Strafcelle
Læsetid: 5 min.

Torsdag skal Danmark til eksamen i menneskerettigheder. Fængslernes brug af isolation kan dumpe

Torsdag får 116 af FN’s medlemslande hver et minut til at anbefale, hvordan menneskerettighederne kan forbedres i Danmark. Institut for Menneskerettigheder vurderer, at der specielt vil være fokus på de danske fængslers brug af isolation som disciplinærstraf
»Det er dokumenteret, at langvarig isolation er skadelig,« siger direktør ved Institut for Menneskerettigheder Louise Holck.

»Det er dokumenteret, at langvarig isolation er skadelig,« siger direktør ved Institut for Menneskerettigheder Louise Holck.

Sofie Amalie Klougart

Indland
6. maj 2021

Der er sket en eksplosion i antallet af indsatte i danske fængsler, der som disciplinærstraf kommer i isolation i mere end 14 dage. Og netop det vil ifølge Institut for Menneskerettigheder højst sandsynligt blive italesat ved den eksamination af Danmark, som torsdag vil finde sted i FN’s menneskerettighedsråd.

Her skal 116 af de øvrige medlemslande i FN hver komme med anbefalinger til, hvordan Danmark kan forbedre sig, hvad angår menneskerettigheder. Alle FN’s medlemslande eksamineres cirka hvert femte år.

Forud for eksaminationen har Institut for Menneskerettigheder udarbejdet en rapport, hvor det beskriver de vigtigste udfordringer med menneskerettighederne i Danmark.

Louise Holck, direktør ved Institut for Menneskerettigheder, fortæller, at isolation som disciplinærstraf er særlig vigtigt at have fokus på under eksaminationen.

»Det er væsentligt, fordi det er dokumenteret, at langvarig isolation er skadelig, men også fordi der har fundet en eksplosiv stigning sted inden for de seneste år,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mennesker er sociale væsener med grundliggende behov for samvær med artsfæller - derfor griber Arbejdstilsynet også ind over for alenearbejde. Isolation som disciplinærstraf i fængsler - eller andre steder for den sags skyld - er inhumant og umoralsk og ikke en demokratisk retsstat værdig. Måske skulle Søren Pape Poulsen foranlediges til at afprøve strafformen - han kunne så bruge noget af tiden til at sætte sig ind i forskningen på området.