Analyse
Læsetid: 5 min.

Hul i kontrollen med landbrugsstøtte var kendt i årevis. Hvorfor greb ingen ind?

I 16 år har Landbrugsstyrelsen vidst, at landmænd kunne omgå lofterne for landbrugsstøtte. Og i 16 år er der blevet set gennem fingre med det. Regningen risikerer at ende ved de danske skatteydere
Kontrollen med, hvor meget en landmand kan få i landbrugsstøtte, har i årevis været lemfældig. Konsekvensen kan blive, at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud.

Kontrollen med, hvor meget en landmand kan få i landbrugsstøtte, har i årevis været lemfældig. Konsekvensen kan blive, at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud.

Sille Veilmark

Indland
15. maj 2021

Der er grænser for, hvor meget en landmand kan få i landbrugsstøtte. Men lemfældig kontrol har betydet, at de såkaldte støttelofter i årevis har været lette at omgå med bare et minimum af kreativitet.

Det fremgår af en beretning fra Rigsrevisionen, som i denne uge fik Folketingets udpegede statsrevisorer til at kritisere Fødevareministeriet »skarpt«.

»Den utilstrækkelige kontrol medfører risiko for, at nogle landbrugere uberettiget har fået tilskud, og at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud som følge af underkendelser fra Europa-Kommissionen,« påpeger statsrevisorerne.

Konkret handler sagen i store træk om, at Landbrugsstyrelsen ikke tjekker ejerforholdene bag de selskaber, der ansøger om landbrugsstøtte. Hvis en landmand splitter sin bedrift op i flere selskaber, kan han dermed omgå støttelofterne og opnå højere støtte, end han egentlig er berettiget til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

14/maj/2021

Er de embedsmænd og politikere,
der skal kontrollere landbruget,
inkompetente eller kriminelle ?

Med bekymret hilsen
Claus

Lars Jørgensen, P.G. Olsen, Anders Graae, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Lillian Larsen, Arne Lund, jørgen djørup, Werner Gass, David Zennaro, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Poul Reynolds, Kurt Nielsen, Ib Christensen, Estermarie Mandelquist, John Damm Sørensen, Søren Bro, Peter Beck-Lauritzen og Flemming Kjeldstrup anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Mon grunden til, at ingen greb ind, er den samme som ved skat?

Indgreb betyder merarbejde for erhvervslivet og går derved ud over deres konkurrenceevne.

Samtidigt hvis alle andre snyder, går det også ud over erhvervslivets konkurrenceevne.

Holger Nielsen, Werner Gass, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Signe Hansen, Søren Bro og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Signe Hansen

Korruption findes ikke i Danmark :-D

Lars Jørgensen, Holger Nielsen, Arne Lund, David Zennaro, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Søren Cramer Nielsen, Kurt Nielsen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Claus Bødtcher-Hansen 14. maj, 2021 - 23:20

Godt spørgsmål, du stiller.

Jeg tror, at Pelle Dragsted har fat i noget, når han taler om alt for tætte relationer imellem Administration og Erhverv .... og så handler det om korruption.

Lars Jørgensen, Claus Bødtcher-Hansen, P.G. Olsen, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Arne Lund, Werner Gass, David Zennaro, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Poul Reynolds, Ole Henriksen, Kurt Nielsen, Ib Christensen, John Scheibelein og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Danmark er et af verdens mindst korrupte lande, men det betyder jo ikke, at der ikke er nogen.

Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@ Søren Bro,

Jeg bor bl.a. i et land, hvor korruptionen er ret åbenlys.

Men efter min opfattelse, findes den absolut i Danmark, og i et omfang, som ingen bryder sig om at tænke på. Blot har den forskellige andre betegnelser i Danmark end lige netop korruption.

Tænk blot på Løkkefonden, og vennetjenester.

Lars Jørgensen, Egon Stich, jens christian jacobsen, Holger Nielsen, Lillian Larsen, Arne Lund, Per Torbensen, Werner Gass, erik lund sørensen, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Søren Cramer Nielsen, Kurt Nielsen, Ib Christensen, Søren Bro og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

ENDNU EN SOLID SKANDALE OMKRING OFFENTLIG FORVALTNING:

Efterhånden er borgerne jo vant til alle disse amatøragtige skandaler i forvaltningen af borgernes penge.

Jeg ved ikke, hvem der vil påtage sig ansvaret for denne sag. - Eller hvem der egentlig er "de ansvarlige", for sagerne strækker sig over flere regeringsperioder.

Men jeg syntes ikke, det er rimeligt, at mine skattepenge skal anvendes til tilbagebetaling til EU.

Men det er da tankevækkende, at medens antallet af enorme skandalesager i forvaltningen stiger mod himlen, beskæres borgernes indsigt i den offentlige forvaltning til stadighed.

Måske burde man kunne sætte ansvarlige politikere under administration af advokater og revisorer. For det har jo til fulde vist sig, at amatører i regeringen hverken gider eller evner at forvalte skatteborgernes penge på en rimelig måde.

Lars Jørgensen, jens christian jacobsen, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Lillian Larsen, erik lund sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Alvin Jensen, Søren Cramer Nielsen, Kurt Nielsen, Søren Bro og John Scheibelein anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det minder om Italien, hvor slagtning af køer skulle dokumenteres med et afskåret øre, hvorefter der var mange et-ørige køer i Italien! EU er til grin, skader omdømmet og fremmer fravalget af EU. Jeg ønsker ikke at deltage i et sådant svindelselskab, heller ikke Mettes!
Findes der politikkere, der er mere redelige?

Werner Gass

Man tror det er løgn.
I Danmark er der da styr på tingene!

Ja det tror de fleste da på.

Men sådan er det bare ikke.

Vi har statslige styrelser for alt, og disse styrelser udmærker sig tilsyneladende især ved ikke at have styr på noget som helst indenfor deres ansvarsområde.
Men de støtter sig gerne til ekspertisen af dem de skal holde styr på.

Og derfra modtager de sikkertmange gode råd!

Politikerne på tinget prøver i reglen slet ikke at have styr på andet end deres mulige genvalg.

Hanne Utoft, jens christian jacobsen, Jan Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Lindegaard, Lillian Larsen, Gert Romme og Morten Søfting anbefalede denne kommentar
Morten Søfting

Langt de fleste sager om svindel, nepotisme, korruption og vennetjenester tager deres begyndelse under Fogh regeringen. Er det et tilfælde? Næppe... Erhvervslivet har ventet i kulissen, holdt flammen i live og ventet på én som Fogh - herefter var der fri buffet uanset små udsving på den partipolitiske magtfordeling. Husker I “javel hr. Minister” muldvarpe og partitro soldater i administrationen har holdt status quo kørende og de store partier har for mange lig i lasten til at pege fingre af hverandre. Det vi er vidne til er enden på den gamle verdensorden/billed og inden en ny vej viser sig sidder vi alle sammen fast i sumpen. Denne verdens Esben lunde, Lars lykke, Fogh og Corydon er blot et bump på vejen men en skæv aksel har det med at føre flere uheld med sig indtil den skiftes fuldstændig.

Vibeke Olsen, Carsten Munk, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Lillian Larsen, Gert Romme og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Erik Bresler

Den firdobbelte støtte til en svinebaron er ikke meget anderledes end EU's brug af af millioner af skatteborgernes penge til at købe reklamer for at narre skatteborgerne til at købe mere bacon. Det kaldes også at fodre hunden med dens egen hale.
Eller Skat der udbetaler mia med fotokopier som dokumentation!
Eller Danske bank hvidvask.
Eller Løkke regeringen der tog et produkt fra DMI der indbragte millioner og forærede til det liberale erhverv.

Der er et slående billede på vores tid fra en af de overlevende matroser ved søforhøret efter Estonias forlis. Han fortalte at på et tidspunkt blæste kaptajnen signalet på færgens tågehorn der betød at nu måtte enhver redde sig selv.

Efter 30 års liberal tæppebombning med usand propaganda om hvor ond skat og staten er, tager banditter i habitter hvad de kan i den fælles kasse.
Lovene bruges til at straffe uheldigt stillede borgere og berige gavmilde venner.

Vibeke Olsen, Carsten Munk, Jan Fritsbøger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Bønder, banker og bilister - fortsæt listen
Hvor er Transparancy International? Shh! Ikke vække dem.

Hanne Utoft, Peter Beck-Lauritzen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen 15. maj, 2021 - 11:07

"EU er til grin"
citat fra læserbrev

Unægteligt - det kan vi hurtigt blive enige om.

Jeg tænker især på Josep Borrell - EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, vor mand fra Pyrenæerne - der rejste til Rusland uden mandat fra Rådet .... og blev blæst hjem til Bruxelles af Sergej Lavrov.

Men lige netop i denne sag med misbrug af EU's landbrugsstøtte falder skammen tilbage på Danmark, der bevidst har ladet fiffige bønder svindle ved at ansøge om støtte på mere end ét CVR-nummer - helt lovligt endda; EU vil bare ikke godkende svindlen.

Vi skal huske på, at det er de enkelte medlemslande, der helt selv administrerer EU's støtteordninger - og hvis der svindles ulovligt, så er det hvert medlemslands Politi, der skal efterforske og rejse tiltale - og jeg indrømmer blankt, at jeg ofte med foragt har tænkt på den administration og eventuelle efterforskning, der måtte finde sted i de syd- og østlige medlemslande .... og nu viser det sig, at Danmark er forbillede for dem alle sammen - vi lader bønderne svindle helt lovligt.

Det er bare alt for meget.

Jan Fritsbøger, Gert Romme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

øv jeg havde skrevet et rigtig godt indlæg men da jeg ville sende havde jeg ikke internet så jeg må nøjes med konklusionen eller bare noget der ligner: grådighed er ødelæggende og bør kureres.

jens christian jacobsen

Der bliver ikke rest tiltale mod nogen, og der bliver ikke lavet om på nogen regler. Ikke med baggrund i denne sag. Embedsmænd i styrelser er gennemgående smarte. De ved, at hvis man drejer en regel, overtræder man den ikke, og hvis det er det, som ens chef mener, er det det, der sker. Tro mig - jeg har været mange år i systemet.