Infrastrukturplan
Læsetid: 4 min.

Eksperter: Misvisende at kalde transportplan ’klimaneutral’

Regeringen kalder sin nye infrastrukturplan klimaneutral, men ifølge eksperter giver det åbenlyst ikke mening. De kritiserer blandt andet, at CO2-udslippet fra selve anlægsfasen ikke er medregnet i opgørelsen. Transportministeren afviser kritikken
Flot så det ud, da infrastrukturplanen mandag blev præsenteret ved et pressemøde i Finansministeriets gård. Også lidt for flot, mener eksperter.

Flot så det ud, da infrastrukturplanen mandag blev præsenteret ved et pressemøde i Finansministeriets gård. Også lidt for flot, mener eksperter.

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
2. juli 2021

Det er misvisende, når regeringen kalder den nye infrastrukturplan til 161 milliarder kroner for ’klimaneutral’. Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, der blandt andet kritiserer, at regeringen ikke har medregnet CO2-udledninger fra anlægsfasen i de mange projekter.

»Dermed får man ikke et retvisende billede af miljøbelastningen,« siger Lone Kørnøv, der er professor i miljøvurdering og beslutningsprocesser på Aalborg Universitet og er hovedansvarlig for det danskledede projekt kaldet DREAMS, der opbygger store databaser fra tidligere miljøvurderinger.

»Hvis man havde taget anlægsfasen med, så var man nået til et andet resultat.«

Under forhandlingerne om infrastrukturplanen udarbejdede Transportministeriet et forhandlingsnotat om CO2-udledningen fra anlægsfasen og vedligehold i transportudspillet.

Det fremgår af forhandlingsnotatet, at disse CO2-udledninger ikke er regnet med. »Det svarer til praksis på andre områder, for eksempel når der udarbejdes beslutningsgrundlag for at bygge skoler eller supersygehuse,« hedder det i notatet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Idealløst men sikkert praktisk for politikere.
Sådan er det for alle, der benytter sig af greenwashing.

(beklager, der findes ikke noget mundret sansk ord for greenwashingbegrebet.
Altså.. hvis man ikke vil tage det lidt større danske begreb, bedrageri, i sin mund, og det er nok en juridisk udfordring at bruge)

Alvin Jensen, uffe hellum, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Gert Romme, Hans Ditlev Nissen, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Søgaard, Eva Schwanenflügel, Jan Guldager, erik pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Idealløst er et retvisende ord Lise Lotte hvis man tænker lidt over det at komme fra A til B til C i en ikke så nær fremtid. Hvorfor planlægger man med at mennesker vil bruge så mange penge på et individuelt transportmiddel som mange gør i dag. Ligger det ikke i fremtiden at arbejde skal overståes på 30 timer så lønnen vil falde sammen med klimabelastning. Det er som alle har glemt klimapanelets anbefalinger.
Vi skal fra A til B til C, 1, 2, 4, 8, 14 mennesker. Vores rejser er bestilt 5 min tidligere så hele systemet ved at du skal fra A til B og 15 min senere til C. Jamen den fremtid ligger ikke 100 år frem. Det bliver den næste.
Jeg så helst at opratøren var statslig sådan at det ikke dryppede med penge til nogle få rigmænd.

Kim Houmøller

Fub er hvad det er!

Alvin Jensen, Gert Romme og Jan Guldager anbefalede denne kommentar
Hans Ditlev Nissen

Grønfup!

Christian De Coninck Lucas

*facepalm*

Too little, too late.

Bragende visionsforladt. Ligner mest en kæmpe jobaktivering med et eller andet paragraf-CO2 stempel i panden.

Arne Albatros Olsen

Hvad er det nu man kalder det i astrológien ?

"En planet i en retrograd bevægelse" !