Danske børn i Syrien
Læsetid: 6 min.

Børnepsykiatriformand foruroliget over, at regeringen ignorerer lægenotat om børn i Syrien

Regeringen bør hente alle danske børn – og ikke kun 14 – hjem fra Syrien sammen med deres mødre, mener formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Hun påpeger, at regeringen selv har bedt om en lægevurdering, som den nu ignorerer, hvilket hun kalder for et ’omsorgssvigt foretaget med åbne øjne’
De danske læger udsendt til Syrien skulle have tilset alle 19 børn, men kun fire mødre med i alt ti børn gav samtykke til at lade børnene undersøge. I notatet står der, at alle ti børn udviser symptomer på angst, tristhed, koncentrationsbesvær og rastløshed.

De danske læger udsendt til Syrien skulle have tilset alle 19 børn, men kun fire mødre med i alt ti børn gav samtykke til at lade børnene undersøge. I notatet står der, at alle ti børn udviser symptomer på angst, tristhed, koncentrationsbesvær og rastløshed.

Delil Souleiman

Indland
29. maj 2021

Det er »stærkt bekymrende« og et »omsorgssvigt«, at regeringen ikke vil handle efter speciallægers anbefalinger i sagen om at hjemtage danske børn fra Syrien.

Sådan lyder det nu fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab.

Formanden for selskabet er ledende overlæge ved Børne- og ungdomspsykiatrien på Aalborg Universitetshospital, Linda Hardisty Bramsen. Hun tilslutter sig en række fagpersoner, som er stærkt kritiske over for regeringens beslutning om kun at ville hjemtage 14 af 19 børn fra de syriske lejre sammen med deres mødre.

De børn, som tilbydes at komme hjem, har mødre med dansk statsborgerskab. De sidste fem har mødre, som har fået frataget deres danske statsborgerskab, og disse børn kan enten vælge at blive hentet til Danmark uden mødrene eller blive i lejrene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Se dog at få de børn og mødre hjem nu - så de kan få den nødvendige behandling og pleje.

Hvorfor sende sendt speciallæger til Syrien for derefter at ignorere deres faglige vurderinger. Hvad er det dog for noget - Det virker også skræmmende at regeringen foretager et sådan »omsorgssvigt«,, når MF og regeringen selv fordømmer andre omsorgssvigt.

Poul Søren Kjærsgaard, Elisabeth From, John Andersen, Carsten Munk, Hans Jørgen G. Ravn, Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Daniel Joelsen, nanna Brendstrup, Lone Hansen, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Danmark er ikke socialmyndighed for børn i udlandet. Det ville medføre fuldstændigt uoverskuelige konsekvenser hvis man prøvede at agere som sådan,.

Jacob Nielsen, Georg Kallehauge, Espen Bøgh og Georg Christiansen anbefalede denne kommentar

@ Niels Bøjden
Hvordan er det lige du definerer nationalstater, statsborgerskab og nationers ansvar over for egne borgere? Der er masser af eksempler på danskere, der har gjort ting i udlandet vi ikke bryder os om, men som, selvfølgelig, skal have, og har fået, den hjælp, støtte, straf, konsekvens der passer til deres situation efter danske retsnormer.

John Andersen, Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Gert Romme, Gitte Loeyche, nanna Brendstrup, Dorte Sørensen, Lone Hansen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Hvordan er det lige du definerer nationalstater, statsborgerskab og nationers ansvar over for egne borgere?"

Der findes hundred tusindvis af borger rundt omkring i verden som enten er danske statsborgere eller påstår at de er danske borgere.

Prøv at forestille dig at den danske stat begyndte at blande sig i hvordan danskere i USA levede. Det ville føre til et ramaskrig. Eller i Tyskland, England, Sverige eller Egypten.

Mener du seriøst at den danske stat skal blande sig i hvordan danskere lever uden for Danmark?

Georg Christiansen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Hvis jeg blev sendt til Syrien som speciallæge for at foretage en vurdering, og jeg lavede en vurdering, som var så klar i mælet, ville jeg være lamslået over, at der ikke blev handlet efter min anbefaling,« siger Linda Hardisty Bramsen.

»Hvis det handler om, hvorvidt moren har statsborgerskab eller ej, vil jeg kalde det omsorgssvigt foretaget med åbne øjne.«

Det er intet nyt i, at lægefaglige vurderinger bliver selektivt anvendt, og i sidste ende helt valgt fra.

Det sker faktisk ret ofte herhjemme, især når det gælder sager om førtidspension og støtte til handicappede, og selvom der er mulighed for at klage, er ventetiden på Ankenævnet alenlang.

Derefter starter sagen helt forfra i kommunen, altimens den sagesløse borger atter må vente på afklaring, og den økonomiske og menneskelige ruin nærmer sig eller indtræder uden mulighed for kompensation eller erstatning.

Kommunen drages ikke til ansvar for spekulation i at sylte sagerne så længe som muligt. Der er ingen sanktioner overfor andre end borgeren.

At politikerne også spekulerer i omsorgssvigt kan ikke komme som en overraskelse.
Det er trods alt dem, der har lavet lovene, og designet dem med smuthuller, med eller uden vilje, måske fordi det er blevet så moderne at haste love igennem og ignorere høringssvar.

Men det er særdeles pinligt at titulere sig selv
"Børnenes Statsminister", når det er så åbenlyst, at det stik modsatte er intentionen.
At tvangsfjerne eller tvangsbortadoptere flere børn kan næppe være i barnets tarv, hvis det alene er målet at det skal dreje sig om så mange børn som muligt.
Eller når det handler om at behandle traumatiserede børn efter specialisternes anbefalinger.

I forbindelse med regeringens udmelding om, at den nu havde skiftet mening mht at hjemtage både mødre og børn "på baggrund af den sikkerhedsmæssige vurdering" fra sine sikkerhedstjenester (som regeringen før havde desavoureret med udtalelsen om at den ikke behøvede at lytte til sine 'styrelser')
vurderede man, at det ville tage op mod et helt år at hjemtage mødre og børn.

Fra kurdisk side lød det ellers, at det ikke burde tage mere end en måneds tid.

Der kan man bare se, hvor dygtige folk vi har til syltning herhjemme.

Intet under, det er blevet en nationalsport.

Poul Søren Kjærsgaard, Elisabeth From, John Andersen, Daniel Joelsen, ingemaje lange, Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Gitte Loeyche, Nicolaj Knudsen, nanna Brendstrup, Dorte Sørensen, Lone Hansen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udenrigsminister Jeppe Kofod har iøvrigt idag fået en såkaldt næse for at tilbageholde oplysninger fra Udenrigspolitisk Nævn.

Vurderinger fra Forsvarets Efterretningstjeneste er blevet hemmeligholdt om danskere i de syriske fangelejre gennem længere tid.

Kritikken kommer fra samtlige partier i Folketinget- undtagen Socialdemokratiet..

John Andersen, Marianne Jespersen, Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Gitte Loeyche, Nicolaj Knudsen, nanna Brendstrup, Dorte Sørensen, Lone Hansen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Lone Hansen

Som sædvanlig, må det desværre siges, at når det gælder psykiatri, så er det et område med lavt prioriteret. Stadigvæk og stedse. Dette selv om jeg synes at huske, at den nuværende regering ville give psykiatrien et meget tiltrængt løft. At tilsidesætte speciallægeudredninger er som Eva Schwanenflügel skriver ikke usædvanligt i det somatiske system, og så bliver det i hvert tilfælde ikke bedre indenfor det psykiatriske felt. Når man så ydermere er børnenes statsminister undtagen for de børn der bor i fangelejre, så undrer dette resultat desværre ikke

John Andersen, ingemaje lange, Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Niels Borre, nanna Brendstrup, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte lige i P1 morgens radioavis, at de 3 kvinder selv skal betale for rejseomkostningerne, retssagen osv.
Knud Foldschack oplyser at der er mange, der godt vil betale så de hurtigt kan komme hjem.

Ja det er jo også en måde at forsøge ikke at hjemtage dem på.

Poul Søren Kjærsgaard, John Andersen, Marianne Jespersen, Josephine Kaldan, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Hans Larsen, Gitte Loeyche, Daniel Joelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor er det dog nærigt og nedrigt, Dorte..

John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Gitte Loeyche, Daniel Joelsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Eva , det kan også ses som et forsvar mod kritikken for at de blev nød til at hjemtage de fleste børn og 3 af mødrene, som de ikke kunne tage statsborgerskabet fra.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Det er på tide at sociale erhverv samlet siger fra over for politikeres leflen for de hovedløse. Hvor er røde kors og andre NGO`er i denne debat? Hvorfor stejler psykologer først nu. Lad os få et politisk standpunkt som ingen politikere kan sige fra overfor. Kom nu!

Alt det hævn gejl overfor en håndfuld kvinder og børn - hoved og hjerteløst. Dette her vil give et politisk bagslag er jeg overbevist om.

John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Dorte Sørensen, Gert Romme, Niels Borre og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, Dorte, det er klart en taktisk, symbolpolitisk manøvre, det er jo ikke fordi nogle flybilletter vælter statens budget..

Men hvordan skal børnene kunne betale selv, det var da dem regeringen og højrefløjen ville hjemtage?
Eller skal mødrene nu have den regning, som en slags hævn..?

Hvad retssagerne angår, så er det vist helt efter bogen at man selv betaler sagens omkostninger når man dømmes.
Selvom det ikke gør det nemmere at blive resocialiseret efter fængslet, når man skylder en formue.

Vil Knud Foldschack stå for en indsamling, mon?

Dorte Sørensen

I P1 lød det som han havde styr på det.
Nu tales der meget om at det ikke kun er udgifterne til deres hjemrejse men også udgifter til de forskellige delegationer, der skal forberede hjemrejsen osv. ja det kan løbe op i million beløb - den får ikke for lidt.

John Andersen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nej, det skal jeg da lige love for, Dorte.

Gad vide om alle andre hjemtagne statsborgere, fx pædofili- eller narkodømte også selv skal betale alle Udenrigsministeriets udgifter til deres sagsbehandling, flybilletter, osv...?

Hans Larsen

@Eva Schwanenflügel & Dorte Sørensen.
Hørte lige Rosa Lund i radioavisen sige, at disse regler om egenbetaling er ens for alle danskere, som Udenrigsministeriet må hente hjem fra udlandet. Rosa var derfor OK med, at det også kommer til anvendelse her.
Forhåbentlig vil nogen (Knud Foldschack, måske?) starte en indsamling. Jeg er sikker på at der er mange der gerne vil bidrage.

John Andersen, Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Det er sådan set ikke interessant, at man, som dansker, selv skal betale hjemrejsen, for det er vist 20-25 år siden udenrigsministeriet havde en konto for disse omkostninger. For vi som bor i udlandet, betaler fuld skat (ingen fradrag) til Danmark, og ikke ligger landet til last overhovedet, skal jo betale kontant eller med bankgaranti, hvis vi bliver syge under et Danmarks-besøg.

Det interessante er, at ingen af de EU-lande, vi kender til, stiller denne type af krav, til de kvinder og børn, de henter fra kurdiske områder. - Eller i øvrigt hvis deres borgere bliver syge under rejse til hjemlandet.

Til gengæld kan man vist fastslå, at der i Danmark står et folketingsflertal bag ved denne temmelig afvigende praksis. Så måske bør danskerne samle sig sammen om nogle rimelige, ansvarlige og realistiske krav til landets politikere, og kræve forandringer.

Får samtidig med, at regering og folketing ikke vil betale for sine statsborgere, sender der jo mia. af DKK til fiskeri, landbrug og industri, for ikke at tale om militæret der ikke mere kan kaldes forsvaret.

Poul Søren Kjærsgaard, John Andersen, Daniel Joelsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kan jeg få et Christianborgsk pas?, - for har jeg sådan et, bliver alt betalt, hjemrejse, diæt, livslang pension, særbehandling/forrest i køen hvis jeg udsættes for vold eller ditto for samlever, osv. - mageløst!
Alle danske med dansk pas skal hjemtages, basta.
NB: fik Peter Lundin pålagt hjemrejseomkostningen?

Eva Schwanenflügel

Gert Romme, Danmark går i meget små sko når det gælder egne statsborgere.

Det er straks en helt anden sag, når der skal punges ud for symbolpolitikken, eksempelvis når det gælder Holmegården på Langeland, som blev købt over et par dage for den nette sum af 13,5 millioner kroner:

"Det er Udlændingestyrelsen, der sammen med Kammeradvokaten har stået for købet af ejendommen. Over for TV 2 fortæller styrelsen, at de fik ejendommen vurderet, og at man lavede et "skøn for en potentiel handelsværdi".

Den endelige pris blev aftalt efter forhandlinger mellem køber og sælger, lyder det videre i svaret.

Sælgerne er et tidligere bedrageridømt ægtepar med adresse i Charlottenlund, som ikke er vendt tilbage på TV 2s henvendelser. I et regnskab fra en af ægteparrets virksomheder fra sidste år fremgår det, at kostprisen på Holmegaard på det tidspunkt blev vurderet til 7,1 millioner kroner.

Kostprisen er den pris, en vare har, når købspris og alle omkostninger er medregnet, men uden eventuel fortjeneste.

Efter af- og nedskrivninger vurderer revisionsrapporten ejendommen til en regnskabsmæssig værdi på 4.252.129 millioner kroner."

Ejendommen blev ikke besigtiget før købet, og det blev derfor heller ikke opdaget, at den befandt sig i enormt dårlig stand.

Nu er det også kommet frem, at der ikke foreligger nogen fortrydelsesret, hvorfor staten hænger på ejendommen.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-05-28-staten-kan-ikke-fortryde-koebe...

I sin tid indsatte Støjberg annoncer i Libanesiske aviser for at afskrække asylansøgere.
Mon hun selv betalte for dem?
Eller for den groteske othellokage, hun fejrede asylstramninger med?

Men når det gælder landets egne borgere, er pungen pludselig slunken.

Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Eva Schwanenflügel
'At politikerne også spekulerer i omsorgssvigt kan ikke komme som en overraskelse.*
?? Hvordan?
'At tvangsfjerne eller tvangsbortadoptere flere børn kan næppe være i barnets tarv, hvis det alene er målet at det skal dreje sig om så mange børn som muligt'
??
Fra det øjeblik mødrene tog børn med til kalifatet, har de diskvalificeret sig som opdragere. Det er var jo ikke et højskoleophold i spændende, nye omgivelser de tog børnene ned til. Kan vel sammenlignes med at mødre tog deres børn på udlandsophold med det hendegangne Faderhus. Her ville de fleste i denne streng med garanti være enig i, at forældrenes beslutning ville nærme sig et omsorgssvigt.
Så hvis uvilidge børnesagkyndige skulle vurdere, om de danske Daesh-børns tarv og udvikling er blevet tilgodeset af deres tildækkede mødre, der frivilligt drog børnene ind i krigszoner og som dagligt i mellem 8 og 10 timer lod deres børn blive passet sammen med andre børn af ukendte og tildækkede kvinder, der med stor sandsynlighed har talt et sprog, de ikke forstod, med utilstrækkelig føde og for lidt vand osv ja så ville børnene med garanti blive tvangsfjernet ved ankomsten til Kastrup. Men det bliver de med garanti ikke. For der findes ikke uvildige børnesagkyndige i Danmark.

@ Jens Christian Jacobsen,

Jeg har ikke din indsigt i børneopdragelse eller politikeres motiver.

Men for mig er børn altså børn, som nogen skal tage hånd om på en for børnene mest hensigtsmæssig og tryk måde. Det er faktisk også den direkte hensigt med Børnekonventionen.

Og om man kan lide det eller ikke er disse børn altså danske statsborgere. For selv om et dansk politisk flertal forsøger at skabe "alternativ" ved at frakende nogen deres statsborgerskab, er fakta altså, at et statsborgerskab er umisteligt.

Herefter kan man diskutere, at det tjener de danske børnenes tarv bedst at komme til Danmark uden deres mødre, og som sagt er min indsigt i dette meget ringe. Til gengæld kan jeg oplyse, at netop Børnekonventionen tilsiger, at børnene skal høres, og deres mening skal tages alvorlig.

Danmark kan ikke bare underskrive diverse konventioner, og derefter selektivt fravælge dem, når et tilfældigt populistisk-politisk flertage tilfældigvis mener noget andet end konventionerne. Derfor bør Danmark simpelt hen følge en række andre landes eksempler.

Nils Bøjden

"er fakta altså, at et statsborgerskab er umisteligt."

Det er ikke sandt. Fakta er at du ikke kan blive frataget dit statsborgerskab hvis det medfører at man derved er statsløs. Det mest tydelige eksempel på dette er Said Mansour sagen, hvor forbryderen først var indrømmet fortsat at have et dansk statsborgerskab, men efterfølgende, da hans løgne om fraværet at et marrokansk skatsborgerskab blev afsløret, alligevel kunne fratages sit statsborgerskab da han stadig var marrokansk statsborger.

Nils Bøjden

"Men for mig er børn altså børn, som nogen skal tage hånd om på en for børnene mest hensigtsmæssig og tryk måde."

Jeps. Og forældrene bestemmer hvad det betyder.

jens christian jacobsen

@ Gert Romme
Du kommenterer og argumenterer for noget andet end mit indlæg var optaget af. Så jeg forstår ikke henvendelsen. Jeg tager ikke stilling til den nu gamle sag om børnene skulle hjem til Danmark eller ej - jeg har hele tiden ment et klart ja!
Det, jeg undrer mig over er, at de børnesagkyndiges vurdering ikke medtager de mulige skader børnene kan have lidt i de 2-3 år de har tilbagt i krigszoner, inden de blev sat fast i de kurdiske lejre. Jeg vil også gerne vide hvilken konkret adfærd eller i det mindste hvilke type observationer som eksperterne mener er tegn på stabil og dyb tilknytning til deres mødre.