Fødegange
Læsetid: 5 min.

Jordemoderforeningen støtter ikke SF-forslag om garanti for to dage på fødegangen

SF vil garantere alle fødende kvinder i Danmark to dages ophold på fødegangen eller patienthotel efter fødsel. Men løsningen er forsimplet og tager ikke hensyn til de individuelle behov hos de fødende, siger formand for Jordemoderforeningen
Jordemoderforeningen mener, at politikerne i stedet for at fokusere på, hvor længe nybagte mødre kan blive på hospitalet, bør fokusere på at styrke forberedelse af forældrene forud for fødslen, jordemoderbesøg efter fødslen og en større hjælp til morens amning.

Jordemoderforeningen mener, at politikerne i stedet for at fokusere på, hvor længe nybagte mødre kan blive på hospitalet, bør fokusere på at styrke forberedelse af forældrene forud for fødslen, jordemoderbesøg efter fødslen og en større hjælp til morens amning.

Emil Ryge

Indland
5. maj 2021

Historier om dårlige forhold på fødegangene, taxatur midt i fødslen og for få jordemødre fyldte en række medier i starten af året. I februar kom formand for SF, Pia Olsen Dyhr, så med et fødselsudspil, der blandt andet indebar, at alle fødende skal have ret til to dages ophold på fødegangen eller patienthotel.

Forslaget er »en fin tanke«, men det løser ikke problemerne på landets fødegange, fordi det fokuserer for ensidigt på opholdets varighed som løsningen. Det mener Lis Munk, der er formand for Jordemoderforeningen.

»Min bekymring er, at hvis vi satser benhårdt på de her to dage, så vil de penge skulle tages et andet sted fra. Så er der måske noget andet vigtigt sundhedsarbejde i graviditeten, som må stå for skud. Det, synes jeg, ville være en dårlig prioritering af de ressourcer, vi har,« siger hun.

I stedet bør politikerne ifølge Jordmoderforeningen se på yderligere at styrke forberedelse af forældrene forud for fødslen, jordemoderbesøg efter fødslen og en større hjælp til morens amning. Foreningens erfaring er, at flere ønsker at tage hjem kort tid efter fødslen, hvis de tilbud er gode.

»Man skal være opmærksom på, hvad de her to dage dækker over. Hvis man er indlagt, er man ikke nødvendigvis garanteret tilstrækkelig og kvalificeret hjælp. Det er kvaliteten af vores tilbud og muligheden for den fødende at vælge, hvad der passer hende bedst, der skal i fokus,« siger Lis Munk.

Sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, forklarer, at forslaget blot er én del af partiets samlede løsning for fødselsområdet, og at det blev fremsat, fordi SF troede, der ville være flertal for det.

»Vores samlede fødeudspil handler netop også om, at der skal være en bedre forberedelse til fødsel, et bedre forløb under fødslen, hvor man skal have sin egen jordemoder, og god rådgivning efterfølgende. Men vi er også optaget af, at kvinder og familien selv vurderer, hvornår de er klar til at tage hjem,« siger hun.

Forældreforberedelse og ammehjælp

Der er store regionale forskelle i de fødetilbud, kvinderne får. På Rigshospitalet er det eksempelvis udgangspunktet, at førstegangsfødende kvinder tager hjem fire-otte timer efter fødslen, mens det på to ud af tre fødegange i Region Nordjylland er muligt at blive på hospitalet i to-tre døgn

Lis Munk mener, det er forkert at måle kvaliteten af fødeområdet alene ud fra, hvor langt et ophold de fødende kvinder har på fødegangen eller patienthotellet.

»For os er det vigtigt at tale om et ordentligt barselsforløb, uanset om det foregår hjemme eller på sygehuset. Det mener jeg ikke, SF specificerer noget sted (i beslutningsforslaget, red.). Det, der er vigtigst, er jo, at vi har tid til en ordentlig forberedelse til det at blive forældre og til at amme. Hvis den mangler, kan de jo være indlagt i mange dage, uden det forbedres,« siger formanden.

Hun henviser til Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP), der på landsplan undersøger oplevelserne af landets hospitaler. På fødselsområdet for hele landet viser den seneste undersøgelse, at 85 procent af de fødende kvinder i høj eller meget høj grad er tilfredse med fødselsforløbet med meget små udsving i procenterne mellem de danske regioner.

De to områder, der får den laveste score på tilfredsheden, er ifølge LUP-undersøgelsen omfanget af forberedelsen til håndteringen af fødselsforløbet og tilstrækkeligheden af ammehjælpen på fødestedet. Områderne scorer henholdsvis 3,32 og 3,66 ud af fem på tilfredsheden.

Samtidig viser undersøgelsen også, at de fleste kvinder i høj grad føler sig trygge ved at skulle hjem. Men Kirsten Normann Andersen mener ikke, at garantien om de to dage af den årsag skulle være et forkert sted at starte med forbedringerne på fødselsområdet.

»Jeg er ikke optaget af faktorernes rækkefølge. Jeg er optaget af, at familierne selv skal vælge, hvornår de er klar til at tage hjem. Men jeg er enig i, at det også afhænger rigtig meget af forberedelsen,« siger hun.

Kvalitet og indhold

Hvis SF vil skabe forbedringer på fødegangene, mener Lis Munk, at man burde have formuleret beslutningsforslaget, så der var garanti for »kvalitet og indhold« i dagene omkring fødslen.

– Men kvalitet og indhold er vel løst formuleret og svært at lovgive ud fra?

»Ja, men nu er det sådan, at Sundhedsstyrelsen har lavet nogle anbefalinger for svangreområdet. Her skriver de, hvad barselstilbuddet skal indeholde, så det er jo faktisk formuleret, hvad der skal til. Om det så skal være under indlæggelse eller i hjemmet.«

Sundhedsstyrelsen er i gang med at revidere anbefalingerne på fødselsområdet. De nuværende indebærer blandt andet, at fødegangene bør tilstræbe, at der er en jordemoder til stede under den aktive fase af fødslen, og at »den gravide og hendes partner tilbydes information tilpasset deres behov og forudsætninger«. Lis Munk mener, det ville være passende med en garanti for, at landets fødegange følger alle styrelsens anbefalinger.

SF’s beslutningsforslag var til førstebehandling i folketingssalen i midten af april, hvor Venstre tilkendegav, at man ville stemme nej til forslaget. Det samme gjorde Socialdemokratiet med henvisning til, at det skal forhandles i en kommende sundhedsaftale. Sundhedsminister Magnus Heunicke gav dog udtryk for, at regeringen ønsker, at nybagte mødre skal have ret til to dages ophold.

Sundhedsministeren vil indkalde til drøftelser vedrørende fødselsområdet, hvor Kirsten Normann Andersen har i sinde at bringe flere af SF’s foreslåede tiltag på banen.

»Jeg er enig med Lis Munk i, at vi også skal kigge på det, der skal foregå før fødslen. Jeg mener, at der skal være bedre tid til fødslen, og at det skal være kendte jordemødre. Jeg vil også gerne kunne garantere, at der er den nødvendige hjælp efter fødslen. Det her er ikke det eneste element i vores udspil. Det blev fremsat, fordi vi tænkte, at der ville være et flertal for det.«

Rettelse: Det fremgik i en tidligere version af denne artikel, at det i hele Region Nordjylland er muligt for førstegangsfødende at blive på hospitalet i to-tre døgn. Helt præcist er det tilfældet for to ud af tre fødegange i regionen, og det er således udgangspunktet på Regionshospitalet Nordjylland, at førstegangsfødende uden komplikationer vender hjem 4-6 timer efter ambulant fødsel. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er da temmelig forfærdeligt, at jordemødre åbenbart skal have besked i loven om, hvordan de udfører deres fag bedst! Det kan bestemt ikke være meningen - og SFs forslag er jo netop blot en garanti for de fødende om ikke at blive kostet hjem, før de er klar til det. Indholdet i det ophold skal fyldes med jordemødres, sygehuspersonales og sundhedsplejerskers færdigheder, dikteret af den konkrete fødsels udfordringer.