Analyse
Læsetid: 3 min.

Forhåbentlig bliver genåbningen af samfundet denne gang permanent

Der er grund til at frygte en tredje bølge af corona, men lige nu er den omfattende genåbning af samfundet, som Folketinget vedtog natten til torsdag, både fornuftig og forsvarlig
Politikernes sommergaver til befolkningen er noget større, end julegaverne var det for et halvt år siden. Arkivfoto.

Politikernes sommergaver til befolkningen er noget større, end julegaverne var det for et halvt år siden. Arkivfoto.

Mathias Eis Schultz

Indland
11. juni 2021

I december besluttede regeringen, at vi akkurat måtte være sammen med vores familier i juledagene, og derefter lukkede landet som bekendt brat ned. Nu lysner det, og natten til torsdag vedtog Folketinget en ny genåbningsplan, som bringer Danmark tættere på en normaltilstand.

Krav om mundbind droppes i langt de fleste situationer fra på mandag og helt og aldeles fra den 1. september. Barer, cafeer og værtshuse må nu holde åbent til klokken 24.00 – og til klokken 02.00 senere på sommeren. Det indendørs forsamlingsforbud hæves fra 50 til 250 personer, og coronapasset bliver udfaset og helt afskaffet til september. Og nå ja, så den rigtig festlige: Der må være 25.000 tilskuere til kampene i den EM-slutrunde, som begynder fredag, og som Danmark for første gang er medvært af. Politikernes sommergaver til befolkningen er med andre ord noget større, end julegaverne var det for et halvt år siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Jeg kan godt lide genåbningen. Kl. 11:59 søndag aften så smitter du stadig andre, kl. 00:01 så gør du ikke! Og nu vil gå ud og finde et par hekse, så jeg kan melde dem ind til præsten på søndag! Næste gang bør vi også tage en strudsefjer bagi for at virus kan viftes væk!

Hvis smitten stiger fremover, vil vi have en situation med massevaccination i et miljø med stor virus koncentration, hvilket skaber optimale forhold for Corona til at mutere forbi vaccinen blandt første stiks 10, 20, 30... % beskyttede. Vi risikerer at skabe selektion af mutationer med stor modstandskraft mod vaccinen.

erik pedersen

Jeg håber vi ændrer vores normaltilstand . For kloden og fremtidens beboere. Lev bæredygtigt - vi kan godt

Mvh Hanne Pedersen

Jette Steensen, Peter Høivang, Inge Lehmann, Eva Kjeldsen og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Man kan altid frygte alt muligt. Men trods alt må det mest sandsynlige scenarie være, at COVID-19 til efteråret vil få et helt andet forløb med langt færre hospitalsindlæggelser og dødsfald end sidste efterår af den simple grund, at det store flertal af den voksne befolkning er vaccineret. Og hvis der ikke er et væsentligt antal indlæggelser og dødsfald, så er der jo ingen grund til at genindføre en masse restriktioner, uanset hvor høje eller lave de registrerede smittetal så måtte være. Så ja forhåbentlig er genåbningen denne gang permanent.

Klavs M. Christensen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Ja, noget af en klaphatte-kommentar fra Kristian Villesen. For hvad mener han med "forhåbentlig"?
Tilbage til de immanente sociale og politiske strukturer.? Skal disse ikke transcenderes/ transformeres for at samfundet kan nå videre i relation til klima- og miljøgenoprettelse, - i relation til afrustning (der eksisterer faktisk en højspændt nuklearkrigstrusselstilstand, der på ingen måde imødegås på politisk og socialt niveau)
Er Villesens og de fleste andres ambition bare , at vi perspektivløst skal tilbage til immanensen/normalen, dvs. til de kapitalistiske/imperialistiske strukturer (der reproducerer og katalyserer klima-og atomtruslen) og ha-ha snadre?

Klavs M. Christensen

Vi startede med at vores sundhedssystem skal kunne holde presset. Det holdte fint, også fordi det -gudskelov- viste sig, alt alle prognoser og beregninger skød langt over mål.
Er det så, så vigtigt at monitorer alt smitte fortsat, nu hvor vi har vacciner og de sårbare er fuld dækket ind. Om så de sårbare skal have tilbud om 3. stick til vinteren må vi se.
Jeg går også ud fra at håndsprit og mundbind vil forblive synlige i mindre omfang.
Det som jeg er mest spændt på, er hvordan vi ser på tiden om 5år. Jeg håber at de psykiske og sociale senfølger ikke bliver så store som man under tid kunne frygte.

Peter Høivang

Forhåbentlig kommer klimaet på dagsordenen igen og gerne med mere fokus end tidligere

Når gennemsnits temperaturen stiger, stiger risikoen for vira som Corona eller måske det der er værre end det vi har oplevet de sidste 18 mdr.