Analyse
Læsetid: 5 min.

Ledigheden er lav, og det står efterhånden klart, at lønkompensationen har været en succes

I USA forøgede de arbejdsløshedsunderstøttelsen under pandemien. I Danmark benyttede vi os af lønkompensation for at fastholde folk på arbejdsmarkedet. Indtil videre ser det ud til, at Danmark valgte den klogeste løsning
Kort efter Danmark lukkede ned sidste forår, præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S), direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen, direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen og erhvervsminister Simon Kollerup (S) en lønkompensationsordning, der umiddelbart har vist sig effektiv til at beskytte dansk økonomi under coronakrisen.

Kort efter Danmark lukkede ned sidste forår, præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S), direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen, direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen og erhvervsminister Simon Kollerup (S) en lønkompensationsordning, der umiddelbart har vist sig effektiv til at beskytte dansk økonomi under coronakrisen.

Jens Dresling

Indland
23. juni 2021

Byen er fuld af glade studenter. De har god grund til at være i højt humør. Fremtiden tegner lysere end for få måneder siden. Uddannelsesinstitutioner varsler om tilbagevending af almindelig undervisning. Og ledigheden nærmer sig niveauet før coronakrisen.

Lønkompensationsordningen har sandsynligvis dæmpet krisen markant og holdt ledigheden på et relativt lavt niveau gennem hele krisen. I de seneste måneder er den faldet. Arbejdsløsheden er ved udgangen af anden coronabølge på et niveau, som få havde turdet drømme om midt under pandemien.

Lønkompensationsordningen har til hensigt at yde offentligt tilskud til virksomheder, som alternativt vil være nødsaget til at afskedige medarbejdere. Hvor lønkompensationsordninger har været brugt i andre lande i mange år, har det ikke været tilfældet i Danmark. Sikkert af to grunde:

For det første en tillid til, at det danske sikkerhedsnet er finmasket nok til at gribe alle, der kastes ud i arbejdsløshed. For det andet at lønkompensationsordningen blot ville redde arbejdere kortvarigt. Og dernæst vil de alligevel blive fyret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

En stor del af lønmodtagere i USA arbejder i den uformelle sektor der betyder at mange af disse virksomheder ikke er registrede noget sted. Jeg har læst, at det er denne mest skrøbelige del af arbejdsstyrken, der er blevet hårdest ramt at pandemien. Så mon ikke ledighedstallet er langt højere end de anførte 6,1 %?

Jan Fritsbøger

det er selvfølgelig godt at sikre dem som pandemien har gjort midlertidigt ledige en indkomst,
men jeg kan altså slet ikke se fornuften eller bare rimeligheden i, at man har givet "socialhjælp" til virksomhedernes ejere, og kapitalen bag.
en langt mere rimelig og klog hjælp ville være at man ved lov suspenderede både renter og afdrag og selvfølgelig alt afkast af investeringer i de ramte virksomheder, og også lejebetaling for lejede virksomhedslokaler under nedlukningen,
på den måde ville både virksomhedernes indtægter og deres udgifter være sat på pause,
og når så der lukkes op igen vil virksomhederne være der hvor de var den dag de blev lukket, og ingen skade ville være sket,
for hvorfor skal indtægter alene baseret på ejendomsret for enhver pris bevares, imens det værdiskabende grundlag er sat på pause ?

Lise Lotte Rahbek

Der er derfor brug for en målrettet indsats over for langtidsledige, indvandrere og de brancher, der stadig bløder.

Er man nu igen igang med at give langtidsledige ansvaret for deres ledighed, eller hvad er det for en målrettet indsats, man gerne vil sætte i værk?
Det er vel stadig sådan, at det virksomheder, som anætter arbejdskraft og ikke omvendt.

Jan Fritsbøger, Ruth Sørensen, Gert Romme, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, lars pedersen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Same procedure as last year, Miss Sophie?"

"Same procedure as every year, James."

("I'll kill that cat..")

Gert Romme, Lasse Glavind og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Så nu skal vi undgå at den offentlige sektor sætter store byggeprojekter og energi besparelser i gang, da dette vil medføre massive prisstigninger på lønninger, hvilket vil umuliggør privates energiforbedringer af boliger.

Den offentlige sektor må vente indtil der er lavkonjuktur.