Konflikt
Læsetid: 2 min.

Demonstration mod Israels angreb på Gaza opløst af politiet

4000 demonstranter mødte fredag op foran den israelske ambassade for at vise deres utilfredshed med Israels intensiverede angreb på Gazastriben. Efter uroligheder har politiet nu opløst demonstrationen
Demonstranterne var mødt op for at vise deres utilfredshed med Israels intensiverede militære angreb på området Gazastriben, der kontrolleres af den palæstinensiske gruppe Hamas. Men ifølge Københavns Politi måtte demonstrationen opløses omkring klokken 17, da der opstod »omfattende uorden« til den ellers lovlige demonstration

Demonstranterne var mødt op for at vise deres utilfredshed med Israels intensiverede militære angreb på området Gazastriben, der kontrolleres af den palæstinensiske gruppe Hamas. Men ifølge Københavns Politi måtte demonstrationen opløses omkring klokken 17, da der opstod »omfattende uorden« til den ellers lovlige demonstration

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
14. maj 2021

Fredag eftermiddag var cirka 4000 demonstranter ifølge politiet samlet foran den israelske ambassade i Hellerup som reaktion på de igangværende kampe mellem de palæstinensiske områder og Israel.

Demonstranterne var mødt op for at vise deres utilfredshed med Israels intensiverede militære angreb på området, Gazastriben, der kontrolleres af den palæstinensiske gruppe Hamas. Men ifølge Københavns Politi måtte demonstrationen opløses omkring klokken 17, da der opstod »omfattende uorden« til den ellers lovlige demonstration.

Demonstration foran den israelske ambassade i Hellerup

Demonstration foran den israelske ambassade i Hellerup

Anders Rye Skjoldjensen

Det var omkring 50-100 personer ud af de 4000 fremmødte, der undervejs kastede med sten og kanonslag mod politiet og ambassaden, mens politiet affyrede tåregas mod menneskemængden, siger vagtchef i politiet Henrik Stormer ifølge Ritzau.

’De dræber vores brødre og søstre’

Demonstrationen kommer oven på ugens kampe i Israel og de palæstinensiske områder, som af flere er blevet beskrevet som de værste i syv år.

Urolighederne begyndte med en sag i den israelske højesteret, som kan betyde, at palæstinensere i Østjerusalem bliver smidt ud af deres boliger. Ugen igennem har Israel bombet i Gazastriben, mens militante palæstinensere har skudt raketter mod Israel. Ifølge Ritzau er mindst 122 mennesker dræbt i Gaza siden mandag, herunder 31 børn, og 900 andre er såret. I Israel er otte personer dræbt – seks af dem var civile.

Når demonstrationen finder sted i dag, skyldes det blandt andet, at de israelske angreb blev intensiveret i nat. Israelske fly har ifølge mediet The Times of Israel sendt 450 missiler afsted mod mål i Gaza, og kort efter de første missiler havde forladt jorden, udtalte den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at offensiven vil fortsætte, så længe det er nødvendigt.

Anders Rye Skjoldjensen

»Vi kom her, fordi vi gerne ville have en fredelig demonstration mod israelerne, som dræber vores brødre og søstre i Gaza,« sagde studerende Tarek Kelani, som deltog i demonstrationen, til TV2.

Ifølge ham var det også kun en lille gruppe demonstranter, der kastede sten mod politiet: »Det var ikke meningen, og vi havde taget små børn og familie med. Det viser, at vi ikke ville gøre det på denne her måde,« siger han.

En skandale

Den israelske ambassade ligger på Lundevangsgade i Hellerup, og i forbindelse med urolighederne er al togdrift indstillet mellem Svanemøllen i København og Hellerup.

Politiet har ikke foretaget anholdelser, men vil ifølge politiinspektør Pau Kaltoft gennemgå videomateriale fra episoden og vidneudsagn for at undersøge, om der skal rejses sigtelser.

På Twitter kritiserer folketingskandidat for De Radikale Kashif Ahmad, som også deler en video fra stedet, både stenkasterne og politiets reaktion: »En skandale, at der bliver kastet med kanonslag mod ambassaden, og en skandale, at politiet skyder med tåregas i folkemængden fuld af børn og ældre mennesker,« skriver han.

Anders Rye Skjoldjensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

slettet slettet

Hvad hjælper det at stå og demonstrere foran ambasaden i Hellerup? Der bliver skudt hundredevis af missiler mod Israel og bombet med fly og artilleri i Gaza. Begge parter er da ligeglade med hvad folk her i Danmark mener om situationen dernede.

Allan det ville jeg også håbe, men synes desværre at en del erfaringer viser at både Israel og muslimske lande i Mellemøsten mere end rigeligt stikker sagerne i hvad der foregår i Europa for ikke at sige at Israel gør det konstant. De har de seneste år blandet sig i forhold til Corbyn i UK, omskæring i herhjemme og i Island bare for at nævne nogle få. Disse eksempler er før antisemitisme og nazisme kortet bliver trukket hver gang der kommer kritik fra Europa. Mit indtryk er desværre at sådanne nyheder ryger meget hurtigt ned til Israel. Er ret overbevist om at de ved at om de folk der kritiserer dem.
Det samme så vi med hver gang der sker noget muslimske lande opfatter som islamofobisk. Hvis Israel var et moderne demokrati så ville de kunne acceptere og tage imod kritik som liberale demokratier gør. Men det at de ikke kan det blandt andet ved at lægge pres på den danske regering i diverse sager viser at de mere og mere ligner de andre autoritære regimer i Mellemøsten med Netanyahu som det israelske svar på Erdogan.
Ser kun Israel bevæge sig i retning at et mere autoritært og religiøst regime hvor det før i tiden faktisk havde et mere vestligt præg. De dage er long gone. Landet virker for hvert år der går til at synke ned i mere religiøs og autoritær fanatisme med den voksende antal af ortodokse bl.a.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Holger Nielsen, John Andersen, Jan Fritsbøger, Mogens Kjær, Kurt Nielsen, Poul Simonsen, Arne Albatros Olsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte i P1's Orienteringen en rapport fra demonstrationen. Her blev fortalt at der var mødt mange forskellige mennesker op foran ambassaden hvor der holdts taler, der pludselig blev afbrudt at tåregas osv. Hun kunne ikke se hvad der egentlig skete , da der havde være fredeligt der hvor hun stod.

Hun havde også spurgt politiet hvad der sket og hvorfor tåregas med de ville ikke svare.

Ligeledes hvorfor skulle det gå udover togforbindelserne - hørte at togene til Helsingør var stoppet. Var det ikke en overreaktion - hvorfor blev vejene så ikke også afspærret.

uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Mehmet Zeki Ünüvar, Issa Chaaban, Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, John Andersen, David Zennaro, Carsten Munk, Jan Fritsbøger, Nike Forsander Lorentsen, Kurt Nielsen, Poul Simonsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"Begge parter er da ligeglade med hvad folk her i Danmark mener om situationen dernede."

Palæstinensere verden over er glade for at se at mennesker i også Danmark bakker kritikken af de israelske overgreb og krigsforbrydelser. Der kan ikke mobiliseres for megen modstand og kritik; mobilisér, mobilisér, mobilisér!

Flemming Petersen, Eva Schwanenflügel, Mehmet Zeki Ünüvar, Inge Lehmann, Jan Bisp Zarghami, Thomas Tanghus, Holger Nielsen, John Andersen, Peter Mikkelsen, David Zennaro, Olaf Tehrani, gregers hoff, Jan Fritsbøger, Kurt Nielsen, Poul Simonsen, Michael Waterstradt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Det er særdeles pinligt, at “den mindst ringe” udelukkende baserer sin reportage på politiets fremstilling. Hvorfor var Information ikke tilstede?
Hvorfor søger man ikke oplysning hos andre, der var tilstede?
Hvorfor søger man ikke oplysning hos demonstrationens arrangører?

Det er simpelthen for pinligt Infornation.

Hans Larsen, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Franz Nitschke, Flemming Berger, Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Ib Christoffersen, John Andersen, Peter Mikkelsen, Jan Fritsbøger, Nike Forsander Lorentsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Boycot Israelske varer! Det kan lade sig gøre at boycotte Israel på samme måde man gjorde den gang med apartheid i Syd-Afrika. Israel et land bevæbnet til tænderne, mod en lille enklave som Gaza, det er da groteskt. At det nu har udviklet sig til interne slagsmål mellem palestinske arabere og israeler i byerne, kan i værste fald betyde opløsning af den israelske stat, måske.

Mehmet Zeki Ünüvar, Kurt Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

At demonstrere foran Israels ambassade giver trods alt god mening, men det skal selvfølgelig foregå lovligt. Her i Malmø har mange arabere de sidste 3 dage vist deres utilfredshed ved at køre rundt i den indre by om aftenen og dytte i deres bilhorn samt gasse motorcykler op. Jeg tvivler på, at det får de israelske jagerfly til at vende om fra det næste bombetogt mod Gaza, og det øger helt sikkert ikke min sympati for araberne sag, at de plager mig og mine naboer med støj.

Henrik Andersen, Kim Folke Knudsen og Ib Christoffersen anbefalede denne kommentar
slettet slettet

Hanne Utoft, held og lykke med at mobilisere folk i europa til at støtte en arabisk sag. Tror de færreste vil associeres med med dem, når det gængse billede er stenkast og afbrænding hver gang utilfredsheden skal luftes. Det fordrer bare ikke særlig meget sympati.

Poul Simonsen

Børnepasningsopgaven selvfølgelig.

Kenneth Lund

Det er efterhånden meget sjældent at demonstrationer forløber fredeligt, særligt demonstrationer der omhandler Israel og Palæstina, derfor tager man aldrig børn med til demonstrationer, da man må forvente problemer.
Hvis man ikke kan få barnet passet tager man ikke til demonstration og politiet startede først, ifølge artiklen, deres aktion da der opstod uorden.

Henrik Andersen, Per Christensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Jeg deltog i demonstrationen foran apartheid-ambassaden. Politiet viste ingen vilje til kontakt med demo- ledelsen for at nedtrappe! Man kunne godt have stoppet de få ballademagere. Men ved at kaste tåregas - uden varsel, og sætte hunde ud , optrappede politiet situationen og udviste unødig brutalitet. Også i mange andre byer i verden gik politiet brutalt til værks! Staten Israel er under voksende kritik! Verdens regimer støtter Israel - det har muligvis påvirket politiet!

Se: facebook.com/boykotisrael.dk

Hans Larsen, Mehmet Zeki Ünüvar og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Lund

Irene Clausen, hvordan kan du vide at det kun var nogle få ballademagere, når der var 4000 mennesker til demonstrationen, jeg tvivler på du havde et overblik over alle tilstedeværende.
Og i andre byer i verden har der nok også været optøjer som kan forklare politiets reaktion.
Ikke at jeg er altid er enig i hvordan politiet forholder sig i bestemte situationer, men at tro at Israel kan styre verdens politi er lidt for konspiratorisk.

Henrik Andersen, Kim Folke Knudsen, Jacob Nielsen og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Jeg ved naturligvis ikke præcist hvor mange der var, ca en håndfuld er arresteret, og politiet mener der var en gruppe på ca 40

Pia Nielsen

Lad os lige huske hvad årsagen til denne opstand er. Den Israelske stat beslaglægger palestinensiske borgeres hjem og giver dem til israelske. Nøjagtig som nazisterne gjorde i tyskland med jødernes ejendom.

Lad os forholde os til substansen. Dette virker som en distraktion.

Hans Larsen, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Mehmet Zeki Ünüvar, Issa Chaaban og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Lund

Pia Nielsen, Der foregår forfærdelige ting i mange lande, men det skal vi ikke sætte Danmark i brand over, det gavner hverken dem eller os.

Kim Folke Knudsen

@Demonstration på afveje

Denne demonstration skulle ikke have været tilladt ud for den israelske ambassade.

Danmark har pligt til at beskytte udenlandske ambassader mod opløb og demonstrationer, hvor der ikke er styr på deltagerne. Alene COVID19 restriktioner havde været rigeligt til at forbyde denne her demonstration. Politiet handler helt korrekt og nødvendigt. Vi kan ikke have demonstrationer, som udarter sig til vilde optøjer foran en ambassade og en nation, som Danmark anerkender og gerne skulle have et godt og tillidsfuldt forhold til.

Pia Nielsen - Det er fuldstændigt vildt at sammenligne den israelske stats retssag om nogen boliger, som jødiske borgere gør krav på med begivenheder i det nationalsocialistiske Tyskland. De jødiske borgere som " Forsvandt " blev deporteret til forfærdelige arbejdslejre og dernæst til KZ-Dødslejre. De flyttelæs i Tyskland, som kørte med jødernes indbo og møbler. Det var et tysk tyveri og røveri ved højlys dag. Bohavet blev foræret af regimet til rigstyskere, som var blevet udbombet i de tyske byer. Jeg kan ikke forstå, at du kan få dig selv til at drage denne fordrejede og historieløse sammenligning. Din sammenligning er med til at puste til det antisemitiske bål i Europa. Det er en hån uden lige mod de jødiske medborgere i Tyskland og i hele Europa, som mistede livet på grusom vis som følge af en af de værste krigsforbrydelser nogensinde i Europas historie.

Israel forsvarer sig mod en arabisk terrororganisation, som gemmer sig blandt civilbefolkningen i Gaza og som derfra beskyder Israel med raketter, der regner ned over tilfældige civile. Jeg har ingen gentager ingen sympati overfor terrororganisationen Hamas, som vælger at tage deres egne borgere som gidsler og levende skjolde for deres terroraktioner mod civilbefolkningen i Israel.

IDF ( den israelske hær ) har hele vejen igennem handlet med moderation og velovervejede nålestiksaktioner mod terroristerne i Gaza striben, men civile tab er desværre uundgåelige, når Israel er nød til at slå til mod terroristerne i tæt bebyggede områder. Hvis noget tilsvarende var sket under den 2. Verdenskrig, at tyskerne f.eks havde brugt et tætbefolket byområde i Frankrig eller i et andet besat land til at beskyde allierede mål med raketter, så var der ikke gået mange dage førend, at over tusinde bombefly havde jævnet hele området med jorden uanset massive civile tab. IDF og Israel ønsker ikke denne krig. Det er en krig som er påført af en palæstinensisk terrororganisation, som hele vejen igennem har obstrueret fredsprocessen og som er en fjende af den jødiske stat. Hamas er styret af Iran og finansieret af Iran med det ene formål at udslette det eneste demokrati i Mellemøsten - Staten Israel.

At se en uretfærdighed i en israelsk retssag om nogen boliger med for tiden palæstinensiske ejere ? eller lejere ? kan aldrig retfærdiggøre Hamas terroraktioner mod Israel. Alle nationer vil være nød til at reagere militært mod Hamas raketter som ene og alene er terror rettet mod uskyldige civile i hele Israel.

Palæstinenserne har sat deres egen sag helt over styr ved at benytte vold og terror som et politisk middel og støtte antisemitiske terrororganisationer, som ser det som et mål at udslette Israel og på længere sigt vores demokratiske livsform i Europa og USA.

De israelske forholdsregler er helt legitime og nødvendige, hvis det eneste demokrati i Mellemøsten - Israel skal overleve.

VH
KFK

Lars Hansen, Jacob Nielsen, Henrik Andersen og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kim Folke Knudsen er det ikke lidt af en forherligelse af statens Israels behandling af de besatte områder.

I P1 er der fortalt lidt mere nuancerede historier - Du kommer også med historieren om, at Hamas gemmer sig bag civille. Men Gazastriben er en smal landstribe med med over 2 mio. mennesker - hvor skulle Hamas have deres forsvar osv uden at der var civille i nærheden? Men et godt propaganda trick.

Det er nok heller ikke alene krav og dommen - der er appelret til højesteret - over for udsmidningen af et antal familier i Østjerusalem , men nok alle de udsmidninger og forringelse i folks liv over hele de besatte områder osv. Samt ikke mindst israelsk militær/politis indtrængning på Tempelbjerget og ind i den hellige moske.

Ja det er en sørgelig situation - håber at der kan findes en løsning som de alle kan leve med.

Hans Larsen, Nike Forsander Lorentsen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Kim Folke Knudsen

Jeg tøver med at anbefale dit indlæg.

Men jeg er ganske enig i at kritisere den utilstedelige, umodne og historieløse sammenligning med Nazi-Tysklands forbrydelser mod menneskeheden.
Et Nazikort der smides i flæng på disse tider helt ude af proportioner.
Jeg er ligeledes enig i at konflikter i Mellemøsten ikke skal føres på dansk jord via stenkast mod ambassader, slagsmål og eventuelt efterfølgende hærværk på uskyldiges ejendom.
Jeg giver heller ikke meget for Hamas og dets ageren. Korrupte ledere og fanatiske tilhængere der kræver Israels udslettelse..

Men jeg bryder mig så sandelig heller ikke om Israels ageren. Ulovlige besættelser, ulovlige bosættelser og respons på "hjemmelavede" raketter med verdens bedste krigsudstyr og helt ude af proportioner. i omfang.

De 2 parter befinder sig i en fastlåst situation og desværre synes det at det passer begge parter udmærket !. Dette til stor skade for en rationel løsning.
Det må være logik for høns at kompromisser ikke er mulige når begge parter ikke vil rokke sig en tomme.

Hanne Utoft

"At se en uretfærdighed i en israelsk retssag om nogen boliger med for tiden palæstinensiske ejere ? eller lejere ? kan aldrig retfærdiggøre Hamas terroraktioner mod Israel. Alle nationer vil være nød til at reagere militært mod Hamas raketter som ene og alene er terror rettet mod uskyldige civile i hele Israel."

Hamas' (og den brede palæstinensiske befolknings) reaktion grunder sig på flere faktorer: 1) Den systematisk udsættelse af palæstinensiske lejere og ejere i Jerusalem. 2) Den voldsomme militære indgriben i moskéen, som var udsat for chikane fra højreradikale, unge israelere. 3) Udsættelsen af valget i Palæstina (som bl.a. skete med henvisning til israelske politikker i Jerusalem) 4) En gennem mange år(tier) opbygget vrede og harme over at være udsat for apartheid-politikker. 5) Tilkomsten af Biden-administrationen, som forventes at være mindre pro-Israel end Trump.

"Palæstinenserne har sat deres egen sag helt over styr ved at benytte vold og terror som et politisk middel og støtte antisemitiske terrororganisationer, som ser det som et mål at udslette Israel og på længere sigt vores demokratiske livsform i Europa og USA."

Palæstinenserne har gennem mange årtier fundet sig i at blive udsat for overgreb, diskrimination, ekspropriation og ødelæggende krigskatastrofer fra israelsk side. Al modstand mod dette er af især israelske og visse vestlige kræfter blevet betragtet som antisemitisme - og helt generelt har palæstinenserne oplevet vestligt samarbejde med, samt støtte til, staten Israel, trods dens forbrydelser, hvoraf flere er beskrevet i FN-resolutioner. Når sagen er dén at Vestens stærkeste magter, nemlig USA - og i nogen grad UK og Frankrig (sidstnævnte byggede i øvrigt grundlaget for Israels erhvervelse af atomvåben), så kan det ikke undgås at palæstinensisk modstand mod understrykkelsen og overgrebene også vil rette sig mod Vesten. Og især den mere rabiate modstand vil transformere til had og ønsket om udslettelse af den anden; vi ser i nogen grad samme fænomen hos civile israelere, som også lever under frygt og i alarmtilstand - og dermed også primes til at støtte terroristisk og anden ekstrem krigsførelse.

Nike Forsander Lorentsen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Når sagen er dén at Vestens stærkeste magter, nemlig USA - og i nogen grad UK og Frankrig (sidstnævnte byggede i øvrigt grundlaget for Israels erhvervelse af atomvåben) støtter Israel, skulle der stå.

Jens Nielsen

Wauv !

Først pisses der på de hjemløse, der så anklages for at lugte og forsinke togene. Så bruges der knipler og kugler når de hjemløse brokker sig. De hjemløse skal gå hjem.
Vi vil ikke have deres problemer her i vores opgang siges det.
Sådan kan reaktionerne nogenlunde koges ned til.

En af verdens allermest komplicerede konflikter, der har medført radikalisering hos så mange af de involverede. Groteske forbilleder, forvrængede identitetsopfattelser og millioner af hjemmestrikkede eksperter der har simple svar på komplekse problemstillinger.
Israel er et korrupt ekstremt voldsparat apartheid styre i et hav af ekstreme diktaturer. Det er meget svært at se noget godt komme ud af den gryde.

Min sympati går til de mennesker der på trods af alt prøver at være ordentlige anstændige mennesker der ikke ønsker at gøre andre ondt. Dem er der heldigvis stadigvæk mange af i Israel, på vestbredden og i Gaza striben.

Lars Hansen

Kim Folke Knudsen har ret. Uanset hvad man mener om Israels behandling af befolkningen i de besatte områder siden 1967, så er det Hamas, der har startet den igangværende krig, og som derfor bærer det fulde ansvar for alle de civile ofre, også dem i Gaza.

Den tyske befolkning led også voldsomt under 2. Verdenskrig, hvilket er konsekvensen af at bringe et krigsliderligt regime til magten og herefter gå til angreb på andre lande. Ja disse andre lande vil forsvare sig, og hvor mange civile tror folk ikke, der omkom i Tyskland under de allieredes bombetogter? Dengang var man ikke så venlig at ringe i forvejen og advare om, hvor de næste bomber ville falde, så de civile kunne evakuere.

Lige nu lyder der jævnligt luftalarmer over hele Israel, og så har folk et minut til at komme ned i det nærmeste beskyttelsesrum. Den slags er meget svært at forholde sig til, når man bor i fredelige Danmark, hvor vi ikke har oplevet noget sådant siden 2. Verdenskrig. Hvis vi var i en situation tilsvarende Israel, ville vi naturligvis også sætte militæret ind og gøre alt, der var muligt, for at smadre raketbatterierne og dræbe alle dem, der var ansvarlige for at affyre dem. Det ville ethvert land gøre.

Dorte Sørensen

Er det Hamas der ville smidt familier ud eller var det Hamas der mente at det var fint at Israels højre ekstreme ,politi osv trængte ind i den hellige moske på Tempelbjerget - Mig bekendt skulle det være Jordan der førte opsyn med Tempelbjerget , men den sikkerhedsforanstaltning gælder måske ikke mere eller er Israls regering bare lige galde med endnu en overtrædelse af internationale aftaler.

Ja det er ikke godt med raketter - Men hvordan er det så ikke i Gaza, hvor Isral kan skyde både fra land ,vand og luften med betydeligt bedre våben end Hamas besidder. Og på Vestbredden kontrollere dit og dat og tage jord til bosætter , veje til bosætterne og militære formål, osv...... Med den daglige behandling så ville jeg også blive modløs og vred.

Carsten Hansen

Dresden er nok et af de klareste eksempler på at gå specifikt efter en civilbefolkning.
Det gør Israel i det mindste ikke.
Men der skal som bekendt 2 til tango og den dans har man ikke kunne afvikle i mange årtier.
Fakta er at Israel forsvinder ikke, uanset hvor meget man måtte ønske det.
Fakta er at så længe ingen af parterne er villige til at løse de værste knuder, så kommer der ikke en løsning.
FN er en kolos på lerfødder der ikke formår at sætte sig igennem over for hverken USA, Rusland , eller Kina. Så længe USA siger "No" så er der intet pres på Israel.

Det ser sort ud. Måske er der et ganske ganske lille håb hvis Hamas mister magten og Netanyahu og hans højredrejede håndgangere ditto. Men så heller ikke større!

Lars Hansen

@ Dorte Sørensen

Der er ingen tvivl om, at civilbefolkningen i Gaza lider meget mere under de her krigshandlinger end civilbefolkningen i Israel. Det ændrer bare intet ved, at det var Hamas, der startede krigshandlingerne, og dermed er lidelserne grundlæggende Hamas ansvar. Dem, der ønsker krig, kan altid finde en undskyldning. Officielt var Tysklands invasion af Polen i 1939 et svar på "polske grænseprovokationer".

Som Carsten Hansen skriver, ser det sort ud, og der kommer i hvert fald ikke nogen fredelig løsning på konflikten, så længe ekstremister regerer på begge sider. Og derfor hjælper det ingen og slet ikke palæstinenserne at undskylde Hamas og deres handlinger. I et vist omfang er Hamas også blot et redskab for Iran, som bestemt ikke har hverken fredelige eller demokratiske interesser i regionen.

Dorte Sørensen

Lars Hansen ja det er så din holdning - at give Hamas hele skylden. Jeg kan dog se flere andre nuancer.

Eller mener du helt alvorligt, at palæstinenserne bare skal bøje nakken og finde sig i alt fra Israels side.

Lars Hansen

@ Dorte Sørensen

Hvis vi taler om den samlede konflikt og situation i Mellemøsten, er der store fejl på begge sider. Hvad angår de aktuelle krigshandlinger, er det stadig et faktum, at de er startet af Hamas, og at Hamas dermed bærer skylden. Uanset hvilken undskyldning Hamas måtte anvende for at forklare affyringen af flere tusinde raketter mod tilfældige civile områder i Israel, er og bliver dette en krigshandling, som ethvert land har ret til at forsvare sig imod. Mere indviklet er det sådan set ikke, og grundlæggende er det vel også, hvad Joe Biden sagde.

Dorte Sørensen

Mon ikke vi taler om samme konflikt - jeg se begyndelsen med Israels indtrængen i den hellige moske samt deres udsmidning af familier i Øst Jerusalem - her advarede Hamas med raketter, hvis regering ikke ændre sin handlemåde - det skete ikke og så måtte Hamas , da sende sine raketter, hvis de ikke helt skulle være til grin.

Lars Hansen

Men hvem siger, at det er en rettighed for Hamas "ikke at være helt til grin". Med den slags argumenter kan man forsvare hvad som helst. Og som jeg allerede har skrevet, kan dem, der ønsker krig, altid finde en undskyldning. Dermed være ikke sagt, at begivenhederne i Jerusalem er ok, men der går på ingen som helst måde en lige linje derfra og til at starte nye krigshandlinger.

Det er lidt skræmmende for mig at se, hvor mange Hamas-apologeter, der er på Information. Det er som om, mange stirrer sig blinde på, at det er synd for palæstinenserne, og derfor må man være overbærende over for alle, der siger, at de kæmper for palæstinensernes sag.

Dorte Sørensen

Lars Hansen hvis du levede under de vilkår som palæstinenserne gør ville du ikke være meget følsom og modløs - i sådanne situationer skal der ikke meget til før det køre op.
Hamas har lavet nogle primitive raketter og vel også fået nogle smuglet ind - det er jo deres eneste måde at forsvare deres rettigheder på. Tænk at skulle leve lukket inde i Gazastriben, hvor Israel bestemmer hvad de må få ind i striben, hvem der må rejse ud osv......... I sådan situationer skal der ikke meget til at vælte læsset - hvis jeg må udtrykke mig sådan.
Det er vel tilladt også at se sagen fra den side.

Lars Hansen

@ Dorte Sørensen

Jeg har meget svært ved at se, hvilke "rettigheder", Hamas "forsvarer" ved at affyre raketter. Og blokaden af Gaza er jo netop en reaktion på al den vold, som er udgået derfra. Når det er sagt, mener jeg da også, at den israelske bosættelsespolitik er helt urimelig og bør ophøre. Desværre er megen skade dog sket allerede, som bliver svær at gøre om. Tænker vi nok ikke kommer så meget videre, så tak for debatten.

Dorte Sørensen

Lars Hansen
Hamas forsvarer palæstinensernes eksistens og det er vel deres ret ligeså meget som israelernes forsvarer deres eksistens.
Husk Harmas blev for snart mange år siden valgt ved et valg - så at det er længe siden at der har været afholdt valg er en anden historier og har nok mere en en grund.

Men du har ret vi kommer nok ikke videre , så også herfra tak for debatten.

Lars Hansen

@ Dorte Sørensen

Nu bliver jeg så alligevel nødt til at svare. Nej Hamas forsvarer ikke palæstinensernes eksistens. Hamas ønsker, som alle andre islamister, Israel udslettet, fordi det er en torn i øjet på dem, at der findes en jødisk stat på det, de opfatter som arabisk jord. Det er korrekt, at Hamas vandt et valg for mange år siden. Og dermed er palæstinenserne på Gaza sådan set ikke mere uskyldige i deres skæbne, end tyskerne var efter at vælge Hitler. Det er stadig synd for de civile ofre, og især dem der ikke stemte på Hamas. Men der kommer aldrig en fredelig løsning, så længe Hamas eller andre islamister har magten i Gaza.

Dorte Sørensen

Men Lars Hansen flere grupper i Israel ønsker også at palæstinenserne skal jages ud i havet eller det der er værre. Så her er der desværre ingen forskel.

Det er utroligt kedeligt, at FN ikke har større magt så de kan få oprettet ro og orden i begge lejre. I stedet betaler de opbygningen hver gang Gaza og andre steder er bombet sønder og sammen. Tænk om Israel og palæstinenserne selv skulle betale for opbygningen så kunne det være at de kunne holde sig lidt tilbage næstegang.