danske børn i Syrien
Læsetid: 6 min.

Regeringen går imod egne sundhedseksperter i spørgsmål om hjemtagelse af fem børn fra Syrien

Beslutningen om ikke at hente fem danske børn hjem fra Syrien med deres mødre går stik imod en ny vurdering fra speciallæger udpeget af Sundhedsstyrelsen og er ifølge styrelsen »ikke sundhedsfagligt begrundet«. Ifølge lægerne vil adskillelse påføre børnene yderligere skade
To speciallæger konkluderer, at de i alt ti danske børn, de har haft mulighed for at undersøge i de syriske lejre, »bør evakueres, og at det bør ske sammen med deres mødre og søskende.

To speciallæger konkluderer, at de i alt ti danske børn, de har haft mulighed for at undersøge i de syriske lejre, »bør evakueres, og at det bør ske sammen med deres mødre og søskende.

Delil Souleiman

Indland
21. maj 2021

Mens 14 danske børn nu kan komme til Danmark sammen med deres mødre, vil regeringen tilbyde de sidste fem danske børn i de kurdiske lejre i Syrien at komme hjem alene og altså uden deres mødre, som ikke længere er statsborgere i Danmark.

Men den beslutning går stik imod anbefalingerne fra en børnelæge og en læge i børne- og ungdomspsykiatri, som af Sundhedsstyrelsen er blevet udpeget til at tage til Syrien for at undersøge børnene i lejrene i forbindelse med den såkaldte Task Force Evakuerings arbejde.

De to speciallæger konkluderer, at de i alt ti børn, de har haft mulighed for at undersøge, »bør evakueres, og at det bør ske sammen med deres mødre og søskende«. Det skyldes, at en adskillelse fra deres familie vil påføre de i forvejen udsatte børn »en yderligere sundhedsmæssig belastning med risiko for yderligere forværring af deres psykiske tilstand«.

Det fremgår af et notat udfærdiget af Sundhedsstyrelsen til task forcen, som er nedsat af regeringen med støtte fra SF, De Radikale, De Konservative og Venstre.

Regeringen går således imod en klar anbefaling fra de to speciallæger, der af Sundhedsstyrelsen omtales som »meget erfarne«. Tre af de børn, som er blevet undersøgt af speciallægerne, er nemlig blandt de børn, som ikke kan få lov at komme tilbage til Danmark sammen med deres mødre, selv om de ifølge Red Barnet er danske statsborgere i modsætning til deres mødre.

Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, bekræfter over for Information, at regeringen ikke tilbyder evakuering sammen med mødrene til alle de børn, som lægerne har undersøgt.

»De to speciallægers samlede sundhedsfaglige vurdering er, at alle de ti tilsete børn bør evakueres, og at det bør ske sammen med deres mødre og søskende. Det er altså ikke sundhedsfagligt begrundet, når man ikke evakuerer alle de sete børn,« skriver Helene Probst i en mail.

Regeringens ageren kritiseres nu fra flere sider.

Formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, overlæge Klaus Birkelund Johansen, understreger, at alle børn bør hjemtages med deres forældre hurtigst muligt.

»Jeg synes helt sikkert, man skal lytte til den vejledning, regeringen får fra speciallæger, som har været dernede, undersøgt børnene og iagttaget dem. Det er helt utilstedeligt, at den danske regering ikke noget før har truffet det, der må være den helt naturlige konklusion: at vi skal tage derned, undersøge børnene og handle efter det, eksperterne anbefaler,« siger han.

»Nu har man en speciallægerapport, og her gælder, at alle børnene, også dem med mødre, som ikke har dansk statsborgerskab, bør tages hjem hurtigst muligt sammen,« siger han.

Red Barnets chef for Kommunikation og Politik, Janne Tynell, er også strækt kritisk over for, at regeringen ignorerer den klare anbefaling fra dens egne eksperter.

»Vi hæfter os ved, at regeringens egen taskforce klokkeklart anbefaler, at alle børn bliver taget hjem med deres mødre. Og det er vel og mærket alle børn, uanset om mødrene har dansk statsborgerskab eller ej,« siger hun.

Klar i mælet

Lægerne har haft mulighed for at tilse ti børn. Fire mødre med i alt ti børn har givet samtykke til at lade børnene undersøge af de danske læger. Heraf er to mødre ikke længere danske statsborgere og har ifølge Informations oplysninger tilsammen tre børn på henholdsvis to, tre og fire år. Det lykkedes ikke at indhente samtykke fra to mødre til at tilse deres i alt ni børn.

Speciallægerne udpeget af Sundhedsstyrelsen har haft til opgave at undersøge de lokale sundhedsforhold og foretage en klinisk vurdering af børnenes aktuelle fysiske og psykiske sundhedstilstand.

Børne- og ungdomspsykiateren vurderer, at alle ti børn udviser symptomer på angst. »Herunder angst for adskillelse fra deres mor og søskende, angst om natten, ved høje lyde og ved syn af soldater.«

Børnene har også symptomer og tegn på tristhed, koncentrationsbesvær og rastløshed. Baseret på speciallægernes vurdering er der »væsentlig risiko for forværring af tilstanden, hvis ikke der iværksættes psykosocial støtte«, står der i rapporten.

Ved manglende psykosocial støtte vil der ifølge speciallægen være risiko for, at børnene ikke udvikler sig normalt.

»Nogle af børnene viser derudover tegn på egentlige psykisk lidelse eller udviklingsforstyrrelse, og har derfor et umiddelbart behandlingsbehov,« konkluderes det.

Samtidig har børnelægen foretaget en fysisk undersøgelse af de ti børn. Flere af børnene er underernærede, enkelte i alvorligt grad. Og enkelte er ifølge notatet i »særlig risiko for smitsomme sygdomme«, hvorfor der er en »risiko for overdødelighed«.

Det er ifølge børnelægen ikke muligt at foretage den nødvendige udredning og behandling på grund af forholdene i lejrene.

Begge speciallæger vurderer også, at de ti tilsete børn har en tæt tilknytning til deres mor og søskende, og at der i alle tilfælde er en »veletableret kontakt mellem mor og barn«.

Alt i alt lyder det altså på den baggrund fra speciallægerne, at børene bør evakueres sammen med deres mødre. Men på trods af den vurdering, regeringen selv har bedt om at få indhentet, har den altså valgt kun at tilbyde samlet hjemtagelse for 14 ud af de i alt 19 børn.  

Sundhedsstyrelsens vicedirektør Helene Probst fremhæver i sine skriftlige svar, at det kan få store konsekvenser for de fem børn:

»De børn, der ikke evakueres, vil være i risiko for ikke at udvikle sig, som man kan forvente og for udvikling af både fysiske og psykiske sygdomme, som de ikke kan modtage tilstrækkelig hjælp eller behandling til i lejrene.« 

Klaus Birkelund Johansen hæfter sig også ved, at det »meget klart står i rapporten«, hvad der vil ske, hvis man lader børnene tilbage i lejrene.

»Så efterlader man dem i en situation, hvor de fortsat er underernærede og lider psykiske mén med en risiko for forværring,« siger han.

Han mener i øvrigt ikke, at det er fair at stille børnene eller mødrene over for et valg om at blive adskilt.

»Det er ikke et reelt tilbud at hjemtage dem alene. Det er ikke en rimelig situation at stille hverken børnene eller mødrene i. Så vi mener klart, at også de forældre, som har fået frataget deres statsborgerskab administrativt, bør tilbydes den samme mulighed som de andre,« siger han.

Janne Tynell fra Red Barnet hæfter sig ved, at det i rapporten bliver tydeligt, at det kan være et spørgsmål om »liv eller død« for de her børn.

»Jeg håber, at regeringen kigger ekstra grundigt på speciallægernes vurdering og tager dem alvorligt. Ellers frygter vi, at deres tilstand vil forværres voldsomt,« siger hun.

– Men er de her børn Danmarks ansvar nu, hvor mødrene ikke længere er danske statsborgere?

»De her sidste fem børn har lige så meget brug for sikkerhed, og en adskillelse er nøjagtigt lige så skadelig for dem som for de andre. Og de har stadig dansk indfødsret, så Danmark har en forpligtelse over for de børn,« siger Janne Tynell. 

SF: Der ligger et tilbud

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, er overrasket over, at regeringen går imod sine egne eksperters anbefaling. 

»Det er for mig at se skørt og selektivt, at man kun vil lytte til eksperterne, når man er enig med dem,« siger hun. Hun mener, at det står »klart« i lægenotatet, at alle børn bør hjemtages sammen med deres mødre. 

»Vi har sendt spørgsmål afsted i dag om helbredssituationen for de fem børn, der må efterlades tilbage, og jeg regner med, at vi indkalder til samråd om det her,« siger hun. 

Imens er SF, som var en del af aftalen om at nedsætte en taskforce, glad for, at det er lykkedes »at rykke regeringen langt«, så den nu vil hente 14 børn hjem med deres mødre. Om de sidste fem danske børn siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF): 

»Meldingen er, at man gerne vil tage dem hjem. I deres tilfælde bliver det uden mødrene. Jeg ved godt, at mødrene ikke vil afgive samtykke, men der er trods alt kommet et barn hjem med samtykke, så måske ændrer de mening,« siger hun. 

– Regeringens egne eksperter siger, at det vil forværre børnenes sundhedstilstand at adskille dem fra mødrene, så hvorfor ikke også tilbyde dem en samlet hjemtagelse?

»Jeg vil ikke afvise, at andre ting skal løses hen ad vejen. Nu er jeg bare glad for, at der er landet en aftale.«

– Men hvad tænker du om, at eksperterne fra regeringens taskforce siger, at det vil være skadeligt for børnene at blive adskilt?

»Vi har rykket regeringen langt. Først ville de kun hente børn hjem, hvis de var i meget alvorlig tilstand. Nu ligger der et tilbud for de sidste fem børn. Og det håber jeg, at de vil udnytte,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt. 

Udenrigsministeriet nåede ikke at vende tilbage med en kommentar inden avisens deadline.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Man kunne jo spørge:

Siden hvornår har regeringen og højrefløjen overhovedet interesseret sig for børnenes sundhedstilstand?

Regeringens forrige 'tilbud' var jo at hjemtage børnene uden deres mødre, på trods af at alle læger og psykologer udtalte at det ville medføre yderligere, alvorlig traumatisering, og forhindre helbredelse.

kjeld jensen, Inge Lehmann, nils valla, Gitte Loeyche, Svend-Erik Runberg, David Zennaro, Mads Berg, Elisabeth From, Carsten Munk, Werner Gass, John Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Eva: Selvfølgelig vil Danmark kunne klare at få alle hjem uanset mødrenes fratagelse af statsborgerskab,
Men hvis vi nu ser på diskussionen her hjemme om tvangsfjernelse når der er fare for børnenes tryghed o og manglende omsorg. så er der vel ud fra det synspunkt ingen diskussion. Mødrenes handlinger er vel reelt misrøgt og fratagelse af børns tarv?
Men et er princip men e tandet menneskelighed.

Inge Lehmann, Gitte Loeyche og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Det ville skade disse børn at blive skilt fra deres mødre. Men vil det ikke også skade dem, at mødrene efter en retssag bliver smidt i fængsel i længere tid?

Atilla Thcengiz

Er man dog ved at gå fra forstanden? Hvilket mindre årig barn vil lade sig adskille sig fra sin mor, og hvilken moder vil lade sig adskille fra sine stadige ubeskyttede børn? Det er totalt gak-gak, uforståeligt og måske kun de primitive og afstumpede dannerne værdigt. Lad børnene hellere live hos deres mødre end at ende som socio-psykopater i det efterhånden afstumpede DK.

nils valla, Gitte Loeyche, David Adam, John Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Atilla Thcengiz
Jeg vil godt bede mig fritaget for at læse dine krænkende udtalelser i kommentarfelter i Information. Jeg har derfor anmeldt din kommentar ovenover.

Svend-Erik Runberg, Martin Sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Atilla Thcengiz, første del af dit indlæg kunne jeg egentlig godt stå inde for, mens derefter gik du igang med at generalisere præcis på samme måder som jeg altid angriber islamofober om at gøre. Det er uværdigt. Og jeg er da glad for at andre mener, at generaliseringer af den karakter er en anmeldelse værdig, for så vil jeg gøre det samme, når de islamofobiske generaliserende udtalelser dukker op.

Svend-Erik Runberg og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Viggo, du må meget pardon, men jeg forstår simpelthen ikke hvad du mener med dette:

"Men hvis vi nu ser på diskussionen her hjemme om tvangsfjernelse når der er fare for børnenes tryghed o og manglende omsorg. så er der vel ud fra det synspunkt ingen diskussion. Mødrenes handlinger er vel reelt misrøgt og fratagelse af børns tarv?"

Der har netop ikke været nogle meldinger af den art, tværtimod står der i artiklen:

"Begge speciallæger vurderer også, at de ti tilsete børn har en tæt tilknytning til deres mor og søskende, og at der i alle tilfælde er en »veletableret kontakt mellem mor og barn".

Det har hele tiden- i årevis- været vurderingen fra forskellige specialister, at børnene ville tage ubodelig skade ved at blive adskilt fra deres eneste omsorgsperson, hvilket fx beskrives således:

"Børne- og ungdomspsykiateren vurderer, at alle ti børn udviser symptomer på angst. »Herunder angst for adskillelse fra deres mor og søskende, angst om natten, ved høje lyde og ved syn af soldater."

Skal jeg forstå det sådan, at du mener børnene skal tvangsfjernes, når de er så angste for adskillelse? Det er jo netop en af grundene til at nogle af mødrene nu også kan komme hjem.

Og med hvilken begrundelse iøvrigt?
At de selv har begået noget dumt og sikkert også strafbart, er ikke det samme som at de har vanrøgtet deres børn.

Hvad end der sker, vil børnene have brug for tæt kontakt med deres mor i den kommende lange tid, også selvom hun kommer i fængsel.

Det har de heldigvis mulighed for, i og med at der er familieafdelinger, hvor de kan opholde sig flere dage om ugen.

Elise Berg, kjeld jensen, Inge Lehmann, nils valla, John Andersen, Elisabeth From, Carsten Munk, Werner Gass, Nicolaj Knudsen og Birthe Drews anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ankestyrelsen offentliggjorde i november 2019 en rapport om kommunernes praksis for »anbringelser uden samtykke«. Den rapport viser, at hvor der i 2010 blev fjernet 1.607 børn med tvang, så var tallet i 2017 steget til 2.572.

Så tvangsfjernelser i DK er såmænd ganske almindelig. Hvis disse blev blæst op på samme niveau som børnene i Syrien, ville der ikke være sider nok i aviserne.
Det er da tankevækkende.

Espen Bøgh

Else Marie Arevad, 21. maj, 2021 - 01:39

Den tanke at mødrene kommer i fængsel - evt. 3 år som nogle siger, er helt ude for en normal og klar forståelsesramme.

Mødrene kommer til Danmark med deres og IS krigernes børn(som var de danske), og kommer måske for retten, men det bliver næppe en fængselsdom de får, men derimod en dom der indebærer de skal gå med fodlænke i en periode, og med en begrænset bevægelsesfrihed.

Det næste der kommer er vel forurettethedsfølelsen hos kvinderne, som de vil fortælle deres børn om, - "Danmark er jo ikke noget godt sted for dem", - mor kan ikke gå i Tivoli med børnene, eller mange andre steder grundet dette fangenskab, og så "glemmer de" at fortælle børnene om baggrunden for den begrænsede frihed, som de selv er skyld i.

- Taknemmeligheden varer sikkert ikke længe, og så kommer forbandelsen over Danmark som børnene vil blive delagtiggjort i, for den uretfærdighed er helt urimelig og går ud over børnene.

Per Kirk Jørgensen

Som Jens Peter Hansen skriver, er der ca 2500 børn og deres forældre i Danmark, som hvert år står i et valg om at blive adskilt, den samme situation som de 3 mødre, der ikke er danske statsborgere, og som Klaus Birkelund Johansen ikke mener får et fair valg. I Danmark afgør børn og ungeudvalg, at disse 2500 børn skal adskilles fra deres forældre, på trods af at det vil medføre, at børnenes og forældrenes relationer vil blive brudt, fordi det vurderes bedst for børnene.
Speciallægerne vurderer, at det vil være bedst for børnene ikke at blive adskilt fra deres forældre, selv om de ikke har undersøgt forældrene psykologisk, som det er sket i de danske sager. Deres vurdering må derfor hvile på en generel antagelse, som ikke ville blive godtaget i danske sager. Det er selvfølgelig interessant at høre hvordan speciallægerne mener at de 3 sager adskiller sig fra de danske tvangsanbringelsessager.

Anne-Marie Esmann

Snak snak. Vi lever i en retsstat. I en retsstat er det domstolene, der dømmer mennesker. Enten er man skyldig eller man er uskyldig. At tage statsborgerskab fra mennesker, som får dette via lov men fratages dette administrativt er en skam for et humanistisk demokratisk land som vores.

Det jeg vil opsummere er - ingen skal dømmes på livstid uden at få prøvet deres sag ved domstolene. Det er ikke folkedomstolen der dømmer her i landet.

Det vi skal forstå, er at vores demokrati og humanisme tager gevaldig skade, hvis tilfældigheden råder. Vi kan ikke dele folk op i - dem vi kan li og dem vi ikke kan lide. Retsstaten gælder alle med statsborgerskab, dem der har fået det inddraget og dem der har tilknytning. Se det er en retsstat værdigt. Og det er jo rigtigt, at vi er blevet lidt gakkede. Men heldigvis er der mange her til lands der hylder humanismen og retsstaten. Forhåbentlig flertallet.

kjeld jensen, Jørgen Larsen, Inge Lehmann, nils valla, Gitte Loeyche, David Adam, Marianne Jespersen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Det er sådan, at vi herhjemme kan tage statsborgerskabet fra folk rent administrativt. Hvis du har begået kriminalitet. Du bliver dømt og i forlængelse kan du miste dit danske statsborgerskab. Vi der er født her kommer ikke ud for det. Der er tale om dem der har fået det det ved lov og ikke ved fødsel. Desuden må man ikke gøre mennesker statsløse, så de har åbenbart dobbelt statsborgerskab. Men det ændrer jo ikke på, at det ikke er en demokratisk stat værdigt.

Elise Berg, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

NB jeg ved ikke hvad man taler om i højrenationale kredse. Jeg er ikke på bølgelængde med sådanne folk/sympatier

Niels Christensen

Der findes tusindvis af børn verden over, der har det dårligt. eks børn , der har været direkte eller indirekte ofre for de her gale islamister. De børn har mere brug for vores opbakning og støtte end de her børn, og deres afskyelige mødre. De her børn er tilknyttet til mødre, der har andet statsborgerskab. Lad de lande tage sig af dem.
Vi kunne også hjælpe nogle af de kurdiske børn som Erdogan bomber og ødelægger.

Anne-Marie Esmann

Det er jo ikke det der er tale om. At der er mange børn, som lider. Det er et faktum. Disse kvinder er danske statsborgere. Og de 3 vi ikke tager hjem VAR DANSKE STATSBORGERE. Igen igen i en retsstat hjælper man sine statsborgere og har de gjort noget afskyeligt/kriminelt er det domstolene der dømmer - vi skal ikke tilbage til gabestokken og folkedomstolen. For så er vi ikke længere et demokrati.
Det kan vist ikke diskuteres yderligere, så klart kan det siges.

kjeld jensen, Jørgen Larsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

At Danmark skulle være et demokrati, som retligt stiller såvel ven som fjende lige for loven, vil en del døde civile serbere, afghanere, irakere, libyere og syrere nok stille spørgsmålstegn ved. Det samme vil rigtigt mange fredsforskere også.

Det er altid lidt at nogle hér i Danmark, som bifalder humanistiske idéer, indimellem også insisterer at humanistiske principper overholdes. Men der er lang vej endnu; vores kriminelle og dubiøse, aktivistiske og såkaldt værdibaserede udenrigspolitik lader mangt og meget tilbage at ønske - og specielt når vi taler om flygtninge lider vore offentlige samtaler og accepterede, politiske diskurser af enorme blinde vinkler, herunder at vi med vor udenrigspolitik klart bidrager til etablering af flygtningestrømme. Det samme gælder i øvrigt vores finans- og handelspolitikker og vore produktionsformer, herunder miljøsvinerier og klimapåvirkninger.

Elise Berg, kjeld jensen, Birthe Drews, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

@jch & Rikke

Jeg er en smule målløs at skulle have krænket jer, læst jeres indlæg flere gange og kan stadig væk ikke fatte pointen. Jeg er ikke islamofob og ej heller det modsatte, jeg står fast ved min pointe at man bør absolut ikke adskille mindreårige fra deres mødre, og ethvert regime der gør forsøg herpå er AFSTUMPET!! !

Atilla Thcengiz

Med mindre der foreligger dokumentation og evidens for barnets trivsel og opvækst ikke kan forsvares under Moderens hellige skød, grundet uansvarligt stof og alkohol
misbrug, og i sjældne tilfælde umiddelbart uforklarlige psykotiske anfald. Derfor bør alle børn modtages SAMMEN med deres mødre for et definitivt dom.