Scandinavian Star
Læsetid: 4 min.

24 år for sent støtter Folketinget en undersøgelse af økonomien bag mordbranden på Scandinavian Star

Tilbage i 1997 forkastede et stort flertal i Folketinget at få undersøgt de mulige økonomiske motiver bag mordbranden på Scandinavian Star i april 1990. I mellemtiden er mange af nøglepersonerne døde, så hvorfor skulle der gå 24 år?
Mordbranden på Scandinavian Star i påsken 1990 kostede 159 menneskeliv. Nu støtter et enigt folketing en undersøgelse af økonomiske motiver bag branden.

Mordbranden på Scandinavian Star i påsken 1990 kostede 159 menneskeliv. Nu støtter et enigt folketing en undersøgelse af økonomiske motiver bag branden.

Vidar Ruud / NTB / Ritzau Scanpix

Indland
21. maj 2021

Det er langt fra hverdagskost, at alle Folketingets partier er rørende enige om en sag. Men det var tilfældet torsdag, da Folketinget under en timelang forespørgselsdebat diskuterede mordbranden på Scandinavian Star tilbage i påsken 1990, der kostede 159 menneskeliv.

Alle de ordførere, der var på talerstolen, støttede således varmt den taskforce bestående af en universitetsjurist, en forsvarsadvokat og en efterforskningsekspert bistået af et sekretariat på ti årsværk, der snart skal nedsættes, og som skal bruge halvandet år på at kulegrave reder-, ejer- og forsikringsforhold og spørgsmål om et muligt økonomisk motiv.

Taskforcen må ikke decideret afhøre personer, men den vil »inden for lovgivningens rammer« kunne indhente oplysninger fra danske myndigheder. Og Folketinget forventer, at alle myndigheder vil samarbejde »fuldt ud«. Hvis en myndighed afviser at udlevere oplysninger, skal der foreligge konkrete og begrundede omstændigheder.

»Folketinget udtrykker sin fulde opbakning til opklaringsarbejdet,« som det opsummerende hedder i et forslag til folketingsvedtagelse, som kommer til afstemning i den kommende uge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Taskforcen skal da have carte blanche til alt i denne efterforskning! De får i allerhøjeste grad brug for alt de kan få fat i. Mange er døde, pengene forsvundet og resten af de ansvarlige sidder steder, hvor der ikke er udleveringspligt fra! Så, hvad skal det nytte?
Om 100 år er alting glemt, ja, lige bortset fra Titanic!

Anders Graae, Hanne Utoft, Gert Romme, Per Torbensen, Morten Balling og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Med stort håb om at folketingets taskforce kommer til bunds i denne mord-udredning.
Det er ikke altid de nedsatte kommitioner , rammer bunden. Bare ikke det er en syltekrukke....

Louise Hansen

Måske man bare skulle lægge Scandinavian Star i syltekrukken og fokusere på det, der er nutidigt?

Hanne Utoft

Louise Hansen, nutidig/e er skam også bl.a. ofrenes efterladte, en shippingbranche med betydelig lig i lasten, globaliseringens konsekvenser, inkompetente og magtfuldkomne politiindsatser, politikeres undgåelser og behovet for en sammenhængende og meningsgivende historieskrivning om sagen og dens implikationer.