Sverige
Læsetid: 5 min.

Vänsterpartiet strammer løkken om Löfvens hals

Den rødgrønne svenske regering er rykket tættere på at blive væltet mandag, efter at Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar søndag eftermiddag kasserede et kompromisforslag
På et pressemøde søndag reagerede Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar på Stefan Löfvens kompromisforslag ved at krølle det sammen og kyle det i skraldespanden

På et pressemøde søndag reagerede Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar på Stefan Löfvens kompromisforslag ved at krølle det sammen og kyle det i skraldespanden

Christine Olsson

Indland
21. juni 2021

Dramatikken om den svenske regeringskrise er ikke blevet mindre efter to pressemøder søndag.

Ved det første pressemøde fremlagde den socialdemokratiske svenske statsminister Stefan Löfven et kompromisforslag til støttepartiet Vänsterpartiet, der har truet med mandag at stemme for et mistillidsvotum til regeringen.

Ved det andet pressemøde krøllede Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar statsministerens kompromisforslag sammen og kylede det i skraldespanden:

»Löfvens forslag er ikke seriøst ment,« sagde Nooshi Dadgostar.

Stridens kerne er en betænkning om regulering af huslejerne i nybyggeri, som den svenske regering står bag. Liberalisering af huslejerne var et krav fra de to midterpartier Liberalerna og Centerpartiet for at levere parlamentarisk støtte til en regering dannet af Socialdemokraterna og Miljöpartiet efter valget i 2018.

I dag har Sverige et system, hvor huslejen forhandles af en organisation på vegne af lejerne. For kort tid siden kom et udvalg nedsat af regeringen med den længe ventede betænkning om regulering af huslejen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Enhedslisten skulle måske kigge over Øresund efter inspiration?

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, lars helde og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her er klart en sag, som en Socialdemokratisk regering må falde på - man skal tværtimod i langt højere grad vende tilbage til en offentlig kontrol med priserne på udlejningsejendomme, også som den anden side af retten til offentlig støtte til at betale husleje: det er nødvendigt at forhindre en malkning af offentlige kasser til urimeligt høje huslejer.

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Anders Reinholdt, Katrine Damm, Nike Forsander Lorentsen, Kim Houmøller, Krister Meyersahm og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Det er vi også nogen stykker i listen der gør, Hans, men når der også er en kamp om magtbalangsen internt i partiet så...

Søren Kristensen

Når det kommer til sådan noget som huslejeregulering er der altid ét standpunkt der er bedre end alle andre, fordi det bare er så indlysende rigtigt og retfærdigt. Det gælder bare om at finde det og fremføre det på den rigtige måde, så vil alle erkende det.

Martin Rønnow Klarlund

@Alvin Jensen - Hvad er det for en intern magtkamp? Er der skrevet offentligt om det? Det er jo vigtig viden også ved kommende kommunalvalg.

Nike Forsander Lorentsen

Kompromisforslag? Ikke seriøst ment, sagde Nooshi Dadgostar, og Vänsterpartiet har ret. Stefan Löfven har selv forsat sig i denne situation med sin højreliberale politik for at bevare magten.

jens christian jacobsen

Tankevækkende så stor forskellen også er politisk mellem Sverige og Danmark. I Sverige er polariseringen mellem højre og venstre ekstrem og 'giftig' iflg. Drude Dahlerup mens den i Danmark samler sig på midten jf. Trier Mogensens analyse i dagens Inf.
Hvorfor mon? Har vi overhovedet en venstreopposition i Danmark?

Alvin Jensen

@Martin. Det er en kamp om hvorvidt vi skal bevæge os mod højre eller ej og om hvor meget magt hvilket dele at partiet skal have. Men grunden til den kamp - der mest føres på årsmøderne er nok at vi efter at sd har bevæget sig for meget mod højre at vi har fået reelle socialdemokrater i partiet. Og nogen vil have at vi skal lave en sf'er. Det er IKKE lykkes og som det ser ud lige nu vil el line sig selv de næste mange år med styring fra baglandet og det hele.