Baggrund
Læsetid: 5 min.

Det er ikke kun Eriksen og landsholdet, der fortjener fakkeltog

Den følelsesmæssige tsunami omkring Christian Eriksens kollaps og landsholdets forbløffende resultater finder sted i en boble isoleret fra den mere vansirede virkelighed – som givetvis også ville have forstyrret alle tiders bedste fodboldskribent, Per Høyer Hansen, der i Information fornyede sportsjournalistikken
Siden Christian Eriksens kollaps i Danmarks første kamp ved EM har spillertrøjen, der præsenteres før hver kamp, båret hans navn.

Siden Christian Eriksens kollaps i Danmarks første kamp ved EM har spillertrøjen, der præsenteres før hver kamp, båret hans navn.

Koen Van Weel

Indland
1. juli 2021

Jeg er så gammel, at jeg husker intellektuelles foragt for konkurrencesport, der var en del af den kulturradikale lingo i 50’erne og 60’erne. Var man interesseret i fodbold, gik man stille med det, akkurat som hvis man hørte Elvis-plader i smug, og i redaktionernes hakkeorden rangerede sportsjournalisterne nederst, voksenmobbet med PH-citater som, at ’et sundt kønsliv er det bedste værn mod sportslivets fristelser’.

Haha, der fik Gunnar Nu-Hansen den. Som journalist og senere sportschef i Danmarks Radio, hvor han var ansat i 41 år frem til 1976, påvirkede hans nationallyriske tilgang til stoffet den skrevne presses generelle sportsjournalistik med kun få undtagelser:

Ritzaus sportsredaktør Carl Ettrup, Aktuelts Knud Lundberg og Politikens Magnus Simonsen, kendt for udtrykket ’kold som en brøndgravers røv’ om B1909-spilleren Erik Bergs scoring mod Frem i 1959 – et udtryk, den anglofile Simonsen havde planket fra engelsk litteratur.

Ellers var det småt med litterære referencer i sportsstoffet indtil midt i 70’erne, da dette dagblad besluttede – eller rettere:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Åh ja i mange år købte jeg Inf. bare for at læse Per Høyer Hansens sportskommentarer. Han
skrev at der altid var to ting han undersøgte når ham kom hjem fra udlandet: Om B. 93 havde vundet og om der var udbrudt revolution. Det første skete sjældent og det sidste aldrig.

Den sunde fornuft vender først tilbage, hvis og når vi ryger ud til et virkeligt storhold. Indtil da er det ren jubelvirak på tv, hvor live fra landsholdslejrens Thygesen nu er røget helt i selvsving med narrativer og anerkendende pædagogik og spillerinterview som spejl for en tid, der hylder spilleres følelsesmæssige kompetencer.
Spillerne selv er nede på jorden, Hjulmand hjuler derudaf som succestræner og årets mand, DK er igen-igen høje, og selvfedmen er i top.
Hold da op, ingen plads til Graversens temperament, ren lilleput 92 om igen, og 86 verdensklasse igen-igen. Vi lærer det aldrig, men den svenske journalist satte dig tingene i perspektiv: 2 nederlag og to walk overs. Godt man ikke er på de sociale medier, hvor der er en mere rå realisme, der blot venter på nemesis. Måtte den ikke komme før Wembley, sikken fest, vi skal ha den dag, åh ja, åh ja, åh ja. Cool Britannia holder fast, den kommer hjem, keep calm. EM begynder nu.

Jørgen Mathiasen

Per Høyer Hansen var en exceptionel fodboldanalytiker.

Hanne Ribens

Det er lidt mærkeligt i disse "fodboldtider" at være lidt udenfor den begejstring, ja man kunne næsten fristes til at sige hysteriske stemning, der omgiver "nationen"! Men selvfølgelig det er vist det man kalder "agurketid" i medierne i øjeblikket! Men når der bliver sagt at hele Danmark jubler, så er vi vist en del der, føler sig lidt ventende på vigtigere ting at juble over! :-) Jeg har lidt en tanke om at dette fodbold, som er knyttet til finans, er lidt en "mandeting" Men måske tager jeg fejl! P.s Jeg var i min ungdom i flere år ivrig atletik udøver!

Mikael Velschow-Rasmussen

Hatten af for en go' artikel om bl.a. Per Høyer Hansen !

Hans bøger om Europa Cup'en, 55-75, og VM, 30-74 - som jo så var før hvert VM fik sin egen bog - er vel noget af det bedste sportslitteratur/sportshistorie, der nogensinde er udgivet.