Reportage
Læsetid: 7 min.

Dins Grants kom til Danmark for at arbejde – og endte med at stifte sit eget firma

Den lettiske håndværker Dins Grants blev fyret, da det firma, han arbejdede for, gik konkurs. Han valgte at bruge anledningen til at stifte sit eget firma og renoverer nu lejligheder og huse i hele Danmark
Dins Grants fra Letland og hans firma en del af et voksende fænomen med udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Der er nu 230.000 fuldtidsansatte udlændinge i Danmark, hvilket er ti procent af den samlede arbejdsstyrke.

Dins Grants fra Letland og hans firma en del af et voksende fænomen med udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Der er nu 230.000 fuldtidsansatte udlændinge i Danmark, hvilket er ti procent af den samlede arbejdsstyrke.

Nanna Navntoft

Indland
29. juli 2021

Den tætte, muskuløse mand trykker forsigtigt på den nymalede væg. Med en finger børster han et usynligt fnug væk. Det er vist o.k. Den er godkendt.

Dins Grants er fra Letland. Som han står der i sin sorte heavy metal-T-shirt og shorts med malingpletter, ligner han ikke det, han er: en direktør. Dins Grants driver et firma, der løser forskellige håndværksopgaver.

»Jeg har seks ansatte. De er alle sammen letter. Min søn er ansat i firmaet,« siger Dins Grants.

Lige nu er det en lejlighed på Nørrebro i København, der skal fikses.

»Af og til føles det, som om alle i Danmark bor på fjerde eller femte sal!«

Dins Grants har renoveret flere lejligheder i den samme gade. Det er små, lavloftede lejligheder i et af de gamle københavnske arbejderkvarterer. Solen banker ind, og Dins Grants åbner et vindue for at lukke lidt luft ind i den lille stue, der stadig lugter af frisk maling.

Det er sommer, og butikken er ved at lukke ned for ferien, fortæller Dins Grants. De ansatte skal hjem til Letland til familien. Selv bor han nu fast i København med sin kæreste og to små børn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Damskier

stifte sit eget firma?

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Betaler han skat i Danmark og aflønner han sine ansatte efter danske aftaler, som også betaler skat i Danmark, så er han en nyttig håndværker for Danmark? For hvis han ikke gør og presser prisen ned, er han en løntrykker, som gradvist vil ødelægger det danske arbejdsmarked og forringe vilkår for de danske håndværkerfag.

Det er nemt nok, at sænke prisen på håndværkerydelser, hvis håndværkeren/firmaet bor og lever, hvor leveomkostningerne er lavere end i Danmark og skatten lav (hvis han/hun betaler skat) og især hvis han/hun slet ikke har en gyldig håndværkeruddannelse. For ikke at tale om at, at østeuropæiske håndværkere bevæger sig på tværs af to lande og her er der mulighed for at svindle.

Sørg for at undersøge om de er håndværkeruddannede, betaler skat i Danmark og betaler deres ansatte løn i overensstemmelse med danske aftaler.

Dansk Industri er vældig glad for østeuropæiske arbejdere. De er billige og de kan presses i løn.

Det er et alvorlig problem, hvis disse "håndværkere" ikke har en håndværkeruddannelse. Det er katastrofalt for en, der ansætter en østeuropæisk elektrikerer, der ikke er uddannet elektriker og blikkenslageren, der ikke er uddannet blikkenslager. Det er de autoriserede fag.

En anden ting. Hvis nogen lader håndværkere arbejde sort, har kunden ingen garanti på det udførte arbejde. Du kan ikke klage, hvis noget ikke er som det bør være . Der er 5 års garanti på håndværkeraftaler, hvis ikke andet bliver aftalt.

Så kommer moralen. De mennesker, der får udført sort arbejde, er med til at lade andre af landets indbyggere betale for deres arbejde.

I Island er det et stort problem, at polakker/østeuropæere er på arbejdsløshedsunderstøttelse og arbejder sort ved siden af, enten i Island eller i Polen/andre østeuropæiske lande. Her pendler de somme tider imellem de to lande for at kunne bevise, at de er ledige i Island. Det er 20-25.000 fastboende polakker i Island og 40.000 vandrer imellem de to lande i visse sæsoner.

Jeg kender mange tilfælde af kulsort østeuropæisk arbejde. Jeg har oplevet tre lejligheder blive ombygget af blank sort polsk arbejdskraft tæt på min bolig. Alle ejerne, der anvendte sort arbejdskraft var juristuddannede. I en af lejlighederne var det så tydeligt, for selv om arbejdet ikke var afsluttet, forsvandt de polske håndværkere, da Mette lukkede landet ved coronastart. Nu har vi fornyligt haft rumæner gående, som også er sorte som natten.

Jeg har intet imod østeuropæiske håndværkere, hvis de betaler skat i Danmark og til overenskomstmæssige aftaler.

Med venlig hilsen

PS For jer, der elsker sort arbejde vil jeg bare minde om, at der trods alt er en garanti på det arbejde, der bliver udført hvidt.

Dan D. Jensen, Holger Nielsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Jeg har selvfølgelig ingen grund til at betvivle, at denne håndværker i artiklen ikke skulle være håndværker eller et redelig person. Det er ikke det jeg er ude på. Og selvfølgelig arbejder danske håndværkere somme tider sort.

Jeg har desværre som fagperson mødt alt for mange svindlere.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver, ikke Stella.

Jeg må som fagmenneske nævne, at jeg meget oftere har set sjusk fra østeuropæiske "håndværkere", end fra danske håndværkere. Beklager.

Det var en polsk underentreprenør, der blandt andre var årsagen til de gigantiske ekstra omkostninger i Niels Bohr byggeriets vand og ventilationsopgaver. Arbejdet blev revet ned, det var elendigt udført og det var utæt. Det er ekstremt vigtigt, at ledningsførelser i laboratoriebyggerier er korrekt udført. Jeg var ikke involveret i arbejdet, men har læst artikler og en rapport om sagen.

Når glæden over det billige tilbud er overstået, står kun fejlene tilbage.

Er Grants selv uddannet håndværker og ansætter han uddannede håndværkere?

Jeg køber ikke den om, at danske håndværkere er mere sjuskede end danske håndværkere.

Et andet problem med østeuropæiske håndværkere er, at de ikke kan læse og følge tegninger, hvor teksten er på dansk. De taler sjælden noget andet end deres eget sprog.

Arbejdstilsynet har også problemer med østeuropæiske firmaer, som ofte er underentreprenører.

Men dansk industri er kisteglade for alle, der kan gå for lud og koldt vand.

Dansk Industri kan ikke engang finde ud af at finde lærerpladser til unge danske lærlinge, fordi de i virkeligheden heller vil ansætte nogle østarbejdere, som de har hals og håndsret over.

Efterfølgende kommentar er meget uklog.

"Han fortæller, at firmaet af og til bliver hyret til at »rydde op« efter danske håndværkere. Især vvs’ere.

»Vi har lige været på et projekt i Århus, hvor der var en gut, der havde fået et tilbud fra en, der boede lige i nærheden. Det var noget værre rod. Det var virkelig dårligt arbejde, de havde udført.«

En vvs’er havde knækket rørene til gulvvarmen og forsøgt at skjule det med tape, inden Dins Grants’ folk skulle støbe gulvet. De var nødt til at få pillet næsten det hele op og få det lagt om.

Det er ikke kun vvs’ere, der kan irritere Dins Grants. Elektrikere kan også være slemme. Han fortæller om en elektriker, der gik og smed afklippede ledningsstumper over det hele."

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.
Rettelse
Jeg køber ikke den om, at danske håndværkere er mere sjuskede end østeuropæiske håndværkere.

jens peter hansen

Det var et spansk firma der lavede ventilationsarbejdet på Niels Bohr. Nu et det Aarsleff der har revet det hele ned og ligger i krig med bygherrerne

Daniel Joelsen

Håndværkertraditioner og uddannelse er en stor årsag til, at nogle opgaver løses så meget bedre end andre. Jeg er nok ikke den eneste der har stået i et nyt badeværelse i England, og undret mig over at afløbet slet ikke kunne tage vand? At være flittig og arbejdsom er desvære ikke det samme, som at gøre arbejdet rigtigt.

erik pedersen, Holger Nielsen, Claus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G.Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Jens Peter Hansen

Hovedentreprenøren var spansk, underentreprenører på vand og ventilation var et polsk firma.

Det var polakkerne, der udførte dette arbejde.

Selvfølgelig burde hovedentreprenøren, Rambøll og tilsynet have opdaget alle fejlene. Jeg har udført et byggeri, hvor ingeniøren blev fyret. Dette drejede sig om et stort medicinalfirma..

Det billigste bud er ofte ikke billigst, hvis man regner alle forbehold ud.

Jeg må beklage jeg mødt alt for meget, der er dårligt udført fra østeuropæisk side. Jeg kender ikke denne virksomheders kvalifikationer.

Stella Lystlund

Har mødt rettelse

Stella Lystlund

virksomheds

Finn Årup Nielsen

Måske skulle Information klarlægge virksomhedsstrukturen. Det er vist ikke et dansk firma. Et firma tilknyttet navnet Dins Grants er ophørt i 2018. Udfra hjemmeside er håndværkerfirmaet lettisk. Så der er tale om et lettisk firma der arbejder i Danmark. De ansatte kan måske være ansat i det lettiske firma og betaler måske lettisk skat.

Holger Nielsen, Carsten Wienholtz og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Finn Årup Nielsen
Han kan have været underentreprenør hos tidligere chef og have et andet navn på firmaet nu.

Firmaet fra CVR registret på navn og CVR nummer.

Startdato
2011

Ophørsdato
Slut 2018

Virksomhedsform
Anden udenlandsk virksomhed

Status
Ophørt

Et firma/underentreprenør kan trække rejser, bil, lokaler, telefon, computere, værktøj, materialer og meget andet fra.

Information burde måske have været lidt mere pig,
således kunne hans tidligere arbejdsgiver have betalt ham lavere løn end ellers, som underentreprenør og arbejdsgiveren har ikke skullet betale alle de omkostninger, der følger med at have folk ansat. Hans firma har selv skullet sørge for at betale moms 4 gange om året, samt indberette skat.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver ikke Stella.

Inge ansatte i CVR API 2011-2018.

erik pedersen

Så fik kommentarsporet da dømt den mand.

Ønsker ham god vind fremover

Mvh Hanne Pedersen