Landbrugsopkøb
Læsetid: 7 min.

Udenlandske investorers jagt på dansk landbrug er gået ind

Hver dag lukker mindst et dansk landbrug, og behovet for kapital får stadig flere af de tilbageværende til at sælge til kapitalfonde og andre investorer fra udlandet. Salget har taget fart efter liberaliseringen af den danske landbrugslov
Med bopælspligten ophævet via landbrugslovens liberalisering frygter formanden for Familielandbruget under Landbrug & Fødevarer, at de udenlandske opkøb fører til yderligere affolkning af landdistrikterne og et skift i fokus fra at løse lokale udfordringer til alene at sikre profit.

Med bopælspligten ophævet via landbrugslovens liberalisering frygter formanden for Familielandbruget under Landbrug & Fødevarer, at de udenlandske opkøb fører til yderligere affolkning af landdistrikterne og et skift i fokus fra at løse lokale udfordringer til alene at sikre profit.

Indland
2. juni 2021

Da landmanden på gården Liselund ved Ørbæk på Fyn i 2012 gik konkurs med sin svineproduktion, blev bedriften købt af en lokal erhvervsmand, der etablerede anpartsselskabet Liselund Landbrug ApS. Han lod svineproducenten fortsætte produktionen af grise, nu som ansat direktør, og forpagtede samtidig jorden ud til et andet nyetableret selskab med erhvervsmandens egen søn som direktør og ansvarlig for fortsat planteavl på arealerne.

Den konstruktion og arbejdsdeling fungerede i en årrække, indtil Liselund Landbrug fra 2018 begyndte at få røde tal på regnskabet, og direktøren for svineproduktionen, den oprindelige ejer, valgte at forlade landbrugserhvervet.

Det ledte i 2020 til en ny forretningsmodel, hvor ejeren af Liselund lejede landbrugsbygningerne ud til nogle yngre, driftige svineavlere, der samtidig købte selve besætningen og fortsatte svineproduktionen, alt mens 200 hektar af jorden til planteavl, som ejerens søn hidtil havde forpagtet, blev solgt til en ekstern investor – af hvem Liselund Landbrug så har genforpagtet arealerne for en tiårig periode for at fortsætte planteproduktionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Søfting

Landbruget har selv skubbet på for denne liberalisering af lovgivningen da det gjorte det nemmere for store bønder at blive endnu større. På samme måde er det også landbruget der har været primus motor for den struktur ændring i landbruget, der har ført til hele denne beklagelige situationen. Landbruget har brug for at skifte ledelsen i L&F ud og Danish Crown, monsanto, Arla og de andre kæmpe store spillere skal have MEGET mindre at have sagt i bestyrelsen men det er en kamp kun landmændene kan tage

John Scheibelein, David Zennaro og Per Christensen anbefalede denne kommentar

Hvis jeg blot må gøre opmærksom på at dansk landbrug skal kunne sælge produkterne ude i verden.
Her kan en lille bondegård med 4 køer og 10 grise, dyrket økologisk ikke være med ?
Landmanden og familien kan ikke leve af det - det er den kedelige årsag til at idylen er væk.

Steffen Gliese

Stop det straks og lad de danske pensionsfonde overtage. Så kan vi også for alvor få hurtig gang i en grøn omlægning.

Torben Bruhn Andersen, Karen Grue, Inger Hørup, Morten Larsen, John Scheibelein, Hanne Utoft, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, jens peter hansen, Per Christensen, Dan Jensen, Carsten Munk og Jan Brunchmann anbefalede denne kommentar
Henrik Nielsen

Tak for vigtig artikel. En nylig TV-udsendelse om hvordan astronauter ser på planeten, viste tidsserier af fotos for at illustrere megabyers vækst. En nylig publikation fra Dansk Ornitologisk Forening havde kort, der viste skovdækning til forskellige tider. Den slags kommunikerer meget stærkt og jeg vil derfor foreslå Information at lave kort, der følger udviklingen i udenlandsk overtagelse af dansk landbrugsjord. Disse opkøb vil få betydning på mange politikområder, som artiklen så glimrende beskriver.

"Der er egentlig kun en enkelt realistisk løsning, og det er at stille konkrete, håndfaste og rimelige krav til at kunne opnå disse subsidier. Og det gælder selvklart også for dansk landbrug."

Subsidierne bør udfases og landbruget grundlæggende gentænkes - ligesom hele økonomien. Udviklingen er ganske enkelt katastrofal, men hvis pensionsfondene kunne bringes ind i som opkøber, ville man på længere sigt kunne rekonstruere, således at mennesker bliver i stand til at ernære sig på små brug i lokale fællesskaber.

jens christian jacobsen

@ Gert Romme
Dit engagement i div. emner overskygger ind imellem rigtigheden i det, du skriver. Når du eksempelvis påstår, at Frankrig går ind for at afskaffe EU-støtte til landbruget, svarer det ikke til oplysninger fra EU-kommisionen: 'Financial needs in the agriculture and agri-food sectors in France' (june 2020) hvor der står at Frankrig beder om i al fald 22 millarder EURO i årligt EU-støtte. Men måske overhører den franske landbrugsminister, hvad landets landbrugslobby siger? Det gør han nok ikke.
Og så en herlig opfattelse af lighed i EU, som du desværre ikke er ene om: '...når andre lande fortsat skal have EU-subsidier, mener jeg, at så skal danske landmænd selvfølgelig også.' Nu kunne man jo forestille sig, at landbrugsstøtte blev givet ud fra andre kriterier end arealstøtte, fx til smålandbrug eller grønne landbrug (hvis de findes). Men så er det jo ikke alle, der får - og så er du imod?
Så den sidste - jeg går ud fra at vi stadig 'er' i EU: '...da landbrug i andre lande sagtens kan klare sig uden nationale subsidier.'
Hvilke lande?