Kontanthjælp
Læsetid: 4 min.

Nyt kontanthjælpssystem hjælper ikke børn af flygtninge og nytilkomne ud af fattigdom

Stort set ingen af de børn, der bliver løftet ud af fattigdom med Ydelseskommissionens anbefalinger, er børn af forældre på den lave selvforsørgelses- og hjemrejseydelse. »Dybt bekymrende,« mener Red Barnet
Ifølge Janne Tynell, der er stedfortrædende generalsekretær hos Red Barnet, burde kommissionen have haft større fokus på børn fra flygtninge- og indvandrerfamilier: »Vi mener, det er dybt bekymrende og skuffende, at flere børn ikke løftes ud af fattigdom, og særligt de børn, der er allerhårdest ramt af fattigdom, har brug for et løft,« siger hun.

Ifølge Janne Tynell, der er stedfortrædende generalsekretær hos Red Barnet, burde kommissionen have haft større fokus på børn fra flygtninge- og indvandrerfamilier: »Vi mener, det er dybt bekymrende og skuffende, at flere børn ikke løftes ud af fattigdom, og særligt de børn, der er allerhårdest ramt af fattigdom, har brug for et løft,« siger hun.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
2. juni 2021

4.000 til 6.000 færre fattige børn. Det var den lovende melding fra Ydelseskommissionen, der mandag fremlagde sine anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem i Danmark. 

Tirsdag kunne Jyllands-Posten så berette, det tal ikke overstiger antallet af børn, der i forvejen er blevet løftet ud af fattigdom med det midlertidige børnetilskud, der blev indført i 2019 og udløber, når et nyt ydelsessystem træder i kraft. 

Og ser man på gruppen af børn, der med det nye system bliver løftet over fattigdomsgrænsen i forhold til tiden før det midlertidige børnetilskud, vil kun ganske få af dem være børn i familier på den såkaldte selvforsørgelses- og hjemrejseydelse – altså den tidligere integrationsydelse.

Forældre på selvforsørgelses- og hjemrejseydelse vil nemlig typisk ende på en lav grundsats – en sats, der er for lav til at løfte disse familier over grænsen for lavindkomst, som svarer til det, der tidligere blev defineret som fattigdomsgrænsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Var det ikke et krav til Ydelseskommissionen, at de skulle se på ændringer/forsimplinger samt at det ikke måtte føre til flere udgifter.
Oversat lav nogle mere gennemskuelige regler, men der må ikke tilføres flere penge til området. Når det kræves at børnefamilierne skal tilføres flere penge så børnene kan deltage i aktiviteter osv så skal andre grupper fratages ydelser. Ligeledes måtte flygtninge og indvandre heller ikke få det bedre.

Her må Ydelseskommissionen roses, da de netop har leveret det de blev bedt om.
Men få Danmark et bedre og mere retfærdigt samfund af den omlægning og vil det få flere syge og svage i arbejde ved at skabe endnu dårligere forhold til dem?
Hvor mange børn vil få bedre muligheder, når en stor del lades tilbage uden bedre forhold - ja desværre vil nogle få det endnu dårligere , hvis Folketinget følger Ydelseskommissionen anbefalinger.

I mine øjne bør der se på gennemskuelige regler, men de må ikke laves så endnu flere kommer længere udover kanten
Se dog at få lavet om i tildelingen af førtidspensioner - lav et system så, hvis folk fik det bedre eller fandt et arbejde de kunne magte - så blev deres førtidspension sat på pause og stod åben hvis de ikke magtede opgaven. En sådan indførsel ville give folk sikkerhed så de turde udfordre sig selv samt ikke blev endnu mere syge af alle de mistænkeliggørelser og arbejdsprøvninger i en uendelighed.

Inge Lehmann, David Zennaro, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Tak for tilsyneladende forenkling. Alle trænger inkl. sagsbehandlere og hjemmevejlede m.fl. trænger til det.
Mht børns ligestilling i opvækst er der en udfordring med st få adskilt det respektable politiske mål fra udlængepolitikken generelt.
På en måde ligger alle børns lige opvækst bag den holdning der kom til udtryk for ønsket om at hjemtage børn fra krigsfangelejre i syrisk kurdistan (Rojawa?)
Holdningen der viser at børn er noget særligt for os. Meget kort sagt. Sådan er det.
Det gælder helt andre forhold for voksne og forældre. De skal sikre børnenes gode opvækst. Eller ..... er det i nogle tilfælde samfundet? Ja sådan er det!
For de få adskiller man altså klogeligt børns vilkår fra krav til de voksnes. Børn er ikke politiske brikker i det spil.
Så både regeringen, regeringens støtter og højre-opposition bør starte med at forhandle visionen om (alle) børn i Danmark for sig og (forskellige grupper af ) voksne i Danmark hver for sig.
Det er en stor politisk opgave, men sådan ser jeg det.

Eva Schwanenflügel

Det er menneskesynet, den er gal med.

Når politikerne splitter samfundet op i os og dem og udnytter det vælgermæssigt, er det skruen uden ende.

Når man beskriver mennesker som udskud, der bare skal smides ud af landet så hurtigt som muligt, eller udnyttes som dyr i fabrikslandbrug, forsvinder deres individualitet paradoksalt når de pålægges eget, individuelt ansvar for alle ulykker der rammer dem i gruppen ydelsesmodtagere.

Når Jobcenteret overvåger og kontrollerer borgernes mindste bevægelser, og hjælpen består i at sanktionere, bespare og nedsætte ydelser, hvis syge mennesker ikke hopper og springer, bukker og skraber, men protesterer og bliver vrede, skaber det mere sygdom, både fysisk og psykisk.

Når det bliver anset som en skamplet at være på kontanthjælp i årevis, når man ikke har råd til medicin, tøj, transport, ja selv tre måltider om dagen, og igen får at vide at det er ens egen skyld, hvis huslejen stiger og man ikke har råd til at betale den, og samtidig skal op i timer i virksomhedspraktikken man ikke får løn eller opsparer dagpengeret ved at være i, ser fremtiden sort ud, og livet virker mindre og mindre som en mulighed.

Når man fratager folk den mindste selvbestemmelse, men samtidig kræver at de skal være ansvarlige, når man fratager dem økonomien, men samtidig kræver at de skal være optimistiske og præsentable når de søger arbejde, selvom tænderne sidder løst og tøjet er hullet, får de mindre og mindre selvværd.

Dette ræs mod bunden har ingen bund, og koster samfundet og den enkelte borger uendelige summer og livskvalitet, der meget vel kunne være anvendt til alskens godt.

Lise Lotte Rahbek, Franz Nitschke, Dorte Sørensen, Gert Romme, Carsten Munk, Inge Lehmann, David Adam, David Zennaro, Jesper Lerche, nanna Brendstrup, Issa Chaaban, Bjarne Bisgaard Jensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Inden man bliver alt for rystet over Ydelseskommissionens anbefalinger, skal man nok lige se på følgende:

- Hvem kommissionen egentlig består af.
- Hvem der har nedsat kommissionen.
- Hvad politikernes hensigt med kommissionen har været.
- Kommissionens bundne opgave.

Læs: Ydelseskommission står foran et diabolsk dilemma.
Læs: Ministre før Ydelseskommission: Vi skal ikke bare hæve ydelserne.

https://www.bm.dk/arbejdsomraader/aktuelle-fokusomraader/ydelseskommissi...

Her fremgår det med tydelighed, at det tilsyneladende ikke har været hensigten at ændre på noget som helst. Men mere at opnå at kunne dække sig ind under "eksperternes anbefalinger". - Altså at de såkaldte "ansvarlige politikere" ikke er så meget mandfolk, at de selv vil tage ansvaret for resultatet af deres fejlslagne klassepolitik.

Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

God pointe, Gert Romme.

Ydelseskommissionen som figenblad.

Jeppe Bundgaard

Simpleste kontanthjælpssystem er borgerløn. Det vil komme os alle til gode, og så slipper man for mantraet om, "det skal kunne betale sig at arbejde" og vi slipper for misundelse fra dem, der ligger lige over i lønniveau.
Kig lidt på Maslows behovspyramide og teorien bag. Vi får det alle sammen bedre ved at vores fysiske og vores sikkerhedsbehov bliver dækket og vi kan dermed bevæge flere mennesker højere op i pyramiden... Hvis det giver mening...?

Uanset Ydelseskommissionen mener, og uanset hvad de såkaldte "ansvarlige" politikere mener, så er det politikernes forbandede pligt at skaffe fuld beskæftigelse til alle borgere, der kan arbejde. - Eller at kompensere borgerne for dette.

Dette var i mange år også grundlaget for dagpengeordningen. Og da dette er helt umuligt i den nuværende situation med rationalisering og effektivisering, hvor ganske få medarbejdere kan producere langt mere end mange kunne tidligere, må disse ansvarlige levebrødspolitkere og medlemmer af politiske familiedynastier finde andre løsninger.

Men egentlig syntes jeg, at de har spildt borgernes tid, og at borgerne bør udskifte dem med langt mere konstruktive politikere. Mette Frederiksens tid bør i hvert fald være forbi.

Naturligvis er ydelseskommissionen katalysator for endnu en rundtur på ryggen af de nedre klasser - et bestillingsarbejde, hvor de udførende kender rammerne og de politiske forventninger.

Vi så det samme med skattekommissionen, arbejdsmarkedskommission, strukturkommission og velfærdskommissionen (sidstnævnte i 2003, hvor bl.a. Nina Smith, Stine Bosse og andre akademikere fra den høje og socialt ansvarlige ende gav bud på udfasning af efterlønnen, øget pensionsalder, tidligere skolestart, integrationseksamen, reduktion af børnechecken, reduktion af topskattebetaling og mange andre søde sager).

Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Jan Jensen, Dorte Sørensen, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar