Coronavirus
Læsetid: 6 min.

Bavarian Nordic: Regeringens tøven forsinker dansk coronavaccine

Hvis der ikke snart kommer en aftale om offentlig støtte til den danske AdaptVac-vaccine, risikerer udviklingen at gå i vasken, fortæller Bavarian Nordic, som ejer vaccinen. Regeringen har i flere måneder udvist interesse for at støtte den lovende vaccinekandidat, men det er endnu ikke sket – til stor frustration for politikere og Bavarian Nordic
Hvis ikke regeringen snart indgår en aftale med Bavarian Nordic om AdaptVac-vaccinen, frygter CEO i Bavarian Nordic Paul Chaplin, at udviklingen af den danske vaccine går helt i stå.

Hvis ikke regeringen snart indgår en aftale med Bavarian Nordic om AdaptVac-vaccinen, frygter CEO i Bavarian Nordic Paul Chaplin, at udviklingen af den danske vaccine går helt i stå.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
19. juni 2021

Regeringen arbejder alt for langsomt i forhold til at understøtte den danske vaccine fra AdaptVac, og det risikerer helt at spolere udviklingen af den.

Sådan lyder det fra firmaet bag vaccinen, Bavarian Nordic, og flere politikere, der nu fremsætter en skarp kritik af regeringen, for hvad de mener har været en »frustrerende« langsom proces i forhold til den danske vaccine.

»Vi har dialog med regeringen, men tingene trækker ud. Det ærgrer os, for udviklingen af vacciner er kompliceret og svær. Hvis vi vil fortsætte en hurtig tidsproces, skal vi allerede nu begynde at indgå aftaler med producenter, forberede fase 3-forsøg og lancering. Men det kan vi ikke uden yderligere finansiering,« siger Paul Chaplin, som er CEO i Bavarian Nordic.

»For hver uge, der går, uden finansiering fra regeringen, ser vi en yderligere forsinkelse af, hvornår vaccinen kan være klar til den danske befolkning og verden.«

Hvis ikke regeringen snart indgår en aftale med Bavarian Nordic om AdaptVac-vaccinen, frygter Paul Chaplin, at udviklingen af den danske vaccine går helt i stå.

»Lige nu er der en risiko for, at udviklingen af vaccinen bliver stoppet, når vi er færdige med fase 2-forsøg, hvis vi ikke får støtte,« siger han.

Hos flere partier på Christiansborg vækker regeringens manglende handling i forhold til vaccinen også ærgrelse. Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, kalder forløbet for »dybt utilfredsstillende« og mener, det er »præget af utrolig træghed«.

»Vi har presset på, men jeg føler mig slet ikke oplyst om, hvorfor der ikke sker mere. Det er velkendt, at tempo er afgørende i forhold til vaccineudvikling. Men vi oplever, at der er en fodslæbende tilgang fra regeringen, selv om der er gået et år siden regeringens første kontakt med AdaptVac,« siger han.

Løsgænger Inger Støjberg, der sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti har haft sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen, kritiserer også regeringen i skarpe vendinger.

»Det er stærkt foruroligende, at der ikke sker noget. Vi har en statsminister, der har sagt, at regeringen vil understøtte med alt, man kan, men det sker ikke. Og vi kan ikke få svar på, hvad der skulle være af forhindringer for offentlig støtte. Det her er en skandale,« siger hun.

Hastighed er afgørende

Som Information tidligere har beskrevet, holdt forskerne bag AdaptVac-vaccinen allerede sidste år et møde med Lægemiddelstyrelsen om en mulig aftale om køb og støtte til deres vaccinekandidat.

Efter mødet anbefalede Lægemiddelstyrelsen, at Sundhedsministeriet indgik en aftale om vaccinen, som indebar støtte med ti millioner euro, altså 75 millioner kroner.

Men i slutningen af juli 2020 indgik AdaptVac en licensaftale med medicinalselskabet Bavarian Nordic. Det fik Lægemiddelstyrelsen til at skrive til Sundhedsministeriet, at »vinduet for national aftale med AdaptVac« nu var »lukket« med henvisning til EU’s vaccineaftale.

På den baggrund undlod regeringen at indgå en aftale om støtte til den danske vaccine.

Men den fortolkning var forkert ifølge svar fra EU-Kommissionen til Information, og Magnus Heunicke understregede på et samråd i maj, at det var en »fuldstændig ukorrekt tolkning«.

I efteråret 2020, da Lægemiddelstyrelsen blev klar over, at støtte til AdaptVac-vaccinen var mulig, anbefalede styrelsen alligevel, at Danmark kun holdt sig til EU’s indkøbsstrategi.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har siden udtalt i Berlingske, at regeringen »er nødt til at turde stille med noget risikovillig kapital for at understøtte kapaciteten« af vacciner. Og i marts i år fik regeringen ifølge Magnus Heunicke foretaget en uvildig vurdering af AdaptVac-vaccinen, der viser stort potentiale.

»Teknologien gør vaccinen alsidig og let at modificere, hvilket er godt i forhold til mutationer. Vaccinen betragtes som sikker og associeres med høj immunrespons,« lød det blandt andet ifølge Heunicke.

På samrådet i maj fortalte Magnus Heunicke, at regeringen var ved at få afklaret forskellige juridiske og økonomiske aspekter i forhold til mulig støtte af den danske vaccinekandidat og »inden længe« ville involvere Folketingets partier.

Men det er ikke sket, ligesom vaccinekandidaten stadig ikke har modtaget finansiering fra regeringen.

Paul Chaplin vurderer, at hvis Bavarian Nordic havde fået støtte fra den danske regering efter forhandlingerne sidste sommer, kunne vaccinen formentlig allerede have været på markedet nu.

»Andre firmaer, som har fået massiv offentlig støtte, har haft en vaccine klar inden for et år. Hvis vi havde haft finansiering til for alvor at begynde udviklingen sidste år, regner jeg med, at vaccinen allerede kunne have været godkendt,« siger han. 

Han undrer sig over, hvad forhindringerne for støtte skulle være og henviser til Tyskland, hvor både CureVac og BioNTech har fået massiv offentlig finansiering.

»Tyskland, som også er medlem af EU, har støttet udviklingen af vacciner og sikret produktionen. Danmark kan gøre det samme. Nu håber vi bare, at processen kan speedes op, så vi ikke mister mere kostbar tid,« siger han.

– Hvorfor satser I ikke på privat finansiering?

»Vi har allerede flere private investorer ind over. Men det her kræver risikovillighed, så offentlig støtte er oplagt, ligesom vi har set det med vaccineudviklingen i mange andre lande. Og investeringen kan jo også komme Danmark til gode i form af vacciner og mulig lokal produktion,« siger Paul Chaplin. 

Enhedslistens Peder Hvelplund har heller ikke meget forståelse for, at der ikke er sket mere i forhold til at få afklaret mulig offentlig støtte.

»Man kan ikke blive ved med at henvise til, at ting mangler at blive afklaret. Vi så tidligere, at Lægemiddelstyrelsen ikke engang forhørte sig hos EU-Kommissionen om reglerne. Det er ikke en tilfredsstillende forklaring, især ikke i en situation som denne, hvor hastighed er fuldstændig afgørende,« siger han.

Dansk og globalt potentiale

Data om AdaptVac-vaccinen er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Communications, hvor en uvildig ekspert kalder dens evne til at neutralisere den nye coronavirus for »bemærkelsesværdig«. Vaccinen ser også ud til at være effektiv mod de forskellige varianter. De foreløbige resultater viser desuden, at den kan opbevares ved stuetemperatur, er billig, og at ét stik potentielt kan give langvarig immunitet mod corona.

Paul Chaplin fortæller, at Bavarian Nordic i øjeblikket er ved at tage vaccinen gennem fase 1 og meget snart også i fase 2-forsøg i Tyskland og Holland. Her testes den både som booster på vaccinerede og på ikkevaccinerede.

»Vaccinen har stort potentiale, når alle formentlig snart skal genvaccineres. Men vi undersøger den også på ikkevaccinerede, for den har også stort potentiale til at blive udbredt i de store dele af verden, hvor udsigten til vacciner er langvarig,« siger han.

Men uden yderligere finansiering kan Bavarian Nordic ikke tage vaccinen gennem det omfattende og kostbare fase 3-forsøg, hvor den skal testes på tusindvis af mennesker, ligesom der heller ikke kan indgås aftaler om produktion og distribution, fortæller Paul Chaplin.

»For hver uge, der går uden funding, bliver vi mere end en uge forsinket i den anden ende. Her er en mulighed for en dansk vaccine baseret på dansk teknologi, som kan produceres på dansk jord,« siger han.

Trods forsinkelserne mener Peder Hvelplund ikke, det er for sent med offentlig støtte til udviklingen af den danske AdaptVac-vaccine.

»Vi har dels et globalt ansvar over for alle de lande, som mangler doser, og hvor denne her vil være både billig og let at distribuere. Og når vi skal i gang med at genvaccinere, ser AdaptVac også ud til at have et stort potentiale, både i Danmark og Europa, men også i lav- og mellemindkomstlande,« siger han.

Inger Støjberg mener, det ville være »tudetosset« ikke at satse på den danske vaccine.

»Alt er så lovende omkring den her vaccine. Årsagen til, den tager lang tid at udvikle, er jo, at den ikke har fået offentlig finansiering. Nu må regeringen komme i gang, både af hensyn til Danmark og resten af verden,« siger hun.

Sundhedsministeriet oplyser, at det »fortsat er ved at blive afklaret, om og eventuelt hvordan regeringen kan støtte udviklingen af en dansk vaccinekandidat som et led i regeringens vaccinestrategi«.

»Vaccinestrategien består af flere spor, hvor kommerciel vaccineproduktion i Danmark på dansk jord er et af sporene. De øvrige spor handler blandt andet om at afsøge behovet og mulighederne for at understøtte langsigtet udvikling af vaccinekandidater, engagement i EU’s rammeprogram for forskning og innovation, etablering af et nyt EU-agentur for kriseberedskab- og indsats på sundhedsområdet og på europæisk plan at arbejde for at øge produktionskapaciteten og styrke vaccineberedskabet ved aktivt at bringe virksomheder i Danmark i spil,« skriver ministeriet til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Scheibelein

Det var så Paul Chaplins mening

jens christian jacobsen

Danskere støtter kun amerikansk produceret vaccine. Det skylder vi et land og en kultur, som vi er ægte kopier af.

Kim Houmøller

Hvis Bavarian som børsnoteret selskab mangler penge, kan de jo bare gå på børsen. Vi skal ikke som skatteborgere understøtte private virksomheder.

Holger Nielsen, kjeld hougaard og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

De skulle have satset på den vaccine fra start. Den har potentiale ud over det sædvanlige, ikke mindst i fremtiden. Den er effektiv, sikker, billig og nem at producere og distribuere og ikke mindst at modificere.

Vi har set hvad ny teknologi kan udrette med luksus mRNA vaccinerne, og AdaptVac er det andet og næste skud i bøssen for det tredie årtusindes sygdomsbekæmpelse.

Kom igang !

Torben Nielsen, Peter Koch Larsen, Ole Svendsen, lars pedersen, Søren Ferling, Susanne Poulsen, Solveig Neubert, Malan Helge, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Peter Hansen, P.G. Olsen, Steffen Gliese, Bjarne Jensen, Klaus Lundahl Engelholt og Hans Jørgen G. Ravn anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Gert Romme, eller også bliver de, der er skudt flest offentlige tilskud i, også de bedste, fordi de er markedsuafhængige i højere grad og derfor ikke ligger under for irrelevante kommercielle betragtninger i samme grad. Ja, det er sørme nok sådan, det forholder sig.
Se at få lukket op for pengeposen, det er også en utrolig ringe adfærd i forhold til rent faktisk at beskæftige sig med noget, vi kan have ære af på et realplan, i stedet for evindelige ligegyldige sportssejre.

Ole Svendsen, Susanne Poulsen, Solveig Neubert, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Den, der tøver, kommer sidst!

Regeringen har brugt masser af milliarder kroner på at nedlægge minkerhvervet, test og alt muligt andet midlertidigt, og så kan man ikke en gang midlertidigt investere 1-2 milliarder i denne her sandsynlige gamechanger?

Gamechanger fordi regeringen får indflydelse og medbestemmelse.

Gamechanger pga. at en ny og unik teknologi, som kan justeres efter ændringer i virus (varianter f.eks.).

Gamechanger fordi regeringen skal se det som en investering, modsat alle de andre tiltag som kun har været udgifter, dvs. her kan de få pengene retur hvis det lykkedes og man f.eks. kan hjælpe og sælge til andre stater også.

Gamechanger fordi det foregår på dansk jord under professionel dansk styring , forskning og danske arbejdspladser.

Gamechanger da denne vaccine sandsynligvis er fremtidssikret, og kan bruges langt ud i fremtiden til revaccinationer og uden afhængighed af udlandet, såfremt den også produceres i Danmark.

Gamechanger da dette samarbejder vil kunne bruges i en større fremtidig strategi for et stående beredskab f.eks også for andre og nye vira udbrud m.v.

Et samarbejde her, i mellem det offentlige og det private, vil være ideelt i den forstand, at en "levende" virksomhed der i "fredstid" skal leve af at sælge produkter, også hele tiden optimere på udstyr, produktion, mandskab osv. og derfor vil være bedre beredt.

Dvs. at hvis katastrofen kommer igen, så har den private professionelle virksomhed, ved sådan et samarbejde, med det offentlige, mulighed for at omstille produktionsapparatet m.v. i folkets tjeneste, fremfor at man først skal til at starte noget offentligt og akutdyrt op fra bunden.

Kære regering, sæt dog i gang, det er den her mulighed vi alle ikke forstår blev grebet fra helt starten af pandamien, hvorfor gøre os afhængige af andres nådegaver når vi kan selv, husk også at tænke fremtid og beredskab!!!

Torben Nielsen, Peter Koch Larsen, Ole Svendsen, lars pedersen, Susanne Poulsen, Solveig Neubert, Ole bruhn, Susanne Kaspersen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Solveig Neubert

Det betænkelig, er at regeringen ved sit manglende engagement i denne vaccinesag løber en unødig høj risiko på befolkningens vegne i forhold til at være på forkant, når den næste pandemi rammer eller bare en ny bølge af Covi19 mutationerne til efteråret.

Peter Hansen, Ole Svendsen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Annette Munch

Mærkeligt at "de selvstændige" i vid udstrækning er så afhængige af kapital fra fællesskabet, så det er en god anledning til at Fællesskabet altid tager del i ejerskabet