I udviklingen af coronavacciner har vi efterhånden nærmest vænnet os til det ene videnskabelige mirakel efter det andet. Vaccinerne er blevet udviklet på rekordtid, flere bygger på den nye revolutionerende mRNA-teknologi, og de er historisk effektive.
Set i lyset af det var det ekstra nedslående, da det tyske biotekselskab CureVac onsdag i en pressemeddelelse præsenterede de første data for sin vaccine mod COVID-19.
I et studie med omkring 40.000 forsøgspersoner har CureVac-vaccinen vist en effektivitet på blot 47 procent. Det er ikke nok til at opfylde de statistiske succeskriterier, som af Verdenssundhedsorganisationen WHO er sat på 50 procent. Den endelige analyse af vaccinen forventes klar om et par uger, men resultatet vil næppe rykke sig betydeligt.
Vaccinen er blevet testet på mindst 13 forskellige varianter af coronavirussen. Og ifølge CureVacs administrerende direktør har den »hidtil usete brede mangfoldighed af varianter« gjort det »udfordrende at dokumentere en høj effektivitet«.
Er vel næppe så sindsygt afgørende, når adskillige andre vacciner allerede er godkendt. Det vigtigste nu må være at få øget produktionen af dem, så der efterhånden også kan blive nok til befolkningen i de fattige lande, der indtil videre er kommet bagerst i køen, og hvor langt de fleste alvorlige sygdomstilfælde nu findes.