Vaccination
Læsetid: 6 min.

Danmarks vaccinationskalender holder næppe. Men der er uenighed om, hvor skævt den rammer

Videnskabsanalysevirksomheden Airfinity spåede i sidste uge, at Danmark først vil være færdigvaccineret til november. Men selv om der er enighed om, at Sundhedsstyrelsens plan ikke holder, mener chefanalytiker fra Danske Bank, at vi er tidligere færdige
I Danmark er en af vaccinationsprogrammets grundsten vaccinen fra Pfizer, der udgør en væsentlig del af det samlede antal doser, der skal stikkes i armen på danskerne.

I Danmark er en af vaccinationsprogrammets grundsten vaccinen fra Pfizer, der udgør en væsentlig del af det samlede antal doser, der skal stikkes i armen på danskerne.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
17. maj 2021

For nylig kunne man på Politikens forside læse, at »først til november er alle stukket« i Danmark. Artiklen baserede sig på en prognose udarbejdet af det britiske videnskabsanalysefirma Airfinity, der overvåger vaccineproduktionen globalt. Prognosen viste, at vi i Danmark først ville have vaccineret den voksne del af befolkningen sidst i november.

Men det er for pessimistisk, mener chefanalytiker fra Danske Bank Mikael Olai Milhøj, der er noget skeptisk over for prognosen. Han påpeger blandt andet, at Airfinity tilsyneladende ikke tager højde for, hvor mange vacciner Danmark faktisk har fået leveret i fortiden.

Statens Serum Institut (SSI), der leverer nøgletal om leverede og forventede vacciner til Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender, kan »ikke genkende Airfinitys udmelding om, at danskerne først er færdigvaccineret i slutningen af november,« som instituttet skriver til Information.

»Alene med de lovede leverancer fra Pfizer, der i øjeblikket leverer stabilt som lovet, vil der være vacciner nok til, at danskerne kan være vaccineret i september,« oplyser SSI.

Administrerende direktør i Airfinity Rasmus Bech Hansen står ved prognosen og henviser til, at virksomhedens model er baseret på offentligt tilgængelige kilder samt input fra eksperter, og at prognosen er udarbejdet ud fra EU’s indkøbsaftaler, hvorefter prognosen for Danmark er udregnet proportionelt ud fra befolkningstal.

»De fremskrivninger, vi hidtil har set for Danmark, har jo konsekvent været for optimistiske. Når SSI og den danske regering tidligere har forudset, at vi skulle have over 50 procent fuldt vaccinerede nu, og vi så er under 15 procent: Hvorfor så blive ved med at stole på de tal?« spørger han.

Pessimistisk model

Prognosen fra Airfinity er baseret på en model, virksomheden har lavet for at kunne forudse, hvordan vaccineudrulningen vil forløbe i Europa.

Modellen indeholder et såkaldt feedback loop, der løbende opdateres med antallet af producerede vacciner, som de forskellige virksomheders faciliteter rapporterer. Der skelnes altså mellem de mål, virksomhederne sætter, og hvad de rent faktisk producerer, og derfra fodres modellen med de tal. Produceres der flere doser, end Airfinity forventer, fremskynder det prognosen – og vice versa.

Endelig er der i modellen indarbejdet en generel pessimisme over for de mål, virksomhederne sætter for, hvor mange vacciner de kan levere. Målene tages med andre ord ikke for gode varer.

Prognosen er udarbejdet således, at man har tildelt Danmark det antal doser, landet så at sige er berettiget til, ud fra hvor meget de næsten seks millioner danskere fylder i EU-regi.

Men det mener Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank er forkert. Ifølge ham har Danmark indkøbt flere vacciner, end man er berettiget til.

»I Airfinitys prognose antages det, at vi får den andel, som vi har ret til i EU. Men der ved vi jo, at vi har købt nogle af de vacciner, som andre lande har sagt nej til,« siger han og henviser til, at en række lande har sagt nej til at købe Pfizer, fordi vaccinen er for dyr.

Rasmus Bech Hansen henviser til, at der ikke foreligger offentligt tilgængelige data, der påviser det, hvorfor »man må antage, at Danmark får sine doser ud fra befolkningens andel af den samlede EU-befolkning«.

Han forklarer, at modellen, som prognosen er lavet ud fra, er konstrueret således, at den forudsætter, at hvis Danmark får mere, end man befolkningsmæssigt er berettiget til i en måned, formodes det, at man vil få mindre i en anden måned.

»Vi kigger på, hvor meget der samlet set bliver produceret, hvor mange af doserne EU får, og hvad Danmarks andel af det er ud fra befolkningstal. Det er hele grundlaget. Og vi har set måneder, hvor lande får både mere eller mindre, end de er berettiget til. Vi forventer så bare, at det vil udligne sig over tid,« siger han.

Imidlertid fremgår det af Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, at EU-Kommissionen har »forhandlet en mulighed for, at medlemslandene kan få ekstra vaccinedoser, kaldet optionsdoser, hvis de skulle ønske at modtage ekstra doser af en eller flere vacciner«.

Og her har Danmark »på nuværende tidspunkt indkøbt ekstra doser fra Moderna og BioNtech/Pfizer,« skriver styrelsen.

For øjeblikket har Danmark modtaget marginalt færre doser per indbygger end gennemsnittet for EU. Det springende punkt for vaccinationskalenderen – og for alle prognoserne – bliver så, om optionsdoserne leveres på samme tid som de doser, Danmark er berettiget til ud fra befolkningstal, eller om de først leveres, efter danskerne populært sagt har fået sin bid af kagen.

Her henviser Lægemiddelstyrelsen til SSI, der endnu ikke er vendt tilbage med et svar til Information.

Pfizer som grundsten

I Danmark er en af vaccinationsprogrammets grundsten vaccinen fra Pfizer, der udgør en væsentlig del af det samlede antal doser, der skal stikkes i armen på danskerne. Af Airfinitys prognose fremgår det, at Danmark skulle have modtaget omtrent 184.500 Pfizer-doser om ugen fra den 1. april og frem til dags dato.

Imidlertid viser det sig i Sundhedsstyrelsens seneste vaccinationskalender, at man i Danmark faktisk fik leveret mellem 200.000-270.000 doser fra Pfizer om ugen i hele april. Af samme kalender fremgår det, at der landede omtrent 270.000 doser fra samme selskab i både uge 17 og 18 – henholdsvis sidst i april og først i maj. Det niveau forventes at fortsætte, indtil vi sidst i maj forventes at modtage omtrent 380.000 doser fra Pfizer.

Går man tilbage til Airfinitys prognoser, forudser videnskabsanalysevirksomheden, at Danmark ’kun’ vil modtage omtrent 184.500 Pfizer-doser om ugen helt frem til midten af juli. Og det undrer Mikael Olai Milhøj, der ikke kan se, hvorfor der pludselig skulle begynde at komme markant færre vaccinedoser om ugen fra Pfizer.

»Sundhedsstyrelsen lægger i deres kalender til grund, at Pfizer er i stand til at øge sin leverance endnu mere, og det kan man selvfølgelig være uenig i. Men jeg har svært ved at forestille mig, at vi kommer til at få færre doser fra dem end hidtil,« siger han.

Men EU’s – og også Dannmarks – leverancer af vacciner fra Pfizer er gået meget op og ned i løbet af det seneste halve år, påpeger Rasmus Bech Hansen.

»Der var perioder i februar og marts, hvor man fik meget mindre fra Pfizer, end myndighederne forventede. Danmark var jo nødt til fuldkommen at rejustere sin vaccinationskalender,« siger han.

»Fordi man eksempelvis i marts og april har fået flere vacciner, end man er berettiget til, får det os ikke til at ændre vores syn. Vores prognose forudser, at der så vil komme nogle måneder, hvor der vil komme relativt færre vacciner,« siger han.

Enig om forsinkelse

Under alle omstændigheder er Rasmus Bech Hansen og Mikael Olai Milhøj enige om, at den nuværende danske vaccinationskalender er for optimistisk. Rasmus Bech Hansen mener, at de danske sundhedsmyndigheder for eksempel har et alt for urealistisk syn på den nye CureVac-vaccine, der i kalenderen forventes at komme 100.000 doser af om ugen fra juni.

»Vi er i dialog med CureVac. Vi ved, de kun er ved fase tre (fasen i kliniske forsøg, hvor medicinen testes på en stor gruppe patienter under dagligdagsforhold for at bekræfte effekten af medicinen, red.) og ikke har udgivet deres resultater endnu. De vil ikke kunne skalere op i tide til, at det kan gøre op for, at man har fjernet AstraZeneca og Johnson&Johnson fra vaccinationsprogrammet,« siger han og henviser derefter til andre landes vaccinationskalendere.

»Norge, der jo skal have lidt færre vaccinedoser end Danmark, har længere udsigter i deres prognose. I England, hvor man har vaccineret 50 procent mod 15 procent i Danmark, spår fremskrivningen, at den voksne befolkning er vaccineret i slut juli.«

Også Mikael Olai Milhøj er skeptisk over for vaccinen fra CureVac. Han er af den overbevisning, at Danmark først er færdige med at vaccinere i anden halvdel af september, blandt andet fordi han formoder, at Danmark vil modtage de ekstra vaccinedoser tidligere, end Airfinity forudser.

Han påpeger, at den forventede frivillige ordning, hvor danskerne kan vælge, om de vil skydes i armen med de skrottede vacciner fra AstraZeneca og Johnson&Johnson, gør det svært at forudsige tempoet på vaccineudrulningen. Det samme mener Rasmus Bech Hansen, der fortæller, at ordningen ikke kan inkluderes i Airfinitys model, før man bliver klogere på, hvor mange der faktisk vil tage imod tilbuddet.

Rasmus Bech Hansen appellerer derudover til, at sundhedsmyndighederne i deres prognoser burde fremlægge worst- og best case-scenariet med alle de tilhørende usikkerheder og forbehold. Det har de hidtil ikke gjort, mener han.

»Femten gange har man lavet nye vaccineplaner med markante ændringer. Det, synes jeg, viser, hvor misvisende fremskrivningerne er,« siger han.

Rasmus Bech Hansen er medlem af Informations bestyrelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Prognoser er og bliver prognoser = et regneprogram/regneark med indlagt gætværk.

Et andet lands prognose kan ikke bruges til noget, og især ikke Englands. England er den groveste nationalist med vaccine, ved at stoppe al eksport af vacciner og materialer til vacciner ud af England.

Holger Nielsen, Inge Lehmann og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Tja. Får første stik på næste fredag, og så ellers andet i starten af Juli, hvis ellers planen holder. Konen er vaccineret for længst og ungerne er for små endnu. Alle bedsteforældre er vaccinerede, så vi er så småt på den anden side af det her.

// Jesper

Morten Balling

@Jesper Frimann Ljungberg

Vaccination er ikke nogen garanti for ikke at blive smittet eller derved at kunne smitte andre. 8 mennesker med tilknytning til New York Yankees er pt smittet selvom de var vaccineret. 7 af dem er dog asymptomatiske tilfælde.

Btw. DR har formentlig indset at formuleringen "at dø MED coronavirus" begynder at stinke "lidt", selvom de har været med til at formidle den løgn i over et år nu. Ud af 2241 tilfælde de har undersøgt med hjælp fra læger var der 2 (to!) tilfælde hvor man kunne sige at patienten var død med corona. Derudover var der 157 hvor man var i tvivl. Resten, over 90% døde AF corona.

"Så vi skal væk fra det der ’død med’,siger han"

https://www.dr.dk/nyheder/indland/2241-doedsattester-afsloerer-saa-mange...

Det ville klæde DR at melde ud, hvor formuleringen stammer fra, men måske er der nogen her på Information som kender svaret? Information har, ligesom alle andre medier i kor, også brugt/bragt formuleringen.

Eva Kjeldsen, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling
Øh, ja. Lad os dog for gud skyld _IKKE_ forsøge, at vende tilbage til et normalt liv. Der er jo en sandsynlighed for at man kunne have Ebola, mæslinger, røde hunde, influenza eller corona. Så lad os da få indført obligatoriske ugentlige test, genindføre hjemmeskole og ......
Nej. Vaccinenerne virker, hvis man er i det mindste tvivl så er det bare at sammenligne graferne for dødsfald på plejehjem med graferne for udrulning af vaccinationer:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/oppositionen-kraever-svar-fra-regering...
Og
https://experience.arcgis.com/experience/1c7ff08f6cef4e2784df7532d16312f1

Vil der være en risiko ? Ja der er altid en risiko. Den næste vaccine milepæl er, at vacciner som den bavarian nordic arbejder på bliver klar til brug. Og så burde corona (covid 19) være historie.

// Jesper

Morten Balling

@Jesper "Stråmann" Ljungberg

Selvfølgelig virker vaccinerne, blot ikke 100%.

Covid-19 er langt fra historie. Det næste vi med stor sandsynlighed kommer til at opleve er at B 1.617.2 varianten, først opdaget i Indien, kommer til at være den dominerende variant i Europa. Den er væsentlig mere smitsom end B 1.1.7 og samtidig åbner vi op, og alle kigger på ferierejser. Selvfølgelig er en del af den europæiske befolkning vaccineret, men vi er stadig langt fra flokimmunitet. Det positive er at det lader til at vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom og død, hos dem som bliver smittet trods vaccination.

Signe Hansen

Chefanalytiker i Danske bank?? Og corona?

Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling
Stråmand? Heh look who is talking :)

Og jeg mener stadig , at corona bliver historie, bliver en del af normal billedet, nøjagtig som Influenza, er det.
Husk desuden på at de vacciner vi får er 95%ish effektive målt over hele befolkningen, det er ret godt. F.eks. har eksisterende influenza vacciner slet slet ikke i samme beskyttelses grad. Der er den typisk 50-70% for yngre raske personer og 30-50% for ældre. Der vil vi forhåbentlig nok også fremadrettet, se lige så effektive vaccine, baseret på samme teknologi.
se: https://pro.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/318661

Igen se på tallene, antallet af indlæggelser er stabiliseret, antallet af døde per dag ligner sidste sommer allerede. Efterhånden som vi beskytter de mest udsatte i samfundet, bedre og bedre, og sænker baren for hvad det vil sige at være udsat (vaccinerer yngre og yngre), så vil tingene se bedre og bedre ud. I det mindste i Danmark.
Vi har lige nu smittetal som i starten af Januar, men indlæggelses tal der er kun er 30-50% af hvad de var på det tidspunkt, og dødstal der er under 5% af hvad de var på det tidspunkt. Og det kommer kun til at blive bedre. Hvorfor ?
Fordi det at beskytte de mest udsatte virker, og det er det vi gør med vaccinerne, ved at fokusere indsatsen på dem der har mest brug for det.
Husk på at der hvor vi står nu er det kun 75+, og særlig udsatte som grupper, der har fået begge stik og hvor der er gået lang tid nok til at gruppen har fuld effekt af vaccinen.
Tag et kig på covid-19 dashboardet fra SSI, og se på indlæggelser og dødsfald per aldersgruppe, og hold dem op mod vaccinations kalenderen, så giver det billede vi ser lige nu med forholdet mellem antal smittede, indlagte og døde mening i forhold til det vi så i starten af Januar.
Vaccinerne har en dramatisk positiv effekt, hvilket jeg synes vi skal glæde os over, og så passe på vores udsatte lidt endnu, for vi er ikke helt i mål.

// Jesper

Lars Hansen

Det er da ligegyldigt, om vaccinerede bliver smittet. Det afgørende er, at de ikke bliver alvorligt syge. Og vacciner bremser altså spredningen af smitte, det der nogen gange kaldes "flokimmunitet". Hvis man tvivler på det, kan man blot studere udviklingen i smittetallene i Israel, som er gået fra over 8.000 nye tilfælde om dagen til nu blot 28. Det er et fald på 99,7% på 4 måneder.

Vi ved endnu ikke, hvor længe vaccinerne vil virke, men dels kan man jo genvaccinere, og dels kan vaccinerne ændres, hvis der opstår varianter, som de ikke virker over for. Så indtil videre må forventningen da absolut være, at COVID-19 ikke længere udgør en trussel, der kan retfærdiggøre særlige indgreb, når alle voksne er tilbudt vaccination. Og det er vel også det, der ligger i den politiske aftale, der blev indgået i går om den resterende genåbning.

Morten Balling

@Jesper Frimann Ljungberg

;)

I starten af januar lå det daglige smittetal dobbelt så højt som nu.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/denmark/

Det daglige smittetal skal læses med et gran salt, fordi det også afspejler hvor mange man tester. En bedre indikation af tingenes tilstand får man formentlig med positivprocenten og udviklingen af denne:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/dagens-coronatal-overblik-over-smittede-i...

Positivprocenten er faldet væsentligt siden januar, og det er godt, men den har været jævnt stigende siden midten af marts, og her har det været B 1.1.7 som har været dominerende. Det var den som ledte til eksplosive smittestigninger i UK og EU lande. Den nye indiske B 1.617.2 variant er tilsyneladende 50% mere smitsom, så en nærliggende tanke er at den vil føre til nye eksplosive udbrud. Indien er speciel pga. befolkningstætheden, men UK har været lukket mere ned end f.eks. DK.

Så nej vi er ikke i mål. Jeg tror bla. du var en del af debatten da jeg for snart lang tid siden påpegede at når man lukkede op og tillod mere smitte, så betød det flere aktive tilfælde (globalt), som betød flere replikationer af virioner, som betød større statistisk sandsynlighed for mutationer. I nogle tilfælde er det fedt at få ret. Ikke i denne.

Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling.
Du stirer dig blind på smittetallene.
Man kan se på Døde per tilfælde, Indlagte per tilfælde og Døde per indlagte, som fortæller noget om hvor alvorlig sygdommen er lige nu.
Jeg har konstant kun brugt PCR for at holde skidt fra kanel.

Indlagte per tilfælde er faldet konstant siden omkring 21 Januar i år.
Døde per tilfælde stabiliserede sig på samme tidspunkt og begyndte så at falde fra omkring 4-6 Februar.
Døde per indlagte toppede 6 Februar og er faldet lige siden på nær en stigning og top sidst i April (hvad må være efterdønninger fra Påsken).

Indlagte per tilfælde ligger nu på 3.5% mod 10.6% medio til slutningen af Januar.

Døde per tilfælde ligger nu under 1 promille (og har gjort et stykke tid) hvorimod den var oppe at ringe på gennemsnitlig 3.6% fra medio til slutningen af Januar.

Døde per indlagte ligger nu på 2.6% i Maj måned mod 37.6% fra medio til slut Januar.

B 1.1.7 har været et irrelevant i Danmark, efterhånden som B 1.1.7 blev dominerende så har vi ikke set en negativ udvikling i ovenstående nøgletal. Som faktisk er vigtigere end om antallet af smittede.

// Jesper

Lars Hansen

"Nye varianter" har været det helt store buzzword, siden den britiske blev opdaget i begyndelsen af året. Men der er i det store og hele tale om en storm i et glas vand. Den britiske variant var hovedbegrundelsen for at pålægge den danske befolkning ekstemt omfattende og byrdefulde restriktioner i månedsvis for at forhindre en imaginær "3. bølge", der aldrig kom.

Derfor er måske lidt interessant at se på, hvor galt det fik eller rettere sagt ikke gik i Sverige, hvor man nøjedes med meget mindre indgribende restriktioner. Antallet af indlagte toppede i "3. bølge" på et lavere niveau end under "2. bølge" og er siden 1. maj styrtdykket. Antallet af døde steg aldrig men forblev på et niveau af cirka 20% af toppen under "2. bølge", primært fordi man med tiden fik en rigtig god effekt af vaccinationerne.

Nu er det så den "indiske variant", der vækker bekymring. Men i Indien selv er smitten forlængst på retur, og de daglige dødsfald toppede på samme niveau som i Danmark set i forhold til befolkningstallet. Så værre var "Verdens værste corona-krise" altså heller ikke, og som i alle andre lande varede den værste del kun nogle få uger. Når medierne begynder at skrive om det, kan man trygt regne med, at det værste snart er overstået.

Vi er efterhånden ret langt fremme med vaccinationer, og den lyse og varme årstid i Europa er i gang. Set i det lys virker det helt usandsynligt, at indiske eller andre varianter skulle komme til at udgøre andet end en betydningsløs bagatel på vejen tilbage mod fuldt normale tilstande. Og heldigvis synes den erkendelse også at have indfundet sig hos den danske regering. Danskerne vil stadig blive belemret med mundbind og coronapas en tid endnu, men i det mindste er der sendt et klart politisk signal om, at det har en slutdato.

Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen

Det jeg synes er blevet helt tydeligt nu, hvor man kan se at de mest udsatte bliver/er blevet beskyttet med vacciner.
Vi har lige nu i Danmark cirka det samme smittetryk, som vi havde i Januar, hvis vi piller de vaccinerede ud af ligningen,
Igen dødeligheden toppede på en faktor ~40 mere i Januar end den er i dag.
Antallet af indlæggelser per tilfælde er en faktor ~3 lavere i dag i end den var i Januar.
og antallet af døde per indlæggelse en faktor ~14 lavere i dag end den var i Januar.

Igen det at regeringen kludrede rundt i en enkelt beslutning, nemlig at kvickteste personale på plejehjem indtil man kunne få sat PRC test i system for personalet, kommer formodentlig til at have kostet flere mennesker livet i Danmark end der har/kommer til at dø af covid19 i hele perioden med genoplukning fra 15 Marts til 1 August.

Jeg ved ikke, hvor mange gange man skal sige det. Det der batter er at beskytte de udsatte, og da vi startede med at gøre det systematisk, så faldt antallet af indlæggelser og døde.

// Jesper

Morten Balling

@Lars Hansen

"Derfor er måske lidt interessant at se på, hvor galt det fik eller rettere sagt ikke gik i Sverige, hvor man nøjedes med meget mindre indgribende restriktioner."

- Vi er allerede langt ude over, hvad vi kan klare, siger en af de svenske overlæger bag forslaget om at bede nabolandene om hjælp.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-05-19-svenske-intensivafdelinger-er-s...

Lars Hansen

@ Morten Balling

Jeg gætter på, at der er tale om et brev, som blev skrevet for flere uger siden. Antallet af COVID-19 patienter på de svenske IVA-afdelinger er nemlig faldet 35% siden begyndelsen af maj, og antallet af nyindlæggelser er faldet 60%. Så at "bede nabolandene om hjælp" på nuværende tidspunkt ville absolut ikke give nogen mening. Tværtimod er der formentlig udsigt til, at de svenske restriktioner kan lettes omkring 1. juni, når antallet af indlagte er faldet endnu mere.

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

Lars Hansen

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at de sidste 14 måneder har været en hård tid for det svenske sundhedspersonale. Men det siger nok mest af alt noget om, at Sverige har et udsultet sundhedsvæsen. I Frankrig var der for en måned siden 6.000 COVID-19 patienter på intensivafdelinger for en måned siden ifølge en artikel i Berlingske Tidende i går om fransk genåbning. Det er i forhold til befolkningstallet 2½ gange så mange, som der var i Sverige. Og det har Frankrig jo tilsyneladende klaret uden at "bede nabolandene om hjælp".

Morten Balling og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen

Ja, det bliver også sommer i Sverige.
Desuden er det yders vigtigt, som journalisten skriver i den artikel som Morten Balling linker til, at du har ressourcer nok i sundhedsvæsnet. At der planer, kapacitet, faglighed, moral og generel overskud/wiggle room til, at man kan håndtere sådanne katastrofer.
Personlig mener jeg at det er en af hoved grundene til, at vi i Danmark har klaret os bedre end i Sverige. Og det giver IMHO også stof til eftertanke nå man ser på NPM'ificeringen af sundhedssektoren i Danmark, som så åbenbart er nået længere i Sverige.

Din pointe med Frankrig, er faktisk yderst relevant, igen hvis man ser på den grafik der er i artiklen som Morten Balling linker til. Så er Sverige markeret med rødt pga. højere smittetal, men antallet af døde den sidste uge (som jo fortæller noget om hvor presset sundhedsvæsnet er) så var der 102 i Sverige mod 1104 i Frankrig. Altså 11 så mange i Frankrig som kun har 6.5 gange så mange indbyggere som Sverige. Altså trykket på hospitalerne burde være cirka ~70% større i Frankrig end i Sverige.

Jeg synes desuden det er mærkeligt, at man fokuserer så meget på smittetallet og ikke indlæggelser og døde i grafikken. Men det viser igen, hvor forskruet fokuseringen på antal smittede er. Og hvordan man ikke vægter det vigtige, som er og bliver alvorlige forløb.

Hvilket jo igen bringer os tilbage til vaccinations kalenderen, hvor man nu simultant vil vaccinerer 16-19 årige samtidig med 45-49 årige. Hvilket jo er komplet hul i hovedet set fra et sundhedsfagligt synspunkt. Og som kun kan være politisk bestemt.
Igen så har en 45-49 årige cirka en faktor 8 større sandsynlighed for at bliver indlagt med covid-19 end en 16-19 årig, og vi har ingen døde i alderen 16-19 år i Danmark, og så godt nok kun 8 i alderen 40-49.

// jesper

Lars Hansen

@ Jesper Frimann Ljungberg

Præcist. Påviste smittetilfælde siger mest af alt noget om, hvor meget det enkelte land tester. Kortet i artiklen viser også, at der lige nu er mere smittespredning i Danmark end i Tyskland, Italien og stort set hele Østeuropa. Men antallet af døde og hospitalsindlagte i de enkelte lande giver et fuldstændig anderledes billede. Og det er nok næppe sådan, at danskere og svenskere bliver mindre syge af COVID-19 end andre europæere.

Lars Hansen

Faktisk står det også i artiklen på TV2:

"Lyn-analyse
Jesper Zølck
Nordisk korrespondent
Svenske sygehuse lever med en slags arvesynd fra før pandemien. Besparelser og omstruktureringer havde i forvejen skabt en situation med utilfredshed blandt medarbejdere og et stort pres på sygehusenes afdelinger. Efter en barsk epidemi er mange gået ned med stress og udmattelse, mens andre har sagt op, er blevet sygemeldt eller endda blevet gravide. Og problemet er, at du ikke bare kan gå ud og købe flere veluddannede sygeplejersker. På et tidspunkt bliver personalemanglen for akut, og så ser du forslag som dette."

Lars Hansen

"Ja, det bliver også sommer i Sverige."

Plus at der vel efterhånden også begynder at være en ret stor effekt af både vaccinationer og naturlig immunitet ikke bare på dødsfald men også på indlæggelser. Trods alt har omkring 40% af den voksne svenske befolkning nu modtaget det første stik, og her i Skåne er man i denne uge gået i gang med at vaccinere de 50-60 årige.

Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen
Der er ingen tvivl hos mig, om at vaccinerne har en kolossal effekt. Det er tydeligt, hvordan vaccinationerne har en effekt på de tal vi ser.

I den her uge har alle 60+år nu fået mindst første stik i Danmark. Den gruppe står for 97% af alle dødsfald i Danmark og 57% af alle indlæggelser.

Og om 2 Uger har så alle 50+år fået mindst første stik og alle på 65+ år er færdigvaccinerede. Så er vi oppe på at have givet den gruppe der står for 99.4% af alle dødsfald og 72% af indlæggelser første stik.

Jeg synes så det er tåbeligt, at man så efterfølgende begynder at blande 16-19 årige med 45+'erne det kan vist kun være politik.

Der hvor man virkelig kan se det er hvis man laver nogle KPI'er som jeg skrev oven for, og jævner graferne ud. Så er den gennemsnitlige dødsrate per dag (jævnet ud) lige nu 40 gange mindre per smittet end den var i Januar i Danmark.

Og Indlæggelser per smittet (igen jævnet ud) er lige nu en faktor 3 mindre end den var i Januar.

Igen er det vigtigt at fokuserer på alvorlige tilfælde og ikke stirre sig blind på smitten.

// Jesper

Lars Hansen

Præcis. Vi skal også huske, at det første stik først beskytter efter cirka 2 uger, og at den fulde beskyttelse først opnås efter andet stik. Så vi har stadig ikke set den fulde effekt af vaccination af 60+ årige, og formentlig skal der virkelig meget til at tvinge antallet af indlagte i vejret på nuværende tidspunkt. Vaccinerne har allerede vundet kapløbet, næsten ligegyldigt hvor meget restriktionerne lettes. På et tidspunkt begynder vaccinerne også at få effekt på reproduktionstallet, og så vil antallet af indlæggelser for alvor styrtdykke.