Interview
Læsetid: 7 min.

Overborgmesterkandidat: Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København

Nye almene boliger er den vigtigste måde at undgå, at København bliver en by kun for overklassen, lyder det fra Socialdemokratiets kandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen. Hun advarer mod, at venstrefløjens modstand mod nye byggerier vil lukke byen for de unge
Den socialdemokratiske oveborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, er bekymret for den store koncentration af indkomstgrupper i København. Hun vil bruge almene boliger, som er redskabet til at sikre en mere blandet by.

Den socialdemokratiske oveborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, er bekymret for den store koncentration af indkomstgrupper i København. Hun vil bruge almene boliger, som er redskabet til at sikre en mere blandet by.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
17. maj 2021

En gruppe unge spiller basket i solen i en af de små lommer med gårdmiljø, der er indrettet mellem de mange lejlighedsbyggerier tæt på Amager Strandpark. Lyden fra en frontlæsser, der kører forbi ude på vejen, slutter sig til den konstante summen fra byggepladser og anlægsarbejde, som præger hele kvarteret.

»Eksklusive boliger til leje,« står der på et banner som reklame for nybyggede lejelejligheder, der koster 14.000 om måneden for en treværelses. Ved siden af ligger et autoværksted med graffiti og pigtråd på plankeværket og minder om det Amager, der lå her engang.

»Arbejderbyen København er forsvundet,« konkluderer forfatterne bag den nye bog Rige børn leger bedst (Lars Olsen, Lars Andersen, Sune Caspersen, Jørgen Goul Andersen og Niels Ploug), og kvarteret ved Amager Strandpark og villaerne i Italiensvej-kvarteret tæt på er bare ét af eksemplerne. I bogen portrætteres det nye klassesamfund, hvor arbejderklassen skubbes ud af byen af erhvervsudviklingen og de stærkt stigende boligpriser, og byen bliver domineret af de rige.

Information har talt med Socialdemokraternes kandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, om bogens konklusioner om byudviklingen, og hvad hun vil gøre ved de stærkt stigende boligpriser. En udvikling, hun betegner som »meget, meget bekymrende«.

»En af grundene er, at den boligpolitik, som har været overordnet for Danmark, ikke har fået os i retning af flere billige boliger. Dels har man ikke altid prioriteret, at der skulle bygges flere almene boliger, og dels har man samtidig gjort det muligt at spekulere i andelsboliger. Når lejemarkedet, andelsboliger og ejerboligmarkedet bare følges opad hele tiden, så bliver det sådan, at det kun er de almene boliger, som trækker tingene ned,« siger hun.

I 1987 hørte 60 procent af familierne i den erhvervsaktive alder i kvarteret ved Amager Strandpark til arbejderklassen. Efter byggeriet ved Amager Strandpark og alle de nye eksklusive lejligheder ser det anderledes ud. Villaer bliver solgt til fem-ti millioner kroner, og lejligheder bliver lejet ud for mellem 10.000 og 26.000 kroner om måneden. I dag tilhører op mod halvdelen af kvarterets beboere overklassen eller den højere middelklasse, og den gennemsnitlige formue for en 18-59-årig er næsten en million kroner.

De stigende boligpriser har været stærkt medvirkende til, at hele Københavns Kommune i dag er domineret af studerende og personer fra over- og middelklassen. I 1987 blev beboermassen i byen udgjort af otte procent overklasse og højere middelklasse. Den andel er siden steget til 39 procent. Arbejderklassens andel er i samme periode faldet fra 56 procent til 21 procent, og det er kun få steder i Tårnby og omegnskommunerne, at arbejderklassen udgør et flertal af beboerne, skriver forfatterne til Rige børn leger bedst.

Almene boliger til allersidst

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er det fra kommunal side først og fremmest prioriteringen af de almene boliger, som er redskabet til at sikre en mere blandet by.

»Vi kan bygge flere almene boliger i forbindelse med, at man bygger nyt, men måske også i nogle tilfælde få mulighed for at indgå aftaler enten med eksisterende lejere om at gøre det mere åbent i forhold til at anvise. Det kan også være at omdanne nogle private lejemål til alment igen,« siger hun.

»Her og nu handler det om at skabe og bygge nye boliger, der er til at betale. Det kan godt være, at de almene boliger, som man bygger i dag, ser dyre ud, lige når de er blevet bygget. Men modsat de private byggerier, så stiger de ikke i pris, og det udligner sig henover årene. De bliver billigere med tiden modsat mange ejer- og andelsboliger, der bare går op og op.«

Fra 2016 har kommunerne haft mulighed for at reservere op til 25 procent til almene boliger i nye byområder – og både boligminister Kaare Dybvad Bek og Sophie Hæstorp Andersen vil gerne hæve det til en mulighed for at kræve 33 procent.

»Vi skal ikke have en klasse af working poor i Danmark, hvor man ikke har råd til at bo i nærheden af der, hvor man arbejder, og derfor ikke kan få sit liv til at hænge sammen,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Emilie Lærke Henriksen
Kommunen har siden 2016 stillet krav om 25 procent i en række lokalplaner siden da, men trods intentionerne har det dog vist sig, at de almene boliger ikke bliver realiseret i samme tempo som de private.

I flere af lokalplanerne ved Amager Strandpark-kvarteret blev der reserveret 25 procent til almene boliger. Men både ved Lindgreens Allé og Amagerbanen Syd er det under ti procent af de almene boliger, der er færdigbygget, mens mellem 86 og 100 procent af private er færdige.

Også i Carlsberg Byen er det private byggeri snart 75 procent færdigt, mens der stadig ikke er bygget de 35.000 etagemeter med almene boliger, som er blevet øremærket i lokalplanen. Det viser et notat fra Økonomiforvaltningen i København fra februar.

»Carlsberg Byen er for mig skrækeksemplet på, hvordan man udnytter et område, og så er de almene boliger noget af det, der kommer til allersidst og nogle gange også på de byggegrunde, der er allermindst attraktive selvfølgelig. Det skal vi undgå,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

»Hvis vi skal komme videre, er det ikke nok, at vi reserverer, så skal vi også presse bygherrerne og dem, der ejer områderne, til at realisere de almene boliger. For de almene boligselskaber vil gerne bygge mere, men det kræver, at man bliver trukket med ind fra start af, så man også kan få indflydelse på, hvordan det kan laves på en måde, så det også er til at betale for lejerne. For der er ret stramme krav til, hvor meget en almen bolig må koste.«

– I den her proces, hvor man lavede byen mere lækker, Amager Strandpark, metroen og grønne byrum, som du jo også gerne vil udbygge ifølge dit valgprogram, glemte man noget i den proces?

»Det er hele tiden en balance. Vi skal ikke bare have en by at bo i, men også leve i den. Der var brug for grønne baggårde, at man sanerede og fik skabt mere åbne rum.«

Byfornyelsen var særligt omfattende på Vesterbro, hvor man ud over at sanere lejligheder også solgte ud af nogle af kommunens almene boliger. I dag har Vesterbro en meget lille andel almene boliger, og det bliver afspejlet i beboersammensætningen, som ifølge Rige børn leger bedst nu er blevet radikalt forandret.

I 1987 tilhørte 56 procent af beboerne arbejderklassen, 25 procent var langvarigt uden for arbejdsmarkedet, mens kun fire procent kom fra overklassen eller den højere middelklasse. I 2019 tilhørte 47 procent af beboerne i kvarteret overklassen eller den højere middelklasse, mens arbejderklassens andel var faldet til 15 procent. 11 procent af bydelens beboere er langvarigt uden for arbejdsmarkedet – lavere end i landet som helhed.

»Vi kan godt kigge tilbage og sige: Det var dumt, at vi solgte de almene boliger, men det var tvingende nødvendigt, for at København kunne komme ud af krisen i 1980’erne, og nu må vi arbejde os ud af det,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

En farlig udvikling

Hvis det ikke lykkes at vende udviklingen i København, risikerer der ifølge Sophie Hæstorp Andersen at opstå problemer inden for velfærden.

»Det er rigtigt svært at rekruttere sygeplejersker, pædagoger, lærere og social- og sundhedsassistenter i København. Man risikerer at få en dårligere velfærd i København, hvis de mennesker, der skal arbejde inden for velfærdsområderne, ikke har råd til at bo i byen. Det ser vi allerede i dag.«

– Det er vel i virkeligheden lidt paradoksalt, at byen kan blive så meget for overklassen, at overklassen ikke kan få passet deres børn af pædagoger?

»Ja. Nu har Københavns Kommune besluttet, at der skal være minimumsnormeringer fra 2022. Det, synes jeg, er et rigtigt godt initiativ, men det er paradoksalt nok, hvis man ender med at lave minimumsnormeringer med ufaglærte, fordi man simpelthen ikke kan rekruttere,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

»Vi skal ikke have en klasse af working poor i Danmark, hvor man ikke har råd til at bo i nærheden af der, hvor man arbejder, og derfor ikke kan få sit liv til at hænge sammen.«

For socialdemokraterne repræsenterer beboerudskiftningen i byen også et muligt eksistentielt problem: De rige beboere stemmer ikke på dem i samme grad som arbejderklassen.

Til folketingsvalget på Vesterbro fik socialdemokraterne i 1990 40 procent af stemmerne til Folketingsvalget – i 2019 fik de 14 procent. Det er mindre end både Enhedslisten og De Radikale.

En lignende tendens gjorde sig gældende ved seneste kommunalvalg, hvor Socialdemokratiet og Enhedslisten var stort set lige store på flere valgsteder med Alternativet som det tredjestørste parti.

Det har fået medierne til at spekulere over, at Socialdemokratiet kan risikere at tabe overborgmesterposten i København for første gang i mere end 100 år.

– Er fastholdelsen af en by for alle samfundsgrupper en forudsætning for, at Socialdemokratiet kan vinde overborgmesterposten?

»Selvfølgelig er det det. Som socialdemokrat havde man nok en formodning om, at jo mere nyt man byggede, jo flere borgerlige ville der komme til byen. Personligt havde jeg ikke forestillet mig, at der ville sidde nogle meget venstreorienterede mennesker i deres andelsboliger, som de måske er kommet ind i billigt og sige: Der er ikke plads til at bygge her, vi skal ikke have Lynetteholmen, og vi er imod, at man betaler for metroen i København ved at bygge på fem procent af Amager Fælled,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

»Jeg synes, det er lidt trist, hvis det bliver sådan, at den yderste venstrefløj lukker byen af for de unge, der er på vej ud på boligmarkedet. Det er en farlig udvikling. Jeg håber, at vi får et flertal i kommunen af partier, der har lyst til at balancere byggeriet af flere boliger med, at vi også skal have en by at leve i. Så det ikke bare bliver et ønske om, at alt skal være grønt, og så kan vi, der har vores på det tørre, holde de andre ude af byen.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er sat'me schwung over Sossernes valgkampagne.

Dorte Sørensen

Hvad med at lovgive så almene boliger kunne opføres billigere - med fx. billigere grundpris, mindre grundskat osv..... Her ved kunne Folketinget hurtigere få deres ønskede blandede boligområder og ikke som nu stadig større og større rigmands ghettoer.

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Carsten Oddershede, jens peter hansen, Bjørn Pedersen, Mikkel Bonde Stouby, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, P.G. Olsen, Peter Mikkelsen, Erik Nissen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Bjarne Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Når man som 40 årig må bo hos sin mor på 60 uden udsigt til tag over hovedet er der noget rivende galt.
De almene boliger er lukket land, når man er på førtidspension.. Gettoloven forhindrer det!

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Peter Wulff, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Holger Nielsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Socialdemokraterne og resten af blå blok er da i fuld gang med at rive almene boliger ned og som på så mange andre områder giver man nogle minoriteter skylden.
https://bl.dk/politik-og-analyser/temaer/hvem-er-paa-ghettolisten/

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Jakobsen, Ete Forchhammer , Kenneth Jacobsen, Hanne Utoft, Mikkel Bonde Stouby, David Zennaro, Inge Lehmann, Asiya Andersen, P.G. Olsen, Peter Mikkelsen, Ib Christensen, Søren Løvborg, Susanne Kaspersen, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Steen K Petersen, Freddie Vindberg og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Würgler

Bevar mig vel, vi har haft socialdemokratiske overborgmester i årevis, hvorfor der så ikke sket noget? Hovedfjenden er for hende tydeligvis venstrefløjen.

Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Carstensen, Per Jakobsen, Hanne Utoft, Rune Stilling, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Flemming Jensen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Lasse Glavind, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Morten Petersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"

Helt enig - så deres løn er nødt til at blive løftet. Alt den andet tågesnak om billige boliger, er næsten lidt uforskammet over for almindelige borgere.

Jette Steensen, Rune Stilling, Flemming Jensen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Ja, nu har hun og hendes parti i 35 år ført den stik modsatte politik af den, hun nu siger, hun går til valg på - nu er socialdemokraterne i København lige pludselig både grønne og sociale - og så manglede det da også bare, at pressen også holder mikrofon for hende og giver hende hele forsiden i hendes nye grønne valgtøj.

For hvorfor dog stille hende til ansvar for den politik, hun selv har stået for blandt andet som magtfuld formand i region hovedstaden gennem otte år. Nej, hun skal da have lov til at opstille stråmænd og hykle frit - for nu ser vi fremad både journalister og socialdemokrater.

Hvem var det, der sagde, at mediestøtten sikrer danskerne en fri og systemkritisk presse? Vorherre bevares.

Per Torbensen, Jette Steensen, Merete Pedersen, Jens Carstensen, Morten Larsen, Hanne Utoft, Rune Stilling, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Erik Winberg, Peter Wulff, Antonieta Medeiros, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Ruth Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det ville da også være rart for underklassen- de syge på kontanthjælp og førtidspension- at kunne få plads i de almene boliger, men, men, det forhindres af ghettoloven, som Kim Houmøller er inde på.

Her er ét af indflytningskriterierne nemlig, at man ikke må være på 'offentlig forsørgelse', som det så uskønt hedder.

Faktisk rammer det formodentligt også almindelige folkepensionister, men de flytter jo som oftest på plejehjem, hvor de kan se hele deres indkomst forsvinde i de tårnhøje husleje- og kostpriser.
Plejehjemmene er nemlig også opført på de enormt dyre byggegrunde.

Derfor er øerne blevet den nye destination for borgere, som København helst ser hælen af.
Hvornår mon en socialdemokrat foreslår, at samle de uformuende syge på en opkvalificerings-ø alà Lindholm?

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Morten Larsen, Kenneth Jacobsen, Hanne Utoft, Bjørn Pedersen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Ib Christensen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Lasse Glavind, Bjarne Andersen, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Freddie Vindberg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja København har haft rødt flertal i de sidste mange, mange år. Der har været borgmestre fra den yderste venstre fløj og immer en socialdemokratisk overborgmester. Ser man på styringen af Københavns Kommune så har der gennem årene været mange skandaler, uregelmæssigheder og slendrian. Hvem tror på at en ny overborgmester kommer til at ændre på det ?

Jan Fritsbøger

nej lejere skal der da ikke tænkes på, ( efter valget ) de fleste vælgere ejer jo deres bolig så det er da dem som skal tilgodeses,
og alle "taberne" kunne da bare have købt en bolig, så de ikke skulle finde en lejebolig ikke sandt,
ejendomsretten er blevet en lidt for lukrativ indtægtskilde både for folk med ejerbolig men især for udlejere, men er det ikke uetisk at man kan få indtægt alene af at eje noget, det medfører jo at der opstår en over privilegeret besidderklasse som bliver rigere af at være rige, og dem nederst i hierarkiet betaler hele cirkusset.

Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Har vi ikke ligesom hørt den før?

"Helt almindelige mennesker skal også kunne bo i København. Derfor har socialdemokraterne lovet, at vi vil bygge 5.000 nye boliger til 5.000 kr. på fem år."

Ritt Bjerregaard, 2006

Regner Socialdemokraterne med at vælgernes hukommelse skal regnes i sekunder og minutter frem for i år?

https://www.information.dk/indland/2007/07/ritt-bjerregaard-modsiger

Merete Pedersen, Mikkel Bonde Stouby og Ditte Jensen anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

Hvis man skal føre seriøs politik i København må udgangspunktet være man forholder sig til, hvad København er. Det gør man ikke, når man kan sige følgende: ”Nye almene boliger er den vigtigste måde at undgå, at København bliver en by kun for overklassen”, for med København menes her Københavns kommune og Københavns kommune er ikke nogen by, men en række bydele ud af mange flere bydele, der til sammen udgør byen København. Men jyske journalister og jyske politikere bliver ved med at sætte lighedstegn mellem kommune og by og det skaber et utal af misforståelser og fejlprioriteringer. Det er i dag sådan, at der er masser af almene boliger i København, i f.eks. Ishøj, et kvarter fra Hovedbanegården med S-tog og med afgang hver femte minut. Eller i Gladsaxe hvor overborgmesterkandidaten kommer fra.

Det er faktisk vigtigt det her. For der findes jo også en del ”Ishøjer” i Københavns kommune. Mange endda. Vil det være godt for Københavns kommune med nogle flere af dem? Nogle flere Urbanplaner? Nogle flere Tingbjerg? Nogle flere Mjölnerparker? Etc.? Nåe nej, det er ikke det, der menes. Det skal være forbeholdt danske skolelærere og pædagoger, at få billige boliger i Københavns kommune, så de ikke behøver at bo i Ishøj, så Ishøj kan forblive en ghetto.

Sagen er jo at det er en kæmpe succes, at det lykkedes Københavns kommune, der var totalt forslummet og uden fremtid for 25 år siden, at få en lille del af nordsjællænderne til at flytte til nybyggerier på gamle industri- og havnearealer i kommunen, så den i dag ikke er at fallitbo. Men der skal ikke meget til før de flytter ”hjem” igen og København kollapser.

Dorte Sørensen

Ja og tænk hvis ikke Folketinget med Løkke Rasmussen i spidsen havde sat alle mulig forhindringer op så Ritt ikke kunne indfri sit rimelige forslag.

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Ete Forchhammer , Mogens Kjær, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Jens Peter Hansen - den egentlig skandale i "det røde København" er sgu da, at byen i 35 år har ført en massiv ulighedsskabende politik, uden at det i øvrigt har vakt nogen synderlig kritik eller debat i pressen.

Kasper Pedersen - Ja, det regner Socialdemokraterne med - at vælgerne har hukommelser som regnorme, og særligt at journalister har hukommelser (og rygrad) som regnorme - og det har de jo så også ret i, kan man se i den her artikel, hvor journalisten tilsyneladende er helt blank på området.

Merete Pedersen, Inge Lehmann, Bjarne Andersen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Øh , Lasse Glavind, er det ikke det "røde" flertal der har undladt at bygge boliger til en overkommelig husleje ? Er det ikke slendrian, ligegyldighed og udygtighed ? Eller er det bevidst ? Når EL fx nu vil gå til kommunevalg på bevarelse af Lærkesletten, er det så et bevidst forsøg på at beholde de smarte, de hippe og de veluddannede i byen ? Jeg tror de fleste i Mjølnerparken giver en pipfugl for naturen på Amager, så det er næppe dette segment man bejler til. Det bliver spændende at se hvad der kommer af byggeri i Nordvest, som lige nu har mange ryddede tomter. Mon det bliver billige boliger ??

Kasper Pedersen

Nemlig Lasse Glavind, man kan godt undre sig over at en journalist på et dagblad, der kalder sig I-n-f-o-r-m-a-t-i-o-n undlader at komme ind på Ritts brudte valgløfte - uanset hvem der har skylden.

Det er mere end svært for vælgerne at se forskel på de to valgløfter:

"Helt almindelige mennesker skal også kunne bo i København"
Ritt Bjerregaard, 2006

"Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"
Sophie Hæstorp Andersen, 2021

Rune Stilling

Sophie er bare igang med at opbygge endnu en dårlig undskyldning for at fjerne "Havn" fra "København" ved at forsøge at mase vanvidsprojektet Lynetteholmen igennem. Hele det Socialdemokratiske arsenal er sat i sving, og så får snakken om almene boliger da lige en tur mere, mens man bebygger Køben(havn) med det ene fantasiløse og grimme spekulationsbyggeri efter det andet. For Socialdemokratiet er det penge, grimhed, motorveje og skamridning af byen før alt andet.

Carsten Munk, Freddie Vindberg, Bjarne Andersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man skulle begrænse de ublu høje indekomster - det er dem som driver priserne op op op op !!!

Hanne Utoft

Enig, Dan D. Jensen - et strukturelt indgreb mod den private ejendomsret og et indkomstloft ville være et effektivt første skridt.

Estermarie Mandelquist, Carsten Nørgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mogens Kjær

Da Ritt Bjerregård var overborgmester i København ville hun bygge en masse billige, almennyttige boliger på Kløvermarken. Forudsætningen var, at man kunne købe grundene billigt. Det fik den borgerlige regering sat en stopklods for af hensyn til konkurrencen med det private boligbyggeri.

Det ligger nogle år tilbage, men er nok værd at huske, inden I går helt i selvsving med Socialdemokrati-bashingen.

Dan Jensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@ Freddie Vindberg
17. maj, 2021 - 08:48
"
"Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"

Helt enig - så deres løn er nødt til at blive løftet "

Og hvordan du udsigten til, at det sker, Hr. Vindberg?

Erik Fuglsang

PS: Og hvordan vurderer du udsigten til, at det sker, Hr. Vindberg?

Eva Schwanenflügel

Hr. Fuglsang, måske kunne lærer/pædagog/SOSU lønnen blive højnet ved en smule strejkeaktivitet?

Der er jo ellers ingen, der skal have højere løn.

Lige med undtagelse af lederne, direktørerne, bestyrelsesmedlemmerne, aktieejerne, boligejerne eller glemte jeg mon millionærerne med arveoverskud eller milliardærerne der sanker ind på grund af corona eller de der snyder i skat og er i skattely, og bankerne der hvidvasker mafiapenge og terroristpenge og byggematadorer der betaler slaveløn eller firmaerne der benytter sig af børnearbejde eller..?

Stella Nielsen, Egon Stich, Jette Steensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dan Jensen, Inge Lehmann, Carsten Munk og Kasper Pedersen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Fr. Schwanenflügel
17. maj, 2021 - 18:15
"...Lige med undtagelse af lederne, direktørerne, bestyrelsesmedlemmerne, aktieejerne, boligejerne eller glemte jeg mon millionærerne med arveoverskud eller milliardærerne der sanker ind på grund af corona eller de der snyder i skat og er i skattely, og bankerne der hvidvasker mafiapenge og terroristpenge og byggematadorer der betaler slaveløn eller firmaerne der benytter sig af børnearbejde eller..?"

Og hvad i alverden har din alenlange smøre så at gøre med, at jeg stiller Hr. Vindberg (og altså ikke dig!) et spørgsmål om, hvordan han vurderer udsigten til, at lærere og pædagoger bliver løftet (mærkbart) i løn?

"Hr. Fuglsang, måske kunne lærer/pædagog/SOSU lønnen blive højnet ved en smule strejkeaktivitet?"

På det danske arbejdsmarked har overenskomstparterne ganske vist mulighed for at bruge kollektive kampskridt, når overenskomster skal fornys, men det er vist et åbent spørgsmål, om strejkeaktivitet nødvendigvis fører til lønstigninger.

Kasper Pedersen

Mogens Kjær - Ifølge Ritt var det SF, der stak en kæp i billig-bolig hjulet:

"Det er SF's definitive nej til byggeriet på Kløvermarken på Amager, der har saboteret mulighederne for at opfylde ambitionen, siger hun."

Men, det var ikke min pointe - man må forvente, at en journalist ved Information spørger ind til tidligere brudte S-valgløfter på dette område, når journalisten netop vælger overskriften:

"Overborgmesterkandidat: Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"

Det kan jo være, Sophie har en fiks og færdig plan, der betyder 5000 boliger til kr 5000 om 5 år - det kunne jeg som vælger godt tænke mig at vide, for vi er blevet snydt før.

https://www.berlingske.dk/samfund/ritt-indroemmer-ikke-5000-billige-boliger

Anders Hüttel

Det bliver småt med et godt liv når en 50% stilling giver 10.000.
Jeg var lærer, så blev jeg opsagt. Jeg flygtede fra Herning til Ærø og fik en hjerneblødning. Sidder for 3500,- med udsigt til Tyskland mens tænderne rasler ud af min mund. Jeg kan ikke se hvordan i kan tiltrække faglærte, når dem i har bliver ældre. Men jeg vil frygtelig gerne lave noget meningsfuldt, frem for at skrive dette sludder.

jens peter hansen

I 1994 solgte Københavns Kommune 19.000 lejligheder. I borgerrepræsentationen var der 18 socialdemokrater , 10 SF'er og 8 fra EL. Altså et komfortabelt flertal på 36 af 55 mulige. At Ritt i 2005 forsøger at gøre det godt igen med 5000 kan vist ikke siges at være mere end et Mickey Mouseplaster på såret og formentlig kun et rent mediestunt. København skulle betale nogle penge tilbage til staten i 1994. Statsministeren hed Nyrup. Dette salg har betydet at København fra at være på fallittens rand nu er trendy for alle dem som synes det er så synd for de fattige.
Det skulle vist ikke være så svært at fatte at de billige lejligheder forsvandt med dette set up.

Ebbe Overbye

Og endnu flere billige lejligheder er forsvundet ved de omfattende sammenlægninger af små lejligheder til store familieboliger. Vi har været igennem det i min afdeling. Under påskuddet:" Der skal være plads til alle", er middelklassen flyttet ind og dem uden for arbejdsmarkedet er flyttet ud - sådan stort set. Altsammen er sket under Socialdemokraternes ledelse.

Nu river Socialdemokraterne tilmed nogle af de sidste billige almennyttige boliger ned. Igen med påskuddet, der skal være plads til alle. Frels os fra Socialdemokraterne!