Interview
Læsetid: 7 min.

Ny bog: Grønlænderne blev forholdt oplysninger og blev lokket til at være en del af Danmark

Journalist og antropolog Anne Kirstine Hermann beskriver i bogen ’Imperiets børn’, hvordan Danmark bedrog FN og derigennem fik Grønland til at være en del af kongeriget i stedet for en koloni, der havde haft ret til selvstændighed
Journalist og antropolog Anne Kirstine Hermann ønsker, at hendes nye bog ’Imperiets børn’ fører til større bevidsthed om grønlændernes situation, kultur og historie.

Journalist og antropolog Anne Kirstine Hermann ønsker, at hendes nye bog ’Imperiets børn’ fører til større bevidsthed om grønlændernes situation, kultur og historie.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
7. juni 2021

Anne Kirstine Hermann har valgt et lidt upåagtet møde i Grønlands Landsråd den 9. september 1952 som startscene i sin aktuelle og veldokumenterede bog Imperiets børn. Med til mødet var foruden landshøvding Poul Lundsteen, som var dansk embedsmand, også 13 landsrådsmedlemmer, og emnet på dagsorden var et tilsyneladende generøst tilbud fra Danmark: Ville grønlænderne i fremtiden have to medlemmer i det danske parlament?

Selv om der var uenighed blandt landsrådsmedlemmerne, der var delt nogenlunde på midten mellem en dansksindet og en grønlandsksindet fløj, endte rådsmedlemmerne efter endnu et møde, som der ikke blev taget referat fra, at sige pænt ja tak til tilbuddet.

Hvad grønlænderne ikke vidste, var, at Poul Lundsteen i et hemmeligt brev fra statsminister Erik Eriksen havde fået strenge pålæg om ikke at nævne de folkeretlige konsekvenser af et ja. Det ville nemlig betyde, at Grønland ikke længere var en koloni og derfor ikke længere ifølge FN-pagten havde ret til løsrivelse og selvstændighed. Ved at blive Danmarks nordligste landsdel frasagde grønlænderne sig med andre ord og uden at vide det deres ret til selv at blive herrer i eget hus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens peter hansen

At Grønland blev en del af DK i 1953 eller hvornår det nøjagtig var for at undgå at det havde status som koloni, lærte jeg i skolen i 1950’ erne og 60’erne. Det var derfor grundloven blev ændret. Margrethes status som tronfølger var sukkeret der skulle sikre flertallet.

Jeg tror, man skal kigge lidt mere kritisk på denne periode.

Netop nu har man i Canada nogle ganske enorme skandaler, som Canadas regering også mener, at kirkesamfundet har et stort ansvar for.

Og i Sverige har denne periode også været et meget problem for de såkaldte oprindelige folk - altså samer og tornedalsfolket.

John Andersen, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Har det lidt sådan:
Kunne Grønland blive selvstændigt og økonomisk uafhængigt i morgen, ville det få min støtte.

Peter Beck-Lauritzen

I halvtredserne var det ilde set, at have kolonier. Vores "rigtige" koloni havde vi solgt til USA. Grønland blev ikke betragtet som koloni dengang og det blev understreget med en særlig status, hjemmestyre og repræsentation i Folketinget, med deraf tættere tilknytning til DK's suverænitet. Overfor dette stod USA og Sovietunionen. At den danske regering samtidig havde nogle forkvaklede ideer, ligesom andre lande dengang, omkring "danisifisering/civilisering" af den oprindelige befolkning, er at beklage. Men igen, hvad skulle vi have gjort i stedet, set i bagklogskabens lys? Lad nu grønlænderne modnes, til den selvstændighed, de skal have. De er der knap nok endnu, set med storpolitiske øjne(invitere kineserne til at udvinde mineraler og bygge lufthavne!).

Bjørn Høj Jakobsen, John Andersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Grønland kan blive selvstændig når de vil, men det er ikke selvstændighed hvis de ikke kan klare sig uden bloktilskuddet fra det sydlige Danmark.

kjeld hougaard

Morsomt nok, vores racisme stikker dybt. Uden selvindsigt kan vi anse grønlændere er ”umodne”, de skal yderligere ”modnes” = ” danisifiseres/civiliseres", så de ikke samarbejder med Kina og Rusland. Bloktilskud? Om vi havde ladet befolkningen leve – som de har gjort sekler uden bloktilskud – i stedet for at påtvinge en danisifisering/civilisering", så havde mange haft bedre liv i dag tror jeg. Det er ikke uden en vis fornøjelse jeg forstår at ”talibanerne” i
Hethumand provinsen forblev sig selv, og ikke trods stolte indsatser fra den danske hær, blev ” danisifiseret”. White surprimacy.

Bjørn Høj Jakobsen

Der er alt 41.126 stemmeberettigede på Grønland. Til sammenligning har Vejle Kommune, 82.026. Stemme procenten udgjorde 65,8 ved sidste valg så har man
ambitioner om et job som udenrigsminister er Grønland et godt udgangspunkt fordi konkurrencen er begrænset.

Grønland har nu en udenrigsminister Pele Broberg (eks pilot). Pele mener, at være klar til at matche USA, Rusland og Kina uden hjælp.
Pele Broberg kan nok ikke forvente meget hjælp fra sine regerings kolleger, da de må have nok at gøre med håndtering af de udfordringer, der bla er påpeget i rapporten “Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2018” (SDU 2019).

Jeg håber at Pele vil bruge nogle af de 4 mia. (bloktilskud fra den brutale kolonimagt Danmark) til uddannelse i udenrigsforhold, da virketrang ikke gør det alene.

kjeld hougaard

En, for mig uventet nedladenhed mod Grønlændere, eller måske ikke så uventet af xenofobe = ingen respekt for de anderledes andre.
S har 35.000 medlemmer. Nu ved jeg godt at det er Danmarks elite af politiske tænkere, så vores udenrigsminister, højt begavet, dyb indsigtsfuld og selvstændigt tænkende – han bliver svær at slå. Men mindre kan gøre det. Først inviterer Kinas udenrigsminister og høre hans opfattelse, siden den Russiske og den Amerikanske. Bloktilskud 655 millioner $?? Et greb i lommen. Der findes en større verden hvor de rigtige penge er.