Fredens Havn
Læsetid: 3 min.

Begmand fra landsretten til Esben Banke, ’Storken’ og de andre beboere i Fredens Havn

Østre Landsret stadfæstede mandag byrettens dom over beboerne i Fredens Havn, som derfor skal fjerne de gamle både i Erdkehlgraven vest for Christiania i København. Ellers vanker der tvangsbøder fra august
Esben Bankes tre både – Tumlerinden, Agnete og Trunde – vil trods dommen stadig være at finde i Erdkehlgraven den 1. august, siger han. »Absolut. Det er der ingen tvivl om.«

Esben Bankes tre både – Tumlerinden, Agnete og Trunde – vil trods dommen stadig være at finde i Erdkehlgraven den 1. august, siger han. »Absolut. Det er der ingen tvivl om.«

Indland
18. maj 2021

Det er den 17. maj, og ’Storken’ fylder 48 år. I dagens anledning har han taget en sort T-shirt på med store hvide bogstaver: »Storken sir/Fredens Havn bliver«.

Midt i solskinnet står han denne mandag formiddag med en øl i hånden sammen med Esben Banke og en håndfuld andre uden for deres advokat Jonas Christoffersens kontor. De venter på, at Østre Landsret skal sende en dom, der vil afgøre, om de skal fjerne deres husbåde fra Erdkehlgraven.

Københavns Byret har tidligere bestemt, at bådene skulle flyttes, men det vil ifølge beboerne betyde, at de bliver hjemløse og jaget væk fra det fristed i vandet mellem Christiania og Holmen i København, hvor de i årevis har boet.

Nu kommer Jonas Christoffersen ned fra sit kontor med dommen i hånden.

»Det blev en stadfæstelse,« siger han.

Efter en samlet vurdering mener landsretten ikke, at et tidligere givet påbud fra Kystdirektoratet, som vandet i Erdkehlgraven hører under, om at fjerne bådene har været uproportionalt og dermed i strid med menneskerettighederne.

Esben Banke, ’Storken’ og de andre beboere skal derfor flytte bådene, og hvis ikke de gør det, skal de hver især betale månedlige tvangsbøder på 1.000 kroner fra august, indtil bådene er fjernet. Desuden skal beboerne betale 15.000 kroner i bøder samt sagens omkostninger.

’Storken’.

’Storken’.

Esben Banke er talsmand for beboerne og gør sig klar til en kort tale.

»Det er der ikke noget nyt i, at det er op ad bakke,« begynder han, men overmandes et øjeblik af sine følelser.

’Storken’ går hen og omfavner ham.

»Men det er nyt, at Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune er begyndt at svare på vores henvendelser,« fortsætter Esben Banke og holder et brev fra kommunen frem.

I dialog med kommunen

Esben Banke, ’Storken’ og tre andre beboeres sag er kørt i samme kompleks. Landsretten har afvist deres påstand om, at bådene bare lå for svaj ud for kysten, og derfor mener retten, at de skulle have haft en tilladelse for at have bådene liggende.

Men en sådan har de aldrig fået.

Retten lægger desuden til grund, at der forud for Kystdirektoratets påbud om at fjerne bådene har været en formel høringsproces, og at også Københavns Kommunes Hjemløseenhed har været inddraget og gjort beboerne bekendt med alternative muligheder for boliger, som de dog ikke har fundet »tilstrækkelig attraktive«, som det hedder i dommen.

Og da der ikke under retssagen er fremkommet oplysninger, som kunne give grundlag for at tilsidesætte Kystdirektoratets påbud, er de tiltalte skyldige i overensstemmelse med tiltalen, fastslår landsretten.

»Vi skal lige have tid til at synke den dom,« siger ’Storken’, mens Esben Banke fortæller om det oprydningsarbejde, som beboerne i Fredens Havn har brugt mange kræfter på.

»Der er ikke ét eneste lyseblåt mundbind, som flyder rundt,« siger han og fortsætter:

»Vi har hele tiden vidst, at det ikke ville være gennem det juridiske system, at vi ville få ret. Nu vil vi fortsætte vores arbejde med fokus på det politiske og glæde os over, at vi endelig er kommet i dialog med Miljø- og Teknikforvaltningen.«

Esben Banke læser dommen igennem.

Esben Banke læser dommen igennem.

I brevet fra Teknik- og Miljøforvaltningen opfordres ’Foreningen Fredens Havn’ til at gå i dialog med Christianshavns Lokaludvalg, hvis de ønsker at gå videre med et pilotprojekt for Fredens Havn, som de selv har foreslået. Anbefalingen fra forvaltningen er, at »en mulig etablering af et pilotprojekt for Fredens Havn« indgår i en helhed og sammen med resten af Christianshavn.

Kommunen understreger dog samtidig, at den er partner med staten i et projekt, »hvor ulovlige beboelser og indretninger på vandet fjernes af Kystdirektoratet«, og at der nu kun mangler at blive fjernet »få elementer«. Fjernelsen af dem har afventet landsrettens dom.

Nu er spørgsmålet, om Esben Bankes tre både – Tumlerinden, Agnete og Trunde – på trods af dommen stadig ligger i Erdkehlgraven den 1. august.

Han rømmer sig et par gange.

»Absolut. Det er der ingen tvivl om,« lyder hans svar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Chemnitz Larsen

Hvorfor skal Storken følge loven?

Når Statsadvokaten i København bare igen og igen kan bryde loven

Dorte Sørensen

Det er sørgeligt at beboerne på Holmen ikke har den rummelighed, at de kan tåle nogle husbåde ligge der.
Hvorfor råber politikkerne ikke op om at det er godt med en blandet beboersammensætning her, når de mener at det skal der være i de almene boligområder.

Estermarie Mandelquist, Gitte Loeyche, Tina Peirano, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Rune K. Rasmussen, Morten Balling, Susanne Kaspersen, Jimmy Hansen, Lykke Ravnager, Inge Lehmann, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Umådelig trist. Hvis de forsvinder fra området, bliver det endnu en plet med affald / efterladenskaber fra mennesker der ikke værdsætter naturens rum.
Mvh Hanne Pedersen

Gitte Loeyche, Freddie Vindberg, Inge Lehmann, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune K. Rasmussen

Beskeden mange hjemløse indirekte får med på vejen i deres liv er, at "Verden er ikke dit hjem". Det er virkelig trist. Den indre hjemløshed, som Mikael Josephsen så fint beskrev i et interview i "Deadline" for nylig som værende en, der altid er der for nogen, gør, at verden deles op i mennesker, der alt for privilegieblindt tror, at de ejer verden, imens andre, måske, bedømmes som nogen der kan få lov til, allernådigst, at leje sig ind.

Det er revolutionært at betragte verden som sit hjem for nogen, fordi de har fået at vide, at de bare skal holde deres kæft, og at deres krop ikke er et sikkert og trygt hjem i sig selv. Og hvad er der så at gøre andet end at forsøge at bevæge sig rundt i verden for , at prøve, på at finde et hjem, et helle, et eller andet sted.

Jeg kender selv til den indre hjemløshed af forskellige grunde, jeg ikke vil dele her, da de er for private, men hele ideen om hvad der er et hjem skal ændres, omskabes, forandres, og det kan ikke gå hurtigt nok.

Mennesker er den eneste art, der har opfundet et åndssvagt system, hvor vi hele tiden skal betale for at være her på Jorden. Har du ingen penge? Jamen, så må du dø! Sådan lyder det visse steder, imens andre køber et maleri for en halv milliard. Vanvid.

Estermarie Mandelquist, Erik Winberg, Gitte Loeyche, Hanne Utoft, Bjarne Bisgaard Jensen, Ruth Sørensen, Kim Houmøller, Freddie Vindberg, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Jimmy Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Det lader til at menneskers rummelighed og empati er omvendt proportional med deres indtægt.

Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann, Erik Winberg, Gitte Loeyche, Hanne Ribens, jens christian jacobsen, Per Torbensen, Ruth Sørensen, Kim Houmøller, Freddie Vindberg, Rune K. Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Morten Balling, Susanne Kaspersen og Jimmy Hansen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Det kunne være rart, om du Dahlin også nævnte hvor Erdkehlgraven ligger. Præcis der bliver Informations horisont (ofte) for snæver og kommer til at ekskludere alle de af jeres læsere, der ikke bor i kbh. Vær mere bevidste om jeres egne blinde pletter. Men mange tak for dækningen.

Hilsen en, der sjovt nok godt ved det, fordi hendes datter bor i kbh.

ingemaje lange

altså nævnte byen i starten af artiklen og ikke blot mellem linjerne længere nede...

Rune K. Rasmussen

Der findes i hvert fald mennesker, der er født med en guldske i munden, som slet ikke kan se, at andre ikke er startet ud med samme muligheder, mildest talt, og som, i ramme alvor, så privilegieblindt som det er muligt at være, spørger: Hvorfor gør du ikke bare ligesom mig?

Og at nogen opdeler mennesker i "vindere" og "tabere" er bare så klamt, som det overhovedet kan blive. Jeg har såmænd selv oplevet på egen krop bl.a. at blive behandlet som ikkeeksisterende i mit eget hjem af mennesker, der opererer med et verdensbillede af så hæslig en karakter.

Vrede bliver til angst, hvis man lærer, bliver indoktrineret i, at vende den indad. Nogle mennesker skal af den grund lære, at de godt må blive vrede i det hele taget og holde op med at behandle sig selv som usynlige, fordi andre har "lært" en lige netop det.

At en så privilegeret mand som Jørgen Olsen kan gå og omtale verden som en slags have, hvor der ikke må findes visse mennesker i hans umiddelbare nærhed, som han, med andre ord, betragter som en slags ukrudt, det er der grund til at blive vred over. Hvad fanden bilder han sig ind? - Hans plasticmusik forurener min øregang, som Mikael Josephsen sagde. Jeg er enig, Jeg synes også, at det er rædselsfuld og intetsigende musik, manden laver. Men jeg arbejder ikke på at få den fjernet fra radioen.

Erik Winberg, Gitte Loeyche, Freddie Vindberg, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

trækker mit brok retur:) Faktisk står lokaliteten ret kort nede i artiklen. Var for hurtig på aftrækkeren, fordi det desværre ind i mellem er et problem i såkaldt landsdækkende medier. Men ikke her!

Daniel Joelsen

Man kunne opkalde stedet efter Esben Banke - til huskeren på, hvordan København er blevet hip og økonomisk udrenset. Der har altid en omkostning.

Erik Fuglsang

@Gert Romme
18. maj, 2021 - 16:31
"Man kan i hvert fald slå helt fast, at dommerne i Landsretten dømmer ikke efter egne eller borgernes holdninger. - De dømmer udelukkende ud fra lovens formuleringer."

Enig Gert Romme - vil blot føje til, at dommerne tillige skæver til lovens forarbejder og andre lign. sager (hvis nogle sådanne eksisterer).