Interview
Læsetid: 7 min.

Ove Kaj Pedersen: Statsministeren vil på en gang bryde med og fortsætte konkurrencestaten

Statsministeren vil med en række nye reformer rette op på sociale skævheder, men samtidig viderefører regeringen samme logik, som har skabt ulighederne, lyder det fra Ove Kaj Pedersen, professor og forfatter til ’Konkurrencestaten’
Ove Kaj Pedersen (1948) er politolog og professor i komparativ politisk økonomi ved Copenhagen Business School, hvor han er grundlægger af Department of Business and Politics.

Ove Kaj Pedersen (1948) er politolog og professor i komparativ politisk økonomi ved Copenhagen Business School, hvor han er grundlægger af Department of Business and Politics.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
4. juni 2021

Den socialdemokratiske regering varmer op til at forandre Danmark.

Det har de seneste uger stået klart med planerne om en omfattende udflytning af uddannelser, en Ydelseskommission, som skal danne grundlag for et nyt kontanthjælpssystem, og ikke mindst en stor, politisk reform i et tiårigt perspektiv, som blandt andet skal få flere unge i uddannelse (meget gerne erhvervs- og velfærdsuddannelser), række ud til Produktionsdanmark og hjælpe indvandrerkvinder i job.

Statsministeren har benyttet lejligheden til at tage afstand fra tidligere regeringer og signalerede ved Folketingets afslutningsdebat onsdag en ny kurs. For ifølge Mette Frederiksen har Danmark siden 90’erne, på tværs af regeringer og på tværs af partier, valgt »en utrolig apatisk tilgang« til megatrends i tiden, som hun sagde i et interview i Weekendavisen for nylig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Gamle konkurrencestat.
Vi kender dig kun alt for godt..

Hvor er det dog forudsigeligt og visionsløst at fortsætte af samme, slidte spor.

Mette Frederiksen planlægger ikke at være velfærdsarkitekt for alle, men systembevarer- de næste usigeligt mange år.

Taberne er som sædvanligt de der intet ejer, thi dem skal mere fratages.

Hvor i alverden er Danmark på vej hen???

Søs Jensen, Halfdan Illum, Birte Pedersen, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen, Marianne Jespersen, Torben K L Jensen, Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Poul Søren Kjærsgaard, Niels Borre, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Kim Houmøller, Tommy Clausen, Ole Henriksen, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Anne Søgaard, Dorte Sørensen, Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen, Werner Gass, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen, Holger Nielsen, søren ploug og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@ Eva Schwanenflügel

“ Mette Frederiksen planlægger ikke at være velfærdsarkitekt for alle, men systembevarer- de næste usigeligt mange år.”

Øh, ja?

Jeg synes nu at den her fortæller alt:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/mens-lyntest-paa-plejehjem-blev-droppe...

// Jesper

Birte Pedersen, Flemming Berger, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, JANE VON RATHSACH, Werner Gass, Anders Reinholdt, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er overordentlig kritisabelt og pinligt, Jesper.

Det er en fatal misere, at der ikke kom lyntest på plejehjem som lovet, men at statsministeriet sørgede for sig selv i stedet.

I den nye bog om statsministeren "Det første år", står der ellers at Mette Frederiksen nægtede at lade sig teste den 11. Marts, selvom hun var syg og havde vejrtrækningsbesvær.

Det var angiveligt hendes store retfærdighedssans, der forhindrede hende i at benytte test, når der ikke var nok til plejehjemmene..

Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Stop lige lidt kære politikker.
Et flertal af jer mener at børn skal have muligheder og nogle af jer vil godt give deres familier lidt fler midler til at kunne give deres børn lidt bedre muligheder så de kan deltage i fritidsaktiviteter osv.
Men det må ikke koste de øvrige skatteydere noget - så derfor skal de unge, der ikke har fået mulighed betale med lavere ydelse - så de kan få endnu mindre muligheder.
Hvis ikke det er tosset så ved jeg ikke hvad der tosset.

Gå dog en anden vej ansæt flere i daginstitutionerne , skolerne så der er mulighed til at give børn den hjælp og støtte de behøver. Det er da tosset at beklage at børn og unge ikke kan det og det, når de ikke får mulighed til at kunne det og det.

Mere hjælp og støtte til børn og unge vil blive en god investering både for de unge men også for hele samfundet - hvorfor tænker politikkerne ikke mere på den lange bane - det er da for dumt.

Skab også mulighed for arbejdsfællesskaber så folk på kanten få mulig hed til at oprette nogle "skæve" boliger, arbejdspladser osv. Skab dog muligheder til folk i stedet for at opstil begrænsninger og krav om dit og dat så de kan stå som mulig arbejdskraft til erhvervsliver så de har en ubenyttet arbejdsstyrke, der kan bruges til at trykke lønnen ned til glæde for den elskede konkurrenceevne.

Birte Pedersen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Tommy Clausen, Dennis Tomsen, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

"vil på en gang bryde med og fortsætte konkurrencestaten"

Dette betyder såmænd bare, at man retorisk bryder med konkurrencestaten, men i praksis fortsætter den. Og det er der ikke noget overaskende ved.

Det har hele tiden været en let gennemskuelig del af Mette Frederiksens projekt, at det skulle se ud som om man fandt tilbage til traditionelle socialdemokratiske dyder. Men i praksis ændrer man reelt ikke grundlæggende ved den retning man har haft i de seneste år.

Birte Pedersen, Martin Rønnow Klarlund, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Poul Søren Kjærsgaard, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Ebbe Overbye, Rolf Andersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel
Der er rigtig mange arbejdspladser, hvor den opførsel, der beskrives ville have ført til en tjenstlig/alvorlig samtale i HR. Hvis man er syg med Corona symptomer bør/skal man altså blive hjemme.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Socialdemokratiet har med Mette og en stor del af blå blok, lige nedstemt borgerforslaget fra enmillionstemmer ned.
Det borgerforslag, der skulle flytte sagsbehandlingen fra kommunerne, så borger med handicap kunne få en bedre behandling i det offentlige og ikke mindst deres retsikkerhed, som loven forskriver.

https://twitter.com/lylloffmonica

Et sølle menneskesyn ligger bag disse partier der stemte borgerforslaget ned og som bekendt, et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste.

Men men, når man går ind for vi lever i en konkurrence stat, så må det nødvendigvis medføre, vi sætter vores kærlighed til penge højere end mennesker.

Peter Wulff, Birte Pedersen, Martin Rønnow Klarlund, Alvin Jensen, Hanne Utoft, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Såfremt du vil have en politiker til at handle på en bestemt måde. Så skal du ikke stille et borgerforslag, men få politikerne til at tro, at det er deres egen ide. De betragter sig selv, som overmennesker, som et aristokrati, og at fortælle dem, at du har en anden ide, vil blive betragtet, som en hån fra et laverestående individ! Skal man have lavet noget om, så er det den trælse vej. Borgerforslag er blot indført for at folk tror, de har noget at sige!

Steen K Petersen, Martin Rønnow Klarlund, Susanne Kaspersen, Jesper Frimann Ljungberg, Carsten Munk og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Traditionelle tjeneste medier nævner ofte soc. i den røde blok, måske er der også nogle konventionelle medier som skal opdatere deres manuskript omkring skellet mellem soc. og venstre, et manuskript som har stået på siden Beethoven blev døv som 26 årig..
Et manuskript kunne være den løse blå blok med soc og de radikale.

"Men i virkeligheden står den socialdemokratiske regering på skuldrene af – og er i gang med at fortsætte – en 30 år lang reformproces, som begyndte i 1980’erne med de første arbejdsmarkedsreformer. En kurs, som handler om at gøre staten konkurrencedygtig og har et syn på borgerne som individer, der skal gøre sig gældende på arbejdsmarkedet."

Samt rationelle, selvrealiserende forbrugere, dvs. neoliberalismens Homo Economicus. Mette Frederiksen/regeringens planer er i øvrigt ikke selvimodsigende; når konkurrenceskruen strammes, er det politisk klogt at dække de sociale omkostninger af med politiske tiltag, som formentligt vil have ringe praksisværdi, og ofte lave kedelige kaskadevirkninger, men høj værdi som moralsk make-up og afledningsmanøvrering.

Peter Wulff, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Skal man have lavet noget om, så er det den trælse vej."
Historisk set er den trælse vej til forandring ofte opstand, protester, kriseudviklinger, ulydighed o.a. - altså udenomparlamentariske aktiviteter.

"Borgerforslag er blot indført for at folk tror, de har noget at sige!"
Generelt enig - det samme kan generelt (men ikke i alle tilfælde) sige om det indirekte konkurrencedemokrati, specielt hvis forekomsten af bl.a. deltagende og direkte demokratiformer er lav (hvilket har været den generelle udvikling gennem de seneste tiår).

Alvin Jensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Ove Kaj Pedersen håber naturligvis at konkurrencestaten forsætter, og så længe økonomi ikke er ligegyldig kan han og andre altid påstå at konkurrencestaten fortsætter.
Det vigtige er hvordan og med hvilke midler "konkurrencestaten" videreføres, om det er med bevidstløs nedsættelse ydelser eller med uddannelsestilbud og/eller uddannelsesmuligheder.

Eva Schwanenflügel

Hanne Utoft, dit indlæg 16:56 er eminent.