Interview
Læsetid: 5 min.

Thomas Senderovitz: Man burde overveje at gøre Astra Zeneca-vaccinen frivillig

I ny bog giver tidligere direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz sin udlægning af det danske kapløb om vacciner. Han fortæller også om det politiske pres, det har medført at være topembedsmand i en historisk krise, og om en fejlfinderkultur, han ikke kommer til at savne

Tidligere direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
3. maj 2021

Forordet i tidligere direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz’ netop udgivne bog Kapløbet om vaccinen er skrevet af Magnus Heunicke. Her beskriver sundhedsministeren fornøjelsen af at være i selskab med »sådan en kapacitet«.

Thomas Senderovitz mener, det er et godt bevis på, at han ikke »blev sparket ud«, men selv valgte at gå, da han tidligere i år skiftede sit topembedsmandsjob ud med en chefstilling i Novo Nordisk.

Han anerkender, at det som lægemiddelstyrelsesdirektør er lidt opsigtsvækkende at skifte job midt i en pandemi.

»Havde det været i marts sidste år, havde det været svært at rejse. Jeg er klar over, at det skabte røre, men jeg gør det med god samvittighed,« siger han i et interview med Information.

Skiftet væk fra embedsværket har ifølge Thomas Senderovitz givet ham mulighed for at markere sine holdninger mere frit i sin nye bog, der både handler om vaccinevidenskab, -indkøb og -udrulning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Genialt tænkt. Så kan man også gøre andre tvivlsomme eller potentielt farlige lægemidler frivillige, og gøre dem tilgængelige for dem over 50.

Hidtil har man mistænk medicinalindustrien i at afprøve lægemidler i 3-verdenslande. Men nu kan det gøres billigere herhjemme, tilmed med fri adgang til data på sundhed.dk, hvor man kan udtrække alle former for statistikker helt gratis.. Den kunne selv medicinalindustrien ikke have udtænk bedre selv - genialt. Den mand har et rigt potentiale i erhvervslivet.

kjeld jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Peter Mikkelsen, Holger Nielsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ikke kan alene kan det selvfølgelig lade sig gøre med en statslig vaccineproduktion, det kan også lade sig gøre med offentlig medicinfremstilling, sådan som det foregik på landets hospitaler, indtil man besluttede at forære retten til den samlede medicinalindustri og dermed skabe en behandlingsform, der ikke længere tager udgangspunkt i den enkelte syge, men en approksimering af gavnlig dosis.

Benta Victoria Gunnlögsson, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Peter Mikkelsen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Så til noget helt andet, nemlig Johnson & Johnson vaccinen. Iflg. den amerikanske lægemiddelstyrelse, så er samtlige vaccinerede af den vaccine, der har fået blodpropper kvinder. Så det burde vel være muligt at bruge 2-3 millioner af de 7 millioner doser Danmark har købt til den mandlige halvdel af befolkningen.

Christian Mondrup

Jeg er helt på linje med Thomas Senderovitz i hans modvilje mod vaccinationsnationalisme. Den er både usolidarisk og farlig for os alle. Vi har haft nok "America first" i USA, Europa og andre steder.

Erik Karlsen, Ete Forchhammer , Søren Christensen og Filip Meyer anbefalede denne kommentar
Søren Løvborg

Uffe: " samtlige vaccinerede [med J&J], der har fået blodpropper [er] kvinder."

Dette er ikke korrekt. Det allerførste tilfælde af VITT som følge af J&J-vaccination var hos en 25-årig mand (som blev ramt allerede i det kliniske forsøg, før godkendelse), jf. Sundhedsstyrelsens notat om brug af J&J .

EMA har desuden fastslået at der ikke på nuværende tidspunkt er et sikkert grundlag for at sige at nogen grupper (fx kvinder) er mere udsatte end andre; datagrundlaget er simpelt hen for spinkelt.

Og at gøre vaccinen frivillig er netop problematisk da de færreste nok har tænkt sig at læse et 33-siders notat, og helt generelt ikke har et nær så godt grundlag for at vurdere risikoen, som sundhedsmyndighederne har.

Men for de interesserede: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2021/Corona/Vaccination/J-J/Vedroe...

Baseret på estimaterne i notatet vil brugen af J&J medføre 11–29 flere alvorlige sygdomstilfælde (heraf 1–11 flere dødsfald) end en forsinkelse af vaccinationsprogrammet vil.