Fødegange
Læsetid: 5 min.

Jordemoderforeningen støtter ikke SF-forslag om garanti for to dage på fødegangen

SF vil garantere alle fødende kvinder i Danmark to dages ophold på fødegangen eller patienthotel efter fødsel. Men løsningen er forsimplet og tager ikke hensyn til de individuelle behov hos de fødende, siger formand for Jordemoderforeningen
Jordemoderforeningen mener, at politikerne i stedet for at fokusere på, hvor længe nybagte mødre kan blive på hospitalet, bør fokusere på at styrke forberedelse af forældrene forud for fødslen, jordemoderbesøg efter fødslen og en større hjælp til morens amning.

Jordemoderforeningen mener, at politikerne i stedet for at fokusere på, hvor længe nybagte mødre kan blive på hospitalet, bør fokusere på at styrke forberedelse af forældrene forud for fødslen, jordemoderbesøg efter fødslen og en større hjælp til morens amning.

Emil Ryge

Indland
5. maj 2021

Historier om dårlige forhold på fødegangene, taxatur midt i fødslen og for få jordemødre fyldte en række medier i starten af året. I februar kom formand for SF, Pia Olsen Dyhr, så med et fødselsudspil, der blandt andet indebar, at alle fødende skal have ret til to dages ophold på fødegangen eller patienthotel.

Forslaget er »en fin tanke«, men det løser ikke problemerne på landets fødegange, fordi det fokuserer for ensidigt på opholdets varighed som løsningen. Det mener Lis Munk, der er formand for Jordemoderforeningen.

»Min bekymring er, at hvis vi satser benhårdt på de her to dage, så vil de penge skulle tages et andet sted fra. Så er der måske noget andet vigtigt sundhedsarbejde i graviditeten, som må stå for skud. Det, synes jeg, ville være en dårlig prioritering af de ressourcer, vi har,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er da temmelig forfærdeligt, at jordemødre åbenbart skal have besked i loven om, hvordan de udfører deres fag bedst! Det kan bestemt ikke være meningen - og SFs forslag er jo netop blot en garanti for de fødende om ikke at blive kostet hjem, før de er klar til det. Indholdet i det ophold skal fyldes med jordemødres, sygehuspersonales og sundhedsplejerskers færdigheder, dikteret af den konkrete fødsels udfordringer.