Analyse
Læsetid: 4 min.

Vaccinestop kan bremse Mette Frederiksens succes

Beslutningen om at droppe AstraZeneca-vaccinen er en reel politisk udfordring for statsminister Mette Frederiksen. Oppositionen er for alvor kommet i offensiven her i begyndelsen på slutningen af coronakrisen
Efter sidste år at have taget æren for nedlukningen stilles Mette Frederiksen nu også til ansvar for de noget mindre logiske beslutninger, som præger genåbningen, skriver Lars Trier Mogensen.

Efter sidste år at have taget æren for nedlukningen stilles Mette Frederiksen nu også til ansvar for de noget mindre logiske beslutninger, som præger genåbningen, skriver Lars Trier Mogensen.

Mads Claus Rasmussen

Indland
17. april 2021

Hvordan og hvor hurtigt danskerne bliver vaccineret, er i høj grad en politisk beslutning. Det kan der ikke være tvivl om. Uanset hvad sundhedsmyndighederne måtte anbefale, kan statsminister Mette Frederiksen (S) overtrumfe dem.

Sådan er ansvaret placeret i dag, efter hun entydigt har slået fast, at det for lidt over et år siden var S-regeringen selv, og ikke sundhedsmyndighederne, som traf beslutningen om nedlukningen. Mette Frederiksen har udtalt: »Jeg tror ikke, der er nogen i Danmark, der har været i tvivl om, at det var udtryk for en politisk beslutning at lukke landet ned.«

Ordene rammer tilbage på regeringstoppen, nu hvor sundhedsmyndighederne har valgt at droppe AstraZeneca-vaccinen af frygt for mulige bivirkninger. Rent fagligt er beslutningen begrundet med, at et ganske lille antal personer har udviklet en helt ny sygdom, VITT (vaccineinduceret immun trombotisk trombocytopeni), efter at have modtaget vaccinen. Én ud af 40.000 risikerer at danne antistoffer mod blodplader – såkaldte trombocytter – og kan derfor få blodpropper.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Jespersen

Det er at stille den enkelte læge for et problematisk alvorligt etisk dilemma hvis man politisk vil beslutte at en læge skal udføre en potentielt dødelig forebyggende behandling på en konkret patient, som i øvrigt er sund og rask og ikke er i speciel risiko ved at få sygdommen alene af hensyn til flokimmunitet kan opnås lidt tidligere. Etisk Råds formand har da også hurtigt været fremme straks og gjort opmærksom på at det såkaldte "frie valg" meget ofte vil blive et fremtvunget "frit" valg - en pression over for den enkelte kan meget nemt blive resultatet.
Lad os nu håbe at politikerne ikke vil underløbe sundhedsfagligheden nu her - om ikke andet så for at bevare tilliden til vaccinerne - og tilslutningen til at lade sig vaccinere.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Lars Triers dramatiske talent fejler ikke noget. Her gøres problemerne med ikke-alt-for-gode-vacciner til regeringens problem, fordi det kan medvirke til at forsinke vaccinationshastigheden.
Næppe troligt, at folk vil lægge det regeringen til last. Tværtimod vil de flese nok se det som at regeringen her er omhyggelig og ikke løber nogen risiko - heller ikke om den - statistisk set er beskeden.
At Jacob Dressmann presser på for at få mere og hurtigere genåbning er forventeligt. Han ahr åbenbart glemt hvad han sagde for kort tid siden: At når alle over 50 var færdigvaccineret så skulle der lukkes helt op.
Det vil så vare en rum tid endnu, men hvis regeringen imødekommer Venstre på det punkt - hvor er så dramaet? Og hvem er det nu lige, der kunne tænkes at løbe over til blå blok pga fosinkede vacciner.
Mere ædruelige analyser udbedes,

Fam. Tejsner, Jørgen Toftegaard, Lasse Nielsen, Rikke Nielsen, Helle Walther, Søren Dahl, Henning Kjær, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Og dog , flertallet ænser næppe andet end at de trænger til frisør og lignende, ikke at alle vore store nabolande er hårdt corona ramte, netop fordi de ad flere omgange har åbnet for voldsomt og tidligt, netop som nu oppositionen med RV og EL opmærksomhedshungrende presser igennem!

Men AZ skal kunne vælges til hos lægen, der normalvis reelt optræder i den kritiske rolle og som bedst kender sine patienters risici og kan opveje dem.

For der er for få smittesikrede til den demonstrativt brede åbning af DK, frygter jeg: Det er lykkedes oppositionen med de 2 "støttepartier" at bagatallisere farerne ved deres destruktive illoyalitet, nu skinner solen også og så videre. Det kan vise sig at blive det virkelige backclash, når snart nødbremsen skal findes frem igen!

Fam. Tejsner, Kim Houmøller og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Disharmoni

Enig med Niels Jakobs

Vi er ikke ude af Pandemien.

Men politikerne opfører sig som om, at pandemien er et overstået kapitel.

og så kan de fordærve hele processen mod en gradvis normalisering ved at åbne for meget og for hurtigt.

Vi har kun vaccineret 8,5% af befolkningen færdig. Tempoet er for øjeblikket fodslæbende med 0,1% flere færdigvaccineret pr. dag. Det vil give 3% flere færdigvaccineret pr. måned og så kan vi alle se, at det tager en rum tid, hvis ikke vi får forøget vaccinekapaciteten i den kommende periode. Til December måned skal vi allerede til at vaccinere de ældre medborgere, som vi startede med at vaccinere.

Derfor fravalget af AZ og måske Johnson & Johnson skal holdes op mod forlængelsen af Pandemien og det antal døde og meget syge, som bliver en konsekvens her af. Lad lægen foretage den individuelle rådgivning og borgeren selv træffe valget.

Med den åbning som vi har valgt nu eller rettere politikerne har valgt, så er vi ude i russisk roulette. Vi ved ikke om den to varianter den sydafrikanske og den brasilianske variant nu får mulighed for at etablere sig for alvor her i landet og udkonkurrere den britiske variant. Brasilien og Sydafrika har et klima som ikke indeholder vinter og kolde perioder. I de lande har der desværre været udbredt smitte med begge varianter hver for sig, som har hærget i sommerhalvåret. Hvad sker der herhjemme kan vi lægge lå på en sommer pandemi eller får vi et nyt udbrud ?. Jeg er bekymret for, at smittetrykket kan løbe løbsk og at vi dermed ikke kan holde den 3 bølge stangen. Brasilien og Sydafrika må formodes, at have et dårligere fungerende sygehusvæsen end i Danmark, det tæller den anden vej.

Der er ikke nogen sammenhæng mellem den forhastede og forcerede åbning af landet og det at antallet af vacciner i samme periode ser ud til at skrumpe på grund af udfordringerne med AZ og Johnson & Johnson.

Fra Pandemi historien ved vi at det vigtigste er ikke at tillade fri rejse rundt på hele Jordkloden under en pandemi. Vi har set hvor godt Grønland, Færøerne, Island og for så vidt også Norge har klaret sig og det er for mig at se et bevis på, at rejsekontrol med karantæne og decideret rejseforbud til udsatte nationer er et af de bedste midler til ikke at forlænge pandemien yderligere. Der kan allerede nu være mutanter i omløb på Jordkloden, som kan true vaccinationsprogrammet og vi skal gøre alt hvad vi kan for at minimere deres globale udbredelse. Især da en meget stor del af Verdens befolkning ikke er vaccineret.

Den politiske proces bærer præg af ønsketænkning og illusionen om at alt skal være som før Marts 2020 så hurtigt som muligt. Det er ikke muligt og det kommer ikke til at ske. Det her er en Verdenskrig mod mutanterne og den egentlige katastrofe skete, da det ikke lykkedes at begrænse COVID19 geografisk for lidt over et år siden. Vi kan omvendt " glæde os over ", at COVID19 indtil videre har en relativ lav dødelighed lidt under 1 person dør ud af 100 registrerede smittede.

Når COVID19 ad åre brænder ud så kommer den økonomisk oprydning efter denne her Pandemi, det vil koste en Bondegård og Europa ser ud til at være hårdere ramt end andre regioner.

Vi står bedre rustet nu end for et år siden - og før eller siden så vil COVID19 begynde at aftage i udbredelse spørgsmålet er hvor mange menneske liv kan vi redde i den mellemliggende periode ?.

VH
KFK

Helle Walther

LTM overdramatiserer en sag, som i hans optik er statsministerens skyld. Stop lige lidt. At AZ vaccinen er et problem, kan da aldrig være regeringens skyld. Og at oppositionen presser citronen til det yderste, især V og K, NB har jeg opgivet at forstå, men vasker hænder, når der falder brænde ned, er ej heller noget nyt. Jeg er 78 har fået første stik, 2. kommer ultimo april. Der er langt ned til de 50 årige. Klart alt skal foregå så hurtigt som muligt, men også så sikkert som muligt. Hvis folk vælger selv ud fra oplyst grundlag at få AZ, så er det deres eget valg. Og hvis vi opfører os klogt, og passer på os selv og hinanden, så er to ugers forlængelse altså ikke en katastrofe. Alle voksne er vacc. første uge i august, måske før. Tak statsministeren, det dygtige sundhedspersonale og alle de , der har deltaget for at andre kunne overleve, Danmark er sluppet rimelig nemt, trods alt, i forhold til mange mange andre lande.

Lasse Nielsen, Hanne Ribens, Per Jakobsen, Inge Lehmann, Rikke Nielsen, Ole Henriksen, Freddie Vindberg, Niels Jakobs, Arne Lund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Kim - "Men politikerne opfører sig som om, at pandemien er et overstået kapitel."
Du mener vel, at det er de borgerlige politikere. Mig bekendt er regeringen og støttepartierne godt klar over, at så langt er vi ikke endnu

Kim Folke Knudsen, Lars F. Jensen, Inge Lehmann og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Helle Walther, helt enig, her.

LTM skyder vist forbi denne gang... Situationen vil ende l et kompromis mellem forsigtighed og kalkuleret risiko, som de fleste vil sige ok til.

'Røde Mor' mister ikke fodfæste. Fint nok med det.

Freddie Vindberg

Per Jakobsen, "Røde mor"... man skal næsten være vågnet fra koma, for at tro det.

Jeg lo, da jeg tidligere på ugen hørte Lars Lilholt kalde MF for 'Røde Mor' ;o)

Per Jacobsen - Er du nu sikker på, at det var det Lilholdt sagde. Måske talte han om "rød amor"`?

Jens Ole Mortensen

Et Adam Smith citat.

Et monopol der gives til et individ eller handelsselskab har samme virkning som en hemmelighed i handel eller manufakturer. Ved til stadighed holde markedet underforsynet, ved aldrig fuldt og helt tilfredsstille efterspørgslen, sælger monopolindehaverne deres varer et godt stykke over den naturlige pris.

Det samme må gøre sig gældende når Europa vælger et medicinalfirma som leverandør. Så er der ikke samme økonomiske incitament til at mætte markedet og priserne vil blive kunstigt blæst op. En offentlig vaccineproduktion ville afgjort være hurtigere og billigere.- Mere effektiv.
Vi har et offentligt politi, militær og mm. Vaccine i forbindelse med pandemier burde være under en offentlig sektor.
Vi kan bebrejde regeringen meget, men den langsomme udrulning af vaccine, mener jeg ikke de bør stå på mål for.

Jens Ole Mortensen

Vi kan jo ikke gå på apoteket og selv vælge om vi vil købe israelsk, Russisk eller en hvilken som helst vaccine. Så det må absolut fungere på samme måde som monopol. Markedet bliver ikke mættet for at holde priserne oppe.
Iflg. Smith.

@ Arne Lund: Det kan gerne være, jeg lyttede ikke specielt koncentreret til interviewet med Lars Lilholt...

Kald det rød amor, kald det lige hvad du vil, å-å-åhhh, der findes ingen ord der helt slår til...

;o)

Helle Walther

Jeg må sige, jeg undres. hver gang der er lavet en bred politisk aftale med fornuftige tiltag i flere trin, så kommer V og K, ved mindske pip og vil have en aftale de selv har vedtaget, lavet om. Det forvirre folk enormt. At det skal være en katastrofe at bestille bord , er vel ikke noget problem,. De fleste restauranter har da tider, man bestiller, er der i to timer, så kan andre komme til. Sådan er det nødt til at være en tid endnu. Man skal vide, hvem der har været der, hvis smitten bryder ud et sted. Det er træls og det er træls for alle, men der er nødt til at være nogle regler, så man kan stoppe smittekæder.

Fam. Tejsner, Lasse Nielsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Blå blok er dybt godnat.

Kim Folke Knudsen, Helle Walther og Per Jakobsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Problemet er jo basalt set, at en del af Folketinget forsøger at udnytte en meget svær demoraktisk balancegang til egen vinding.

Og mon ikke Mette Frederiksen hellere ville have gennemført 100 socialdemokratiske projekter end at skulle stå i spidsen for håndteringen af en pandemi, der kun handler om håndteringen af en usynlig fjende.

Efter snart to år ved magten er regeringen tydeligvis både træt og stresset. Oppositionen lugter blod og går rutinemæssigt efter hvilken som helst minister der er lettest at vælte. De borgerlige embedsmænd hjælper gerne til. Alle er trætte af restriktionerne ved corona. Det gør at usandsynlige alliancer dannes. Venstrefløjens bagland er nu villige til at stoppe legen, nok er nok. Følelserne er stærke blandt venstrefløjens baglandet, som melder sig ind i koret blandt oppositionen der råber: Ud med Mette.

Særligt støttepartierne har indset at de ikke får synderligt meget ud af at Mette Frederiksen er ved magten. Men de tænker at der ikke er noget alternativ. Men på hvor mange fronter kan Mette Frederiksen kæmpe? Alene corona gjorde at alt andet blev udskudt. Klimaområdet, velfærdskrigen, masseovervågningen, magtmisbruget, den omfattende kontrol på jobcentrene. Retsområdet er skredet med dobbelt- og firedobbelt straf og nu kampen om landbrugets CO2-udledninger.

En ting er at oppositionen gerne vil til magten, men at Socialdemokratiet ved Tesfaye åbner endnu en front mod Mette Frederiksen er direkte torskedumt. Jyllands-Posten er i øjeblikket ekstrem yderliggående højreorienteret med artikler der handler om at smadre livet for mindretallet. Hos Socialdemokratiet er det især Tesfaye som smadrer samtalen ved at føre sig frem overfor de nyankomne i værste Trump stil. Der er allerede krigslignende tilstande i medierne i øjeblikket. Det er en farlig vej at gå. Mette Frederiksen har så mange fronter åbne i øjeblikket at hun umuligt kan holde stillingen.

For underklassen er det ikke et problem. Vi har været tvunget ind i krigen siden Anders Fogh Rasmussen startede velfærdskrigen imod os for 20 år siden. Vi har intet at miste. Kampen mod den nuværende regering er bare en fortsættelse af kampen mod de forrige regeringer som skabte fattigdommen ved de sociale nedskæringer, de kaldte reformer.

Vi går ikke længere på socialkontoret for at søge om råd i en social nedtur, men i stedet for går vi ud på internettet til de sociale grupper der kæmper vores sag. Uligheden spurter derudaf, og stadigvæk er der 61.000 børn som er trykket ned i fattigdom pga. DF's fremmedhad. Det er uspiseligt for venstrefløjen at der overhovedet er fattigdom i Danmark, samtidigt med at der er så store formuer.

Enhver Venstre eller S-ledet regering fører social krig imod os. Derfor lærer vi fra barnsben om social selvforsvar. Vi har været under belejring siden Fogh fik magten med hans jagt på underklassen. Vores børn der er født ind i velfærdskrigen har det i deres DNA.

Regeringen har været en eklatant social fiasko, ikke en eneste social nedskæring/reform har den fjernet igen. Hvis ikke støttepartierne kan vælte MF er alternativet at gå efter at svække regeringen ved at gå efter ministrene - lige som oppositionen gør - en fælles front mod MF. Kun ved at samle alle sociale grupper til en stærk magtfaktor kan vi vinde slag på det sociale område. Men overklassen vil hellere dele befolkningen ved at sige at det er de fremmede der er problemet. Mette Frederiksen har sat Tesfaye op som erstatning for Støjberg, men den går ikke i forhold til venstrefløjen, ikke i længden, mere fattigdom er uspiseligt.

MF har ingen opsparing hos venstrefløjens bagland, tværtimod fordrer hun kun middelklassen og op, ikke arbejderklassen og ned. Det er muligt at venstrefløjspolitikerne ikke er glade for at vælte regeringen, men vi andre er. En regering som ikke støtter vores sager vil vi ikke støtte. MF er ikke en fordel for os, ikke en krone får vi mere, tværtimod er det stadigvæk således at vi får en mindre del af samfundskagen år for år.

Spørgsmålet er hvor længe Socialdemokraterne vil holde venstrefløjen udenfor indflydelse på det sociale område. Hvad er formålet andet end at opretholde sin egen position i meningsmålingerne? Måske var det en god ide at leve op til partiets fortid og fjerne fattigdommen. Kun sådan kan hun regne med at regeringen lever længere end den forrige S-regering. Hvornår indleder hun et samarbejde med det parlamentariske grundlag for at fjerne fattigdommen her i landet?