Interview
Læsetid: 5 min.

Dennis Kristensen: Sygeplejersker kan opnå lille lønstigning, men historien viser, at ligeløn er svær at opnå

Når sygeplejersker landet over lørdag nat går i strejke for at presse arbejdsgiverne til mere i løn, er det langtfra første gang. Historien viser, at det er muligt at presse til minimale lønstigninger, men et egentligt opgør med uligelønnen er stort set umulig, lyder det fra tidligere fagforeningsmand Dennis Kristensen

Også i 1995 strejkede sygeplejersker for mere i løn.

Indland
15. juni 2021

Året var 1995, og sygeplejerskerne havde fået nok. De ville ikke længere finde sig i, at lønniveauet for de varme hænder på hospitalerne og i landets lægehuse var markant lavere end andre faggrupper i den offentlige sektor.

Dansk Sygeplejeråd krævede derfor højere lønstigninger, end dem der blev aftalt mellem arbejdsgiverne og de øvrige faggrupper under overenskomstforhandlingerne. Da det ikke lykkedes, gik 3.000 sygeplejersker i strejke.

Situationen, som ledte op til konflikten for 26 år siden, minder på mange måder om den, vi har i dag.

Mandag blev et løsningsforslag om en ny overenskomst, som Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner har forhandlet i forligsinstitutionen, nedstemt blandt et flertal af sygeplejerskerne. Forslaget følger overenskomsten fra de øvrige offentligt ansatte, som blev indgået i marts, men samtidig opfordres regeringen til at nedsætte et ekspertudvalg om lønstrukturer i den offentlige sektor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alvin Jensen

Så længe politikerne bare styre lønnen i det skulte og bagefter dækker sig ind bag en model de bryder med kommer vi ingen vejne.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Freddie Vindberg, Inge Lehmann, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Carl Chr Søndergård, Jacob Nielsen, Gert Romme, Holger Nielsen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Hvorfor skal sygeplejerskerne have mindre i løn end fx politibetjente? Det er ikke sjovt at strejke - har selv prøvet det - men jeg håber de står fast. Held og lykke!

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inge Lehmann, erik lund sørensen, Jan Fritsbøger, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Carl Chr Søndergård, Jacob Nielsen, Kim Houmøller, jens christian jacobsen, Gert Romme, Christel Gruner-Olesen, Rikke Nielsen, Torben Lindegaard, Alvin Jensen, Holger Nielsen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Måske skulle sygeplejerskerne, fagbevægelse og hele verdenssamfundet kæmpe for bedre arbejdsforhold i form af nedsat arbejdstid - frem for mere i løn. Kloden kan ikke holde til mere i løn, og dermed øget co-2 forbrugsbelastning.
Samfundet mener jo, at enlige kontanthjælpsmodtagere og dimittender kan klare sig for langt mindre.
Sidstnævnte grupper er undermaterialiserede, men perspektivet må vel , af hensyn til genoprettelse af klimabalancen, være, ikke at gå i fodsporet på overklassens patologiske fetichisme, men at yde og nyde efter behov?

Holger Nielsen, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Jens Ole Mortensen, Uffe Juul, Jan Fritsbøger, Peter Høivang, Birte Pedersen, Carl Chr Søndergård, Ninna Maria Slott Andersen, jens christian jacobsen, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

De skal bare få fingeren ud og bruge de 15-20 milliarder mere om året. De "kvindefag" er blevet udnyttet og underbetalt længe nok.

Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Inge Lehmann, Henning Egholk, Peter Høivang, Nike Forsander Lorentsen og Irene Clausens anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

I Danmark får vi ikke ligeløn, det vil danskere ikke ha’. Vi er demokratisk styret og befolkningen vil ikke. Det er os der bestemmer det.

jens christian jacobsen

Alle lønmodtagere skal slutte op bag sygeplejerskerne. De kæmper alle offentlige lavtlønsgruppers løn- og kønskamp. Sygeplejerskerne skal heller ikke rette sig efter klassesamfundets 'lovindgreb', når strejken bliver for effektiv. Stå sammen i den kommende arbejdskamp!

Martin Lau, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Peter Høivang, Werner Gass, Nike Forsander Lorentsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Kjeld hvis politikere var ærlige ville du have ret, men selvfølgelig er vælgerne også først og fremmest egoister, og mener det er helt legitimt at stemme 100% egennyttigt,
og de går derfor kun ind for højere løn til dem selv, og lavere skat til dem selv,
og så stemmer de ud fra deres egne behov, på de politikere der måske kan give dem et endnu større forbrug,
også selv om de allerede lever med en nærmest vanvittig overflod, det vil jeg kalde grådighed og egoisme,
for det er altså et faktum at det de velstillede får ekstra må de mindre privilegerede undvære, kagen kan jo ikke blive uendeligt stor.

erik lund sørensen

Erik Lund Sørensen
Dennis Kristensen, er det en troværdig kilde, han opnåede intet for sine medlemmer i sit mangeårige formandskab, han var god debatter i alverdens medier. Han svigtede både sine medlemmer o g de andre fagforeninger bla. lærerne under deres konfliktet med Thornings regeringen.

Signe Hansen

Demokrati var heller ikke let i starten. Som mange andre ting. Selvfølgelig skal man kæmpe. Og sejre til sidst :-)

Steffen Gliese

Det er ganske tydeligt, at en stor del af problemet er den tillempning, som det offentlige områder har fået i ansættelsesvilkår i forhold til det private.
Den indlysende nødvendighed af at løfte en lang række afgørende vigtige fag i det offentliges tjeneste lider under utilfredshed blandt privatansatte, der vil opleve deres skattebetaling blive brugt urimeligt. Det kan selvfølgelig ikke accepteres.

Arne Albatros Olsen

De skal da have det samme som politifolk, hvor svært kan det være ?

Holger Nielsen

Jeg tager hatten af for de sygeplejersker, der arbejder for vores helbred, også før Corona, de gør et godt stykke arbejde i det daglige, men under COVID19, har de løftet en enorm stor opgave. Jeg påstår, at vi kan takke AFR og LLR for dette, de kaldte det en sundhedsreform, for der skulle spares på sundheden, lægesekretærer blev afskediget, og rengøringen blev nærmest afskaffet. Det kunne sygeplejersker og portører jo godt nå, men det kan de ikke. De mente jo også at SOSU kunne flyttes til andre opgaver. Det samme med kommunal reformen og ikke at glemme politireformen, resultatet af deres reformer ser vi nu, og de 4 år, hvor de røde med Radikale i spidsen gjorde det ikke bedre. Der er også skrevet flere steder, at tjenestemandsordningen fra 1969, skulle ændres det ville også have forbedret situationen. Ansæt HK´ere til de opgaver, der foregår på kontoret, og rengøringsfirmaer klare den opgave. Jeg tror, at det ville give mere glade sygeplejersker når de får det ansvar de er uddannet til, nemlig at passe og pleje patienterne, og lad dermed få mere tid til deres kerneopgave. Et lille sjovt tankespin, fyr nogle af de 27 medarbejdere, der er ansat til at pleje staten, og brug de mange penge, der bliver sparet der på bedre forhold for hele pleje området.

Holger Nielsen

De ansatte af staten får noget med ca. 900.000 om året. Hvis der blev fyret 20 af dem, kan I selv regne ud, hvor meget det ville gavne i sundhedsområdet. Nej rød og blå stue er gode til, at bruge skattekroner til alt andet end vores sundhed med mere.

Søren Kristensen

Hvorfor kan de ikke bare nøjes med en lille ligeløn?