Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny rundspørge blandt socialrådgivere: Lave ydelser står i vejen for jobindsatsen

Flere socialrådgivere peger i ny rundspørge for Dansk Socialrådgiverforening på, at lave ydelser skaber fattigdom og gør det svært at arbejde med borgernes øvrige problemstillinger. Og det problem bliver ikke løst af Ydelseskommissionens anbefalinger, advarer formanden
Lave ydelser får ikke borgere væk fra passiv forsørgelse, mener socialrådgivere i rundspørge. I en tidligere artikel i Information har vi talt med kontanthjælpsmodtageren Patricia Sotelo. Hun håber, at ydelserne ændres, fordi det kan betyde en bedre opvækst for hendes børn, siger hun.

Lave ydelser får ikke borgere væk fra passiv forsørgelse, mener socialrådgivere i rundspørge. I en tidligere artikel i Information har vi talt med kontanthjælpsmodtageren Patricia Sotelo. Hun håber, at ydelserne ændres, fordi det kan betyde en bedre opvækst for hendes børn, siger hun.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
3. juni 2021

Nogle borgere i Danmark er så presset økonomisk på grund af lave ydelser, at det er svært for socialrådgiverne at hjælpe dem med andre problemstillinger, som kan få dem ud af passiv forsørgelse.

Det mener 77 procent af 1.222 socialrådgivere, som har deltaget i en ny rundspørge for Dansk Socialrådgiverforening.

Mads Bilstrup, som er formand for Dansk Socialrådgiverforening, påpeger, at i de år, ydelserne har været nedsat, har tilbagemeldingen fra socialrådigverne været klar.

»Og den er, at nedsatte ydelser med fattigdom til følge fjerner fokus på, hvordan man kommer ud af det her forsørgelsessystem, fordi al fokus går på, hvordan man får familiens økonomi til at hænge sammen,« siger han.

Tidligere på ugen kom Ydelseskommissionen med sine anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem, som gøres mere enkelt med én ydelse og to satser, som fastsættes af et optjeningsprincip.

Anbefalingerne flytter penge fra særligt de enlige over til nogle børnefamilier, og cirka 4-6.000 børn løftes ifølge beregningerne ud af fattigdom.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Når ydelsesniveauerne de senere år er blevet skåret, handler det dels om at få flere borgere ud af arbejdsløshed og i beskæftigelse. Jacob Nielsen Arendt, som er forskningsleder i Rockwool Fonden, understreger, at det samlet set har en beskæftigelseseffekt, når man sænker ydelserne."

Det er ulideligt at høre denne myte viderekolporteret ukritisk af folk, der burde vide bedre.

Det handler om at skabe et kunstigt arbejdsudbud, så lønnen trykkes.

Og om at gøre det så utåleligt som muligt at være arbejdsløs og syg, så alle får skræmt livet af sig ved tanken om ikke at få høje karakterer eller miste jobbet.

Og om at opdele befolkningen i dem der har meget, og dem der nu faktisk bliver nødt til at tigge om hjælp på facebook, hos venner eller i familien- hvis man da er så heldig at have en familie, der har overskud til at støtte én.

Om at uddele skam til dem, der er eller bliver så syge, at de ikke formår at arbejde, og derefter langsomt men sikkert vride livslysten og helbredet ud af dem på Jobcenteret, så de får det værre, bliver mere ensomme og isolerede, eller tager den sidste udvej ud af livet.

Og om at gøre en hel befolkningsgruppe til syndebukke, nemlig flygtninge, og lade dem leve under fattigdomsgrænsen i årevis, mens deres børn spiser den mad, de selv kan undvære.

Kort sagt, det handler overhovedet ikke om at hjælpe folk med at få et arbejde, for så havde man for længst grebet det helt anderledes an.

Det nuværende system virker ikke, har aldrig virket, og kommer aldrig til at virke, slet ikke med de 'forenklinger' Ydelseskommissionen har fremlagt.

Anne Schøtt, Ruth Sørensen, ingemaje lange, Nikolaj Lykke Nielsen, David Zennaro, Inge Lehmann, Dan D. Jensen, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Viggo Okholm, Carsten Munk, Søren Lind, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Steen K Petersen, Peter Wulff, Egon Stich, Gert Romme, Estermarie Mandelquist, Nicolaj Knudsen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Det er ikke kun vores forhold til vores nære nabolande der er blevet amerikaniseret i de sidste mange år.
Hele vores samfunds model lugter efterhånden som radikalt påvirket af amerikansk model.

Vi har hørt en del om "den danske model", men er det så også den de arbejder efter / for?

David Zennaro, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Dan D. Jensen, Holger Nielsen, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er uforståeligt, når et flertal af politi og andet godt folk påstår at det drejer sig om at få folk i arbejde.

Jamen så se at få skaffet de arbejdsmuligheder og uddannelses muligheder i stedet for at piske folk endnu længere ud over kanten.

Lydt dog til socialrådgiverformanden Mads Bilstrup- "Det kunne være tilbud om psykologsamtaler, en bostøtte, der kan sætte struktur på hverdagen, eller en diætist. Tilbud, som vi ved, har en positiv effekt fremfor hårdere, økonomiske incitamenter." -

Hvor svært skal det være - mon ikke en sådan indsats er mere for pengene end at ansætte flere og flere kontrollører til at svinge piske over de syge og ledige.

Det er også håbløst at høre på at det skal kunne betale sig at arbejde og derfor skal overførslelsindkomsterne være så skrabet som overhoved muligt. Men hvor mange kommer i arbejde af det, Hvor er alle de arbejdsgivere der er parat til at ansætte folk med nedsat arbejdsevne og andre skavanker.

Giv i stedet mulighed til arbejdsfællesskaber så folk kan starte et eller andet arbejdsfællesskab - lav nogle steder hvor folk kan omsy/designe tøj fra grenbrug og hvor folk kan reparerer ting og sager - her kunne unge også komme i lærer til at kunne reparerer ting og sager. Sådanne tiltag vil give folk muligheder og klimaet vil også blive tilgodeset.
Kære politikere tænk ny, grønt i stedet for kun i pisk.

Ruth Sørensen, ingemaje lange, David Zennaro, Chris Ru Brix, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Dan D. Jensen, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Viggo Okholm, Carsten Munk, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Gert Romme, Ivan Mortensen, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man er nødt til at indlægge nogle andre punkter at understrege i ligningen: samfundet har en pligt til at sørge for, at folk kan leve godt, men ikke herskabeligt - det gælder over hele feltet, derfor omfordeles der fra de ressourcer, den økonomiske overklasse har magten til at rage til sig til dem, der er prisgivet andres beslutninger af forskellige grunde.
Kun ved at sikre en ordentlig kompensation for ikke kunne (evt. finde) arbejde kan man holde indtægterne og omfordelingen på et niveau, der sikrer en tilstrækkelig indkomst for alle job. - Problemer med at rekruttere må imidlertid løses ad andre veje, nemlig ved at gøre jobbet tilstrækkeligt tilfredsstillende at udføre. Som det er i dag står lav løn i vejen for megen teknologisk aflastning - ligesom angsten for at fjerne jobs med teknologi fuldkommen idiotisk skulle være et problem.
Det er simpelthen en barnagtig måde at betragte arbejde på - ikke som en kilde til løsning af opgaver, men til at forbedre en fiktiv 'økonomi'.

David Zennaro, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ikke en eneste gang kan jeg huske, at arbejdsgiverne er blevet presset økonomisk til at ansætte mennesker, som trænger til et job.
Aldrig.
Det er suverænt arbejdsgiverne som bestemmer, hvem og hvor mange mennesker, som kan få et lønnet job.

Det er den forkerte hest, man pisker.

ingemaje lange, Nikolaj Lykke Nielsen, David Zennaro, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Chris Ru Brix, Eva Schwanenflügel, Anna Olsen, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Per Torbensen, Heidi Larsen, Carl Chr Søndergård, Carsten Munk, Alvin Jensen, Ib Christensen, Ebbe Overbye, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, at de kommuner, der ikke anvender uddannede socialrådgivere, men "kun" har råd til HK-uddannede socialassistenter, bør sættes under administration.

Det har jo vist sig, -igen og igen desværre, at disse socialassistenter i mangel på lovindsigt direkte fungerer som kommunernes politiske socialudvalgs forlængede arme.

Selv om en uddannet socialrådgiver langtfra er højtlønnet, er der er jo ganske gode grunde til, at flere kommuner har afviklet deres uddannede socialrådgivere, og har udskiftet dem med de billigere HK-ansatte.

David Zennaro, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Susanne Kaspersen, Carl Chr Søndergård, Alvin Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Som jeg læser alle de tiltag her omkring mennesker på "kanten" i forhold til mainstream, så har jeg en opfattelse af at de mennesker med høje uddannelser og placeret godt og grundigt i diverse kontorlandskaber, slet ikke ved hvad der foregår på gaden, skolen og menneske i mellem.
Det er lidt som om at man på den ene side hyle rover at mennesker ikke tager sig sammen og får det karriereforløb, så middelklasse og de der arbejder ikke skal betale for meget til fællesskabet for at sikre at de som måske af mange årsager er trådt "forkert" i uddannelsen, skilsmisser m.v. og simpelthen med evner som systemet ikke værdsætter nok. Nå ja så vore nye medborgere, hvor mange gerne vil, men løber panden mod en mur omkring sprog og kompetencer fra hjemlande som ingen her vil anerkende nok.
Selvfølgelig er der også blandt dem en rest som altid vil ligge på kanten helt som mange her i dette land, det e rså ikke overdreven alkohol forbrug der er problemet.

Alvin Jensen, ingemaje lange, Steffen Gliese, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

@ Viggo Okholm,

Jeg tror, du mener det rigtige, men du kommer ikke rigtigt ind på beskæftigelsesområdet.

Men fakta er altså, at senest periode hvor Danmark havde fuld beskæftigelse, sluttede i 1971-72 - altså for 49 år siden. Man kan altid diskutere, hvor meget de 2 såkaldte oliekriser indvirkede på hastigheden af denne negative udvikling, men det står i hvert fald helt klart, at det primært skyldes rationaliseringer og effektiviseringer på arbejdsmarkedet.

Men nu er der altså gået halvdelen af et helt århundrede samt indførelse af datateknologi siden dengang. Og effektiviteten i produktionen er øget massivt gennem disse snart 50 år. Nu kan ganske få ansatte producere enorme mængder af produkter på kort tid.

Tænk på en ganske nær fremtid - måske blot 5 år, hvor lastbiler, busser, store fartøjer føres helt uden fører. Og allerede for 28 år siden startede VW-koncernen en datastyret bilfabrik i Sachsen, hvor cirka 400 ansatte fordelt på 4-holdsskift producerede flere biler i døgnet end de 32.000 ansatte på de gamle fabrikker i Wolfburg-området.

Som økonom ved jeg, at der ikke mere er arbejde til alle, der kan og vil, og at denne udvikling blot accelererer ud i fremtiden. Derfor må der findes helt andre løsninger - måske fordeling af det arbejde der rent faktisk er - i en mellem fase. Dette kan bliver til samme timeløn, men det bliver ikke til samme månedsløn.

Og derfor tror jeg slet ikke, at den forjættede borgerløn til alle har nogen egentlig fremtid. - Måske borgerløn til nogle få, men så kan man lige så godt kalde den, for det den er - altså pension.

Alvin Jensen, David Zennaro, Ib Christensen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Gert Romme:
Dine overvejelser her har jeg ingen argumenter imod, for din bemærkning om at jeg ikke kommer ind på sleve beskæftigelsen har du helt ret i.
Men det ændrer så egentlig ikke på min grundindstilling til mennesker og mine tanker omkring dilemmaet om hvordan mennesker som der ikke er arbejde til, og så hvordan vi behandler dem. Samtidig ved jeg jo også godt at dele af landbrugserhvervet bruger arbejdskraft fra østlande og at disse måske ikke lige får helt den løn, som man bør efter overenskomst.. Mange her hjemme bliver nok slet ikke spurgt eller presset til at arbejde ved dette landbrug af forskellige årsager.
Som du skriver har den teknologiske udvikling gjort at mennesker sættes af i vores system, og skal de "straffes" for manglende kompetencer eller evner?
Min holdning er nej! løn lighed som sådan er nok utopi men ingen skal ligge helt ude på kanten omkring overlevelse og lige nu begynder konsekvenserne af den syge ghettolov snart at sætte spor, da adskillige "ikke egnede" nægtes at bo bestemte steder.

Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar