EM i fodbold
Læsetid: 4 min.

’Den falske 10’er’ er sjælden og farlig, og derfor er Christian Eriksen uerstattelig

Mandag spiller Danmark sin sidste kamp i de indledende runder mod Rusland. På trods af en drømmestart i torsdags trak Belgien sig sejrrigt ud af opgøret, og nu har Kasper Hjulmands drenge ryggen mod muren. Det danske landshold har mistet rytmen med Christian Eriksens exit, men kan være drønstolt over sin præstation
Christian Eriksen var den perfekte falske 10’er i Kasper Hjulmands 4-2-3-1-opstilling, og efter Eriksens tragiske exit gik landstræneren over i en klassisk 3-4-3, som vi så mod Belgien.

Christian Eriksen var den perfekte falske 10’er i Kasper Hjulmands 4-2-3-1-opstilling, og efter Eriksens tragiske exit gik landstræneren over i en klassisk 3-4-3, som vi så mod Belgien.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
21. juni 2021

I kølvandet på Christian Eriksens kollaps i åbningskampen mod Finland blev Kasper Hjulmand pisket til at trække nye streger på taktikkortet. Mod Belgien blev der fightet og spillet flot fodbold. Yussuf Poulsen leverede et drømmehug, og Pierre-Emile Højbjerg løb solen sort. Men Belgien er ikke verdensranglistens nummer ét uden grund. 2-1 blev resultatet af en fantastisk medrivende kamp.

Taber vi kampen mod Rusland mandag eller spiller uafgjort, er vi færdige i EM-regi. Vinder vi (og gerne stort), kan vi lige akkurat komme videre. Men så skal Belgien besejre Finland. Spiller de to uafgjort, bliver det meget kompliceret.

Som TV 2 Sporten skrev som optakt til Belgien-kampen sidste torsdag, så er der ingen i den danske trup, der direkte kan erstatte Eriksen. Han er det kreative omdrejningspunkt på Danmarks midtbane.

»Ingen kan erstatte Christian på banen. Ingen. Han er vores bedste spiller på holdet,« slog landstræner Kasper Hjulmand fast på pressemødet i torsdags og fortsatte:

»Jeg har sagt, meget apropos, at Christian er hjertet og pulsen på vores hold, han er rytmen i vores spil. Han har en utrolig evne til at opfange tid, rum og boldens fart, så han kan styre rytmen i en fodboldkamp.«

Eriksen passede perfekt i Tottenhams filosofi med dynamiske fløje og overlappende, centrale spillere, der også kunne score mål. Senere, da Eriksen skiftede til Inter, kunne Antonio Conte ikke rigtig bruge ham. Conte var mere til en hårdtarbejdende oprydder på midtbanen. Men alt det ændrede sig, da formationen var på plads, og Inter kunne se målstregen som nummer ét i ligaen. Så kom Eriksen til sin ret som den verdensklassespiller, han er.

Vi siger normalt, at det er 10’eren på et fodboldhold, der opfanger tid og rum og er i stand til at »styre rytmen«, som Hjulmand siger. Men det er alligevel ikke præcist nok. For Eriksen er en »falsk 10’er«. Det er en af de sværeste positioner at fylde ud på en fodboldbane, og der er ikke mange af slagsen på den øverste hylde. Eriksen, Kevin De Bruyne, David Silva, James Rodríguez. Den falske 10’er passer perfekt i Hjulmands 4-2-3-1.

Eller passede, i datid. For efter Eriksens tragiske exit gik landstræneren over i en klassisk 3-4-3, som vi så mod Belgien. Man fristes til at sige, at mod et hvilket som helst andet hold end Belgien havde det givet pote.

Playmakeren

Hvis man ser engelsk fodbold, hører man ofte udtrykket ’central winger’ om den falske 10’er. Men det er lidt misvisende – eller rettere for entydigt – fordi den offensivspiller, vi taler om her, netop har friheden til at sive fra fløjen og ind på midten og fra midten og ud på fløjen. Bevægelsen går begge veje.

Den falske 10’ers favoritformation er 4-2-3-1, som historisk kommer ud af 4-3-3’eren. Han er en teknisk dygtig og kreativ spiller, som i udgangspunktet vil angribe fra en dybere position end den falske 9’er (altså sådan én som Leo Messi) og gerne ved at brede sit spil ud på den offensive del af midten samt på fløjene. Dermed vil den falske 10’er søge at overraske modstanderen ved at bevæge sig ud af position, eksempelvis ved at sigte mod fløjene for så at give plads til retvendte, midtsøgende løb fra andre spillere.

Den typiske 10’er er playmakeren. Tænk Michael Laudrup eller Juan Román Riquelme. Argentinerne kalder ham »krogen«. Italienerne siger trequartista om den spiller, der befinder sig positionsmæssigt lige over midtercirklen, tit på vej ind i området over boksen.

En falsk 10’er som Eriksen eller De Bruyne vil snarere løbe fra fløjen og diagonalt ind i området uden for målfeltet. Når han så er dér, løber han måske igen ud på fløjen. Målt videnskabeligt er det nemlig overvejende herfra, i zonen stik syd for målfeltet, at de potentielt set mest målgivende afleveringer falder. Det er naturligvis mest relevant for boldsikre og teknisk dygtige mandskaber.

På det danske landshold har Eriksen spillere som Martin Braithwaite og Yussuf Poulsen foran sig. De er hurtige typer, som både kan operere på kanterne og inde i boksen. Bag sig har han Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg, der er fysisk stærke og gode til at fordele spillet. De to har masser af erfaring med sig fra Dortmund og Tottenham.

Christian Eriksens hjertestop og de lange minutter, der fulgte, hvor mennesker verden over holdt vejret, har givet vished om, at der er noget uden for fodbolden, som altid vil være større end scoringer og sponsorkontrakter. Fodboldspillere, ved vi nu, er ikke marionetdukker, der kan trækkes op for at levere resultater og underholdning, men kød og blod, liv og død, styrke og skrøbelighed i ét.

I et parallelunivers, hvor det hele handler om taktik og tekniske spidsfindigheder, er Eriksen også savnet. Endda som aldrig før.

Det er rytmen og pulsen, der er væk. Kevin De Bruynes gestus efter sin scoring til 2-1 i torsdags sagde det hele: Her skal ikke fejres i overgearet karneval, her skal være stille, syntes de ordløse fagter at sige, mens den 29-årige belgier rytmisk vendte håndfladerne mod græsset og så trist ud. Det var, som Kasper Hjulmand siger, fodboldens rum og tid, der blev væltet omkuld for ni dage siden.

Rusland – Danmark. Gruppe B. Mandag den 21. juni klokken 21 på DR1

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Louise Hansen

I kølvandet på Christian Eriksens kollaps i åbningskampen mod Finland blev Kasper Hjulmand pisket til at trække nye streger på taktikkortet."

Bestemt. Og Information, som jo ikke rigtig interesserer sig for fodbold, fandt en skide god indgangsvinkel til at skrive om fodbold.

For information var Christian Eriksens hjertestop en kærkommen lejlighed til at skrive lidt om fodbold.

Michael Gudnæs

Altså, nøgternt iagttaget af en ikke fodboldkyndig person er virkeligheden vel den, at landsholdet først begyndte at spille godt, efter at ham der Eriksen var ude af billedet. Men det vist ikke the talk of the town i dag.

Niels Jacobs

Hurra til hold-præstationen: 4-1 over Putins slaver.
Holdet kan uden et 10`er unikum: Holdet fandt sig selv og troen på muligheden !