Flygtningebørn
Læsetid: 9 min.

Eksperter: Udlændingestyrelsens afgørelser om syriske børn er overfladiske

Med en række enslydende skrivelser har Udlændingestyrelsen fastsat en udrejsefrist for fire syriske børn, der er blevet familiesammenført til Danmark. Men afgørelserne viser ikke, hvordan hensynet til barnets tarv er indgået i styrelsens vurdering, lyder kritikken fra flere eksperter. Derudover kritiseres styrelsen for at sidestille børnenes ophold i Syrien med Danmark

»Jeg vil gerne være tandlæge. Så kan jeg lave andres tænder. Det tror jeg ikke, jeg kan i Syrien, fordi jeg ikke kan så mange ord på arabisk,« siger Barween Ali, der går i 4. klasse.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
3. maj 2021

En aften i starten af februar sad Barween Ali på 12 år med sine tre ældre søskende, Nedal, Deyar og Salwa, ved middagsbordet i familiens lejlighed lidt uden for Vejle. Deres forældre havde samlet dem for at fortælle dem, at de ikke længere havde opholdstilladelse i Danmark.

Men de fire børns afgørelser er problematiske, mener en række eksperter, som Information har forelagt afgørelserne. Eksperterne kritiserer, at man ikke kan se, om eller hvordan Udlændingestyrelsen har inddraget hensynet til barnets tarv. Ifølge FN’s Børnekonvention skal hensynet til barnets tarv ellers altid inddrages i afgørelser om børn.

»Populært sagt skriver styrelsen ikke et ord om vejen frem til, at Danmarks interesse i at slippe af med dem skal vægtes så meget større, at det kan trumfe barnets tilknytning til Danmark,« siger juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet, der i en årrække var medlem af Flygtningenævnets såkaldte koordinationsudvalg, der afgør de principielle sager. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Fra Borgerforslaget
"Stop tilbagesendelsen af syriske flygtninge til farlige og usikre forhold":

"Danmark skal ikke sende flygtninge tilbage til »skrøbelige og uforudsigelige forhold«, men i stedet anvende det kriterium, der gælder for konventionsflygtninge om, at der skal være indtruffet »fundamentale, stabile og varige ændringer i hjemlandet«, før en opholdstilladelse kan inddrages eller nægtes forlænget.
Endvidere skal inddragelse eller nægtelse af forlængelse af opholdstilladelse kun kunne ske, i det omfang FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har fuld og uhindret adgang til at monitorere flygtninges tilbagevenden i overensstemmelse med sit mandat."

Fra 22. April er der kommet over 21.000 underskrifter til Borgerforslaget.

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-07831&fbclid=IwA...

Vi er ikke alle xenofober, der ønsker enhver flygtning indsat i udrejsecentre, eller sendt ud af Danmark til en mildt sagt uvis skæbne, som Mette Frederiksen har ytret ønske om:

"Målet er nul asylsøgere til Danmark"
https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-01-22-mette-frederiksen-malet-er-nul...

Estermarie Mandelquist, Atilla Thcengiz, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Karen Møller Grothe, Hans Jørgen G. Ravn, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Werner Gass, Holger Nielsen, John Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Steffen Gliese, Vibeke Hansen, Finn Jakobsen, erik pedersen, Pietro Cini, Dorte Sørensen, Jørgen Mathiasen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er desuden ikke alle i S-baglandet, der er enige i tankegangen fra den socialdemokratiske top, især hvad angår børnene i fangelejrene:

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-03-14-dele-af-s-baglandet-vil-nu-hav...

Udlændingestyrelsen fremtræder heller ikke specielt uafhængig, som minister Tesfaye ellers har understreget gang på gang at de altid er:

"Fængsling, tortur, forsvinden: Udlændingestyrelsen ser bort fra advarsler i egen rapport i udvisning af syriske flygtninge"
https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-04-22-faengsling-tortur-forsvinden-u...

Velfærdsargumentet holder iøvrigt slet ikke:

"Borgmestre stiller sig til rådighed: Vi kan godt tage flere flygtninge"
https://www.altinget.dk/artikel/borgmestre-stiller-sig-til-raadighed-vi-...

Det viser sig nemlig, at mange kommuner har rigtig gode erfaringer med de syriske flygtninge.

Tilbage står den politiske vilje fra regeringen, der ser det som sin formemmeste opgave at handle i strid med alle advarsler, selv fra sin egen Udlændingestyrelse, der bevidst ignorerer sin egen rapport om situationen i Syrien.

Paradoksalt nægter man altså at have diplomatiske forbindelser med Assad, men samtidig kræver man at flygtninge 'frivilligt' skal rejse ud af Danmark.

Det hænger overhovedet ikke sammen.

Estermarie Mandelquist, Atilla Thcengiz, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Per Klüver, Karen Møller Grothe, Hans Jørgen G. Ravn, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Werner Gass, Holger Nielsen, John Andersen, Finn Jakobsen, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Steffen Gliese, Frederikke Nielsen, erik pedersen, Dorte Sørensen, Jørgen Mathiasen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En ting jeg ikke forstår er, at politikkerne laver reformer så ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, syge skal i arbejde med eller uden seng osv..... bare for at arbejdsstyrken kan vedligeholdes/vokse - men hvorfor ser politikkerne ikke det gode i at flygtninge kan hjælpe med at opretholde poltikkernes elskede og eller meget brugte arbejdsstyrke argument.

At smide folk tilbage til krig og forfølgelse skal være bedre end at styrke den meget omtalte arbejdsstyrke - virker noget underligt . Bare for at få en anden vinkel på politikkernes nethinde - men den er måske blevet helt sort af deres frygt for muslimer og deres håb om genvalg , hvis de er rigtig modbydelige ved flygtninge og indvandre.

Er det en dansk værdi "vi" skal være stolte af??

Liselotte Paulsen, Atilla Thcengiz, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Sonja Rosdahl, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Per Klüver, Karen Møller Grothe, Hans Jørgen G. Ravn, Ole Frank, Henriette Bøhne, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Werner Gass, Holger Nielsen, John Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Vibeke Hansen, Frederikke Nielsen, erik pedersen, Pietro Cini og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, det handler så måske mere om arbejdsudbuddet (læs: arbejdsledigheden) der medvirker til at holde den strukturelle arbejdsløshed ved lige og er medvirkende til at 'holde lønnen og overførslerne i ro' (læs: trykke lønnen og sørge for at de ledige holdes på et minimum af penge, så de ikke forfalder til 'dovenskab') end det handler om arbejdsstyrken.

Derudover importeres arbejdskraft fra Østlandene, der kan tage en tørn i de underbetalte, hårde jobs, hvis de da ikke ligefrem arbejder sort.

Men personligt kan jeg heller ikke se logikken, andet end at undertrykke folk, og bruge flygtninge og indvandrere som syndebukke, så de ikke opdager de bliver snydt.

Xenofobien har sat sig så godt fast hos arbejderne, at de hellere vil stemme på Nye Borgerlige end på venstrefløjen.

Erik Holstein siger i Altinget:

"Skatte- og velfærdspolitikken minder meget om den profil, Liberal Alliance har, men i modsætning til LA er det ikke skat og økonomi, Nye Borgerlige profilerer sig på. Det er slet ikke her, de er offensive. Så der er nok en hel del vælgere, der ikke har mærket sig ved Vermunds økonomiske politik.”

Nye Borgerlige har i stedet med stor succes profileret sig på sin udlændingepolitik, hvilket er årsagen til populariteten blandt arbejdervælgerne, mener Erik Holstein.

”De mange arbejdervælgere kommer helt sikkert som følge af Nye Borgerliges hårde udlændingepolitik. Nye Borgerlige har aldrig haft noget ansvar, så de står med rene hænder og kan endda beskylde DF for at have været for svage under flygtningekrisen i 2015."

"Nye Borgerlige er det næststørste arbejderparti"
https://www.altinget.dk/artikel/maaling-nye-borgerlige-er-det-naeststoer...

Det er fan'me uhyggeligt, du !!

Estermarie Mandelquist, Atilla Thcengiz, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Per Klüver, Hans Jørgen G. Ravn, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Holger Nielsen, John Andersen, Steffen Gliese, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Dorte Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Henrik Ovesen

@Dorte Sørensen. "En ting jeg ikke forstår". Man skal ikke lede længe i Danmarks Statistiks publikationer, før det tydeligt fremgår, at indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet er så lav, at dit forslag - uanset hvor velment det er - vel nogenlunde svarer til at foreslå den tørstige at slukke sin tørst ved at drikke gift.

Holger Nielsen, Georg Christiansen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det handler for regeringen i bund og grund om at de syriske flygtninge har opholdt sig så længe i Danmark, at de snart kan kvalificere sig til at søge om permanent opholdstilladelse. Og det vil man ikke have. Derfor skal de ud af landet så hurtigt som muligt. Og så handler det om at syrerne er muslimer. For havde det været flygtninge fra Myanmar, så ville der ikke være det samme pres på at få dem ud af landet. For flygtninge fra Asien, som eksempelvis vi fik ifm og efter Vietnamkrigen, blendede ind i det danske samfund, og er fuldt ud assimileret, på mindre end en generation.

Det er derfor regeringen gør som den gør, og ikke fordi man ønsker at være modbydelig overfor nogle mennesker.

Holger Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard og Georg Christiansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Henrik Ovesen - der er mange af de syriske flygtninge , som regeringen vil sende tilbage til krig og forfølgelse, der er under uddannelse eller i arbejde.
Hvorfor ikke se på det i stedet for at trække de statistiker op, der sammenligner flygtninge og indvandre fra ikke vestlige lande med hele den gl. danske befolkning .
Hvis der skulle sammenlignes så skulle der bruges samme socialgruppe - hvis statistikkerne gav de oplysninger så var forskellen nok meget lav eller måske ens.

Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Per Klüver, Henriette Bøhne, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Holger Nielsen, John Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Ved enhver given lejlighed fremturer socialdemokratiske politikere med, at afgørelser om hjemsendelse er lagt i hænderne på uafhængige organer, og derfor er helt objektivt begrundet. Det er den spændetrøje, de 'uafhængige' organer er lagt i af regeringen, som åbenbart gør det umuligt for socialdemokraterne at indrømme, at de 'uafængige' organer qua regelsæt og sammensætning optræder 100% som regeringens nikkedukkker.
Det andet hovedproblem er den konstante socialdemokratiske dæmonisering ved altid at udpege og tvære i de negative eksempler på 'mellemøstlig' adfærd i Danmark, som bruges aktivt i befæstningen af 'os og dem'- filosofien, som åbenbart trækker vælgere til som frisk kolort tiltrækker fluer. Det er en skammelig og farlig polarisering af befolkningen, regeringen og socialdemokraterne dermed gør sig til frontløber for.

Atilla Thcengiz, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Christian Mondrup, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Per Klüver, Hans Jørgen G. Ravn, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Werner Gass, Holger Nielsen, John Andersen, Gert Romme, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Ved enhver given lejlighed fremturer socialdemokratiske politikere med, at afgørelser om hjemsendelse er lagt i hænderne på uafhængige organer, og derfor er helt objektivt begrundet. Det er den spændetrøje, de ’uafhængige’ organer er lagt i af regeringen, som åbenbart gør det umuligt for socialdemokraterne at indrømme, at de ’uafængige’ organer qua regelsæt og sammensætning optræder 100% som regeringens nikkedukkker.
Det andet hovedproblem er den konstante socialdemokratiske dæmonisering ved altid at udpege og tvære i de negative eksempler på ’mellemøstlig’ adfærd i Danmark, som bruges aktivt i befæstningen af ’os og dem’- filosofien, som åbenbart trækker vælgere til som frisk kolort tiltrækker fluer. Det er en skammelig og farlig polarisering af befolkningen, regeringen og socialdemokraterne dermed gør sig til frontløber for.

Holger Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis man mener, at der er så enorme problemer med vore få flygtninge og indvandrere, har man forladt en almindelig ræsonabel idé om, hvad et samfund er og rummer.

Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Gitte Loeyche, Lili Kress, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Henriette Bøhne, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, nanna Brendstrup, Werner Gass, Anders Reinholdt, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

Der findes faktisk regler, der regulerer den politiske adfærd på dette område. Se blot på Børnekonventionen og Flygtningekonventionen. Men som med så meget andet handler denne regering udelukkende populistisk og i øvrigt i strid med reglerne på området.

Omkring udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen og integrationsminister Mattias Tesfaye forunderlige rejse til Rwanda, så bygger den på samme koncept som Mette Frederiksens fællesrejse til Israel sammen med den Sebastian Kurz.

Iflg. Balkan Insight i sidste uge fik Danmark og Østrig afslag på at oprette en uspecificeret lejr i Israel eller Palæstina. Og da Ungarn, Tjekkiet og Poland gentog rejsen et par dage efter, var resultatet det samme.

Til gengæld iflg. Balkan Insight, har Danmark tilbudt en række lande, herunder i hvert fald Ungarn, og formodentlig også Østrig, at deltage i den danske lejr i Rwanda.

Problemet er dog, at flere lande er afhængige af penge fra EU, og er bange for visse magtfulde EU-landes reaktion. Og især netop nu hvor det handler om "genoprettelsespenge" fra EU.

Men man skal i Danmark være opmærksom på, at alle regeringer handler ud fra forgængernes "platform". Og den næste regering vil bygge videre på forgængerens "resultater", der i øvrigt her er solide brud på Grundloven og de internationale konventioner. Derfor håber jeg, at denne regering vælter, inden den når at ændre meget mere.

Liselotte Paulsen, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Poul Søren Kjærsgaard, Finn Jakobsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

“der i øvrigt her er solide brud på Grundloven og de internationale konventioner”

Problemet er Gert Romme, at der efterhånden har været for mange af de der påstande, til at det gør nogensomhelst indtryk. At det iøvrigt også er forkert, er en anden sag.

Jeg kan selv huske i midt 90erne, hvor Elisabeth Arnold gik på talerstolen i Folketinget, og sagde at enhver stramning på flygtningeområdet ville være i strid med de internationale konventioner. Og alligevel er der gradvis kommet den ene stramning efter den anden, formentligt flere hundrede over tiden. Havde hun ret? Og hvis de radikale idag mener det samme, hvorfor vælter de så ikke regeringen, men nøjes med at skamme sig over at holde den ved magten?

Georg Christiansen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

@ Jacob Nielsen.

Tak for dit interessante modsvar til mit indlæg. Som du i øvrigt også mener, er forkert.

Til din orientering har jeg faktisk ikke taget stilling til det, du beskriver i dit modsvar - eller for den sags skyld til nogen anden mulig tænkt situation. Egentlig forholdt jeg mig, som jeg gjorde opmærksom på, udelukkende til Flygtningekonventionen og til Børnekonventionen.

Men når du mener, mit indlæg er fejlagtigt, vil jeg bede dig om at oplyse mig præcis hvad, der er fejlagtigt. Derfor vedlægger jeg til dit brug link til:
- Børnekonventionen
- Flygtningekonventionen
- samt tolkning af flygtningekonventionens bestemmelser.

https://www.retsinformation.dk/eli/ltc/1992/6
https://www.retsinformation.dk/eli/ltc/1954/55
https://law.au.dk/fileadmin/Jura/dokumenter/forskning/rettid/2012/afh6_2...

Estermarie Mandelquist, Ete Forchhammer , Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Bortskaffer de forhold, der er til ulempe for den afgørelse, som magthaverne ønsker

Fakta på fakta viser, at det er en udbredt praksis i sådanne behagesituationer, især blandt Djøf-jurister.

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er jo en standard rygmarvsreaktion, hvor Du naturligvis vil have at Jeg skal bevise min påstand. Men du kan heller ikke bevise din, blot komme med nogle generelle henvisninger. Sagen er jo den at konventionerne er ikke hugget ind i sten, og du ved jo ligeså vel som jeg at regeringen ikke vil handle som den gør, uden juristerne er inde over den. Jeg må, hvis jeg tager fejl i min påstand, og Danmark bliver dømt ved menneskerettighedsdomstolen, æde min gamle hat. Måske du vil levere salt og peber?

Steffen Gliese

Konventionerne har aldrig været så pertinente og ønskværdige som nu, hvor den situation, de blev skabt for at modstå, er opstået.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Finn Jakobsen, Poul Søren Kjærsgaard, Carsten Munk og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Konventionerne blev skabt som en reaktion på WW2. Det har aldrig været meningen at man skulle kunne vandre hele vejen op igennem Europa, for at søge asyl i det land der har de største sociale ydelser, for så senere hen at blive statsborger. Vi har været ekstremt gavmilde, og er det iøvrigt stadig.

Inge Lehmann

Konventionerne blev skabt efter 2 verdenskrig, hvor mange af flygtningerne, der var flygtet til nærområderne, havnede i koncentrationslejrene.

De blev også beskyldt for at være økonomiske flygtninge, som man ikke havde råd til.

Det mest tragiske eksempel synes jeg er, de jødiske flygtninge der hyrede skibet St. Louis. Ingen havn ville lade dem anløbe. Man må sige de var ressourcestærke, ikke sandt. Gæt selv hvor de endte.

Ruth Sørensen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Netop derfor har vi konventionerne, og en regering der overholder dem.

Marianne Jespersen

At regeringen overholder konventionerne er godt nok noget af en påstand. Det er kompetente jurister jo absolut ikke enige i.

Inge Lehmann, Ete Forchhammer , Finn Jakobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark er gentagne gange blevet dømt for ikke at overholde reglerne om masseovervågning (sessionslogning/telelogning):

"Allerede i december 2016 afgjorde EU-Domstolen at den danske logning var ulovlig, men skiftende regeringer har valgt at ignorere afgørelsen. I starten af 2017 erklærede Justitsministeriet at de havde 12 måneder fra afsigelsen til at foretage ændringerne. Der er nu gået 46 måneder."

https://ulovliglogning.dk/2020-10-06-eudom

Men telelogningen fortsætter trods dommene.

Desuden er Danmark dømt gentagne gange ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, første gang i 1989.

I flere af sagerne har ulovlighederne været vurderet fra dansk side til at overholde konventionerne, men det har de så ikke gjort.

Det er det der sker, når man fra politisk hold bestemmer sig for at "gå lige til grænsen", for oversat betyder det, at man smider alle forbehold overbord, og satser på at køre så længe som muligt på ulovlig vis.

Man kunne kalde det politisk vanvidsbilisme.

PS. Der er ret mange domme dem kan man selv søge frem.