Baggrund
Læsetid: 8 min.

Hører videnskabelige fejder hjemme i en retssal? Det tester Bæredygtigt Landbrug i Hillerød

Mens politikere og forskere diskuterer aktivistisk videnskab og forskningsfrihed, forsøger lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug at få rettens ord for, at professor Stiig Markager er gået for vidt med sine kritiske udtalelser om kvælstofudledning
Tilbage i 2019 henvendte Bæredygtigt Landbrug sig til Stiig Markager, først for at få dokumentation for hans udtalelse om stigende kvælstofudledning og siden med en trussel om stævning. Da han stadig ikke ville forklare sig, gjorde de alvor af truslen.

Tilbage i 2019 henvendte Bæredygtigt Landbrug sig til Stiig Markager, først for at få dokumentation for hans udtalelse om stigende kvælstofudledning og siden med en trussel om stævning. Da han stadig ikke ville forklare sig, gjorde de alvor af truslen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
11. juni 2021

En langvarig og principiel videnskabelig og juridisk tvist nåede en foreløbig kulmination, da lobbyorganisationen Bæredygtig Landbrug og professor Stiig Markager tirsdag i denne uge mødtes i Retten i Hillerød.

Her havde Bæredygtigt Landbrug sagsøgt Stiig Markager for hans udtalelse om kvælstof i et debatindlæg i Berlingske fra marts 2019, som landbrugsorganisationen mener er ukorrekt, æreskrænkende og overskrider grænserne for ytringsfrihed.

Sagsanlægget fra en interesseorganisation mod en forsker er ifølge flere eksperter uden fortilfælde i Danmark. Tilskuerrækkerne i retssalen var fyldt med journalister og støtter til henholdsvis Bæredygtigt Landbrug (BL) og Stiig Markager, der er professor ved Aarhus Universitet og i årtier har forsket i vandmiljø. Uden for retten havde miljøorganisationen NOAH hængt et banner op.

»Ingen slinger, BL er skinger,« stod der.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

” som landbrugsorganisationen mener er ukorrekt, æreskrænkende og overskrider grænserne for ytringsfrihed.”

Gad vide hvad Henrik Dahl, mener om denne retssag?

Men det er endnu et eksempel på intimidering af kritiske indlæg fra forskere; en lobbyorganisation, der intimidere, truer medretssager osv. og gylle grever og bacon baroner, som betaler regningerne.

Den italienske mafia kunne ikke gøre det smartere.
Hvor mange kritikere tør nu stille op mod landbruget?

Lars F. Jensen, John Scheibelein, Kurt Nielsen, uffe hellum, Christian De Coninck Lucas, jørgen djørup, Dorte Sørensen, Jens Ole Mortensen, Ole Svendsen, Mikael Benzon, David Zennaro, John Damm Sørensen, Anders Reinholdt, Anna Olsen, Palle Bendsen, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Hanne Ribens, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Klaus Schwab, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Niels Bent Johansen, Nicolaj Knudsen, Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Mads Greve Haaning, Martin Brinks, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Jan Fritsbøger, René Arestrup, John Andersen, Espen Bøgh, Ole Henriksen, Inge ambrosius, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Rikke Petersen, Estermarie Mandelquist, Torben Arendal, Jørgen Tryggestad, Morten Søfting, erik pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lone Hansen, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, ingemaje lange og Jacob Johansen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Er det ellers ikke landsforrædderrisk at Bæredygtigt Landbrugs landmænd nærmest sætter Verdensrekord i at gødske og forgifte vores vandmiljø og grundvand, udelukkende for at eksportere grise til Kina?

John Scheibelein, Christian De Coninck Lucas, Dorte Sørensen, Ole Svendsen, David Zennaro, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Maia Aarskov, Hanne Ribens, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Niels Bent Johansen, Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Signe Hansen, Rolf Andersen, Svend-Erik Runberg, René Arestrup, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Claus Christiansen, Torben Arendal, erik pedersen, Lone Hansen, Kim Houmøller, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Peter Krogh, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Epiteten landsforræder er blevet smuttet som en glat sten hen over vandoverfladen; den gælder nu for højrefløjens vedkommende udelukkende hvem man af en eller anden årsag er uenig med.

Man burde kunne vende hele spektret.

John Scheibelein, Dorte Sørensen, Ole Svendsen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Desuden; når forskere kan trækkes i retten for deres beregninger eller udsagn i debatten stander landet i våde.

John Scheibelein, Dorte Sørensen, David Zennaro, Anders Reinholdt, Palle Bendsen, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Hanne Ribens, Ruth Sørensen, Lene Timmermann, Inge Lehmann, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Niels Bent Johansen, Vibeke Olsen, Steen K Petersen, Martin Brinks, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, John Andersen, Marianne Stockmarr, Peter Beck-Lauritzen, Claus Christiansen, erik pedersen, Lone Hansen, Kim Houmøller, Jens Christensen, Søren Fosberg, Holger Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi har set hvad der sker i USA.

John Scheibelein, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Vibeke Olsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen, Holger Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Jeg håber retten blank afviser at tage stilling i denne absurde sag.

Der er et større og større spænd mellem videnskab og erhvervsinteresser. Det ses tydeligt i klimadebatten men også i debatten om landbruget og mange andre forhold knyttet til industri og produktion. det centrale begreb er forurening idet forurening af naturen er en vigtig konkurrenceparameter i kampen for privat profit på bekostning af fællesskabet.

Omkostningerne ved forurening sættes traditionelt til nul (set fra erhvervslivets synspunkt) og ethvert forsøg på at værdisætte naturen bliver modarbejdet. Bare hør Dan Jørgensen.

BL er en af de frækkeste lobbyorganisationer vi har, den fører sig frem som en mafia med trusler, løgn og bedrag og har tråde dybt ind i folketing og ministerier som den styrer med hård hånd. Bag den står en finansverden som har 400 milliarder ude at hænge hos landbruget på trods af 60-70 års statslige subsidier. Og nu trækker den forskere i retten for at lukke munden på dem.

Hvilket land vi er blevet til.

John Scheibelein, Lars Løfgren, Dorte Sørensen, Ole Svendsen, David Zennaro, John Damm Sørensen, Anders Reinholdt, Anna Olsen, Palle Bendsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Niels Bent Johansen, Willi Nors, Nicolaj Knudsen, Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Steen K Petersen, Palle Jensen, Mads Greve Haaning, Signe Hansen, Martin Brinks, Rolf Andersen, Carsten Munk, Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Jan Fritsbøger, Ole Henriksen, Marianne Stockmarr, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Rikke Petersen, Claus Christiansen, Poul Simonsen, Torben Arendal, Jørgen Tryggestad, Morten Søfting, erik pedersen, kjeld hougaard, Per Christiansen, Bent Larsen, Kim Houmøller og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

B.L. opfører sig som en Rockerbande. Deres formand Fuglede burde aldrig få den taletid i medierne som Venstre regeringen gav dem. De vil ikke erkende landbruget i sin nuværende konstruktion ikke er bæredygtigt. Spørgsmålet er om flertallet på Borgen vil give dem den modstand de fortjener?

John Scheibelein, Ole Svendsen, John Damm Sørensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Niels Bent Johansen, Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Steen K Petersen, Mads Greve Haaning, Palle Jensen, Søren Fosberg, Signe Hansen, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Jan Fritsbøger, Marianne Stockmarr, Claus Christiansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Uhyggelig læsning.
Bare navnet "Bæredygtigt landbrug" er en falsk varedeklarartion.

Dorte Sørensen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Maia Aarskov, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Steen K Petersen, Mads Greve Haaning, Palle Jensen, Søren Fosberg, Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Jan Fritsbøger, Marianne Stockmarr, Claus Christiansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ordentlighed ville klæde BL, ordentlighed!
BL skal da selv betale for deres løgne og sagsanlæg. Politikere, i må sætte "øremærker" i tilskudene til BL! -og så skal de selv betale for deres forurening af marker og grundvand. Med den holdning og moral, så luk BL og deres støtter.

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Vibeke Olsen, Steen K Petersen, Palle Jensen, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Skal jeg forstå på mange af kommentarerne at hvis der er nogle man ikke kan lide, skal de ikke have samme ret til at få prøvet deres sag ved en domstol som alle andre?

Inge ambrosius

Jens Christian Jensen , nej det skal du ikke. Selvfølgelig kan BL og andre få prøvet sager ved domstolene, hvis de HAR en sag. Problemet er, at den pengestærke organisation bevidst går efter personer og organisationer, de er ueninge med, og indtil videre har de tabt alle sager, men formålet er nok også snarere at skræmme andre fra at ytre sig end at vinde i retten. Men måske kan BL dømmes for at spilde rettens tid? I det mindste burde de kunne dømmes for at falsk varebetegnelse, når de kalder sig selv "Bæredygtigt landbrug".

John Scheibelein, uffe hellum, Ole Svendsen, John Damm Sørensen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Niels Bent Johansen, Vibeke Olsen, Gitte Loeyche, Steen K Petersen, Martin Brinks, Palle Jensen, Søren Fosberg, Svend-Erik Runberg, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Jan Fritsbøger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Jens Christian, du skyder seriøse debattører noget i skoene, og din udtalelse er useriøs, at man selv skal betale en retssag er jo det normale, og det der kritiseres er jo at BL lader skatteyderne betale, endda for sager der ikke burde føres overhovedet, hvorfor tror du de taber deres sager, det er da fordi der egentlig ikke er nogen sag, men måske burde man kunne dømmes for falske ( uberettigede ) sagsanlæg, ligesom man kan for falsk anmeldelse.
for pengemagten kan jo som i USA bruge retssystemet til at øge sin magt, og det er vel ikke meningen at retssystemet skal skabe uret.

John Scheibelein, Ole Svendsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen, Vibeke Olsen, Palle Jensen, Søren Fosberg og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Signe Hansen

Og det stiller HELE landbruget i et dårligt lys...

John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Kim Houmøller, Palle Jensen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg forstår det, så mangler "BARE DYGTIGT" landbrug videnskabelige argumenter, - og er blot fornærmet og føler sig krænket.

John Kierans

@ Gert Romme

Min personlige forkærlighed for Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug kan ligge på et geografisk yderst begrænset areal, men når man gennemgår de ovenstående bemærkninger, er det et gennemgående forargelsestema, herunder i dine kommentarer, at det i virkeligheden er skatteyderne, der finansierer sagerne (”De eneste tabere er altså skatteborgerne, der betaler det hele”).

Nu er det vel et generelt træk ved vores såkaldte retssamfund, at skattepligtige virksomheder, der fører retssager, også har fradrag for disse udgifter i deres eventuelle skattemæssige regnskaber. Så når fx Jensens Bøfhus har rådgiverudgifter til at føre arbejdsgiverkamp mod 3F er du såmænd også med til at betale dette - ligesom I alle via skatten i øvrigt er med til at finansiere mit fradragsberettigede medlemskab af en fagforening.

Når det gælder skatteeffekten for foreninger som LBL er du dog sandsynligvis noget galt afmarcheret. Uden at have detailkendskab til netop denne forenings økonomi- og skatteforhold er der en til vished grænsende sandsynlighed for, at LBL er omfattet af skattereglerne for foreninger mv. - og så er der altså ikke skattefradrag for omkostninger (ligesom de på samme vis som lokale partiforeninger eller frimærkeklubber heller ikke er skattepligtige af kontingenter).

Så uanset om sagsanlæggene grænser til det latterlige og forhåbentligt bliver afvist, har LBL altså næppe nogen særlig skattemæssig fordel af dette i forhold til vi andre.

Jens Christian Jensen

Imponerende så meget virak min lille kommentar afstedkom :-)
Det er i hvert fald et emne med mange følelser, fordomme og foragt.

Alvin Jensen

Nej, jens, det er stadestik. Når man føre 100 sager og TABER dem ALLE er der nok noget galt med ens metoder og ståsted.

Inge Lehmann, Espen Bøgh, David Zennaro, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

@John. Om noget skal være fradragsberettiget skal nok komme an på om man taber 100 ud af 100 retssager som bl gør det. Bruger man retssager som chikanemiddel skal man IKKE være berettiget til noget som helst da det er rent misbrug.

Inge Lehmann, Ole Svendsen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Kierans

@Alvin

Hvis du lige læser min kommentar igen, vil du muligvis opdage, at det, der står , er at LBL i forvejen ikke har nogen fradragsret. Vil du tage noget fra dem, de i forvejen ikke har?

Ole Svendsen

@John Kierans
Hvor sikker er du på, at bæredygtigt landbrug ikke kan trække omkostningerne til deres retssag mod Stiig Markager fra i skat? Evt. på en eller anden finurlig måde? (læs kreativ bogføring)

Er det noget du tror, eller er det noget du véd?
Hvis det er noget du véd - hvor er så din dokumentation?

Samme spørgsmål til Gert Romme - blot med modsat fortegn:
Når du siger at Bæredygtigt Landbrug kan trække deres sagsomkostninger fra i skat. Er det så noget du tror eller noget du véd? Kan du dokumentere det?

Selv har jeg absolut INTET til overs for Bæredygtigt Landbrug og deres usympatiske bølle metoder.

Men jeg er bestemt interesseret i om John Kierans eller Gert Romme har ret mht. om Bæredygtigt Landbrug kan intimidere en forsker, som de er uenige med - og dernæst trække advokatomkostningerne til retssagen fra i skat. Eller om de ikke kan.

William Mannicke

Om det er skatteyderne, der betaler for retssager anlagt af landbruget er mindre væsentligt; landbruget skal nok få regningen tørret af på en eller anden måde, i sidste ende forbrugerne.
Netværket, logen, i dansk svineproduktion er sædvanligvis både diskret og tilbagetrukket, men yderst effektivt. Og så har de råd til både sagførere, reklamekonsulenter osv. De har kassen, og er brutale når de føler sig truet.

Gylle grever og bacon baroner griner hele vejen i jetflyet på vej til Østeuropa på inspektionsture til deres grise fabrikker, over hvordan og hvor let det er at tryne forsker kritik, og afslutter turen med en lille jagt på vildsvin, det skal jo ikke være arbejde det hele.

Værre er det for den enkelte forsker; tør hun/han skrive, som han mener og opfatter virkeligheden?
Eller bliver frygten for sagsanlæg til selvcensur, tilbageholdenhed, eller helt at give op, overfor intimidering om retssager med uoverskuelige omkostninger?

Skulle man være i tvivl om, hvilke kapital interesse den enkelte forsker er oppe imod, så læs lidt i nedenstående links.
Og man kan finde mange flere....

https://landbrugsavisen.dk/endnu-en-svineproducent-lander-cifret-million...

https://finans.dk/erhverv/ECE10640523/dansk-landbrugskoncern-koeber-op-i...

https://docplayer.dk/17653177-Maskinstationen-og-landbrugslederen.html

Inge Lehmann, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Kierans

@Ole Svendsen

Tak for et absolut relevant spørgsmål i forhold til denne sidediskussion af hovedemnet.

Nu skal man jo være forsigtig med at gøre sig til ekspert (særligt, når man som jeg ikke har den fjerneste indsigt i den pågældende forenings konkrete skatteforhold eller organisering), men jeg har dog arbejdet professionelt med skatteret i 23 år - så lidt indsigt er der nok faldet af ..

Foreninger (som LBL) er normalt omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, som indebærer, at foreninger kun er skattepligtige af deres "erhvervsmæssige" indtægter, mens alle andre indtægter (herunder fx. kontingenter og støttebidrag) er helt skattefri. Det er derfor, at den lokale fodboldforening eller filatelistklub normalt ikke betaler skat, men dog betaler skat af den indtægt, som de måtte have fra en pølsebod på stadion eller fra en frimærke-salgsstand på det lokale marked.

Det betyder til gengæld også, at foreninger kun kan tage fradrag ved skatteopgørelsen for udgifter, der er direkte forbundne med de (skattepligtige) erhvervsmæssige indtægter, mens alle de andre indtægter ikke kan fradrages. Dette følger af den ret stramme praksis for statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Det er muligt, at det ligger inden for LBLs formålsparagraf at føre sager mod kritikere af landbrugserhvervet, men ud fra skatteretlig praksis må det anses for umådeligt lidt sandsynligt, at sådanne sagsanlæg anses for "erhvervsmæssige" - allerede fordi der ikke er tale om en indtægtsskabende aktivitet , men et anerkendelsessøgsmål.

Så under forudsætning af, at LBL er organiseret som en forening (og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på andet) er sandsynligheden for fradragsret omtrent lige så stor som at finde en snebold i Helvede.

Til gengæld kan vi jo så glæde os over, at rådgivere/advokater betaler skat og moms af deres honorarer - så netto er det sandsynligvis en gevinst for statskassen.

Christian De Coninck Lucas

At blande videnskab sammen med "æreskrænkelse" for en hel industri er komplet til grin og kan kun være strikket sammen af en person (eller personer), der ville føle sig meget mere hjemme i Dallas, Texas. Som lobbyist!

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og John Kierans anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu vi taler om at tørre regningen af på skatteborgerne, så kommer det sandsynligvis til at ske når det angår landbrugets pestisidforurening af vandboringer, der er steget med over 57% I løbet af fem år:

"I en konsekvensberegning af Aarhus Vand vurderes det, at det i alt vil komme til at koste 800 millioner kroner at kompensere landmændene i kommunen for ikke at bruge pesticider. Og pengene skal hentes hos forbrugerne.

En normal husstand i Aarhus, der årligt bruger 120 kubikmeter vand, kan således se frem til en ekstraregning på 4800 kroner. Det skal ses som et engangsbeløb og ikke en årlig forhøjelse af vandregningen.

- Hvis kommunen vil taget noget jord fra landbruget, må de betale prisen for det. Og så kan jeg kun beklage, at det er forbrugerne, der får regningen. Det, synes jeg, er spild af penge. Det var ikke nødvendigt, siger Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen i Odder og Skanderborg."

https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2021-06-12-borgere-kan-faa-ekstraregning-p...

Vi gentager lige: "Det var ikke nødvendigt.."

Nej, hvis landbruget ikke havde krævet at de kunne hælde gift i jorden uden hæmninger.

Ole Svendsen

@ John Kierans
Tak for dit velbegrundede svar :-)