Analyse
Læsetid: 4 min.

Uddannelser bruges som brikker i Socialdemokratiets magtspil forud for kommunalvalget

Med regeringens nye provinsudspil forsøger Socialdemokratiet at gøre alvor af parolerne om at skabe et Danmark i bedre balance mellem land og by. Budskabet er så populært, at de borgerlige partier igen er presset i defensiven – og tilmed på et politisk udslagsgivende område, hvor mange vælgere har stærke følelser
Statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek bliver vist rundt på Institut for Husdyrvidenskab i forbindelse med regeringens præsentation af sit nye provinsudspil.

Statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek bliver vist rundt på Institut for Husdyrvidenskab i forbindelse med regeringens præsentation af sit nye provinsudspil.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Indland
29. maj 2021

Mange uddannelsessteder i Danmark står næsten lige så tomme som busruterne i yderområderne. Antallet af videregående uddannelser i provinsen er nemlig vokset i de senere år, og udbuddet er allerede i dag langt større end efterspørgslen blandt unge. Sidste sommer var der således ledige pladser på 373 uddannelser, primært uden for universitetsbyerne. Alligevel har S-regeringen nu besluttet sig for at ville øge udbuddet yderligere.

I en større regionalpolitisk offensiv forud for efterårets kommunalvalg har statsminister Mette Frederiksen (S) stillet sig i spidsen for et prestigeprojekt, hvor S-regeringen i første omgang vil flytte uddannelsespladser ud i provinsen og senere supplere med flere små lokale nærhospitaler.

Drivkraften handler hverken om at skærpe det faglige niveau eller om at skabe en mere avanceret sygdomsbehandling, men derimod om at skabe større stolthed blandt de mange utrygge vælgere, som lever i de dele af Danmark, der er blevet hårdt ramt af de senere årtiers centraliseringsbølger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Er du specialist med busruterne i yderområderne? Jeg bliver morgensur over denne kommentar! Hold op hvor ved du lidt om kollektiv trafik og de mennesker som ikke har noget alternativ. Jeg tror også at Thunberg er sur i dag.

Rindalisme! Der blev jeg atter mindet om at der også var fattigdom til dengang.

Jeg klippede mit græs i går og jeg drømte at jeg dræbte tre, som jeg ikke kendte og slap afsted med det. De glemte at tage et billede mens de havde mig og jeg var i lak-jumpsuit, så der var intet DNA. Det er første gang i mit 53 årige liv at jeg har myrdet (jeg skød dem flere gange, for de ville ikke dø) i mine drømme.

Margit Johansen

Ja, det er fint at bruge magten målrettet mod de 22% unge som stadigvæk bor på hjemegnen, når de runder de 30 år og som ikke havde et tilbud om uddannelse som fx pædagog, lærer, sosu og sygeplejerske - eller videreuddannelse i det faglige regi. Der er brug for mange flere og der er for få at rekruttere af. Medmindre vi vil genopfinde tjenestemandssystemet.