Analyse
Læsetid: 5 min.

Ellemanns klimaangreb har potentiale til at flytte grønne vælgere til næste folketingsvalg

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kan blive farlig for statsminister Mette Frederiksen, hvis han gør alvor af ordene om at ville overtrumfe S-regeringen på den grønne front: En ’blå’ klimapolitik vil hurtigt kunne vise sig mere ambitiøs end en ’rød’
Med sine nye grønne ambitioner flytter Jakob Ellemann-Jensen (V) sig ind i en ny angrebsposition, der kan få grønne vælgere til at genoverveje deres kryds ved næste folketingsvalg, simpelthen fordi det vil begynde at gå op for dem, at der faktisk findes andre muligheder for en ambitiøs klimaomstilling end blot at lade S-regeringen styre efter den laveste fællesnævner.

Med sine nye grønne ambitioner flytter Jakob Ellemann-Jensen (V) sig ind i en ny angrebsposition, der kan få grønne vælgere til at genoverveje deres kryds ved næste folketingsvalg, simpelthen fordi det vil begynde at gå op for dem, at der faktisk findes andre muligheder for en ambitiøs klimaomstilling end blot at lade S-regeringen styre efter den laveste fællesnævner.

Ida Marie Odgaard

Indland
10. juli 2021

Politisk debat kræver modpoler. Så længe partierne på Christiansborg er for venlige mod hinanden, sker der hverken bevægelse eller brud. Når uenighederne til gengæld skærpes, og toppolitikerne tør udfordre med vidt forskellige bud på løsninger af påtrængende problemer, ja, så stiger intensiteten. Alene derfor er det afgørende for klimapolitikken, at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen netop har lanceret en blå-grøn offensiv.

I en klar konfrontation med S-regeringens træge og stedmoderlige linje lægger Venstre nu op til at ville prioritere CO2-reduktion på direkte bekostning af øget velfærd. Jakob Ellemann-Jensen vil bruge det såkaldte »økonomiske råderum« på at accelerere den grønne omstilling i blandt andet landbruget frem for at øge bevillingerne til for eksempel daginstitutionerne. Dermed tegner han en klar forskel op mellem rød og blå klimapolitik:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Fosberg

Det vil være skønt hvis Mette F skulle tabe regeringsmagten som følge af hendes elendige klimapolitik. Også selvom det er venstre der trækker i den grønne retning.

Klimaproblemet bør løses gennem bredt samarbejde henover midten for en strategi med følgende hovedelementer:

- Bred afgift på fossil kulstof forurening - som foreslået af klimarådet.

- Tilbageføring af forureningsafgiften til samfundet så den bidrager til reduktion af ulighed (progressiv afgift)

- støtte op om forslaget i EU vedr. en Carbon Border Tax - for at undgå kulstoflækage

- arbejde for afvikling af alle subsidier til fossilindustrien i EU

Rune Møller, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Peter Knap, Dorte Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Der kan også håbes på at MF "vågner op" og vil leve op til klimaløfterne før valget.

Det ville være skønt og så tak til JE-J for at sætte gang i en aktiv klimapolitik.

Alvin Jensen, erik pedersen, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Ja, der er politiske point i klima - men hvem kan vi stole på?

Venstre med støtter i landbruget? S-politik? Nogen på midten?

Desværre er demokratiet så mangelfuldt at ingen politikere behøver at vælge hvad befolkningen ønsker.

Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Nu er det ikke helt klart, hvad der skal forstås ved »grønne vælgere«, bl.a fordi Danmark praktisk taget kun har partier, som har har deres rod i det fossile industrisamfund, og de har tillagt sig en miljø- og klimapolitik, da der viste sig et behov for det. Partiernes tilgang er at holde sig længst muligt væk fra livsstilsspørgsmål og koncentrere sig om nogle innovationstemaer, man er dybt fortrolig med.

Grønne vælgere er i hvert fald sådanne, som tillægger klima- og miljøtemaer en afgørende betydning. Nogle af dem har i årtier været den drivende kraft for politiske tiltag i energipolitik, naturforvaltning, ernæringspolitik og andre ting, og de har som "kratluskere" haft fornøjelsen af at blive mistænkeliggjort som kapitalismekritikere af borgerlige politikere, der ikke forstod en brik af forskningen på området. Det er fortsat på højrefløjen, at man finder de såkaldte klimanægtere. Det er næppe noget selskab for grønne vælgere, men sikkert for mange andre, især sådanne som godt kan lide at høre, at de forbliver uberørt af det fundamentale epokeskifte i de industrialiserede samfund, som den grønne omstilling er.

Vibeke Olsen, Werner Gass, Rune Møller, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jens Nielsen

Der er en tid Før og Efter...
De fleste der kommenterer på politik og klima befinder sig Før.

At tro at Venstre skulle kunne opnå en troværdig position på klimaområdet er udtryk for ønsketænkning.
At tro at S kan fremstå troværdige på klimaområdet ved næste valg er virkelighedsbenægtelse.

Ve det parti der ikke er all in på klimaområdet, historiens losseplads venter.

Det kan være at jeg tager fejl med timingen. Måske kan det næste valg stadig vindes på Før politik..Men tag ikke fejl vi befinder os langt inde i Efter...

Vibeke Olsen, Werner Gass, erik pedersen, Svend-Erik Runberg, Rune Møller, Mikael Benzon, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Signe Hansen anbefalede denne kommentar
Signe Hansen

Venstre vil aldrig lave noget der er kreativt, koster noget, rammer landbruget eller de "liberale" erhverv...

Vibeke Olsen, Torben K L Jensen, Rune Møller, Mikael Benzon og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

JEJ havde chancen for at vise sine grønne akkreditiver, da han var miljø og fødevareminister. Ved tiltrædelsen sagde han at han var miljø og fødevarminister - i den rækkefølge. Det var småt med resultater, for den "baconelskende" minister.
Venstre er ikke indstillet på at sætte afgørende ind ift. landbruget, jvf. Troels Lunds udmeldinger om klimaplan for landbruget. Partiet er fundamentalt splittet imellem handelsskole-venstre i byerne og kærnevælgerne på landet. Så jeg venter ingen afgørende ændringer fra den kant.
Vedr. landbruget skulle det sættes fri til at blive et autentisk liberalt erhverv, som landmændene påstår, dvs. uden tilskud og støtte. (Støtte-og udviklingsmidler tilgodeser iøvrigt udelukkende storproducenterne)
Den New Zealandske model mao.
Midlerne fra EU skulle overføres til regionale og naturfremmende udviklingsprojekter.
Pålæg hvert landbrug at få en certificering ift klima og naturpåvirkning,
Og så skal der indføres en reelt afgift på CO2 udledning

Vibeke Olsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Kuhlmann

Hvorfor skriver Lars Trier Mogensen egentlig i Information? Måske han skulle prøve JP??

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

De gamle partier slår plat på klima og såkaldt grøn omstilling. Støttepartierne sidder pænt og rækker hånden op og hvisker næppe hørligt: flere futtog og nye cykelstier. De bondesnu partier med Ellermand Jun. i spidsenvil bruge velfærdsmilliarder til at betale landmænd for ikke at ødelægge naturen, og sosserne er det facto skide ligeglade med naturen. De tror på og giver techfirmaer milliarder på at udvikle tvivlsomme løsninger på grøn omstilling.
Der er vel kun Momento tilbage?

Eva Schwanenflügel

Det bliver spændende, hvordan kommunalvalget 2021 udfolder sig.

Først herefter vil de store vejrhanepartier tage bestik af vindforholdene, og svinge mod den ene eller anden klimapolitiske, men vælgermæssigt pragmatiske kompasretning.

LTM er vist den eneste politiske analytiker, der mener at Venstre har noget at byde ind på klima/miljøområdet, selvom han dog har helt ret i, at Socialdemokraterne er fodslæbende.

Men i modsætning til V, er der partier bag S som ikke kan gå med til, at fx råderummet inddrages, eller den allerede fortyndede velfærd bliver mere destilleret end den i forvejen er.

De borgerlige er ikke kommet med nogen samlet plan der på nogen måde har bred appel, og Ellemann kritiseres skarpt fra andre blå partier.

Så hvori ligger potentialet for en klimamæssig gamechanger- især set i lyset af Infrastrukturplanen med de udrullede bånd af sorte motorveje, der i høj grad var ét af de blå fingeraftryk?

Vibeke Olsen, Werner Gass, Arne Lund, erik pedersen, Poul Erik Pedersen, Niels Jakobs, Jørgen Mathiasen, Dorte Sørensen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvis jeg skulle forsøge at pege på noget, der svarer på Evas sidste spørgsmål, så ligger det uden for Danmarks jurisdiktion.

Ugeavisen Die Zeit har i no 28 (torsdag) interviewet alle partiers spidskandidater til forbundsdagsvalget om klimapolitikken. Tyskland har en sendrægtig fysisk planlægning, hvad der er forhindrende for en grøn omstilling, og vindmøller støder tilmed på civil skepsis med en strøm af klager til følge.

Tyskland er næppe mere end halvt så egnet til vindkraft som DK men har til gengæld et behov for grøn energi, som er mange gange større. De tyske spidspolitikere forestiller sig, at man etablerer mere europæisk vindenergi i egnede havområder (DKs) og solenergi på den sydlige del af kontinentet og binder det hele sammen ved at udbygge den europæiske infrastruktur for el-energi.

DK er allerede i fuldt sving med at gøre det muligt, og det er ikke utænkeligt, at det største danske bidrag til en grøn omstilling kommer til at bestå i at levere grøn strøm til en reduktion af CO2 i Tyskland, som efter planen skal være CO2-neutral i 2045.

Da dette er Information, skulle man måske nævne, at Janine Wissler fra Venstrepartiet vil have dette mål indfriet i 2035, men om et partimedlem som Sahra Wagenknecht, der ser svært misbilligende på grønne vælgere, er enig, kan man måske få et svar på tirsdag aften i "Markus Lanz".

Søren Kristensen

Mon ikke EJs programerklæring først og fremmest handler om at udstille MFs forsigtighed, for nu at sige det pænt, omkring den grønne omstilling, i og med at Venstre pt. er fritaget for selv at skulle holde roret. Samtidig er jo de seneste års afstand mellem det man som politiker er nødt til at love og det man er nødt til at gøre blevet legitimeret af behovet for stadig vækst, hvilket blot sandsynliggør at også de borgerlige vil kunne køre på luftfrikadeller og vind... eller hvad de nu hedder, når det engang bliver deres tur.

erik pedersen, Mogens Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jo, luftfrikadeller bliver det nok til

Rune Møller

EJ’ udmelding bekræfter min mistanke om at Infrastrukturforliget er en Trojansk Hest i venstrefløjens rækker. Til kamp om klimaskuffede vælgere som primært stemmer grønt. Helt svarende til Socialdemokratiets omfavnelse af højrefløjens flygtninge-/invandrerpolitik. Klimavalget 2019 søges rulles tilbage. Symbolske indrømmelser baner vejen for trafikstigninger, der om få år nødvendiggør vejudvidelser uanset luftige programerklæringer og forlig

Vibeke Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Engang var Lars Trier en skarp analytiker. Det er han ikke mere. For hvis ikke kan se, at Jacob Dressmans klimaudspil er 1) overbud mellem valgene, 2) forsøg på at distancere de konservative, der forsøger at fremstå som et blåt miljøparti (det beløber sig til Connie Hedegård og Mette Abildgård - resten er tavshed) - og det kan Lars Trier åbenbart ikke - hvad skal læserne så med hans analyser.
Jacob Dressmanns udspil neutraliseres fuldstændig af alt de Venstre fik med hjem i regeringens infrastrukturaftale. Her fik trafikordfører Kr. Bil Lorentzen for 13 mia kr. veje med hjem til valgkredsen.
Det forlig - der blev indgået d. 28.6. - er for langt tilbage i tiden til at Lars Trier kan huske det?

Vibeke Olsen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen og Hans Christian Hay anbefalede denne kommentar