1 millioner ton CO2 i 2030.

»Vi tager et behørigt hensyn, fordi vi er et landbrugsland. Vi skal passe på vores landbrug. Vi skal sikre, at der er en sikker og tryg hånd under vores landbrug,« siger han.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en klimalov med et mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Hvis landbrugsområdet skal levere en sådan reduktion, vil det ifølge forskere svare til, at udledningen skal sænkes med omkring ti millioner ton i 2030.

Fatamorgana

Udspillet dækker både over tiltag, der allerede er vedtaget, og tiltag, som kan sættes i værk med det samme.

Men størstedelen– 5 ud af de 7,1 millioner – dækker over et potentiale ved ny teknologi og videreudvikling af kendte ordninger.

Det mener støttepartierne, er et nummer for smart af regeringen.

»De 7,1 millioner ton CO2-reduktion i udspillet er et oppustet fatamorgana, som ikke reflekterer virkeligheden,« siger Enhedslistens klimaordfører, Peder Hvelplund.

De Radikales landbrugsordfører, Zenia Stampe, betegner potentialet fra nye teknologier som »ønsketænkning« fra regeringen.

»Min første reaktion var, at det så ambitiøst ud, for tallet 7,1 millioner ton lyder ambitiøst. Men da jeg så udspillet efter i sømmene, måtte jeg konstatere, at langt størstedelen er ønsketænkning.«

»Så må jeg indrømme, at jeg følte mig holdt for nar. I virkeligheden er der kun for 1,6 millioner ton sikre reduktioner. Resten er enten vedtagen politik eller ønsketænkning.«

SF: Skrabet udspil

Zenia Stampe savner særligt én ting:

»Der skulle først og fremmest være et bindende reduktionsmål. Nye teknologier kan være relevante nok, hvis der er et incitament til at bringe dem i anvendelse.«

Også SF’s klimaordfører, Signe Munk, er skuffet over oplægget fra regeringen.

»Grundlæggende er det et skrabet udspil. Der skal flere CO2-reduktioner på bordet. Vi siger mindst otte millioner ton i 2030,« siger hun.

»Så skal det, som vi ved virker, fylde noget mere. Der er det et nøgleredskab, at dyrkningen af lavbundsjord stopper, og at vi i det hele taget får mere natur og færre marker.«

Betydelig usikkerhed

Udspillets reduktion på 7,1 millioner ton, som regeringen har med i sit oplæg, kommer fra tre hovedgrupper. Den ene er de allerede besluttede tiltag på blandt andet de to seneste års finanslove, der skal give en reduktion på en halv million ton.

Derudover er der en gruppe tiltag, som regeringen kalder implementeringssporet. Her er der tale om kendte greb og tiltag, som der skal sættes penge af til, eller gøres en særlig indsats for at udnytte potentialet af.

I den gruppe er der i regeringens oplæg en reduktion på 1,6 millioner ton at hente.

Resten af regeringens oplæg består af forslag i det, der kaldes udviklingssporet.

Her er tale om tiltag, der beror på en teknologisk videreudvikling, eller at man teknisk bliver bedre til at udnytte ordninger, der eksisterer i dag. Det skal give reduktioner på fem millioner ton i 2030.

I oplægget er der dog taget forbehold for, at der er tale om et potentiale. Det skriver de to ministerier, der har stået for udregningerne, Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

»De tekniske reduktionspotentialer er behæftet med betydelig usikkerhed, opgjort partielt, og der kan være overlap mellem potentialerne,« skriver ministerierne.

»Realiseringen af de tekniske potentialer vil blandt andet kræve yderligere finansiering, forskning samt udbredelse.

Støtte fra landbruget

I landbruget bakker man op om de dele af udspillet, som foreløbigt er kommet frem. Ifølge Niels Peter Nørring, klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, vil man dog gerne se det samlede udspil, før man fælder dom.

»Det vigtigste for Danmark er, at vi kan udvikle os, så vi kan skabe de bæredygtige løsninger, som hele verden efterspørger,« siger Niels Peter Nørring i en skriftlig kommentar.

»Når hele udspillet bliver fremlagt, vil vi holde særligt øje med finansieringen af nye tiltag, og hvordan man håndterer kvælstofspørgsmålet,« siger han.

Hele udspillet fremlægges på et pressemøde onsdag klokken 11.00.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Stilling

Der jo ingen overraskelser i det her. Men jeg synes S burde bekende kulør og sige, at partiet ikke prioriterer at nå 70%-målet, og det bør støttepartierne så indrette sig efter.

Der er i det danske Folketing (og måske heller ikke befolkningen) flertal for at ændre så fundamentalt på dansk landbrug, som det er nødvendigt, for at området kan levere de nødvendige reduktioner. Det nuværende forslag er decideret latterligt, når det handler om at komme i mål, men det er også trættende at skulle se på alt det teater, der foregår omkring S og deres støttepartier.

De af os, der gerne vil omstillingen må acceptere, at når det kommer til stykket, så tror befolkningen, at vi kan komme nogen vegne ved lidt småjusteringer, indkøb af en elbil og bygning af havvindmølleparker. Det er desværre meget langt fra realiteterne.

Carsten Munk, Lisbet Møller og Niels østergård anbefalede denne kommentar