Interview
Læsetid: 7 min.

Overborgmesterkandidat: Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København

Nye almene boliger er den vigtigste måde at undgå, at København bliver en by kun for overklassen, lyder det fra Socialdemokratiets kandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen. Hun advarer mod, at venstrefløjens modstand mod nye byggerier vil lukke byen for de unge
Den socialdemokratiske oveborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, er bekymret for den store koncentration af indkomstgrupper i København. Hun vil bruge almene boliger, som er redskabet til at sikre en mere blandet by.

Den socialdemokratiske oveborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, er bekymret for den store koncentration af indkomstgrupper i København. Hun vil bruge almene boliger, som er redskabet til at sikre en mere blandet by.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
17. maj 2021

En gruppe unge spiller basket i solen i en af de små lommer med gårdmiljø, der er indrettet mellem de mange lejlighedsbyggerier tæt på Amager Strandpark. Lyden fra en frontlæsser, der kører forbi ude på vejen, slutter sig til den konstante summen fra byggepladser og anlægsarbejde, som præger hele kvarteret.

»Eksklusive boliger til leje,« står der på et banner som reklame for nybyggede lejelejligheder, der koster 14.000 om måneden for en treværelses. Ved siden af ligger et autoværksted med graffiti og pigtråd på plankeværket og minder om det Amager, der lå her engang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er sat'me schwung over Sossernes valgkampagne.

Dorte Sørensen

Hvad med at lovgive så almene boliger kunne opføres billigere - med fx. billigere grundpris, mindre grundskat osv..... Her ved kunne Folketinget hurtigere få deres ønskede blandede boligområder og ikke som nu stadig større og større rigmands ghettoer.

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Carsten Oddershede, jens peter hansen, Bjørn Pedersen, Mikkel Bonde Stouby, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, P.G. Olsen, Peter Mikkelsen, Erik Nissen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Gert Romme, Bjarne Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Når man som 40 årig må bo hos sin mor på 60 uden udsigt til tag over hovedet er der noget rivende galt.
De almene boliger er lukket land, når man er på førtidspension.. Gettoloven forhindrer det!

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Peter Wulff, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Holger Nielsen, Gert Romme og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Socialdemokraterne og resten af blå blok er da i fuld gang med at rive almene boliger ned og som på så mange andre områder giver man nogle minoriteter skylden.
https://bl.dk/politik-og-analyser/temaer/hvem-er-paa-ghettolisten/

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Jakobsen, Ete Forchhammer , Kenneth Jacobsen, Hanne Utoft, Mikkel Bonde Stouby, David Zennaro, Inge Lehmann, Asiya Andersen, P.G. Olsen, Peter Mikkelsen, Ib Christensen, Søren Løvborg, Susanne Kaspersen, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Steen K Petersen, Freddie Vindberg, Holger Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Arne Würgler

Bevar mig vel, vi har haft socialdemokratiske overborgmester i årevis, hvorfor der så ikke sket noget? Hovedfjenden er for hende tydeligvis venstrefløjen.

Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Carstensen, Per Jakobsen, Hanne Utoft, Rune Stilling, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Flemming Jensen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Lasse Glavind, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Morten Skov og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"

Helt enig - så deres løn er nødt til at blive løftet. Alt den andet tågesnak om billige boliger, er næsten lidt uforskammet over for almindelige borgere.

Jette Steensen, Rune Stilling, Flemming Jensen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Ja, nu har hun og hendes parti i 35 år ført den stik modsatte politik af den, hun nu siger, hun går til valg på - nu er socialdemokraterne i København lige pludselig både grønne og sociale - og så manglede det da også bare, at pressen også holder mikrofon for hende og giver hende hele forsiden i hendes nye grønne valgtøj.

For hvorfor dog stille hende til ansvar for den politik, hun selv har stået for blandt andet som magtfuld formand i region hovedstaden gennem otte år. Nej, hun skal da have lov til at opstille stråmænd og hykle frit - for nu ser vi fremad både journalister og socialdemokrater.

Hvem var det, der sagde, at mediestøtten sikrer danskerne en fri og systemkritisk presse? Vorherre bevares.

Per Torbensen, Jette Steensen, Merete Pedersen, Jens Carstensen, Morten Larsen, Hanne Utoft, Rune Stilling, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Erik Winberg, Peter Wulff, Antonieta Medeiros, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Ruth Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det ville da også være rart for underklassen- de syge på kontanthjælp og førtidspension- at kunne få plads i de almene boliger, men, men, det forhindres af ghettoloven, som Kim Houmøller er inde på.

Her er ét af indflytningskriterierne nemlig, at man ikke må være på 'offentlig forsørgelse', som det så uskønt hedder.

Faktisk rammer det formodentligt også almindelige folkepensionister, men de flytter jo som oftest på plejehjem, hvor de kan se hele deres indkomst forsvinde i de tårnhøje husleje- og kostpriser.
Plejehjemmene er nemlig også opført på de enormt dyre byggegrunde.

Derfor er øerne blevet den nye destination for borgere, som København helst ser hælen af.
Hvornår mon en socialdemokrat foreslår, at samle de uformuende syge på en opkvalificerings-ø alà Lindholm?

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Morten Larsen, Kenneth Jacobsen, Hanne Utoft, Bjørn Pedersen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Ib Christensen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Lasse Glavind, Bjarne Andersen, David Zennaro, Jan Fritsbøger, Freddie Vindberg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja København har haft rødt flertal i de sidste mange, mange år. Der har været borgmestre fra den yderste venstre fløj og immer en socialdemokratisk overborgmester. Ser man på styringen af Københavns Kommune så har der gennem årene været mange skandaler, uregelmæssigheder og slendrian. Hvem tror på at en ny overborgmester kommer til at ændre på det ?

Jan Fritsbøger

nej lejere skal der da ikke tænkes på, ( efter valget ) de fleste vælgere ejer jo deres bolig så det er da dem som skal tilgodeses,
og alle "taberne" kunne da bare have købt en bolig, så de ikke skulle finde en lejebolig ikke sandt,
ejendomsretten er blevet en lidt for lukrativ indtægtskilde både for folk med ejerbolig men især for udlejere, men er det ikke uetisk at man kan få indtægt alene af at eje noget, det medfører jo at der opstår en over privilegeret besidderklasse som bliver rigere af at være rige, og dem nederst i hierarkiet betaler hele cirkusset.

Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Har vi ikke ligesom hørt den før?

"Helt almindelige mennesker skal også kunne bo i København. Derfor har socialdemokraterne lovet, at vi vil bygge 5.000 nye boliger til 5.000 kr. på fem år."

Ritt Bjerregaard, 2006

Regner Socialdemokraterne med at vælgernes hukommelse skal regnes i sekunder og minutter frem for i år?

https://www.information.dk/indland/2007/07/ritt-bjerregaard-modsiger

Merete Pedersen, Mikkel Bonde Stouby og Ditte Jensen anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

Hvis man skal føre seriøs politik i København må udgangspunktet være man forholder sig til, hvad København er. Det gør man ikke, når man kan sige følgende: ”Nye almene boliger er den vigtigste måde at undgå, at København bliver en by kun for overklassen”, for med København menes her Københavns kommune og Københavns kommune er ikke nogen by, men en række bydele ud af mange flere bydele, der til sammen udgør byen København. Men jyske journalister og jyske politikere bliver ved med at sætte lighedstegn mellem kommune og by og det skaber et utal af misforståelser og fejlprioriteringer. Det er i dag sådan, at der er masser af almene boliger i København, i f.eks. Ishøj, et kvarter fra Hovedbanegården med S-tog og med afgang hver femte minut. Eller i Gladsaxe hvor overborgmesterkandidaten kommer fra.

Det er faktisk vigtigt det her. For der findes jo også en del ”Ishøjer” i Københavns kommune. Mange endda. Vil det være godt for Københavns kommune med nogle flere af dem? Nogle flere Urbanplaner? Nogle flere Tingbjerg? Nogle flere Mjölnerparker? Etc.? Nåe nej, det er ikke det, der menes. Det skal være forbeholdt danske skolelærere og pædagoger, at få billige boliger i Københavns kommune, så de ikke behøver at bo i Ishøj, så Ishøj kan forblive en ghetto.

Sagen er jo at det er en kæmpe succes, at det lykkedes Københavns kommune, der var totalt forslummet og uden fremtid for 25 år siden, at få en lille del af nordsjællænderne til at flytte til nybyggerier på gamle industri- og havnearealer i kommunen, så den i dag ikke er at fallitbo. Men der skal ikke meget til før de flytter ”hjem” igen og København kollapser.

Dorte Sørensen

Ja og tænk hvis ikke Folketinget med Løkke Rasmussen i spidsen havde sat alle mulig forhindringer op så Ritt ikke kunne indfri sit rimelige forslag.

Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Ete Forchhammer , Mogens Kjær, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Jens Peter Hansen - den egentlig skandale i "det røde København" er sgu da, at byen i 35 år har ført en massiv ulighedsskabende politik, uden at det i øvrigt har vakt nogen synderlig kritik eller debat i pressen.

Kasper Pedersen - Ja, det regner Socialdemokraterne med - at vælgerne har hukommelser som regnorme, og særligt at journalister har hukommelser (og rygrad) som regnorme - og det har de jo så også ret i, kan man se i den her artikel, hvor journalisten tilsyneladende er helt blank på området.

Merete Pedersen, Inge Lehmann, Bjarne Andersen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Øh , Lasse Glavind, er det ikke det "røde" flertal der har undladt at bygge boliger til en overkommelig husleje ? Er det ikke slendrian, ligegyldighed og udygtighed ? Eller er det bevidst ? Når EL fx nu vil gå til kommunevalg på bevarelse af Lærkesletten, er det så et bevidst forsøg på at beholde de smarte, de hippe og de veluddannede i byen ? Jeg tror de fleste i Mjølnerparken giver en pipfugl for naturen på Amager, så det er næppe dette segment man bejler til. Det bliver spændende at se hvad der kommer af byggeri i Nordvest, som lige nu har mange ryddede tomter. Mon det bliver billige boliger ??

Kasper Pedersen

Nemlig Lasse Glavind, man kan godt undre sig over at en journalist på et dagblad, der kalder sig I-n-f-o-r-m-a-t-i-o-n undlader at komme ind på Ritts brudte valgløfte - uanset hvem der har skylden.

Det er mere end svært for vælgerne at se forskel på de to valgløfter:

"Helt almindelige mennesker skal også kunne bo i København"
Ritt Bjerregaard, 2006

"Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"
Sophie Hæstorp Andersen, 2021

Rune Stilling

Sophie er bare igang med at opbygge endnu en dårlig undskyldning for at fjerne "Havn" fra "København" ved at forsøge at mase vanvidsprojektet Lynetteholmen igennem. Hele det Socialdemokratiske arsenal er sat i sving, og så får snakken om almene boliger da lige en tur mere, mens man bebygger Køben(havn) med det ene fantasiløse og grimme spekulationsbyggeri efter det andet. For Socialdemokratiet er det penge, grimhed, motorveje og skamridning af byen før alt andet.

Carsten Munk, Freddie Vindberg, Bjarne Andersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Man skulle begrænse de ublu høje indekomster - det er dem som driver priserne op op op op !!!

Hanne Utoft

Enig, Dan D. Jensen - et strukturelt indgreb mod den private ejendomsret og et indkomstloft ville være et effektivt første skridt.

Estermarie Mandelquist, Carsten Nørgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mogens Kjær

Da Ritt Bjerregård var overborgmester i København ville hun bygge en masse billige, almennyttige boliger på Kløvermarken. Forudsætningen var, at man kunne købe grundene billigt. Det fik den borgerlige regering sat en stopklods for af hensyn til konkurrencen med det private boligbyggeri.

Det ligger nogle år tilbage, men er nok værd at huske, inden I går helt i selvsving med Socialdemokrati-bashingen.

Dan D. Jensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@ Freddie Vindberg
17. maj, 2021 - 08:48
"
"Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"

Helt enig - så deres løn er nødt til at blive løftet "

Og hvordan du udsigten til, at det sker, Hr. Vindberg?

Erik Fuglsang

PS: Og hvordan vurderer du udsigten til, at det sker, Hr. Vindberg?

Eva Schwanenflügel

Hr. Fuglsang, måske kunne lærer/pædagog/SOSU lønnen blive højnet ved en smule strejkeaktivitet?

Der er jo ellers ingen, der skal have højere løn.

Lige med undtagelse af lederne, direktørerne, bestyrelsesmedlemmerne, aktieejerne, boligejerne eller glemte jeg mon millionærerne med arveoverskud eller milliardærerne der sanker ind på grund af corona eller de der snyder i skat og er i skattely, og bankerne der hvidvasker mafiapenge og terroristpenge og byggematadorer der betaler slaveløn eller firmaerne der benytter sig af børnearbejde eller..?

Stella Nielsen, Egon Stich, Jette Steensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dan D. Jensen, Inge Lehmann, Carsten Munk og Kasper Pedersen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Fr. Schwanenflügel
17. maj, 2021 - 18:15
"...Lige med undtagelse af lederne, direktørerne, bestyrelsesmedlemmerne, aktieejerne, boligejerne eller glemte jeg mon millionærerne med arveoverskud eller milliardærerne der sanker ind på grund af corona eller de der snyder i skat og er i skattely, og bankerne der hvidvasker mafiapenge og terroristpenge og byggematadorer der betaler slaveløn eller firmaerne der benytter sig af børnearbejde eller..?"

Og hvad i alverden har din alenlange smøre så at gøre med, at jeg stiller Hr. Vindberg (og altså ikke dig!) et spørgsmål om, hvordan han vurderer udsigten til, at lærere og pædagoger bliver løftet (mærkbart) i løn?

"Hr. Fuglsang, måske kunne lærer/pædagog/SOSU lønnen blive højnet ved en smule strejkeaktivitet?"

På det danske arbejdsmarked har overenskomstparterne ganske vist mulighed for at bruge kollektive kampskridt, når overenskomster skal fornys, men det er vist et åbent spørgsmål, om strejkeaktivitet nødvendigvis fører til lønstigninger.

Kasper Pedersen

Mogens Kjær - Ifølge Ritt var det SF, der stak en kæp i billig-bolig hjulet:

"Det er SF's definitive nej til byggeriet på Kløvermarken på Amager, der har saboteret mulighederne for at opfylde ambitionen, siger hun."

Men, det var ikke min pointe - man må forvente, at en journalist ved Information spørger ind til tidligere brudte S-valgløfter på dette område, når journalisten netop vælger overskriften:

"Overborgmesterkandidat: Også lærere og pædagoger skal kunne bo i København"

Det kan jo være, Sophie har en fiks og færdig plan, der betyder 5000 boliger til kr 5000 om 5 år - det kunne jeg som vælger godt tænke mig at vide, for vi er blevet snydt før.

https://www.berlingske.dk/samfund/ritt-indroemmer-ikke-5000-billige-boliger

Anders Hüttel

Det bliver småt med et godt liv når en 50% stilling giver 10.000.
Jeg var lærer, så blev jeg opsagt. Jeg flygtede fra Herning til Ærø og fik en hjerneblødning. Sidder for 3500,- med udsigt til Tyskland mens tænderne rasler ud af min mund. Jeg kan ikke se hvordan i kan tiltrække faglærte, når dem i har bliver ældre. Men jeg vil frygtelig gerne lave noget meningsfuldt, frem for at skrive dette sludder.

Peter Olsen

Tør vi stole på at Socialdemokraterne efter kommunevalget vil samarbejde for en bedre social linje? Eller vil de igen lave budgetaftaler sammen med den borgerlige blok?

Bankerne, fondene og udenlandske storspekulanter har på kort tid opført 200.000 dyre boliger, som de færreste har råd til at bo i. Mange af dem står tomme, men pga. prisstigninger tjener de det dobbelte af hvad en husleje kunne have indbragt. Stigende huspriser har fået mange husejere til at føle sig rigere. Billige lånemuligheder har udvisket forskellen mellem dem og overklassen. Uligheden er utydeliggjort.

Samtidigt med opførslen af dyre boliger, river man almennyttige boliger ned eller forhindrer os i at kunne få en bolig der. I øjeblikket er det komplet umuligt at opdrive en rimelig lejebolig i storbyerne. Vi bliver presset ud til de fattigere kommuner, ofte med en aktiv anti-social kommunalpolitik. Således smadrer man boligområdet og underklassen.

Staten kunne have opført 200.000 almennyttige boliger i stedet for, hvilket ville have umuliggjort den type vandvittig spekulation i boliger. Det er sammenligneligt med forholdene op til finanskrisen. Boligen må aldrig blive betragtet som et spekulationsobjekt hvor en lejer/ejer ikke er formålet. Intet er lært.

Hvis Socialdemokratiet gerne vil fremstå som sociale, samtidigt med at Socialdemokratiets overborgmesterkandidat forsøger at lægge afstand til venstrefløjen, så har de da alvorligt misforstået ordet social. Hvis Socialdemokratiet var sociale burde de samarbejde med venstrefløjen om at fjerne fattigdommen. I stedet for forsøger de generelt at holde venstrefløjen udenfor indflydelse. I to år har regeringen forsømt at fjerne fattigdommen med bare procenter. Det er på tide at Socialdemokraterne svarer på hvorfor pengene skal gå til toppen af samfundet.

I København var det 72 % af vælgerne som stemte på rød blok, men Socialdemokraterne laver oftest budgetaftalerne med blå blok, hvorfor? Alt hvad der er tilbage er en rød maske, den røde farve er en facade, arbejdertilhørsforholdet er et teater. For flere generationer siden var de social inspirerende, nu er de bare kustoder for uligheden, til gavn for de få.

Hvis S var en del af den røde blok, burde de så ikke fjerne børnefattigdommen? Kan de finde en eneste grund til at der absolut skal findes børnefattigdom i Danmark, hvad er formålet? Får børnene det bedre af at vokse op i fattigdom? Bliver deres muligheder bedre senere af at de har en fattig opvækst? Får de det bedre af det? Hvorfor har politikerne skabt fattigdom og sågar børnefattigdom? Hvordan gavner det samfundet? Hvem har gavn af det? Findes der overhovedet nogen undersøgelse som siger, at det er sundt for børn at vokse op i fattigdom?

Hvem tjener på at andre får mindre? Er det dem som har magten i Danmark? Er det det rige mindretal på 40 % af vælgerne, middelklassen og overklassen, der bestemmer her i landet? Hvorfor kalder vi det for et demokrati, når magten og derved pengene går til et formuende mindretal?

Helt naturligt ser vi efter slutningen på fattigdommen, det er på tide. Vi har set at der er mere end nok penge i landet. Men under corona er pengene gået til bankerne, milliardærerne, virksomhederne og deres ansatte. De fattige får intet. Dette er på den måde systemet og den politiske agenda er stillet op. Politikerne pumper penge ud til de rige, lige som efter finanskrisen, og de fattige sættes på skrump i årtier. Men flertallet er ikke rige. Det betyder at demokratiet ikke arbejder for flertallet. Demokratiet er korrumperet.

Blå blok samarbejdede med højrefløjen, som fik alt hvad de pegede på, men den nuværende regering forsøger at lægge afstand til venstrefløjen. Der kommer ikke til at ske noget seriøst på det sociale område, før regeringen frygter os mere end de frygter højrefløjen. København er indenfor en mere social rækkevidde, men det kræver at vi kæmper for byen.

Stella Nielsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I 1994 solgte Københavns Kommune 19.000 lejligheder. I borgerrepræsentationen var der 18 socialdemokrater , 10 SF'er og 8 fra EL. Altså et komfortabelt flertal på 36 af 55 mulige. At Ritt i 2005 forsøger at gøre det godt igen med 5000 kan vist ikke siges at være mere end et Mickey Mouseplaster på såret og formentlig kun et rent mediestunt. København skulle betale nogle penge tilbage til staten i 1994. Statsministeren hed Nyrup. Dette salg har betydet at København fra at være på fallittens rand nu er trendy for alle dem som synes det er så synd for de fattige.
Det skulle vist ikke være så svært at fatte at de billige lejligheder forsvandt med dette set up.

Ebbe Overbye

Og endnu flere billige lejligheder er forsvundet ved de omfattende sammenlægninger af små lejligheder til store familieboliger. Vi har været igennem det i min afdeling. Under påskuddet:" Der skal være plads til alle", er middelklassen flyttet ind og dem uden for arbejdsmarkedet er flyttet ud - sådan stort set. Altsammen er sket under Socialdemokraternes ledelse.

Nu river Socialdemokraterne tilmed nogle af de sidste billige almennyttige boliger ned. Igen med påskuddet, der skal være plads til alle. Frels os fra Socialdemokraterne!