Feature
Læsetid: 3 min.

På kraftvarmeværket ventede de »en omgang splatværk«. Men de døde mink var mere som sand end feta

30 ton døde mink ud af i alt 13.000 ton blev torsdag gravet op i Nørre Felding nær Holstebro og brændt af på Kraftvarmeværket Måbjergværket. Fotograf Emilie Lærke Boelsmark Henriksen fulgte prøveopgravning og talte med naboerne, der frygter for deres private vandboringer
30 ton døde mink ud af i alt 13.000 ton blev torsdag gravet op i Nørre Felding nær Holstebro og brændt af på Kraftvarmeværket Måbjergværket. Fotograf Emilie Lærke Boelsmark Henriksen fulgte prøveopgravning og talte med naboerne, der frygter for deres private vandboringer

Emilie Lærke Henriksen

Indland
14. maj 2021

Klokken er 09.20 torsdag morgen, og ægteparret Mogens Leth og Anette Jakobsen kan i TV Avisen følge med i, hvad der sker blot 300 meter fra deres hus. De har boet i huset i 31 år og har egen vandforsyning fra en brønd ude på gårdspladsen. Nu frygter de, at deres vandboring vil blive forurenet. Ægteparret har fået et tilbud om at blive forsynet med vand fra kommunen, men det vil koste dem omkring 300.000 kroner at få lagt om.

»Det har vi jo slet ikke råd til. Vi er jo begge pensionister,« fortæller Mogens Leth, og Anette Jakobsen fortsætter:

»Vi kan jo heller ikke sælge huset uden at sige, at der muligvis vil blive forurenet. Hvis vi skulle blive boende her i 20 år, så ville det ikke være et problem. Men hvis vi sælger om fem år, så ville det godt kunne blive et problem for os.«

De opdagede ved et tilfælde en fredag aften i november, at der var lys og trafik i området op til deres grund. To dage efter så de i TV Avisen, at gravpladsen skulle oprettes kun 300 meter fra deres hus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hanne Utoft

Hvad i alverden fik myndigheder til at nedgrave millioner af døde mink op og ned ad søer, åer, dyrehold og menneskelig beboelse - tilmed uden at forsegle gravenes indre? Hvordan kan en sådan tankeløshed råde?

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Rikke Nielsen, P.G. Olsen, Søren Cramer Nielsen, Steen K Petersen, Jan Troelsen, Poul Simonsen, Estermarie Mandelquist, Per Torbensen, Alvin Jensen, Nicolaj Knudsen, Holger Nielsen, Kjeld Christensen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

Næste gang når svinene skal bortskaffes i en ruf, så ringer myndighederne til dig Hanne Utoft. Nu ved du jo hvordan man ikke gør :)

Ja myndighederne skule have bortskaffet minkene efterhånden som de blev smittet, og her blev der taget forkerte beslutninger, og muterede varianter smittede frem og tilbage mellem mink og mennesker. Hvad vinder vi i dag ved at vade mere i den fetaost som alternativ til at grave miseren op og få den futtet af ?

Arne Albatros Olsen

Det er simplethen den allerbedste Molbo historie i nyere tid.
De kulturelle rødder fornægter sig ikke.

Nicolaj Knudsen

Peder Bahne, det er fint nok at gøre lidt grin med situationen fordi den er så bizar, men det skal ikke blive en undskyldning for den eklatant ringe håndtering af denne skandalesag, lige fra begyndelsen.

Det var vist noget med at fagfolk i månedsvis havde gjort myndighederne opmærksomme på mink-problemet, men at hensynet til erhvervet længe vejede tungest. Da det så lige pludselig ikke gjorde det mere agerede man som om at tanken var opstået spontant ud af det blå, og at man derfor ikke havde haft hele sommeren til blot at lave den mindste forberedelse.

Jeg husker bl.a. at:

- Der var mange kraftvarmeværker der dengang havde ledig kapacitet til at aftage store mængder mink, men der blev aldrig fulgt op og muligheden forpasset. De mink skulle død og pine ned i jorden.

- Der blev lavet regler for hvor tæt der måtte graves på søerne, der blev givet garantier, og alligevel blev graven lagt alt for tæt på. Det var som at se et godstog køre af sporet i slowmotion.

- Minkene var smittefarlige, altså lige indtil man i mindst to omgange tabte dem langs 50 km motorvej udenfor den nordjyske 'eksklusionszone'. Så skulle borgerne pludselig ikke være så bange mere.

- Nå ja, og så var det hele jo ulovligt. Ups. Det er stadig en gåde hvorfor statsministeren ikke blot hasteforespugte folketinget om en nødlov. Sådanne love var jo indtil da blevet enstemmigt vedtaget når blot den faglige begrundelse var på plads. Når nu regeringen havde ignoreret risikoen i månedsvis, hvorfor så ikke vente et par dage mere?

Når nu ikke man vil forbyde erhvervet (hvorfor vil man egentlig ikke det? Og hvorfor er der ikke nogen af støttepartierne der snakker om det?), hvorfor skulle alle avlsdyrene så slås ned?

Det er altid let at kritisere, men lige i den her sag er det svært at se hvordan man kunne have håndteret det meget værre. Så lad dem bare ringe til Hanne eller undertegnede eller en anden tilfældig borger, for chancen for at en af os kunne have gjort et bedre stykke arbejde er stor.

Søren Løvborg, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Mogens Holme, Gitte Loeyche, Søren Cramer Nielsen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Jan Troelsen, Jesper Frimann Ljungberg, Hanne Utoft, Per Torbensen, Inger Nilsson, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er let at kritiserer.
Hørte lige venstres trafikpolitiske ordfører kritiserer en professor , der havde beregnet. at Venstres krav om en Hærvejsmotorvej ikke kunne indtjene sig. Det var et anlæg til over 7 mia.kr.
Venstres trafikpolitiske ordfører sagde, at det var misinformation osv. Men "slagsmålet" viste sig at være, at Venstre regnede fordele for de erhvervsdrivende med 2 gange. Ligeledes var andre ting som støj, natur osv.... ikke med i Venstres beregninger - så vis ret skal være ret så er mere Venstre der misinformere.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Jeg synes også at forslaget om at man ringer til mig fremover, når regeringen skal løse problemer, er fint. Jeg vil gerne løse opgaven gratis. ;)

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Rikke Nielsen, Arne Albatros Olsen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Dejligt at reserven er parat, hvis det brænder på igen. Men det bedste af det hele er at problemet er nået til et stade hvor det ser håndterligt for dem der skal gøre det beskidte arbejde.

Jesper Frimann Ljungberg

Det vigtige her er at finde den egentlige rootcause, altså at blive ved med at bore, indtil man finder den egentlige grund til, at vi er havnet her.
Jeg tror ikke mange vil kunne li’ svaret..

// Jesper

Arne Albatros Olsen

Det grundlæggende problem med denne Molbo historie og mange andre i nyere tid, er at ingen bliver draget til ansvar for fadæsen.

Så derfor kan man forvente at se nye Molbo fadæser i fremtiden.

Lad os nu få de gamle Molbo historier med i den kulturelle kanon, hvor de retteligt hører hjemme.