Note
Læsetid: 3 min.

Danmark fik kritik på flere områder til eksamen i menneskerettigheder hos FN

Hvert femte år skal FN’s medlemslande eksamineres i menneskerettigheder. Torsdag var det Danmarks tur, og det var særligt fængselsvæsenet, håndteringen af flygtninge og indvandrere og anvendelsen af tvang i psykiatrien, der blev kritiseret
Det var blandt andet anvendelsen af tvang i psykiatrien, der blev kritiseret, da Danmark torsdag blev eksamineret i menneskerettigheder af FN’s medlemslande.

Det var blandt andet anvendelsen af tvang i psykiatrien, der blev kritiseret, da Danmark torsdag blev eksamineret i menneskerettigheder af FN’s medlemslande.

Thomas Nielsen

Indland
7. maj 2021

Det var en bred vifte af anbefalinger, der kom fra de 116 øvrige FN-medlemslande til torsdagens eksamination af Danmark på menneskerettighedsområdet. 

En god del af dem afspejlede de anbefalinger, som civilsamfundsorganisationerne i Danmark og Institut for Menneskerettigheder er kommet med forud for eksminationen. Det konstaterer seniorrådgiver hos DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur – Elna Søndergaard, der har fulgt eksaminationen tæt på fra sin computer, hvor hvert land havde et minut til at præsentere sine anbefalinger over en internetforbindelse fra deres respektive lande.

Der var konkrete anbefalinger, som blandt andet omhandlede den danske asylpolitik, sundhedsvæsenet og fængselsvæsenet. 

Samtidig kom nogle lande omkring overordnede anbefalinger, som omhandlede implementeringen af menneskerettigheder i Danmark. Her gik kritikken blandt andet på, at Danmark ikke har inkorporeret menneskerettighedskonventionerne i dansk ret, så de har mere gennemslagskraft, ligesom det er tilfældet med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den gennemgang. De nævnte punkter var vel også vente som kritisable - håber at der nu bliver rettet op.
Håber at et flertal i Folketinget vil være lydhøre over for kritikken af ghettolovgivning .

Marianne Stockmarr, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

I det nuværende politiske klima her i landet skal man ikke forvente nogen form for lydhørhed overfor kritikken. Partierne profilerer sig på at afvise alt der kommer af kritik udefra, uanset hvor saglig og berettiget den er, men blot fordi den kommer udefra.
Snæversynet og dumt

Marianne Stockmarr, Jesper Sano Højdal, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Det er et fuldstændigt latterligt råd hvor diverse diktaturer sidder og kritiserer andre lande for deres holdning til menneskerettigheder.

Intet fra det råd er troværdigt så længe der sidder diktaturer i rådet.

Georg Christiansen

FN har ikke stemmeret i Danmark, og Elna Søndergaard har kun en enkelt.

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke være glade for disse tilbageværende "eksamener" - dels kommer sagerne op til åbenbart og kan herved blive revideret - det gælder da alle lande og "vi" kan også kritiserer andre landets forhold.

I mine øjne er det et fremskridt for verdens menneskerettigheder.
De sager der blev kritiseret var da sager som Danmark har og få kritik for fra andre "kanter". Når Danmark kritiserer andre så må/skal "vi" holde "rent i eget hus".
Tag det som et godt tiltag og håb på at Danmark vil leve op og få rettet kritikpunkterne - ikke mindst for Danmarks egen befolknings skyld.

Marianne Stockmarr, Jesper Sano Højdal og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Nils Bøjden: Din kommentar illustrerer meget fint min pointe: Kritikken afvises på forhånd, uden du tager stilling til det saglige i den.
Det er klart at FN, der er en samling af alle jorden nationer, tæller både demokratier og diktaturer af forskellige 'lødighed'. Men som det fremgår af artiklen, kommer kritikken primært fra lande som Sverige, Østrig, Australien og Italien, som vel ikke er dårligere demokratier end Danmark, sådan gennemsnitligt?
Denne ømskindethed overfor udlandets kritiske blink på danske forhold har efterhånden nået polske højder, hvor et hvert kritisk 'pib' overfor den polske regerings populistiske tiltag mødes med højrøstet indigneret forargelse fra den polske regering, som om der var tale om et angreb på selve den 'hellige ' polske' folkesjæl.
Den udspringer af samme nationale mindreværdsfølelse som den polske, og manifesterer sig som hysterisk national selvovervurdering.
Det er endt som 'automat afvisning af kritik', hvor politikkerne efterhånden ikke nedlader sig til at forholde sig til kritikken. Jeg skammer mig over at dette er blevet standarten i dansk politik. Altså bøvet national selvpromovering, hvor vi i stedet kunne benytte muligheden til at blive klogere

Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Jens Erik Starup og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Nils Bøjden,

Det er desværre korrekt, at der sidder bananrepublikker med i FN´s beslutninger, som desuden "køber" sig plads i vitale udvalg ved at yde lidt bestikkelse til politikere i fattige og korrupte lande. Dette ser man blot på Saudi, der nu sidder i udvalg, der skal varetage kvinders beskyttelse, medens landet selv undertrykker kvinders rettigheder ganske massivt.

FN er altså ikke helt ideel. Men samtidig er FN faktisk den eneste organisation, hvor verdens lande forsamles til dialog og opstilling af kriterier. Derfor bør man være glad for det, der trods alt kommer ud af FN, og denne normdannelse som dette medfører.

Og her er Danmark altså sunket igennem som en sten i vandet, medens en række sammenlignelige lande enten er blevet rost, eller har fået en lille løftet pegefinger for enkelte forhold.

Jeg syntes i hvert fald, at det er ganske pinligt, at det land som modtager mine skattepenge, fuldt bevidst ikke vil leve op de de normer, som det internationale samfund forsøger at opfylde.

Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr og Ole Falstoft anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Kritikken afvises på forhånd, uden du tager stilling til det saglige i den."

Overhovedet ikke. Men de skulle hellere tage fat på de medlemslande der fængsler anderledes tænkende og talende, diktaturer, lande med censur vilkårlige fængslinger af politiske modstandere osv.

Det de kommer med er i småtingsafdelingen lige ved siden af de glemte pantflasker. Det der virkeligt er indhold i dribler man uden om.

Ole Falstoft

Nils Bøjden:
'de skulle hellere tage fat på de medlemslande der fængsler anderledes tænkende og talende, diktaturer, lande med censur vilkårlige fængslinger af politiske modstandere'
og hvem siger at de ikke gør det?
I beskrivelsen af Rådets opgaver står:
'Menneskerettigheder promoveres og beskyttes bl.a. med Universal Periodic Review (universel tilbagevendende vurdering) behandler menneskerettighedssituationen i alle medlemslande'
Ingen lande er på forhånd fritaget for kritik naturligvis.

Nils Bøjden

"’Menneskerettigheder promoveres og beskyttes bl.a. med Universal Periodic Review (universel tilbagevendende vurdering) behandler menneskerettighedssituationen i alle medlemslande’"

Så hvordan kan lande der groft overtræder menneskerettigheder, slår mennesker ihjel for at have andre holdninger, fængsler politiske modstandere sidde i et menneskerettighedsråd og kritisere Danmark for noget som i princippet ikke kommer dem ved.

F.eks at flygtninge selv skal betale via opsparede og medbtragte midlet.

https://www.information.dk/indland/2016/07/fn-kritiserer-seneste-aars-da...

Det giver ingen mening.. Find nogle grove syndere og gå efter dem.

Ole Falstoft

'Find nogle grove syndere og gå efter dem'
ja men det gør man jo også.
Her et eksempel på en rapport om Rusland:
'It is important to recognize that violations of Russia’s most basic obligations under the Convention not to resort to inhuman and degrading treatment or torture and to hold accountable those who do are taking place not only in the contexts that Human Rights Watch has chosen to focus on. On the contrary, the Committee’s upcoming review takes place against the backdrop of a broader deterioration of the human rights climate in Russia, with detrimental effects in particular on freedom of expression, assembly, and association as the authorities have moved to narrow the space for dissent. In implementing their crackdown on these human rights, Russian officials have repeatedly used unlawful and excessive force against those exercising these rights and subjected peaceful protestors and critics to inhuman and degrading treatment, including torture'. etc. etc.
Du kan selv læse videre her:
https://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/NewsSearch.aspx?NTID=PRS&MID=UPR

Nils Bøjden

Når Fns menneskerettighedsråd går stenhårdt til Kina, så lad os tage den igen'

https://faktalink.dk/titelliste/kina

"Kina har dog fortsat ikke underskrevet og ratificeret ret mange af FN’s menneskerettighedsdokumenter."

Se dog på de store forbrydere, og ikke på dem der glemmer at sætte de tomme mælkeflasker ud

"Her et eksempel på en rapport om Rusland:"

Uha, en rapport. Jamen sådan en er Rusland sikker rigtigt bange for.