Vaccine
Læsetid: 4 min.

Heunicke om vaccinesag: Lægemiddelstyrelsen gav »fuldstændig ukorrekt« tolkning

På et samråd tirsdag konkluderede Magnus Heunicke, at Lægemiddelstyrelsen tog fejl, da den i juli 2020 vurderede, at EU’s vaccineaftale forhindrede aftale om støtte til den danske AdaptVac-vaccine. Styrelsen har ellers fastholdt det modsatte
På et samråd tirsdag understregede Magnus Heunicke flere gange, at Lægemiddelstyrelsen foretog en »fuldstændig ukorrekt tolkning« i sagen om støtte til en lovende dansk vaccine udviklet af KU-forskere i firmaet AdaptVac.

På et samråd tirsdag understregede Magnus Heunicke flere gange, at Lægemiddelstyrelsen foretog en »fuldstændig ukorrekt tolkning« i sagen om støtte til en lovende dansk vaccine udviklet af KU-forskere i firmaet AdaptVac.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
12. maj 2021

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) slår nu fast, at Lægemiddelstyrelsen foretog en »fuldstændig ukorrekt tolkning« i sagen om støtte til en lovende dansk vaccine udviklet af KU-forskere i firmaet AdaptVac.

Det skete på et samråd tirsdag eftermiddag, der var indkaldt om sagen på baggrund af Informations afdækning af Lægemiddelstyrelsens fejlagtige vurdering.

På samrådet forklarede sundhedsministeren, at den rådgivning, Lægemiddelstyrelsen gav Sundhedsministeriet i juli 2020 om muligheden for at indgå en aftale om AdaptVac-vaccinen, »hvilede på en forkert antagelse«.

Som Information tidligere har beskrevet, holdt Lægemiddelstyrelsen i juli 2020 et møde med KU-forskerne bag AdaptVac-vaccinen. Formålet var at undersøge mulighederne for en aftale om at reservere millioner af doser til Danmark »til kostpris« mod offentlig støtte. Efter mødet anbefalede Lægemiddelstyrelsen, at Sundhedsministeriet indgik en aftale om vaccinen, som indebar støtte med ti millioner euro, altså 75 millioner kroner.

Men i slutningen af juli 2020 indgik AdaptVac en licensaftale med medicinalselskabet Bavarian Nordic. Det fik Lægemiddelstyrelsen til at skrive til Sundhedsministeriet, at »vinduet for national aftale med AdaptVac« nu var »lukket« med henvisning til EU’s vaccineaftale. 

Den fortolkning var dog forkert ifølge svar fra EU-Kommissionen til Information. Alligevel har Lægemiddelstyrelsen ad flere gange fastholdt sin fortolkning, men dog senest annonceret, at den tager kommissionens svar »til efterretning«.

På samrådet tirsdag understregede Magnus Heunicke flere gange, at styrelsen havde begået en fejl.

»Det har jo vist sig ikke at være tilfældet,« sagde han med henvisning til styrelsens vurdering af, at EU-forhandlinger skulle blokere for dansk støtte til vaccinen.

»Lægemiddelstyrelsen er blevet klogere på EU’s regler på dette område. Jeg kunne godt have ønsket, at der var nogle mere klare regler, som ikke udgjorde så stor en opgave at fortolke. Så havde den rådgivning fra Lægemiddelstyrelsen i sommer ikke hvilet på en forkert antagelse,« fortsatte Magnus Heunicke.

Da Information skrev til EU-Kommissionen for at få afklaret, om EU’s vaccineaftale forhindrede en national aftale med Bavarian Nordic om AdaptVac-vaccinen, fik avisen samme dag at vide, at »det aldrig var tilfældet«.

Har forsinket vaccineudviklingen

Magnus Heunicke oplyste på samrådet, at regeringen har handlet på Lægemiddelstyrelsens og andre myndigheders rådgivning under epidemien.

»Fejlen er, at departementet får at vide af Lægemiddelstyrelsen, at styrelsen er blevet informeret om en licensaftale med Bavarian Nordic, og at der derfor er lukket ifølge aftalen med EU-Kommissionen,« udtalte Magnus Heunicke og tilføjede:

»Det er ikke en korrekt fortolkning, det er en fuldstændig ukorrekt tolkning«.

Sundhedsministeren understregede dog også gentagne gange, at Lægemiddelstyrelsens fejlfortolkning ifølge styrelsen selv ikke har ændret noget i forhold til antallet af vaccinedoser herhjemme sidste år eller i år.

»Jeg vil slå fast, at Lægemiddelstyrelsen vurderer, at en eventuel forhåndsindkøbsaftale med Bavarian Nordic og AdaptVac eller statslig støtte i øvrigt til en COVID-19-vaccine ikke havde ændret på mængden af vacciner, Danmark havde til rådighed i 2020 eller 2021,« sagde han.

Samme argument har enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Nikolaj Bruun fremført over for Information.

Men hos Bavarian Nordic har vicepræsident for kommunikation Rolf Sass Sørensen tidligere vurderet over for Information, at vaccinen kunne have været noget tættere på at være klar, hvis den nationale aftale om køb og støtte var gået igennem i juli 2020.

»Testprocessen er blevet forsinket af manglende midler. De vacciner, som allerede er på markedet, har det til fælles, at man gjorde noget helt usædvanligt og kørte flere forsøg oven i hinanden. For tiden er så kostbar. Men det har vi ikke haft mulighed for, fordi vi ikke fik den eksterne finansiering,« har han udtalt.

Og over for onlinemediet Medwatch har formændene for vaccineselskaberne Expres2ion og AdaptVac, der er en del af udviklingen af den danske vaccine, slået fast, at fejlfortolkningen i Lægemiddelstyrelsen har sat projektet tilbage med op til et halvt år.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, slog også på samrådet fast, at sagen har haft »temmelig vidtgående konsekvenser«.

»Regeringen tog en fatal fejlbeslutning. Det handler ikke kun om indkøbsstrategi, men også om udviklingen af vacciner. Hvis man tidligere var gået ind og havde investeret med offentlige midler til udviklingen af vaccinen, kunne man have købt til kostpris, have sikret større tilgængelighed af vacciner og haft bedre mulighed for at stille modkrav til firmaet bag vaccinen,« sagde han.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der også deltog i samrådet, konkluderede, at der er tale om en »kæmpe skandale«.

»For næsten et år siden kunne vi have indgået en aftale med en dansk virksomhed. Det er en kæmpe brøler, at det ikke skete,« sagde hun.

Mulig støtte

På samrådet fortalte Magnus Heunicke også, at regeringen i marts i år har fået foretaget en uvildig vurdering af AdaptVac-vaccinen, der bekræfter dens potentiale.

»Vurderingen er meget positiv. Teknologien gør vaccinen alsidig og let at modificere, hvilket er godt i forhold til mutationer. Vaccinen betragtes som sikker og associeres med høj immunrespons. Der er ikke noget fagligt til hinder for, at regeringen arbejder videre med vaccinen,« sagde han.

Ifølge sundhedsministeren er regeringen i øjeblikket i »tæt dialog« med Bavarian Nordic og AdaptVac og ved at få afklaret forskellige juridiske og økonomiske aspekter i forhold til mulig støtte af den danske vaccinekandidat.

»Vi vil inden længe involvere Folketingets partier,« sagde han.

Allerede tilbage i begyndelsen af februar tog Sundhedsministeriet ifølge Magnus Heunicke kontakt til folkene bag AdaptVac-vaccinen og holdt et møde. Et lignede møde blev afholdt 19. marts i år, hvor Bavarian Nordic uddybede deres behov og fremlagde vaccinens potentiale.

På spørgsmålet om hvorfor det først sker nu, ti måneder efter Lægemiddelstyrelsens første møde med AdaptVac, i juli 2020, understregede Magnus Heunicke, at han også godt kunne have ønsket sig mere klarhed i sagen.

»Det kunne man sagtens. Det er jeg fuldstændig enig i,« sagde han.

»Men det er også vigtigt at holde fast i, at det ikke er givet, at den markedsdialog, der foregår nu, vil ende med, at vi følger det spor. Men det ser jeg frem til at drøfte med partierne, så snart vi har svar på konkrete økonomiske og faglige spørgsmål.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jacobs

Lægemiddelstyrelsen, antog vore myndighederne, havde største danske ekspertise omkring statsstøtte i.f.t. EU regler og statutter: Vi kan altså nu konstatere, at jura i Bruxelles er for uklar og ringe udmønte/ formuleret , sågar åben for misfortolkninger, tænker jeg.

Man skal åbenbart være fuldgyldig jurist i EU ret for at have en chance for at give et kvalificeret juridisk GÆT, som med dansk ydmyghed og nulfejlskultur derpå helst skal behandles dernede og så få grønt lys derfra, inden vor statsstyrelse tør gøre det korrekte.
DK står for Dukse Klub ?

Else Marie Arevad

Jeg håber, at myndighederne har lært noget af den sag.

Lars F. Jensen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Jeg håber, at myndighederne har lært noget af den sag.

Peder Bahne

Hold kæft hvor er jeg træt af EU og vore myndigheders jubelidiotiske tilgang til national kontrol. Vi kan efterhånden ikke slå en skid, hvis ikke vi kender den EU paragraf, der specifikt giver os lov.

Vi finansierer uddannelse og SU til studerende fra EU og giver studielån, som vi ikke kan få EU til at assistere os med at få tilbagebetalt som straf for vores retsforbehold.

Luk det lort og ja. Bak 100% op om den danske vaccine. Den virker til at bære et stort potentiale ud fra de tilgængelige data.

Holger Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Pavlovs hunde. Når de tilstrækkeligt mange gange har fået at vide, at det må de ikke for EU, så ender de selvfølgelig med at tro på at den regel gælder hver gang. Sådan går det når selvtugtelse bliver internaliseret. Det var analysen. Men hvordan kommer vi ud af vildfarelsen, når det i ni af ti tilfælde faktisk er rigtigt nok, at dette eller hint må vi ikke for EU? Der er to muligheder. Enten laver vi frekvensen om, så vi får lov til noget i mere end i et ud af ti tilfælde, men det er den urealistiske mulighed. Den realistiske mulighed er at vi begynder at tage medlemskabet af EU alvorligt, derhen at vi ikke finder os i hvad som helst. Det er oven i købet en holdning vi har haft før, så det handler kort sagt bare om at vågne op. I mellemtiden skal vi så bare have fundet ud af hvem der sov tungest.

Steffen Gliese

Bureaukrati er en mental sygdom, der forhindrer ting i at ske let, uhindret og - ubureaukratisk.
Som Information burde man have henvendt sig til EU-agenturet, fordi man havde nogle interesser, hvor det endog kunne være opportunt at bøje nogle regler, hvis det var nødvendigt. Det er den slags embedsmænd, vi har brug for: nogle, der har faglig indsigt fremfor at kunne udfylde kolonner i et regneark eller skrive ordrige rapporter uden indhold.

Steffen Gliese

Nej, Gert Romme, et embedsværk bør ikke kunne gemme sig bag deres minister. Så kan de jo bare bevidst arbejde på at slippe af med en regering, minister for minister, som de ikke deler anskuelser med - hvilket jo i høj grad er tilfældet med denne regering, der simpelthen ønsker at stække embedsværket, så ting som disse i denne sag ikke kommer til at foregå.

Men så fik Mette Frederiksen da et argument for at rejse til Israel og støtte op om Netanyahu i hans valgkamp.

Filip Meyer

Der er mange her som bare giver EU skylden - men det var jo bare at spørge.

"Da Information skrev til EU-Kommissionen for at få afklaret, om EU’s vaccineaftale forhindrede en national aftale med Bavarian Nordic om AdaptVac-vaccinen, fik avisen samme dag at vide, at »det aldrig var tilfældet«."

... for vores embedsmænd driver vel ikke liberal politik hvor statstøtte er værre end corona

Steffen Gliese

Lige præcis, Filip Meyer, nogle gange tænker man, at der er alt for meget form i tidens fetish, som er lovgivning i detaljen og at holde på formerne i stedet for at få arbejdet gjort så hurtigt og smertefrit som muligt.