Klimamål
Læsetid: 5 min.

Klimaaktivister i København: Aktionerne har givet os langt mere taletid i medierne

Sultestrejke og blokader mod Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri har givet demonstranter fra Extinction Rebellion og Den Grønne Studenterbevægelse opmærksomhed, som de bruger til at lægge pres på politikerne
Fire aktivister fra klimabevægelsen Extinction Rebellion havde tirsdag lænket sig sammen med armene inde i et metalrør og en udhulet træstamme for at blokere Industriens Hus i København.

Fire aktivister fra klimabevægelsen Extinction Rebellion havde tirsdag lænket sig sammen med armene inde i et metalrør og en udhulet træstamme for at blokere Industriens Hus i København.

Indland
26. maj 2021

En enkelt demonstrant blev anholdt, efter politiet tirsdag middag opløste en blokade mod Dansk Industris (DI) bygning på Rådhuspladsen i København. Tirsdagens demonstration var rettet først mod organisationen Landbrug & Fødevarer og derefter mod DI.

Allerede tidligt om morgenen havde demonstranterne fra den aktivistiske klimabevægelse Extinction Rebellion blokeret for indgangen til Landbrug & Fødevarer. Efter at være blevet gennet væk af politiet fortsatte gruppen af demonstranter til DI’s hovedkvarter på Rådhuspladsen. Her blev indgangen til bygningen og en nedkørsel til et garageanlæg blokeret af demonstranter med bannere. Fire demonstranter lænkede sig sammen og spærrede for udkørslen.

Efterhånden voksede køen af biler, der forsøgte at komme ud fra garageanlægget. Forrest holdt en lastbil fra et flyttefirma, der fik lov til at vente i mere end tre timer.

– Hvad er pointen med at blokere for en lastbil?

»Det at blokere for Industriens Hus er for at markere, at industrien er en nøglespiller i den danske indsats for at nå 70-procentsmålet i 2030,« siger Niels Westberg, der er pensioneret journalist, og som det seneste halvandet år har deltaget i Extinction Rebellions klimademonstrationer.

– Men direktøren kommer jo ikke rendende ud og siger: ’Okay, vi giver os’

»Nej, det gør han ikke. Men i forhold til offentligheden og politikerne er det ekstremt vigtigt at markere, at industrien er en nøglespiller – ligesom landbruget – og få vist, at en generel CO2-afgift er afgørende for overhovedet at nå det mål (70-procentsmålet i 2030, red.). Hvis de to er med, landbruget og industrien, så når vi det nok. Men hvis de ikke er med, så gør vi det i hvert fald ikke,« siger Niels Westberg.

Niels Westberg deltog i begge blokader, både den mod industrien og den tidligere mod landbruget.

»Landbrug & Fødevarer er den største og vigtigste lobbyorganisation inden for dansk landbrug. Det står for en meget kraftig påvirkning af dansk politik, også i forhold til den socialdemokratiske regering. Eftersom landbruget står for en tredjedel af al CO2-udledning her i landet, er det vigtigt at lægge pres på landbruget og politikerne for at få landbruget ind i klimaloven og få det til at reducere sine udledninger,« siger Niels Westberg.

Befolkningen skal høres

Demonstrationen forløb fredeligt, indtil politiet besluttede, at det var tid at fjerne de fire sammenlænkede demonstranter. Inden de blev fjernet, gik politifolk rundt til samtlige demonstranter bag afspærringen og bad dem identificere sig og forlade stedet. En af demonstranterne, en ung mand i en rød jakke, nægtede at identificere sig. Han blev med det samme registreret som anholdt, men da han var sammenlænket med to andre demonstranter, skulle han først skæres fri.

Carl Fuchs var en anden blandt de fire demonstranter, der havde lænket sig sammen.

– Tror du på, at det virker at demonstrere på denne måde?

»Ja, det mener jeg helt afgjort, at det gør. Jeg håber, det kan inspirere til, at vi bliver flere, der demonstrerer, og at rigtig mange kommer med, for så bliver folkestemmen hørt,« siger Carl Fuchs.

»Vi har diskuteret og diskuteret det her i 30 år, uden at der er sket noget som helst. Vi står i en klimakatastrofe, hvis vi ikke hurtigt og radikalt ændrer tingene. Der er få, der rigtigt forstår, hvor meget vi skal ændre, for at vores børn og børnebørn kan få et liv uden krig og klimakatastrofe. Vi har brug for, at befolkningen bliver hørt. Vi har brug for et borgerting, der fungerer, og hvor politikerne lytter til, hvad der bliver sagt og reagerer på det,« siger Carl Fuchs.

Da politiet besluttede at opløse blokaden, blev de fleste demonstranter trukket væk fra det afspærrede område. Tilbage sad de fire aktivister, der havde lænket sig sammen med armene inde i et metalrør og en udhulet træstamme. Politiet brugte skruemaskiner og vinkelslibere til at skære rørene op. Inden da fik de fire demonstranter sorte klæder lagt over hovedet.

Den ene demonstrant, der havde nægtet at identificere sig, lagde sig ned, da han blev skåret fri, og derefter båret væk af fire betjente. Den unge mand blev båret ind i en politibus, lagt i håndjern og kørt væk, mens de øvrige demonstranter hujede af politiet og råbte støttende slagord til den anholdte.

Demonstrationen var et led i Extinction Rebellions forårsoprør, der spænder fra den 21. til den 26. maj.

Sultestrejke

På Christiansborg Slotsplads er en anden klimademonstration i gang. Her har aktivister fra Den Grønne Studenterbevægelse i flere dage sultestrejket i protest mod det, de mener, er en alt for svag indsats mod klimaforandringerne.

Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse forklarer, at demonstrationens vigtigste formål er at skabe opmærksomhed.

»Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at bruge de demokratiske værktøjer, vi har lært at kende som borgere i Danmark. Det har bare ikke virket, så nu sidder vi her,« siger Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse.

»Vi bliver nødt til at få fokus på, hvor alvorligt det er, og hvor utilstrækkelige de aftaler, der er handlet på plads, er.«

En af de sultestrejkende måtte give op efter tre dage, da han fik feber. Men Jeppe Svan Sørensen mener alt i alt, at sultestrejken har været en succes.

»En ting er at komme i kontakt med politikere igen. Det er vi for så vidt lykkedes med. Men vi ville gerne slå igennem til mediehusene. Vi har været så forfærdeligt dårligt dækkede det seneste år, men det her har vi fået ud på næsten alle platforme. Selv om det har været hårdt og mærkeligt at gøre det, har vi fået mere dækning de seneste syv dage end i det seneste år.«

– Normalt når man sultestrejker, så er det til …

»… døden os skiller. Det har ærligt talt aldrig været noget, vi har overvejet. Vores krav, som vi mente var realistiske, var at markere, hvor alvorligt vi mener, at situationen er.«

Jeppe Svan Sørensen vil gerne anerkende, at den socialdemokratiske regering har besluttet flere vigtige tiltag på klimaområdet.

»Det er vigtigt at sige, at der er gjort nogle ting. Det er der mange, der har brug for at høre os sige. Men der er masser, der har hyldet den socialdemokratiske regering, men der er meget få, der har fokus på, hvor stor og alvorlig Klimarådets dom for eksempel var.«

Ved klimamarchen lørdag i pinsen var der 5.000 deltagere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Eller nedsætter råd med folkeligt deltagelse og så når de kommer med de gennemarbejde råd osv. så bliver de ikke taget for "gode varer" .

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Hvis blot borgertinget var nået frem til hockeystavs modellen, så var de blevet båret frem og taget seriøst.
Mvh Hanne Pedersen