Analyse
Læsetid: 4 min.

Taskforce kan bane vej for nationalt kompromis i udlændingepolitikken – og lade dansk børn i Syrien i stikken

Den brede aftale om en ny taskforce, der skal undersøge mulighederne for at hente de danske børn hjem fra fangelejrene i Syrien, tegner konturerne af et bredere tværpolitisk samarbejde i den ellers ophedede udlændingepolitik: De midtersøgende partier går sammen, mens begge yderfløje holdes uden for indflydelse
Statsminister Mette Frederiksen har formået at gøre, hvad forgængeren Lars Løkke Rasmussen kun talte om i seneste valgkamp, nemlig at forene alle de løsningsorienterede humanister, anstændige borgerlige og ikke mindst de endnu flere opportunistiske centrister.

Statsminister Mette Frederiksen har formået at gøre, hvad forgængeren Lars Løkke Rasmussen kun talte om i seneste valgkamp, nemlig at forene alle de løsningsorienterede humanister, anstændige borgerlige og ikke mindst de endnu flere opportunistiske centrister.

Mads Claus Rasmussen

Indland
3. april 2021

Den nye taskforce, som senest den 15. maj skal præsentere en plan for en »evakuering af de danske børn«, er som skabt til at hjælpe S-regeringen ud af et penibelt dilemma. Om de 19 danske børn ender med at blive hjulpet hjem, er straks et mere åbent spørgsmål. Politisk set er løsningen imidlertid gunstig for statsminister Mette Frederiksen (S).

Det mest bemærkelsesværdige ved ugens taskforceaftale er den parlamentariske sammensætning af partierne bag: Socialdemokratiet har vundet tid, fået dæmpet gemytterne i en følsom sag, og samtidig fået lagt grundstenen til en bredere midteralliance i udlændingepolitikken, som kan få afgørende indvirkning på dansk udlændingepolitik i årene fremover.

På den ene side er det lykkedes for S-regeringen at splitte de borgerlige partier, idet Venstre, De Konservative og Liberal Alliance er med i aftalen, mens Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står uden for. På den anden side er også støttepartierne blevet spillet ud mod hinanden, idet SF og De Radikale er med, mens Enhedslisten ikke er med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

Statsministeren kan vride og vende sig men hun er på gale og farlige veje med sit stivsind. For Danmark har, uden tvivl, pligt til at sikre danske statsborgere deres rettigheder i.h.t. Menneskerettighedskonventionen, dette uanset, hvor de befinder sig på kloden. Konventionen er dansk lov - L.285 af 1992.

Konventionen tillader ikke den danske stat, at se gennem fingre med, at borgere bliver udsat for umenneskelig eller nedværdigende behandling og at børn ikke modtager skoleundervisning. Så hvad enten man kan lide det eller ej, er det regeringens juridiske pligt og ansvar, at skaffe danskere i ”fangelejre” deres ret til retfærdig sagsbehandling, indenfor en rimelig frist. Dette sidste, indenfor en rimelig frist, er overskredet for længst og derfor er der ikke andet at gøre end at skaffe de pågældende til Danmark.

Steen Bahnsen, Søren Dahl, Kim Folke Knudsen, Erik Pedersen, Elisabeth From, Bjarne Andersen, Lars Løfgren, Flemming Berger, Rikke Nielsen, Bjarne Jørgensen, Gitte Loeyche, Poul Genefke-Thye, Anders Reinholdt, Jane Nielsen, Carsten Munk, Mihail Larsen, Peter Mikkelsen, Søren Cramer Nielsen, Asiya Andersen, Klavs M. Christensen, Susanne Kaspersen, Torben Lindegaard, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Jan Jensen, Lars Koch, Peter Kronborg, Hanne Utoft, Herdis Weins, Hans Larsen, Ete Forchhammer og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er skræmmende - politikerne skælder disse få danskere, der er rejst ned til de dengang IS kontrollerede områder, ud , som de der har vendt Danmark og de danske værdier ryggen.
Men hvad er det nu flertallet af danske politikere nu selv gør - de vender de danske værdier ryggen, når de ikke indfrier "vor" forpligtelser med menneskerettigheder, internationale aftaler osv.
Hvem er værst og hvad kan blive mest farligt for Danmark.

Se dog at lev op til de danske værdiger og tag de 19 børn og 7 kvinder hjem NU.

Steen Bahnsen, Søren Dahl, Kim Folke Knudsen, Erik Pedersen, Pernille Schultz, Elisabeth From, Bjarne Andersen, Rikke Nielsen, Peter Wulff, Gitte Loeyche, Jane Nielsen, Carsten Munk, Peter Mikkelsen, Søren Cramer Nielsen, Asiya Andersen, Susanne Kaspersen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Jan Jensen, Lars Koch, Hanne Utoft, Herdis Weins, Hans Larsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Forståelsespapir Task Force Evakuering...
Et værdipapir?

Jeg gør igen-igen opmærksom på at Danmark heller ikke lever op til FN-pagtens bestemmelser om respekt for et FN-lands suverænitet. De danske politikere har gennem de seneste 25 år ladet hånt om disse bestemmelser, så det kan ikke overraske at også danske børn i lejrene i de besatte områder i Syrien kan lades i stikken. Det er på sæt og vis business as usual.

Erik Pedersen, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Jane Nielsen, Peter Mikkelsen, Søren Cramer Nielsen, Susanne Kaspersen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg har meget svært ved at se af de Radikale og SF skulle acceptere, at børnene bliver ladt i stikken efter deres klare udmeldinger.

jens christian jacobsen

Meyersahm nævner L.285 af 1992 - den Europæiske Menneskeretskonvention omsat til dansk lov. Her står i Atikel 5, stk 1c: '...Ingen må berøves friheden undtagen i følgende tilfælde..[..].. lovlig anholdelse eller anden frihedsberøvelse af en person med det formål at stille ham for den kompetente retlige myndighed, når der er begrundet mistanke om, at han har begået en forbrydelse...'
Børn er naturligvis ikke omfattet af disse bestemmelser. Derfor skal de hjem så hurtigt som mulig. Men at påberåbe sig mødrenes menneskerettigheder kan næppe komme på tale, før de er stillet for en domstol. Det kunne være spændende om en jurist her i strengen ville kommentere..?

Nu troede jeg lige at flertallet var ved at skifte i Folketinget. Men en "Taskforce" var det ikke den tingest Joe Biden greb til, da han skulle køre det demokratiske partis venstrefløj over, så selveste fænomenet AOC, den dag i dag rapper forsvarskvad med håndtegn og det hele for Joe Bidens Trumppolitik mht. emigranterne ved den mexicanske grænse.

Pas på Rosa og I andre. Taskforcer kan være dødsens farlige.......

Eva Schwanenflügel

Jarl Cordua er ikke nær så imponeret over Mette Frederiksens manøvrer og politiske kandestøberier som Lars Trier Mogensen, tværtimod:

"Lader regeringen sit parlamentariske grundlag få sin vilje, risikerer den at få udstillet sin møjsommeligt opbyggede hårde udlændingepolitiske kurs som ét stort luftkastel, ikke bare af den yderste højrefløj, men også af Venstre og Konservative, der heller ikke skal nyde noget af at tage et ansvar i denne sag.

Regeringen har derfor alt at vinde med diverse syltekrukke-manøvrer som 'Task Force Evakuering', der nu i de kommende uger skal tage på fact finding-mission i de to flygtningelejre, hvor mødrene og børnene sidder og kukkelurer, og hvor der er stor frygt for deres helbred og sikkerhed."

https://www.altinget.dk/artikel/aftale-om-is-krigernes-boern-er-som-at-l...

Også de juridiske eksperter betvivler, at den såkaldte task-force vil lykkes med sin mission om at hjemtage børn uden mødre:

"Man kan jo ikke tage børn fra deres mødre, uden at der er et retligt grundlag, og i Danmark ville det kunne gøres via Servicelovens regler, men de finder jo ikke anvendelse (i Syrien, red.). Danmark har ikke jurisdiktion til at gå ned i lejre og sagsbehandle, siger Eva Ersbøll, professor emerita ved Institut for Menneskerettigheder.

Også Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, mener, at det er en vanskelig opgave:

- Efter min opfattelse kan man i henhold til dansk ret ikke sige, at børn med dansk statsborgerskab har ret til at komme hjem, men ikke deres mødre, som også er danske statsborgere. Hertil kommer, at børn og mødre har ret til at være sammen."

https://www.dr.dk/nyheder/udland/eksperter-skyder-regeringens-plan-ned-d...

I øvrigt har mødrene ret til at komme til Danmark, skulle de undslippe fangelejrene, blive befriet, eller på et tidspunkt blive frisat, fordi kurderne opgiver forehavendet med at opretholde dem.

De er stadig statsborgere, og dermed kan de ikke holdes ude af landet.
Sandsynligvis heller ikke de, der i øjeblikket er frataget statsborgerskabet administrativt, fordi det er bestridt juridisk om de i virkeligheden har et andet statsborgerskab.
Og man må ikke gøre folk statsløse.

Derudover er der også lige kurdernes faste beslutning, som de har givet udtryk for igen og igen:

"Selv ikke, hvis den danske regering skulle få overtalt kvinderne til at afgive forældremyndigheden over deres børn, så de kan rejse hjem alene, vil kurderne gå med til den løsningsmodel.

- Det er ikke nok, at mødrene accepterer det. Der skal være tungtvejende og behandlingskrævende sundhedsårsager i hver enkelt sag, siger Abdulkarim Omar videre til Berlingske."

https://www.dr.dk/nyheder/udland/klokken-930-kom-regeringens-plan-boerne...

Danmark fremstår efterhånden som et retsløst land, der går fuldkommen enegang på områder, hvor vi før kunne holde hovedet højt.

Selv vores egne berømmede antiradikaliseringsmodel, vores egne sikkerhedseksperter og vores egne psykologer bliver underkendte:

"Men når det kommer til at hjemtage børn med tilknytning til Danmark og deres forældre, der ulovligt er udrejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, er der ikke samme entusiasme for at ibrugtage den verdensberømte Danske Model - eller Aarhusmodellen, som den også kaldes.

Modellen er udviklet i 2007 og udbredt nationalt i 2010. Med den har Danmark nogle af de bedste forudsætninger i verden for at arbejde med afradikalisering af ekstremister, siger en af hjernerne bag den Danske Model, kriminologen Kasper Fisker.

- Det er fuldstændigt mindblowing for andre lande af en simpel årsag; vores forvaltningsmæssige samarbejdstradition; vi kommunikerer på tværs af politikområder, forvaltning og myndigheder, fortsætter han.

Derfor vurderer han, at det med den rette indsats vil være forsvarligt at hente danske familier hjem fra Syrien."

https://www.dr.dk/nyheder/udland/danmark-har-en-fuldstaendig-mindblowing...

Det mod Mette Frederiksen udviste i foråret 2020 da hun modsatte sig Sundhedsstyrelsens laissez faire tilgang til coronakrisen og lukkede landet ned, er totalt fordampet, nu hvor KV 21 står for døren.

Børnene betaler prisen for svingvælgernes stemmer.

Kim Folke Knudsen, Peter Hermansen, Elisabeth From, Bjarne Andersen, Christian Mondrup, Petter A. Urkedal, Ete Forchhammer , Mihail Larsen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jan Jensen, enig - AOC har lært sig en fingerakrobatik som illustrerer hvordan hun som etableret Demokrat nu har lært at sno sig: https://www.youtube.com/watch?v=Xi4Eon0IcV0

Det er vitterligt illustrativt.

Jesper Frimann Ljungberg og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Præmissen for analysen er forkert: Værdipolitisk tilhører Socialdemokratiet den nationalistiske højrefløj

Krister Meyersahm

Jens Christian Jacobsen.
Har de pågældende voksne forbrudt sig mod dansk lov, så er det danske myndigheders pligt, at stille dem for en upartisk domstol for her, at få afgjort, enten deres skyld eller .................for at give mulighed for personerne at få prøvet, om deres borgerlige rettigheder respekteres af staten.

Vi har som land, både pligt til at straffe men også til at sikre borgernes rettigheder.

Finn Bendixen, Søren Dahl, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen, Gert Romme, Anders Reinholdt, Ete Forchhammer , Carsten Munk, Mihail Larsen, Peter Mikkelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alle har menneskerettigheder, også selvom de "ikke er stillet for en domstol".

Man kunne også sige, det netop er fordi mennesker igennem tiden er blevet dømt uden beviser, og/eller straffet uden rettergang, at det er relevant med menneskerettigheder.

Kim Folke Knudsen, Elisabeth From, Bjarne Andersen, Gert Romme, Carsten Munk og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Jo, Meyersahm, men nu drejede min kommentar sig om at mødrenes menneskerettigheder ikke bliver tilsidesat, hvis de stilles for en domstol.
Enten i DK eller i nærområdet. Sådan læser jeg i al fald loven. Jeg forstår stadig ikke hvorfor i sær sidste mulighed ikke forlængst er afprøvet. Hvad kurderne mener om adskillelse mellem mødre og deres børn kan næppe påvirke en beslutning om at nedsætte en int. domstol der tager stilling til evt. krigsforbrydelser, de måtte have begået.

Eva Schwanenflügel

jens christian jacobsen, du skrev nu ellers:

"Men at påberåbe sig mødrenes menneskerettigheder kan næppe komme på tale, før de er stillet for en domstol."

Mihail Larsen

Jeg sætter stadigvæk min lid til de danske domstole

Når de private søgsmål mod den danske stat [Foldschack m.fl.] går deres gang, forekommer det usandsynligt, at politikerne slipper uden om at holde loven.

Det vil være flovt og pinligt, men uundgåeligt med så principløse og forstokkede politikere.

Finn Bendixen, Søren Dahl, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Gert Romme, Anders Reinholdt, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ja, Eva og..?
Iflg. L285 et retsforfølgelse en undtagelse fra at bryde L285. Så hvorvidt mødre adskilles fra deres børn har derfor ingen opsættende virkning ift. retsprocessen omtalt ovenover. Sådan læser jeg loven. Men jeg er ikke jurist og udbad mig en evt. korrektion fra en med forstand på hvordan love kan tilsidesættes, udskydes osv. Debat er vel meningen her og ikke bare statements?

Eva Schwanenflügel

jens christian jacobsen, du skriver lige ud, at mødrene ikke har menneskerettigheder før de er stillet for en domstol.

Men det var måske ikke det, du i virkeligheden mente?

Ete Forchhammer

Minail Larsen. De "principløse og forstokkede politiker" er blot som deres vælgere... især så længe der er mange nok af dem...

Kim Folke Knudsen, Pietro Cini, Claus Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Det lader til at der kun er en korrekt holdning og det er "at vi skal hente dem der har en eller anden form for forbindelse til Danmark og som sidder i Al-Hol-Lejren til Danmark." Jeg kan godt forstå, at de stakkels mennesker, ikke har lyst til at blive hvor de er, det er alt andet end paradis de rejste efter.... eller der kan jo være mange årsager til at de rejste derned til at starte med, men er der nogen der forestille sig at det var for at være søde og venlige naboer til dem der boede dernede til at starte med? Og hvad skulle formålet være for dem med at komme til Danmark, hvilke værdier deler de med danskerne andet end at vi kan blive enige om at der er bedre i Danmark end i Al-Hol?

jens christian jacobsen

Nærmer sig ordkløveri. Eva. Du ved vist godt hvad jeg mener. Jeg skriver ikke det, du påstår. Prøv evt. at læse engang til...

Der e ringen patentløsninger og desværre synes nogle kvinder fortsat at have sympati for de forbrydere de er rejst med eller ned til.
Måske er der to stakler som fortryder og lige så mange som stadig er "hooked " på de psykopater.
Børnene er selvfølgelige ikke ansvarlige i det spil.
Det er altså ikke synd for kvinderne principielt, og uanset det må det være tilladt som samfund at være large.
Nu er det så de politiske taktiske manøvrer vi diskuterer mens børnene stadig lider som tusinde andre i det Helvede.
Faktisk ulækkert og lige så ulækkert er det nu at denne regering dikterer flygtningenævnet at smide velintegrerede unge ud igen til en diktator som vi støttede oprørsbevægelsen imod og vist endda anerkendte.

Helle Walther

Det kan også lade være LTM, og overraske bl.a dig med at få noget brugbart på banen.
En individuel sagsbehandling og samtale med hver enkelt person og barn, samt oplyse og finde ud af, hvad der skal ske med den enkelte, når de kommer til landet. Er mødrene interesseret, når de ved de fængsles, måske i flere år. Man taber en krig, hvis man ikke ved, hvordan man vinder freden, lidt det samme her. Hvad skal ske, hvordan, fremover m.m.m. Hvilke bud kommer LTM med her?

Jeg syntes egentlig ikke, dette med nogens menneskerettigheder og juridisk skyld er svært at forstå.

Det er en helt grundlæggende retsopfattelse i et demokratisk retssamfund, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevidst. - Er det svært at forstå?

Når mødrene kommer til Danmark, kan man jo sigte dem for overtrædelse af danske love. Men sigtelsen skal altså være konkret, man kan altså ikke bare "skyde med spredehagl" og håbe på, de indrømmer et eller andet.

Kim Folke Knudsen, Erik Pedersen, Elisabeth From, Mihail Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet om at teste kurdernes vilje til at lade børnene gå, og beholde mødrene virker også lidt underlig. For det har jo været oppe og vende i medierne flere gange nu.

Blandt andet da Frankrig, Tjekkiet og andre lande begyndte at hjemtage deres statsborgere var dette oppe og vende. Og kurderne var ganske håndfaste, de ville ikke slippe børn uden deres mødre.

Sagen er i øvrigt også denne, at FN flere gange har gjort opmærksom på, at landene har en pligt til at hjemtage deres borgere i Syrien. Og en del af grundlaget for medlemskab af EU er jo netop, at landene retter sig efter konventionerne.

Kim Folke Knudsen, Erik Pedersen, Carsten Munk, Tina Peirano, Mihail Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Gert Romme og andre. Prof. Elo Rytter (forfatningsret) udtaler i Berlingske (24.3): '...hverken Frankrig eller Danmark har juridisk ansvar det vi juridisk kalder for »jurisdiktion over« for nogle statsborgere, der er i et andet land under forhold, som vi ikke har kontrol over.' Til gengæld mener han at vi (frankrig, Danmark) har et moralsk ansvar til at hjemtage børnene. Se, det er jo en helt anden boldgade. Ikke noget retstatligt, men et moralsk ansvar.
Og en korrektion til din oplysning, Gert Romme, om at Framkrig ikke er lykkedes med at tage børn hjem uden forældre. Det er faktisk sket, også for belgierne, omend kun i enkelte tilfælde.
Og netop fordi kurderne ikke besidder et anerkendt nationalt territorie som de har jurisdiktion over, spiller det retligt ingen rolle hvad de som befolkningsgruppe i området mener om relationer mellem mødre og børn, der sidder fanget i lejre som de driver men ikke har jurisdiktion over..
Så med baggrund i de kaotiske forhold der hersker, bør der nedsættes en int. domstol, som Danmark og andre lande får nedsat der får mødrene stillet for retten. Det er jo ikke banalt rapseri de er mistænkt for, men for krigsforbrydelser. Og hov, er det ikke netop den slags forbrydelser Menneskerettighedsdomstole og love skal sørge for bliver behandlet efter retsstatlige principper?

" Og en del af grundlaget for medlemskab af EU er jo netop, at landene retter sig efter konventionerne."

???! Hvis der ikke er tale om en skrivefejl, så burde flere EU-medlemmer jo forlængst være smidt på porten. I praksis er der ihvertfald ingen modsætning mellem at være medlem af EU og begå krigsforbrydelser; dén slags ordner man 'internt'.

Eva Schwanenflügel

Ja, jens christian jacobsen, vi kan jo også bare vente på, at Menneskerettighedsdomstolen får afgjort, om vi juridisk er forpligtede til at hjemtage vores statsborgere fra de umenneskelige lejre..

Pyt, det er jo bare et moralsk spørgsmål.

Her er linket til artiklen i Berlingske, hvor der også står:

"Hvornår der falder en afgørelse i menneskerettighedsdomstolen vides ikke. Det kan i nogle tilfælde tage flere år.

Men skulle dommen være, at Frankrig har et juridisk ansvar og skal hente personerne hjem, vil Danmark skulle følge trop."

https://www.berlingske.dk/politik/franske-sager-kan-faa-betydning-for-da...

Men hvem siger, at kurderne kan eller vil fortsætte med at opretholde lejrene?
Hvis de kollapser, er kvinderne fri til at foretage sig hvad som helst.

Er det ikke bedre at de er, hvor myndighederne ved hvad de har gang i ?
Det er jo netop skrækscenariet for FE og PET, at både mødre og børn når at blive så radikaliserede, at de kan finde på at begå terror.

Og er det ikke vigtigt at være et land, hvor der stadig er ansvarlighed overfor egne borgere, når vi kræver det samme af andre lande ?

Kim Folke Knudsen, Carsten Munk, Mihail Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Eva Schwanenflügel.
Jeg gentager hvad jeg tidligere skrev. Iflg L285 - den europæiske menneskerettighedskonvention omsat til dansk lov - skriver i artikel 5, stk 1c at såfremt borgere er anklaget for at have forbrudt sig mod gældende lov, så gælder bestemmelserne i L285 i k k e!! Jeg er - stadig - ikke jurist men jeg nægter at tro at Menneskerettighedsdomstolen vil beordre DK til at hjemtage deres statsborgere hvis de er anklaget for forbrydelser der netop undtager bestemmelserne i menneskerettighedskonventionen.
Og hvad angår den med moralen, citerede jeg blot Elo Rutter der mente at vi 'i det mindste' havde en moralsk forpligtelse til at hjemtage mødrene. Når vi nu ikke har et retslig. Eller var det kun børnene? Det virker faktisk mange gange som om juristerne selv er i tvivl om, hvem der taler om hvad når disse forhold omtales.

Eva Schwanenflügel

jens christian jacobsen, du misser min pointe, nemlig at det kan tage flere år før sagen i Frankrig overhovedet kommer for Menneskerettighedsdomstolen.

I mellemtiden kan flere scenarier udspille sig, det ene værre end det andet, alt imens regeringen og højrefløjen agerer strudse og gemmer hovedet i sandet.
(Disclaimer: det gør strudse ikke i virkeligheden, det er udelukkende i overført betydning)

Det hele handler om svingvælgernes dom over partierne til KV 21, og ikke om Danmarks sikkerhed, mødrenes eventuelle farlighed, eller andre argumenter, der har vist sig lige så holdbare som en vandballon til en studenterfest.

Atilla Thcengiz

Utroligt og ikke særligt overraskende at De Radikale og SF (burde egentlig fusionere med S eftersom dennes raison d'etre ift. S er efterhånden tæt på nil&niks) har valgt at søge ly i Mette's Wonderful Rabbit-Hole.

For enden af Mettes Wonderful Rabbit-Hole...efter besøget hos Nethanyahu kan man vel ane Kaczinsky - ham med de u-polske dommere.

Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

" og lade dansk børn i Syrien i stikken"

Børnene er ikke ladt i stikken. Børnene er forældrenes ansvar. Forældrene har frivilligt valgt for deres børn at de skal til udlandet. Den danske stat er ikke social myndighed i udlandet. Den situation børnene befinder sig i er ene og alene forældrenes ansvar.

Kim Folke Knudsen

@Jura og Kurderne

Jeg er ikke uddannet jurist, men jeg synes der er en tendens til at blande forældrenes ansvar sammen med statens ansvar. Se f.eks Niels Bøjdens indlæg lige ovenfor.

Alle forældre har ansvar for deres børn, indtil børnene bliver myndige eller indtil at forældrene afgiver denne ret til nye forældre ( adoption ).

Staten har til enhver tid ansvar for de borgere, som er tilkendt statsborgerskab. Danmark kan vedtage skrappe regler for tildeling af statsborgerskab og statsborgerskabet kan undtagelsesvist fratages en borger som jeg har forstået det, men kun hvis den pågældende borger har et andet lands statsborgerskab og fratagelsen af statsborgerskabet sker ved en dom. Ser ud nu ud til at være udvandet med de administrative inddragelser af IS krigernes statsborgerskab.

Det er derfor helt meningsløst at blande forældrenes ansvar sammen med det ansvar som påhviler den danske stat overfor borgere med dansk statsborgerskab.

Vi kan ikke udlicitere borgere til andre nationer ved pludselig at klippe deres statsborgerskab over. Det vil andre nationer aldrig acceptere.

Det vil kurderne heller ikke acceptere, selvom de ikke er en anerkendt nation.

Der skal en vis grad af kynisme til for at arrangere tingenes tilstand således, at såvel børn som mødre ender med at forblive i Al Hol lejren, fordi den danske Regering og et politisk flertal melder pas.

Men jeg ser denne her Task Force som opskriften på at få tingene til at gå i hårdknude og så melde pas. Vi vil gerne hjælpe børnene men desværre ( de umulige forældre står i vejen ). Således er stien renset snehvid som et Påskelam og Kurderne kan få opgaven med at rydde op i de borgere, som vi ikke forhindrede i at rejse ud til krigen i Syrien.

Hver gang diskussionen nærmer sig punktet Kan en stat udlicitere borgere, som staten har fortrudt at have tildelt et statsborgerskab til en 3 nation ? ja så skynder flertallet bag denne politik sig med at tale om de moralske anfægtelser ved at forældrene har bragt deres børn i denne ulykkelige situation.

De anfægtelser kan være moralsk rigtige men de ændrer ikke ved det statsretslige ansvar for borgere, der er tildelt dansk statsborgerskab og som ikke har mistet dette ved en dom.

For mig at se slut med den danske aktivistiske udenrigspolitik. Den har spillet helt fallit i Syrien, i Libyen, i Irak og de andre steder, hvor vi for at tækkes USA med vores lave forsvarsbudget blev sat til at deltage i krige, vi ikke har nogen som helst forudsætninger for at kunne vinde eller styre forløbet af. Det er kort sagt ikke vores bord at stikke næsen ned i Mellemøstens krudttønde af interne konflikter.

Regeringen kan sikkert med Task Force manøvren redde sig ud af suppedasen og bombardementet fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti med beskyldninger om at undergrave dansk udlændingepolitik, men det vil blive noteret hos kurderne og hos andre aktører i Mellemøsten, at de danske myndigheder stak halen mellem benene og løb fra deres statsretslige ansvar, da de lod kurderne om at opbevare de uønskede danske borgere på livstid.

Kurderne har heller ikke glemt, at danske frivillige frihedskæmpere, som kæmpede på Kurdisk side mod IS ( Tommy Mørck ), at de blev mødt med fængselsstraf og beskyldninger om, at de udgjorde en terrortrussel her i landet. Mænd af mod, der satte deres liv og helbred på spil for at forsvare kurdiske landsbyer med IS hærgen og massemord. Godt den samme politik ikke var disket op i 1945, for så var frihedskæmperne her i Danmark blevet dømt for terrorisme ved en farce proces og spærret inde med den reelle begrundelse, at de kunne anstifte et kommunistisk oprør efter krigen. Men på 75 år er dømmekraften virkelig skredet for de danske politikere og myndigheder, når de vælger at fængsle Tommy Mørck.

Helt sikkert ikke glemt i Kurdistan og hos kurderne, som vi har svigtet eftertrykkeligt.

Danmark har hermed vist, at de ikke er kurdernes allierede og at de ved første lejlighed vil mele egen kage først.

De lande som nu skal overtage leverancen med at bestyre danske flygtninge og flygtningelejre mod betaling bør nok noteres sig ovenstående og få skrevet en kontrakt, som på hænder og fødder binder Danmark med økonomiske erstatningskrav på højde med Rundetårn, hvis vores asylopgave som varslet skal udliciteres til Rwanda eller en anden fjern nation.

Smart så får Regeringen fred for Nye Borgerlige og Dansk Folkepartis evige trakasserier på asylområdet - men de to partier kan triumfere for når udliciteringen af asylopgaven ender i skænderier med modtager landet, så kan Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti løbe fra det hele og beskylde regeringen for ikke at være hård i filten overfor Rwanda og udliciteringsnationen.

Tænk over det Socialdemokratisk Mindretals regering, inden i hopper i den opsatte fælde fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

VH
KFK

Krister Meyersahm, Pietro Cini og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vel talt, Kim Folke Knudsen :-)