Interview
Læsetid: 3 min.

Polsk studerende: Fordomme om udenlandske studerende mindsker lysten til at arbejde i Danmark

Polske Maria Zoladkowska er en af de EU-studerende, der uddanner sig og får SU. Hun er i gang med en bachelor på Copenhagen Business School og vil gerne blive i Danmark, men fordomme over for udlændinge eller store problemer med at få et job kunne godt få hende til at rejse igen
20-årige Maria Zoladkowska fra Polen er en af de EU-studerende, der uddanner sig og får SU i Danmark. Hun vil gerne blive i Danmark, men fordomme over for udlændinge eller store problemer med at få et job kunne godt få hende til at rejse igen.

20-årige Maria Zoladkowska fra Polen er en af de EU-studerende, der uddanner sig og får SU i Danmark. Hun vil gerne blive i Danmark, men fordomme over for udlændinge eller store problemer med at få et job kunne godt få hende til at rejse igen.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
31. maj 2021

20-årige Maria Zoladkowska fra Bialystok i det nordøstlige Polen har altid vidst, at hun gerne ville studere i udlandet og arbejde internationalt. Da hun for 1,5 år siden valgte at tage til Danmark, skyldtes det især, at Copenhagen Business School har et godt ry.

Hun ville også gerne udfordre sig selv og tage et andet sted hen end Storbritannien eller USA, hvor det er nemmere at rejse til, fordi alt foregår på engelsk. Derfor rejste hun som 19-årig til København, hvor hun i dag læser en bachelor i International Business and Politics og er næstformand i CBS’ studenterorganisation. Men starten var svær.

»Det føltes kaotisk at komme til Danmark, processen med at blive optaget som international studerende, få sygesikringsbevis og NEMID, det danske system var helt anderledes, end det jeg kendte fra Polen. Men det var især svært at finde et studiejob, fordi jeg ikke talte noget som helst dansk i begyndelsen,« forklarer Maria Zoladkowska.

Hun havde hørt, at hun kunne få SU i Danmark, hvis hun arbejdede, men hun havde også fået at vide, at det var svært at finde studiejob. Hun fandt dog et job som bartender tæt på Rådhuspladsen, men blev opsagt sidste sommer på grund af corona. Nu lever hun af SU og jobbet som næstformand i CBS Students, som er frivilligt arbejde, men giver en smule kompensation for den tid, hun bruger.

Selv om hun både knokler med at lære dansk, studierne og studenterpolitisk arbejde, så følger hun også med i diskussionen om EU-studerende på SU, hvor regeringen for nylig har bebudet et markant indgreb, fordi SU-udgifterne er steget. Og diskussionen bekymrer Maria Zoladkowska, fordi resultatet kan blive færre engelsksprogede kurser for kommende studerende.

»Fortællingen er, at jo flere internationale studerende på SU, jo dyrere er det. Det er en skam, at man ser sådan på det, for vi bidrager jo også både til studiemiljøet, samfundsøkonomien og giver danske virksomheder flere typer af medarbejdere at vælge imellem, og både vi og de danske studerende lærer jo meget af hinanden ud over engelsk. Især på CBS er det vigtigt, for business er jo internationalt,« siger Maria Zoladkowska.

Selv om hun egentlig gerne vil blive og arbejde i Danmark, når hun er færdig med sin uddannelse, fordi hun synes, der er et mere internationalt arbejdsmiljø og spændende jobmuligheder her, så påvirker debatten om de EU-studerende hende også. Hvis det bliver meget svært at få job, eller sprogbarrieren stadig er for stor til den tid, så kunne det godt få hende til at tage hjem. Men fordomme om internationale studerende som hende selv har også en betydning.

»Især den måde, mange ser på os østeuropæere på, at vi er her for at udnytte systemet. Det er virkelig vigtigt ikke at placere alle i den kategori, for vi er meget villige til at blive og arbejde og skal faktisk knokle endnu hårdere for at klare os her. Men hvis det danske samfund generelt ser sådan på os, så kunne det godt afskrække mig fra at blive her og arbejde,« siger Maria Zoladkowska og tilføjer, at hun hverken på kollegiet i Hvidovre, hvor hun bor, eller på CBS møder fordomme.

»Men andre danskere ser måske anderledes på sådan en som mig, men de fleste af os internationale studerende vil faktisk ikke tilbage til, hvor vi kommer fra. Vi kan lide at være her, og vi vil gerne arbejde her og bidrage til det danske samfund,« siger Maria Zoladkowska.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danmark er et shit hole country

Steffen Gliese

Men vi har jo traditionelt netop ikke villet underlægge os, at 'business er internationalt'! Vi vil som altid levere nogle nicheprodukter af høj bonitet, som holder betalings- og handelsbalancerne i ekstrem plus og så ellers sikre udviklingen af et oplyst, grønt og demokratisk samfund.