Analyse
Læsetid: 5 min.

Bagholdsangreb: Afghanske hjælpere ofres i S-regeringens hjemlige magtspil

Et flertal uden om regeringen er villig til at give tidligere ansatte på den danske ambassade i Afghanistan bedre mulighed for at blive evakueret. For Socialdemokratiet er sagen imidlertid en anledning til at signalere kompromisløs strammerkurs
Danske soldater har forladt Afghanistan, men regeringen afviser at hjælpe de afghanere, der har arbejdet for Danmark med at komme ud af landet, hvor Taleban vinder indpas. Arkivfoto.

Danske soldater har forladt Afghanistan, men regeringen afviser at hjælpe de afghanere, der har arbejdet for Danmark med at komme ud af landet, hvor Taleban vinder indpas. Arkivfoto.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
31. juli 2021

Hellere et ekstra skridt til højre. Og gerne så demonstrativt, at ingen lades i tvivl om, at Socialdemokratiet er slået ind på en stadig hårdere linje.

Sådan lyder logikken bag S-regeringens nølende attitude over for de nu tidligere lokalansatte, som har arbejdet på blandt andet den danske ambassade i Afghanistan, og som nu kan være i akut livsfare efter vestlige troppers tilbagetrækning og Talebans landvindinger.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) henviser de afghanere, som har arbejdet for Danmark – men som altså nu risikerer livet – til, at de kan forsøge at gøre brug af den såkaldte tolkeaftale fra 2013. En ordning, der formelt set giver de afghanere, som har været i direkte dansk tjeneste, et fast track til at kunne søge om opholdstilladelse her i landet. Men reelt kun på papiret.

Politikerne på Christiansborg ved nemlig udmærket, at det har vist sig mere end vanskeligt for de afghanske hjælpere rent faktisk at komme til Danmark, og den gamle tolkeaftale er næppe tilstrækkeligt dækkende i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

Jeg brækker mig over og forbander de politikere som ikke forstår at tage ansvar for de mennesker vi som nation har bragt i livsfare med vores enfoldige krigslege. Skaf disse mennesker i sikkerhed og gør det samme med de mennesker der er frataget deres danske statsborgerskab i de syriske fangelejre. Alle regeringens grimme krumspring for at slippe for ansvar afslører fravær af humanisme.

Tag ansvar eller lev med skammen.

Jesper Sano Højdal, erik lund sørensen, Gitte Loeyche, Maia Aarskov, jens rasmussen, Jesper Frimann Ljungberg, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, John Andersen, Ervin Lazar, Pietro Cini, Claus Bødtcher-Hansen, Flemming Jensen, Mikael Benzon, Svend-Erik Runberg, Ea Movang, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mads Berg, Dorte Schmidt-Nielsen, Steffen Gliese, Lars Løfgren, Søren Andersen, Jens Frederiksen, Hans Jørgen G. Ravn, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Poul Søren Kjærsgaard, Anne-Marie Esmann, Franz Nitschke, Rolf Andersen, Hans Larsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Frank, Lone Hansen, erik pedersen, Birte Pedersen, Inger Pedersen og Jesper Bak anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Jeg savner at se danske politikere og medier som konfronterer Dansk Folkeparti's ledelse "face to face" med dette kæmpe store og alvorlige dilemma...

Skal vi give vore - igennem mange år - meget vigtige afghanske samarbeidspartnere politisk asyl i Danmark - eller skal vi ikke?

Lillian Larsen, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, John Andersen, Mads Berg, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Poul Søren Kjærsgaard, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Hvor er de dog nogle usle personer. Det er mig ubegribelig at de vil være sig selv bekendt .
Er der ikke et bagland der kan / vil gribe til fornuft? Eller er det virkelig S politik i 2021?

Mvh Hanne Pedersen

uffe hellum, Gitte Loeyche, Jesper Frimann Ljungberg, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, John Andersen, Flemming Jensen, Svend-Erik Runberg, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mads Berg, Steffen Gliese, Hans Jørgen G. Ravn, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Lone Hansen anbefalede denne kommentar

en forfærdelig brug-og-smid-væk politik. At behandle mennesker på den måde trodser al ordentlighed.
Tænk genbrug, der vil sikkert være flere af de mennesker, vi skamløst har brugt og nu ikke gider mere, der kan bruges her i landet. De kan om nogen både sproget og forstår mentaliteten, når der skal kommunikeres med afghanerne.

erik lund sørensen, Gitte Loeyche, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, John Andersen, Claus Bødtcher-Hansen, Svend-Erik Runberg, Peter Hansen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mads Berg, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Poul Søren Kjærsgaard, Rolf Andersen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Frank og erik pedersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Igen: det er IKKE politikerne – det er OS. Det er af hensyn til OS – vores stemmer – Afghaner ikke som en selvfølge får politisk asyl. Er det så smerteligt at indse at der behøves peges fingre? Vi – danskere der sad og drak øl i en stol frem for TV – havde ingen problemer med ar sole os i ”hele verdens beundring” over vores sammenhold og mentale styrke da en fodboldspiller faldt død om en kort stund. Selv på Information fik de tåre i øjnene, nydende det danske stammefolks selvgodhed. At VI ikke har mental styrke når Afghaner, der hjalp den danske besættelsesmagt, bliver dræbt – de er jo asiater, ikke-Vestlige!!! En dansker gift med en ”ikke-vestlig” kan heller ikke bo i Danmark med konen, flere Afghanske familier med børn og det hele???. Er det så svært at indse at VI DANSKRE ER sådan? Sidder vores selvbedrag så dybt??Det var fand….godt at Talibaner ”vandt” det havde været trist for landet om danske værdier skulle ha præget landets fremtid.

Ervin Lazar, Arne Albatros Olsen, erik pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Mig bekendt er seneste nyhed, at man vil tage den beslutning op, der blev vedtaget i 2013 og drøfte den med de andre partier for at finde en løsning. Og der har været ferie, de er først tilbage i august, så når V og Ø og SF og R og måske flere synes der skal en løsning på, kommer den uden tvivl også. Så vent med brækspande osv til der er kommet et svar.

erik pedersen

Helle Walther jeg tænker at Taliban har stor forståelse for den danske regerings behov for at afholde ferie. De; Taliban altså; foretager sig nok ikke noget dramatisk før det danske folketing har haft tid til at forhandle

Mvh Hanne Pedersen

uffe hellum, Gitte Loeyche, Maia Aarskov, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, Gordon Vahle, Hans Larsen, Svend-Erik Runberg, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Torben Skov, Steffen Gliese, Christian Mondrup, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Eller også har regeringen, altså den danske, en formodning om at de slet ikke behøver tage stilling efter ferien .
Det var blot en tanke; ikke en beskyldning

Mvh Hanne Pedersen

Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, Hans Larsen, Torben Skov, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Jeg skal ikke lægge nogen brækspand væk. Tværtimod skal jeg have flere stående.

Jo Kjeld Hougaard. Vi er sådan og har været det i årtier. Det kunne der skrives længe og meget om. Jeg var en af dem der tænkte at alt ville blive bedre med Mette Frederiksen. Jeg føler mig godt nok naiv.

Men vi må huske på at landet er delt. Det har gennem mange år været ca. 50/50 med små margener ved valgene. Og MF kommer også til at gå tilbage. Jeg har den forhåbning, at flere og flere kan se, at vores kurs er forkert. Jeg er og bliver humanist og elsker mangfoldighed. Sådan har jeg altid levet mit liv. Det har givet mig så meget. Og jeg bliver trist over at mange også blandt mine bekendte er så hadefulde og uvidende.

Og jeg var heller ikke med på den omklamrende fodboldfeber, der ramte Danmark. Jeg var ved at brække mig. Hvert år falder fodboldspillere døde om. Og vi hører næsten intet om det.

Og få så de tolke hjem nu. Inden det er for sent. Jeg skammer mig virkelig over at være dansker i disse tider.

Lillian Larsen, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, Hans Larsen, Ea Movang, Inger Pedersen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mads Berg, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hele engagementet med deltagelsen i Afghanistan handlede jo grundlæggende om at gøre sig til for USA. Men at svigte de afghanske hjælpere er topmålet af fejhed, kynisme og hykleri.
Men så lavt er den danske regering åbenbart sunket bare for at please den hjemlige fremmedfjenskhed og rasisme.

Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Poul Søren Kjærsgaard, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, John Andersen, Christel Gruner-Olesen, Claus Bødtcher-Hansen, Mikael Benzon, Svend-Erik Runberg, Inger Pedersen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mads Berg, Steffen Gliese, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark skulle partout følge amerikanerne i krig, men vil ikke gøre det nødvendige, når borgerkrig er på nippet til at bryde ud i det land, der efterhånden er helt smadret.

I USA er der bred enighed om, at man da selvfølgelig beskytter sine ansatte.
Foreløbigt er over 70.000 afghanere blevet evakueret, og der er ikke et pip om, at de er muslimer.

Også andre lande har evakueret deres personale.

Men herhjemme i andedammen skæves der ulideligt og evigt til de omkring 20% vælgere, der afskyer muslimer (efter 20 års propaganda er det egentlig fantastisk, der trods alt ikke er flere..) fordi de er svingvælgere, der kan afgøre hvem der bliver borgmester og statsminister.

Danmarks gode ry i udlandet smuldrer- helt velfortjent.
Småligheden og vægelsindet er blevet de fremherskende danske værdier, ifølge S og de fremmedfjendske partier.
Der er meget langt til Jesu ord om at elske sin næste som sig selv, eller lade de små børn komme ind.

Så hvorfor stædigt påstå, Danmark er et kristent land..?
Det har intet hold i virkeligheden længere.

uffe hellum, erik lund sørensen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, John Andersen, Hans Larsen, Svend-Erik Runberg, Inger Pedersen, Lars Løfgren, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Mads Berg og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Dette er Danmarks og vestens nye Vietnam, vi tabte krigen og freden. Vi ofre nu den Afghanske civilbefolkning til deres egen skæbne under Talibanernes åg.

Intentionerne bristede brat og man har kun gjort det hele halvhjertet, mål og midlerne har været for små, hvilket også fra starten har trukket det hele i langdrag, ført til unødig lidelse, døde, og til sidst her ført til nederlag og opgivelse/overgivelse.

Det korte af det lange er dog, at disse mennesker, tolke, kontorfolk, chaufføre osv. har ofret deres og været der for staten Danmark og vores soldater. De har hjulpet os, og man svigter ikke sine venner i felten, det vil både være moralsk forkert og sende de helt forkerte signaler til nuværende og fremtidige konflikter hvor tilliden til de danske styrker kan være afgørende.

Selvfølgelig skal disse mennesker og deres familier, som har stået Danmark bi i Afghanistan, have tilbudt asyl eller et permanent ophold i Danmark. Vi kan ikke som land være andet bekendt, at svigte sine allierede vil gøre ubodeligt skade på vores ry og rygte i div. konfliktområder, og her er lokale kontakter og samarbejdspartnere ofte livsnødvendige i bogstaveligste forstand.

Vi så i Vietnam hvor hurtigt det kan gå og hvor hurtigt en hovedstad pludselig kan falde. Spørgsmålet er, at alt i mens vi selv stikker halen i mellem benene, vil vi så svigte dem der hjalp os og som derefter, inklusiv deres familie, sandsynligvis vil blive dømt til døden på den ene eller den anden brutale vis.

Lillian Larsen, John Andersen, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, Hans Larsen, erik pedersen, Mikael Benzon, Svend-Erik Runberg, Eva Schwanenflügel og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Schmidt-Nielsen

Om de danske statsborgere i syriske fangelejre (børn og voksne, også dem som regeringen administrativt har frataget deres statsborgerskab):
Lars Trier M skriver "[...] det tidligere højspændte forløb om de danske kvinder og børn i Syrien, som S-regeringen også kæmpede imod at bringe tilbage til Danmark", og endvidere: "Skønt nogle få af de danske og kvinder er endt med at blive bragt hjem fra Syrien - [...].
Midt i maj foretog regeringen en kovending og meddelte at man nu ville hente tre kvinder og 14 børn + 5 andre børn med tilknytning til DK hjem. Men ikke de mødre der havde fået frataget deres statsborgerskab.
Så vidt jeg husker, er der indtil nu kun bragt to meget syge børn til DK. Ingen mødre.
Tager jeg fejl?
Mundsvejr for at tilfredsstille støttepartier, eller manglende evne til at træffe aftaler med de relevante kurdiske myndigheder?

Lillian Larsen, John Andersen, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Elisabeth From, erik pedersen, Ea Movang, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Kynismen klæder ikke demokratiet - og får unægteligt én til at tvivle på dets ubetingede velsignelse. Hvilket er en stor skam.

John Andersen, Poul Søren Kjærsgaard, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, erik pedersen, Svend-Erik Runberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Der burde være en grænse hvor taktisk politik stopper og almindelig medmenneskelighed begynder. Den grænse har regeringen forlængst overskredet. Spørgsmålet er om de overhovedet har en grænse? Hvor langt kan gå uden at skamme sig? Demokrati uden humanistiske principper er et pseudodemokrati.. Man må håbe at vælgerne straffer socialdemokratetne eftertrykkeligt ved næste valg. Deres meningsmålinger ser ikke for gode ud i øjeblikket. Flere og flere socialdemokratet kan ikke genkende deres gamle parti.

Lillian Larsen, John Andersen, Gitte Loeyche, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, erik pedersen, Dorte Schmidt-Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ea Movang og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Her kommer det OGSÅ til at knibe med forståelse for dansk enegang.
Hvis vi som land senere får brug for tolke, bliver det nok temmelig vanskeligt.
Sådan kan man ikke behandle nogen der sætter livet på spil ! Afghanistan eret sted, hvor man får halsen skåret over, hvis man ikke makker ret. Faktisk er der en del Afghanere der er flygtet til Danmark af samme årsag.
En af dem jeg kender havde en far der fik halsen skåret over af Taliban. Han befinder sig nu i Tyskland efter 4-5 år i Danmark. Her i landet mente man ikke han var flygtet hurtigt nok efter faderens død - der gik vist 3 dage - så mente man ikke, at han havde været nok i fare, for så var han flygtet omgående. (Jeg har læst asylafslaget) Han kan aldrig komme tilbage til Afghanistan.

Lillian Larsen, John Andersen, Gitte Loeyche, Poul Søren Kjærsgaard, Vibeke Olsen, Holger Nielsen, Elisabeth From, Christel Gruner-Olesen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udenrigspolitik er ikke det nuværende Socialdemokratis stærke side, de trækker danske soldater ud, der længe har kritiseret tolkeaftalen.
Desuden er udenrigstjenesten skåret fuldstændig ned.

Det er, som om S mener, Danmark bare fortsat kan skumme fløden uden at bidrage med noget selv..

Det er ufatteligt pinligt overfor andre allierede, og dødeligt for de ansatte, der nu ser døden i øjnene for at have hjulpet Danmark.

Lillian Larsen, John Andersen, Gitte Loeyche, Poul Søren Kjærsgaard, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Mikael Benzon, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Elisabeth From, Hans Larsen, Peter Hansen, Svend-Erik Runberg og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Peter Hansen jeg er enig med dig i, at Danmark skal hjælpe deres tidligere ansatte ud af Afghanistan, det mangler bare andet. De er jo ikke flygtninge. Et tænkt eksempel, hvis det kommer frem, at ca. halvdelen af de tidligere ansatte bliver dræbt af Taliban, så står regeringen med med en grim smag i munden, for det er mere end en rigtig møg sag for dem, det kan måske også koste pinden, for det er ikke sikkert, at de har en lim, der er stærk nok til denne skandale. Få dem ud, og det kan ikke gå langsom nok. Men det er måske regeringens mening, at et menneskeliv "kun" koster 100.000 kr. Jeg forstår også de personer, der helst vil redde livet. Dette kan Danmark ikke være bekendt, og som andre også skriver, at i andre lande, hvor Danmark "leger" soldater, kan det blive umuligt at få hjælp af landets befolkning. Danmark får et dårlig ry, som vi godt kan undvære. De vil ikke betale med deres liv for Danmark. Jeg er ikke sikker på, om jeg stemmer S næste gang.

Lillian Larsen, John Andersen, erik pedersen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Ja, det er fint, at S toner klart flag om den lusede frikadelle-danskhed, Hvor vi kujon-agtigt løber med de store, når et land skal smadres, men "lige skal vente til efter ferien", når noget af regningen skal betales.
Hvor helvedes dum har man lov til at være? Hvis vi skyder løs med raketter og plyndrer og voldtager nogle landsbyer, så er der sgu da en regning for reparationer bagefter. Eller skulle ofrene bare lige betale for deres egen genopbygning?
Det er sjovt, at vi uden at blinke bringer vores egne mordere og røvere og voldtægtsmænd tilbage til danmark, og tror at de bare lige kan tilpasse sig civilisationen igen uden deres uniform, men ikke de ansatte, som har risikeret deres og deres families sikkerhed ved at gamble på vesten.
Husk lige, at de fleste danske soldater lod deres kone og børn blive hjemme i sikkerhed under krigen, så det er meget rimeligt at vi også redder tolkenes familier, hvis de har overlevet krigen.