Svensk politik
Læsetid: 2 min.

Støtteparti kan vælte den svenske regering, hvis den stemmer for mistillidsvotum

Vänsterpartiet kan vælte den rødgrønne svenske regering mandag, hvis partiet stemmer for et mistillidsvotum stillet af Sverigedemokraterna. Det venstreorienterede støtteparti spiller højt spil, siger ekspert
Vänsterpartiet og dets leder, Nooshi Dadgostar, har ikke længere tillid til regeringen og kan stemme for mistillidsvotum mandag og dermed vælte Stefan Löfvens rød-grønne regering.

Vänsterpartiet og dets leder, Nooshi Dadgostar, har ikke længere tillid til regeringen og kan stemme for mistillidsvotum mandag og dermed vælte Stefan Löfvens rød-grønne regering.

Henrik Montgomery

Indland
18. juni 2021

Den svenske mindretalsregering risikerer at blive væltet mandag, hvor et mistillidsvotum til regeringen skal til afstemning i Riksdagen.

Officielt er det Sverigedemokraterna, der har stillet mistillidsvotumet til den svenske mindretalsregering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Men regeringens uformelle støtteparti Vänsterpartiet erklærede torsdag, at det ikke længere har tillid til regeringen og er klar til at vælte den.

Årsagen til Vänsterpartiets mistillid er en betænkning om regulering af huslejereglerne i nybyggeri, som den svenske regering for nyligt har lavet. Og netop en liberalisering af huslejereglerne var et af de krav, som Socialdemokraterna og Miljöpartiet måtte sige ja til i den såkaldte Januaraftale for at sikre sig parlamentarisk støtte fra de to midterpartier Liberalerna og Centerpartiet efter valget i 2018, hvor hverken rød eller blå blok havde flertal. Men udsigten til en liberalisering af huslejereglerne har altså nu fået Vänsterpartiet til at trække sin støtte til Stefan Löfvens rød-grønne regering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Og den sits har Stefan Löfven bragt sig selv i, med den højre politik som han fører. Helt fint at Nooshi Dadgostar med Vänsterpartiet udfordrer Socialdemokraterna og Miljöpartiet, hvad de andre borgelige partier ikke har vovet. KD kalder Vänsterpartiet en dörrmatta/dørmåtte, en dørmåtte med swung i, må man sige.

Dorte Sørensen

Der kan også spørges om Venstrepartiet har andet at gøre - de er blevet kørt over af den socialdemokratiske ledede regering flere gang.
Er de ikke nød til at vise, at de har en kant som socialdemokraterne ikke kan overtræde, hvis de vil have partiets støtte.

Christian Mondrup

Vi kan sagtens komme i en tilsvarende situation her i Danmark. Blandt konflikt-elementerne er fattigdomsproblemer og landbrugets miljøbelastning. Som politisk kandestøber forventer jeg, at MF vil søge aftaler med de blå og hægte Enhedslisten af.