Interview
Læsetid: 9 min.

For at undgå en ny pandemi skal vi sætte naturen fri, konkluderer Tor Nørretranders i ny bog

Coronapandemien var nærmest uundgåelig som følge af menneskehedens rovdrift på naturen, skriver forfatter Tor Nørretranders i sin nye bog, ’Karma Corona’. Vi er nødt til at løse biodiversitetskrisen, hvis vi vil sikre vores egen sundhed, mener han
Infektionerne er en følgevirkning af, at vi har tæmmet naturen, mener Tor Nørretranders.

Infektionerne er en følgevirkning af, at vi har tæmmet naturen, mener Tor Nørretranders.

Indland
29. april 2021

På forsiden af Tor Nørretranders nye bog er en ildfarvet blomst. Kronbladene er tætte og spidse, og når man kender blomstens navn, er det svært ikke at komme til at tænke på de strittende spikeproteiner på den virus, som har givet anledning til bogen.

’Karma Corona’, hedder blomsten. Bogaktuelle forfatter Tor Nørretranders havde besluttet sig for, at det skulle være titlen på hans nye bog, inden han vidste, den også findes i botanikkens verden.

Allerede få uger inde i den historiske nedlukning af det danske samfund vidste han, at han ville skrive en bog om den sundhedskrise, som rasede omkring ham. For at prøve at forstå, hvad det dog var, der foregik. Og hvordan det var kommet så vidt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Når man botaniserer lidt over Blomsternavnet Karma Corona, finder man ud af, at det er en hybrid af Dhalia, en ekstremt tilpasset og kommercialiseret plante, dyrket i dag p.g.a. farver og diverse dekorative egenskaber. Den har været dyrket i Europa siden Colombus tog den med tilbage til Spanien efter de ufattelige massakre spanierne udførte i Mexico og dermed udryddede hele oprindelige folkeslag som aztekerne.
Man kan nemt forestille sig disse spanske erobrere give et tæppe inficeret med mæslinger til det mexicanske folk som tak for handlen. Også vel vidende om at hele oprindelige folkeslag ville dø af den med vilje inficerende virus indlagt i det tæppe. Faktisk er det sandhed.
Den oprindelige plante har selvfølgelig engang haft en vild form, muligvis har den det stadigvæk. I mere varme egne.
Aztekerne brugte den - sammen med kartoflen, som spiselig plante og dyrkede den ikke for dens prydblomster. Den er med andre ord en meget gammel kulturplante, vel lige så gammel som hvedekornet.
Med hvad bliver den brugt til i dag, ud over i folks staudebede og i blomsterhandlen?
Fin titel til en bog der ganske sikkert er meget læseværdig.
Slip Dahliaen fri, men dens knolde dør i frost.
Karma. Indeed.

Per Torbensen, Jens Ole Mortensen, Jørgen Tryggestad, Carl Chr Søndergård, Anders Graae, Torben Arendal, ingemaje lange, Palle Yndal-Olsen, Ruth Sørensen og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar
svend christian tychsen

Tor Nørretranders er uhelbredelig optimist. Han har skrevet mange bøger, og uanset deres forskellige emner, toner altid en tro på, at selvom det måske ser sort ud nu, så venter trods alle forhindringer en bedre fremtid på os. Om det er Tor Nørretranders egen natur, eller en modvilje mod at tage håbet fra folk, fordi dette ville være kontraproduktivt med hensyn til at mobilisere vilje til de nødvendige forandringer, som kommer til udtryk her, ved jeg ikke. Men sikkert er det, at virologer og epidemi forskere allerede i 1990- rene, var nået frem til, at bølge efter bølge af smitsomme sygdomme ville hjemsøge menneskeheden i fremtiden. Helt i modsætning til den optimisme der herskede i 1970- rene. Dette dokumenterede den amerikanske videnskabsjournalist Laurie Garrett i sin over 700 sider tykke bog: THE COMING PLAGUE, Newly Emerging Diseases in a World out of Balance. Farrar, Straus and Giroux / New York. Hun gæstede i øvrigt Deadline på DR2TV i efteråret 2020. Skåret ind til benet er der 2 indlysende grunde til, at det med stor sandsynlighed vil gå meget galt: For det første er der alt for mange mennesker på Jorden, tallet har rundet de 7 milliarder på vej mod de 10? Denne dramatiske tilvækst, historisk set helt enestående, presser naturen, og får bakterier og virus til at springe over på mennesker. Det har de ganske vist gjort siden menneskene blev bofaste med dyrehold af forskellig slags. Men nu accelerer det voldsomt, bogstaveligt talt årti for årti. For det andet muliggør og fordrer globaliseringen en omfattende international mobilitet, der medfører at nye smitsomme sygdomme spredes ud over hele kloden på få dage. Og var så bare smitsomme sygdomme den eneste udfordring, hvad den som bekendt ikke er, klimakrisen er bare en enkelt af de øvrige udfordringer. Der er absolut IKKE det mindste grundlag for nogen form for optimisme, tværtimod. Al historisk erfaring fortæller os, når det for alvor brænder på, leder det til konflikter, mellem grupper, klasser og nationer. I det perspektiv er Første og Anden Verdenskrig kun som to slag på klokken, der indleder krige og katastrofer af generationers omfang. Formentlig vil der fortsat være liv på Jorden, men om her vil være mennesker i blandt er et åbent spørgsmål? Ingen kan vide det!

Var det også problemet i 1889-pandemien? Meget tyder på at det også var en corona dengang.

Jørgen Mathiasen

Information havde for nogle uger siden en historie om forfatningsdomstolen i Karlsruhe, der angiveligt stod i vejen for den fælles låneoptagelse i EU. Det er i mellemtiden ryddet af vejen, og nu har domstolen afsagt en ny kendelse, som med rette er blevet opfattet som historisk:

Den tyske lov om klimabeskyttelse er blevet dømt forfatningsstridig, fordi den ikke tager tilstrækkeligt hensyn til kommende generationers miljø & klima og ikke tilstrækkeligt hurtigt reducerer CO2-emissionerne. Derfor skal loven laves om.

Sagen var anlagt af Fridays for Future, og er altså blevet vundet af disse ganske unge aktivister.
Det siger sig selv, at det er et gevaldigt rygstød for De Grønne i den valgkamp, der nu er startet, og der er et potentiale til nogle gevaldige virkninger både i Tyskland og i resten af Europa i denne dom. Domme fra Karlsruhe kan ikke ignoreres: Den næste forbundsdag er nu blevet pålagt at foretage en lovændring, og det skal ske relativt hurtigt. Det er naturligvis noget De Grønne vil tage med i valgkampen.

Laura Jørgensen

Hvis du vil kneppe mig, så send mig en besked hvor vi kan mødes. Besked mig der - http://dk.girlswholove.us