Der er for mange udenlandske studerende, der både får gratis uddannelse og SU, og for få af dem bliver i Danmark for at arbejde efterfølgende. Sådan lød det kontante budskab fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i sidste uge i Berlingske. Ministeren har nu indkaldt SU-forligskredsen til forhandlinger og lover at gribe ind i »markant omfang«.
Men selv om mange af de EU-studerende stadig rejser hjem igen, ser man på de videregående uddannelser alligevel de studerende som et vigtigt bidrag til erhvervslivet – og ikke mindst som en god forretning og en indtægt for det danske samfund på længere sigt. Det siger formand for rektorerne på Danske Universiteter, Anders Bjarklev:
»Dem, der bliver, skæpper rigtig mange penge i kassen, fordi de får højtlønnede job og betaler skat,« siger Anders Bjarklev med henvisning til en undersøgelse, Danske Universiteter fik lavet i 2017.
Artiklen udelader helt problemet med studerende der rejser ud af landet og ikke betaler deres lån tilbage. Det er dem der bringer de udenlandske studerende i miskredit.
Hvad hvis en reduktion af udlandske studerende kunne betyde at flere danske studenter med en dårlig studentereksamen kunne få en uddannelse. Den business case giver da en endnu bedre tilbagebetaling. Uddannelse skal ikke være for udenlandske elite - men stop for karakter adgangskravet og i stedet stopprøver på uddannelserne har vist lange udsigter
Hvorfor skal vi egentlig give SU og studielån til studerende fra lande, som ikke har samme ydelser?
Det danske uddannelsessystem er jo først og fremmest baseret på at få det danske samfund til at køre; men man har jo desværre skævvredet balancen i forhold til at satse på nogle bestemte uddannelser, der nok giver høje lønninger, men som reelt blot går ud på at gøre en funktion til en profession. Jeg taler her om ledelseskulten, der nok er den største kilde til de dårligdomme, vores samfund har udviklet sociologisk, psykologisk og kulturelt.