Svensk politik
Læsetid: 2 min.

Støtteparti kan vælte den svenske regering, hvis den stemmer for mistillidsvotum

Vänsterpartiet kan vælte den rødgrønne svenske regering mandag, hvis partiet stemmer for et mistillidsvotum stillet af Sverigedemokraterna. Det venstreorienterede støtteparti spiller højt spil, siger ekspert
Vänsterpartiet og dets leder, Nooshi Dadgostar, har ikke længere tillid til regeringen og kan stemme for mistillidsvotum mandag og dermed vælte Stefan Löfvens rød-grønne regering.

Vänsterpartiet og dets leder, Nooshi Dadgostar, har ikke længere tillid til regeringen og kan stemme for mistillidsvotum mandag og dermed vælte Stefan Löfvens rød-grønne regering.

Henrik Montgomery

Indland
18. juni 2021

Den svenske mindretalsregering risikerer at blive væltet mandag, hvor et mistillidsvotum til regeringen skal til afstemning i Riksdagen.

Officielt er det Sverigedemokraterna, der har stillet mistillidsvotumet til den svenske mindretalsregering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Men regeringens uformelle støtteparti Vänsterpartiet erklærede torsdag, at det ikke længere har tillid til regeringen og er klar til at vælte den.

Årsagen til Vänsterpartiets mistillid er en betænkning om regulering af huslejereglerne i nybyggeri, som den svenske regering for nyligt har lavet. Og netop en liberalisering af huslejereglerne var et af de krav, som Socialdemokraterna og Miljöpartiet måtte sige ja til i den såkaldte Januaraftale for at sikre sig parlamentarisk støtte fra de to midterpartier Liberalerna og Centerpartiet efter valget i 2018, hvor hverken rød eller blå blok havde flertal. Men udsigten til en liberalisering af huslejereglerne har altså nu fået Vänsterpartiet til at trække sin støtte til Stefan Löfvens rød-grønne regering.

»Det er ikke nogen let besked, som jeg sender her i dag. Men nogen må stå på de svenske lejeres side,« sagde leder af Vänsterpartiet Nooshi Dadgostar ifølge Ritzau på et pressemøde torsdag.

Drude Dahlerup, der er professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet, mener, at Vänsterpartiet spiller højt spil. Det venstreorienterede støtteparti blev sat uden for indflydelse i Januaraftalen, som Stefan Löfven-regeringen indgik med de to liberale støttepartier efter den fire måneder lange regeringsdannelse efter valget i 2018. Siden har Vänsterpartiet derfor flere gange truet med at vælte Löfven-regeringen, forklarer Drude Dahlerup.

Problemet for Vänsterpartiet er, at de ved at stemme for et mistillidsvotum vil vælte en rød-grøn regering sammen med det indvandrerkritiske Sverigedemokratarna og de to konservative partier, Moderaterna og Kristdemokraterna.

»Desperat ultimatum«

»Vänsterpartiet spiller højt spil. Det er et desperat ultimatum for noget, som ikke engang er et lovforslag endnu, hvilket statsminister Stefan Löfven påpegede igen og igen på sin pressekonference torsdag. Så det kan meget hurtigt ende med en ydmygelse for Vänsterpartiet, for de kan jo ikke vælte en rød-grøn regering og risikere at få en konservativ regering med støtte fra Sverigedemokraterna, der er hjulpet til magten på grund af det her,« siger Drude Dahlerup.

Stefan Löfven udtalte torsdag, at han ser to muligheder, hvis et flertal stemmer for et mistillidsvotum mandag. Enten udskriver han nyvalg, eller også træder han tilbage og starter dermed en ny omgang af de såkaldte talsmandsrunder, hvor partierne forsøger at blive enige om en ny regering. 

Drude Dahlerup tror det er muligt, at Vänsterpartiet holder fast og vælter regeringen, og Löfven-regeringen kan dårligt forsøge at indgå et kompromis med Vänsterpartiet inden, for det vil det andet støtteparti, Centerpartiet, opfatte som et brud på Januaraftalen. Centerpartiets leder er ifølge Aftonbladet ikke villig til at indgå et kompromis om huslejeaftalen, men placerer ansvaret for regeringskrisen på Vänsterpartiets leder.

Drude Dahlerup mener dog også, at der er mulighed for, at Vänsterpartiet trækker sig igen.

»Måske er der mulighed for, at Vänsterpartiet putter sablen i skeden igen og taber ansigt ved ikke at stemme for et mistillidsvotum. Men det er klart, at højrefløjen lugter blod, og det her siger noget om, hvor utrolig ustabil den politiske situation er i Sverige,« siger Drude Dahlerup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Og den sits har Stefan Löfven bragt sig selv i, med den højre politik som han fører. Helt fint at Nooshi Dadgostar med Vänsterpartiet udfordrer Socialdemokraterna og Miljöpartiet, hvad de andre borgelige partier ikke har vovet. KD kalder Vänsterpartiet en dörrmatta/dørmåtte, en dørmåtte med swung i, må man sige.

Dorte Sørensen

Der kan også spørges om Venstrepartiet har andet at gøre - de er blevet kørt over af den socialdemokratiske ledede regering flere gang.
Er de ikke nød til at vise, at de har en kant som socialdemokraterne ikke kan overtræde, hvis de vil have partiets støtte.

Christian Mondrup

Vi kan sagtens komme i en tilsvarende situation her i Danmark. Blandt konflikt-elementerne er fattigdomsproblemer og landbrugets miljøbelastning. Som politisk kandestøber forventer jeg, at MF vil søge aftaler med de blå og hægte Enhedslisten af.